» »

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnja bera slovenske ekipe na matematični olimpijadi, ki je med 12. in 23. julijem potekala v Riu de Janeiru, je najboljša v zadnjih desetih letih. Šesterica je letos domov prinesla dve bronasti medalji in štiri pohvale. Luka Horjak in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju) sta osvojila bronasti medalji, medtem ko so pohvale za pravilno rešeno vsaj eno nalogo od šestih prejeli preostali člani ekipe, to so Andraž Maier (Gimnazija Jesenic), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Nejc Zajc (Šolski center Velenje, Gimnazija) in David Popović (Gimnazija Bežigrad). Slovenija je od leta 1993, ko nastopa na matematični olimpijadi kot samostojna država, zbrala tri srebrne medalje in 34 bronastih.

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 615 tekmovalcev iz 111 držav. S tem to tekmovanje ostaja največja mednarodna olimpijada, že od začetka pa je seveda tudi najstarejše. Prvo mesto so si razdelili predstavniki Irana, Japonske in Vietnama, ki so vsak dosegli 35 točk od 42, kar pomeni pet pravilno rešenih nalog. Tekmovanje sestavljata dva tekmovalna dneva, vsak dan pa imajo tekmovalci na voljo 270 minut, da rešijo tri naloge. Vsaka prinese največ sedem točk. Po štiri letih se je torej znova zgodilo, da prvouvrščeni ni dosegel popolnega rezultat. To se sicer zgodil zelo redko, po navadi je namreč treba za prvo mesto zbrati 41 ali 42 točk. Teh 35 točk je tudi najnižji rezultat, ki je zadostoval za zmago po letu 1979, odkar ima tekmovanje trenutni format. Naloge so bile torej letos izjemno težke.

Med državami je zmagala Južna Koreja s šestimi zlatimi medaljami, druga je bila Kitajska s petimi in eno srebrno, četrti pa Vietnam s štirimi zlatimi, eno srebrno in eno bronasto. Najboljša evropska država je bila Velika Britanija s tremi zlatimi medaljami in dvema bronastima. Slovenija je v ekipnem seštevku (vsota dosežkov vseh tekmovalcev) dosegla 52. mesto.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Cluj-Napoci v Romuniji. Ekipa se bo izbirala na podlagi celoletnih priprav na UL FMF v organizaciji DMFA in matematičnega državnega tekmovanja.

1 komentar

PaX_MaN ::

Upam da čez desetlejte vsaj ne bodo potem domov vlačili četrt tonske bombe, če jim že drugje to ne bo pomagalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovinski uspeh tudi na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84790 (3014) Rokec
»

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55836 (5209) imagodei
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137572 (5937) St753
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167901 (7098) mojca
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167103 (6109) GoodSatanist

Več podobnih tem