» »

Slovenci na matematični olimpijadi s petimi pohvalami

Slovenci na matematični olimpijadi s petimi pohvalami

Slo-Tech - Sredi poletja navadno pogledamo rezultate naših dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos ne bo nič drugače. Začeli bomo z matematično olimpijado (IMO), ki je letos potekala v Hongkongu od 6. do 16. julija. Slovensko reprezentanco so sestavljali Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Andraž Maier (Gimnazija Jesenice), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Timen Stepišnik Perdih in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju). Čeprav letos niso osvojili nobene medalje, se ekipa ne vrača praznih rok, saj je prvih pet naštetih osvojilo pohvalo.

Na tekmovanju iz teoretične matematike je sodelovalo 602 tekmovalcev iz 109 držav. Prvo mesto si je s popolnim izkupičkom (42 točk) razdelilo kar šest tekmovalcev, in sicer en Kitajec, trije Korejci in dva Američana. Najboljšega Evropejca najdemo na 12. mestu, in sicer prihaja iz Madžarske (35 točk). Najbolje uvrščen Slovenec je bil Jakob Jurij Snoj s 15 točkami.

Na tekmovanju sta dva tekmovalna dneva, ko imajo tekmovalci vsakokrat štiri in pol ure časa za rešitev treh matematičnih problemov. Skupno torej šest, ki so ocenjeni vsak s sedmimi točki, zatorej je najvišji možni izkupiček 42 točk. Približno polovica tekmovalcev dobi medaljo, in sicer dvanajstina zlato, šestina srebrno in četrtina bronasto. Pohvalo prejme, kdor ni osvojil medalje, a je vsaj eno nalogo v celoti pravilno rešil. Naloge, ki niso enostavne in bistveno presegajo srednješolsko tvarino, so na internetu v arhivu tudi v slovenščini.

Slovenija je mednarodno matematično olimpijado organizirala leta 2006, prihodnje leto pa bo tekmovanje v Braziliji. Odkar Slovenija kot samostojna država sodeluje na IMO, je osvojila tri srebrne medalje in skoraj vsako leto eno ali več bronastih. Naslednja priložnost bo že prihodnje leto, ko bo Slovenija v Brazilijo peljala šest tekmovalcev, ki jih bo na izbirnih testih določil DMFA.

1 komentar

fireice ::

Cestitke vsem pa se veliko uspehov v naprej!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137572 (5937) St753
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167901 (7098) mojca
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167103 (6109) GoodSatanist
»

Bron za Slovenijo na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
218270 (7145) Wisse
»

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
147970 (6799) AnWar

Več podobnih tem