» »

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so tekmovale le tri ekipe (Češkoslovaška, Poljska, Madžarska). Tekmovanju, ki je z izjemo leta 1971 potekalo vsako leto, se je leta 1974 pridružila tudi Jugoslavija. Slovenija kot samostojna država nastopa vse od osamosvojitve.

Letošnji zmagovalec (rezultati) je Qingyu Chen iz Kitajske. Na drugo mesto se je uvrstil Aleksei Konoplev iz Rusije, tretji pa je Raymond Eugene Bahng iz Koreje. Med dobitniki zlatih medalj najdemo izmed članic EU še predstavnike Češke (8., 25., 34. mesto), Velike Britanije (14., 30. in 35. mesto), Madžarske (23. mesto) in Francije (33. mesto). Vid Kermelj je osvojil 67. mesto, Martin Rihtaršič pa 94. Za bron je Jožetu Gašperlinu zadostovalo 140. mesto.

Tekmovanje vsebuje dva tekmovalna dneva. Eden je namenjen eksperimentalnemu delo v laboratoriju, drugi pa reševanju teoretičnih nalog. Predpisane teme več kot presegajo srednješolsko znanje kemije, zato organizator vsako leto izda pripravljalne naloge, ki služijo kot orientacija pri dodatnih pripravah. V pravilih je v točki 10.5 predpisano, da države ne smejo organizirati več kot dva tedna priprav za skupino 50 ali manj dijakov, med katerimi so tudi olimpijci. Številne države se tega pravila ne držijo, zato so rezultati neevropskih držav tako zelo boljši. V Sloveniji organizirane priprave običajno trajajo teden dni v kosu, dodatno pa pred tem še kak dan predavanj in na koncu nekaj dni laboratorijskega dela.

Pozoren bralec bo opazil, da je Slovenija natančno ponovila lanski uspeh. Vsi lanski dobitniki medalj so tudi letos dobili medalje enakega leska. Ker so vsi letošnji tekmovalci obiskovali 4. letnik, bo prihodnje leto ekipa popolnoma nova. Držimo pesti, da ponovijo ali presežejo letošnji uspeh!

Prihodnje leto bo tekmovanje potekalo v Parizu. Slovensko ekipo bomo izbrali na več izbirnih testih, ki ji bosta organizirala ZOTKS in ljubljanska fakulteta za kemijo. Prvi test bo že jeseni, nanj pa se uvrstijo najboljši tekmovalci na lanskem državnem tekmovanju in drugi perspektivni kandidati.

4 komentarji

SimplyMiha ::

Bolj slabi alkimisti so to... nič zlata :D
Hec, čestitke!

StarMafijec ::

Spet Gimnazija Škofja Loka. Kje je slavna Gimnazija Bežigrad?

otago ::

Je kje kaksna raziskava glede kvalitete srednjega solstva, uspeha na maturi itd...??

Gimnazija Vic je potem bolj usmerjena na fiziko, matematiko?

SimplyMiha ::

Samo pogledat je treba, iz katerih srednjih šol pride največ dijakov na FDV in iz katerih na uporabne fakultete. >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74082 (3371) janig
»

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103698 (2815) koyotee
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54043 (3331) elfin
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108061 (5891) loki0101
»

Slovenija rekordno: dvakrat srebro na EUSO 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115845 (4625) Unknown_001

Več podobnih tem