» »

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest tekmovalcev. Tekmovalna dneva sta dva, vsakokrat pa imajo tekmovalci na voljo 4,5 ure, da rešijo tri naloge. Pravilno rešena naloga se oceni s sedmimi točkami, zato je že vrsto let najboljši dosegljiv rezultat 42 točk. V povprečju je treba za bronasto medaljo popolnoma pravilno rešiti vsaj dve nalogi. Vsak, ki je pravilno rešil vsaj eno naloge in ni prejel medalje, pa dobi pohvalo. Letošnje naloge si lahko ogledate na uradni strani, imajo pa matematiki zgledno urejen arhiv nalog vse do leta 1959, ko je olimpijada potekala prvič, in sicer v Romuniji.

Slovenski domet je že vrsto let ena ali več bronastih medalj. Doslej so Slovenci osvojili tri srebrne medalje, zlata pa še ne. To ne pomeni, da so naši dijaki kaj manj pametni ali da je naš izobraževalni sistem slabši od tujih. Razlog so intenzivne, včasih tudi večletne priprave, ki se jih udeležujejo najboljši tuji tekmovalci v svojih državah, kar sicer ni v skladu z duhom tekmovanja. V Sloveniji priprave organizirata ljubljanska fakulteta za matematiko in fiziko ter DMFA, a so daleč od azijskega drila.

Prvo mesto je letos osvojil
Zhuo Qun Song, ki tekmuje za Kanado, kamor se je pri starosti petih let priselil iz Kitajske. Song je letos na olimpijadi tekmoval že šestič; od tega je petkrat osvojil zlato - letos je kar zmagal - le prvikrat pa se je moral zadovoljiti z bronom. Drugo mesto je prav tako odpotovalo v Kanado, saj ga je z le eno izgubljeno točko osvojil Chenjie Yu. Tretji je bil z dvema izgubljenima točkama Junghun Ju iz Južne Koreje. Najboljši Evropejec je bil Francesco Sala iz Italije na 9. mestu.

13 komentarjev

111111111111 ::

3 x 7 točk je 21 točk. Kaj je sedaj pravilno? V članku piše 3 naloge vsaka 7 točk skupaj 42 točk?

LenartB ::

Zdi se mi, da olimpijada traja 2 dni, torej 2x(3x7)=42.

111111111111 ::

LenartB je izjavil:

Zdi se mi, da olimpijada traja 2 dni, torej 2x(3x7)=42.


Heh, spregledal. prehitro sem bil pameten. :)

deleted ::

Zakaj pa so sami tipi? :) Mislim tudi na olimpijadi, ne samo v slo ekipi ...

gendale_sef2 ::

počaki da bojo mel iz gospodinjstva

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: radiokills ()

one too many ::

@deleted: To je tudi meni zanimivo. Sploh za matematiko. Bojda je več študentk na matematiki kot pa študentov. Obratno velja za fiziko.
Mogoče je le letno odstopanje?
Morda jih tekmovanja ne zanimajo toliko? V gimnaziji sem imel sošolke, ki niso nikoli šle na matematična tekmovanja (pač pa mislim, da na jezikovna), in so matematiko izdelovale z zelo dobrimi ocenami. Pa so imele odlične ocene v gimnaziji, tako da ni razlog, da bi se šele na faksu zresnile.
Pri nas vem, da smo izključno moški hodili na priprave. Glede na to, kaki smo bili, bi rekel, da jih je naša družba odbijala. :|

phantom ::

Več študentk je predvsem v prvem letniku, ko še ni osipa in če pogledaš tiste, ki prilezejo do diplome, so študentke predvsem na pedagoški smeri, na uporabni in predvsem teoretični pa prevladujejo študenti.

Kakšne ocene imaš pri matematiki v srednji šoli ni preveč mirodajno, ker je učni načrt zastavljen tako, da se jo lahko vsak, ki ni ravno neumen z dovolj zicledra napifla, zato pa ima vsaka piflarka na gimnaziji 5 matematiko. Fizika in kemija IMHO sta precej boljši filter, ki pokaže kako si sposoben logično sklepat in analizirat probleme.
~
~
:wq

one too many ::

Hja, je na fiziki toliko manj deklet, da sem dobil tak občutek.
Res da ocene sploh niso merodajne (sam sem imel matematiko 4) in kljub temu celo dobil eno zlato priznanje. Hočem pa reči, da je bilo par sošolk pridnih in očitno tudi pametnih, saj so imele na matematiki (faksu) zelo dobre ocene, kljub temu na matematična tekmovanja niso hodile.
Če pogledam doma, z bratom sva precej hodila na tekmovanja, sestra ni šla na nobeno.

dope1337 ::

Mogoče smo pa pjebi tulk bolj mahnjeni pa priznavanje v obliki odlikovanj? Se ne bi čudil.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Smurf ::

Moski smo bolj kompetitivni kot zenske. Prav tako imamo sirso gaussovo krivuljo (kar pomeni, da je je med zelo butastimi in zelo pametnimi, vec moskih kot zensk) pri IQju. V kaksnih azijskih drzavah pa so verjetno moski tudi bolj priviligirani. Vse skupaj nanese na tako razmerje.

cegu ::

Sem mel same 9 in 10ke pri matematiki na faksu, pa me še zmerej kdaj spretna trgovka v Italiji nategne :)

zagi555555 ::

Matematika je pač tak predmet pri katerem se da vse napiflat. Tudi na naši šoli hodijo na matematična tekmovanja večinoma moški. To leto sta šli na tekmovanje dve punci ki imata veliko boljše ocene od mene, pa sem imel vseeno skoraj 2X boljši rezultat.

St753 ::

zagi555555 je izjavil:

Matematika je pač tak predmet pri katerem se da vse napiflat. Tudi na naši šoli hodijo na matematična tekmovanja večinoma moški. To leto sta šli na tekmovanje dve punci ki imata veliko boljše ocene od mene, pa sem imel vseeno skoraj 2X boljši rezultat.

Bolj mimo pa nebi mogel ustrelit. Meni izgleda, da iz svojih frustracij delaš neke brezvezne zaključke. Mogoče je bolj stvar drilla, pa še to na nižjih ravneh, ko prideš do bolj kompleksnih stvari, pa rabiš precej dobro razumevanje matematike in logičnega razmišljanja in ti ne pomaga niti to, da znaš vse enačbe na pamet.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh tudi na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84789 (3013) Rokec
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103621 (2738) koyotee
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53977 (3265) elfin
»

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108330 (6819) mojca
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167103 (6109) GoodSatanist

Več podobnih tem