» »

Izvrsten uspeh Slovencev na kemijski olimpijadi

Izvrsten uspeh Slovencev na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Letošnja sezona olimpijad v znanju je v polnem zamahu, slovenski dijaki pa na njih žanjejo uspehe. Na 49. mednarodni kemijski olimpijadi (IChO), ki je od 6. do 15. julija potekala v Nakhon Pathomu na Tajskem, so Slovenci osvojili dve srebrni medalji, eno bronasto medaljo in eno pohvalo, kar je eden najboljših dosežkov v zgodovini. Srebrna sta bila Vid Kermelj in Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka), bronast je bil Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), tik za dobitnike medalj pa se je uvrstil Anže Hubman (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Na vrhu ponovno ni bilo nič novega, saj so si zlata odličja razdelili v glavnem Kitajci (3), Iranci (3), Tajvanci (4), Vietnamci (3) in Američani (4). Prvo mesto je osvojil Alexander Zhigalin iz Rusije, sledila pa sta mu predstavnika Tajvana in Irana. Najvišje uvrščeni predstavnik Evropske unije je bil Bolgar na 19. mestu, med zlatimi Evropejci pa so še Romun na 25. mestu, Litovec na 30. in še en Romun na 36. mestu. Najboljši slovenski predstavnik Vid Kermelj, ki je bil skupno na 64. mestu med več kot 300 udeleženci, je v tem pogledu izvrsten. Dosegel je namreč 11. mesto med tekmovalci iz EU, kar je res velik uspeh.

Evropejci nismo tako zanič, kot bi sklepali iz rezultatov. Gre za preprosto dejstvo, da v Aziji te olimpijade jemljejo precej drugače kakor drugod po svetu. Čeprav v pravilih piše, da gre za tekmovanje srednješolcev brez terciarne izobrazbe, ki imajo lahko največ dva tedna organiziranih priprav na fakultetah, azijske države ta pravila množično kršijo. Z nekaj svetlimi izjemami so med zlatimi same azijske države - tudi ameriški predstavniki imajo zelo azijske priimke. V Aziji namreč uvrstitve na olimpijado v hudi konkurenci pomenijo odločilno prednost pri vpisu na univerze (tudi ameriške) in pomembno vplivajo na kariero, medtem ko se pri nas tovrstni rezultati popolnoma nič ne pripomorejo pri vpisu, kaj šele da bi v 1. letniku lahko kakšen kolokvij izpustili. Slovenci smo na primer prehiteli Nemce, Kanadčane in Fince, s katerimi se pogosto primerjamo v šolstvu. Res pa je tudi, da se na olimpijadah preverjajo znanje in laboratorijske veščine - en tekmovalni dan je eksperimentalni, drugi pa teoretični - ki močno presegajo srednješolske predmetnike. Tudi študentje kemije v povprečju ne znajo rešiti vseh nalog.

Prihodnje leto se tekmovanje vrača v zibelko. Pred petdesetimi leti so ga prvič izvedli na Češkoslovaškem, prihodnje leto pa ga bosta od 19. do 29. julija gostili prav Češka in Slovaška. Izbor slovenske ekipe se bo kot vsako leto pričel jeseni s prvim izbirnim testom, ki mu bo tekom leta sledilo še več delovnih sobot in preizkusov do izbora najboljše četverice.

1 komentar

JN ::

Bravo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74036 (3325) janig
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103621 (2738) koyotee
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
107649 (5479) loki0101
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137571 (5936) St753
»

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106813 (5681) mojca

Več podobnih tem