» »

Google bo dovolil plačljivi zid v Google News

Google bo dovolil plačljivi zid v Google News

Slo-Tech - Google po več letih ukinja svojo politiko First Click Free (FCF), nad katero so bile novinarske hiše pogosto jezne. Poenostavljeno povedano je Google doslej zahteval, da lahko njegovi pajki (in tudi obiskovalci) prek Google News vsak dan preberejo vsaj tri članke, četudi je spletna stran zaščitena s plačljivim zidom (paywall). Spletne strani, ki tega niso dovolile, so se med rezultati iskanja znašle bistveno niže. The Wall Street Journal je na primer letos poizkusil, kaj se zgodi, če Googlu ukine dostop prek FCF. Rezultat: promet na strani je upadel za 38 odstotkov, promet prek Google News pa za 89 odstotkov, število prodanih naročnin pa se je malenkost povzpelo. Zato so založniki negodovali nad FCF, a se mu niso upali zoperstaviti. Google sedaj to spreminja.

FCF bodo namreč nadomestili s politiko Flexible Sampling, ki daje založnikom več prožnosti. Ti bodo odslej lahko sami določili, koliko člankov dnevno ali mesečno bodo uporabniki lahko brezplačno prebrali, ne da bi jih Google zaradi tega kaznoval z nižjo pozicijo v iskalnih rezultatih. Google svetuje, da časniki začnejo z 10 brezplačnimi članki na mesec, potem pa to prilagajo glede na rezultate. Nekaj brezplačnih člankov na mesec je namreč nujnih, če želijo uporabnikom predstaviti svoje vsebine in jih prepričati v nakup naročnine.

Bistvena razlika bo torej ta, da bomo odslej pri iskanju vsebin prek Google News zlahka naleteli na vsebine, ki bodo zaklenjene. Te bodo namreč postale polnopravni člani Google News. Google opozarja, da naj bodo založniki pri tem previdni, saj prevelik odstotek prikazov zaklenjenih uporabnike odbije. Hkrati pa sprememba kaže, da so Google in založniki prepričani, da se je koncept plačevanja za vsebine dovolj zakoreninil, da ga lahko poizkusijo uvesti nekoliko agresivneje. Google pa ima tu tudi svojo računico - zbiranje informacij o obiskovalcih in njihova ponudba založnikom.

2 komentarja

Joze_K ::

Google opozarja, da naj bodo založniki pri tem previdni, saj prevelik odstotek prikazov zaklenjenih uporabnike odbije

ja resnica,...
občasno berem Finance, vendar odkar imajo skoraj vse članke zaklenjene (četudi imaš do 5 mesečno dostop), ali celo plačljive (do teh pa ni dostopa).. obiskujem finance.si le še tu in tam.. precej redkeje... saj skoraj vse novice tudi drugje najdeš...

Markoff ::

Zastonj fake news so bolj ekonomične od plačljivih fake news. MSM so praktično celotno zgodovino navadna propaganda v rokah (ob)lastnikov.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15630174 (24793) MrStein
»

Google zagrozil z ukinitvijo Google News v EU

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
277483 (4556) jamiroq
»

Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3010000 (6644) Jackass
»

Španija uzakonila davek na Google News

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
229184 (6778) Jackass

Več podobnih tem