» »

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri Kitajska in Singapur, dve pa Južna Koreja in Rusija. Posamezno zlato pa ima še osem drugih držav. Najboljša predstavnika Evrope je bila Čehinja na petem mestu (83 odstotkov), potem pa dolgo nič do Madžara na 16. mestu. Rezultati so torej podobni kot v dosedanjih letih, ko prednjačijo predstavniki Azije in vzhodne Evrope.

Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v Iranu. Slovensko ekipo bo izbrala ZOTKS na podlagi rezultatov državnega tekmovanja iz znanja biologije in izbirnih testov.

Letošnjo bero smo tako zaključili rekordno. Slovenija je osvojila eno zlato (fizika), tri srebrne medalje (dvakrat kemija in fizika) ter štiri bronaste medalje (dvakrat matematika, fizika, biologija), s čimer sodi med najuspešnejše evropske države. Morda konec tedna prinesejo domov kakšno odličje še tekmovalci iz olimpijade v informatiki, ki ta teden poteka v Iranu, kar bi dopolnilo uspešno leto.

3 komentarji

ales85 ::

Čestitke in kar tako naprej :)

hruske ::

Woo! \m/
Rad imam tole državico. <3

fireice ::

Cestitke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74084 (3373) janig
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103702 (2819) koyotee
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137644 (6009) St753
»

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108394 (6883) mojca
»

Bron na računalniški olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54253 (3574) elKaktus

Več podobnih tem