»

Slovenski matematiki letos enkrat bronasti

Slo-Tech - Julija že tradicionalno pogledamo rezultate slovenskih dijakov na olimpijadah iz znanja, kjer tudi letos niso razočarali. Prvi so se v domovino vrnili matematiki, ki so v začetku meseca tekmovali na 64. mednarodni matematični olimpijadi. Slovenska ekipa je v japonski Čibi osvojila eno bronasto medaljo in pet pohval.

Bronasto medaljo je osvojil Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), ki je pravilno rešil tri izmed šestih nalog in osvojil 23 točk od 42 dosegljivih, s čimer si je razdelil 183. mesto. Medaljo enakega leska je osvojil tudi lani. Erik Červek Roškarič (II. gimnazija Maribor), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) in Hugo Trebše (Gimnazija Bežigrad) so osvojili pohvale, ker so rešili vsak vsaj eno nalogo v celoti. Zmagovalec je bilo letos pet, in sicer so vse možne točke osvojili dva tekmovalca Kitajca in en tekmovalec iz Južne Koreje, Romunije in ZDA. Ekipno so zmagali Kitajci, ki so...

1 komentar

Slovenija na 63. matematični olimpijadi osvojila eno bronasto medaljo

Slo-Tech - Na 63. mednarodni matematični olimpijadi, ki je od 6. do 16. julija potekala v Oslu, je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica, gimnazija), Juš Kocutar, Kaja Rajter, Matija Likar (vsi II. gimnazija Maribor) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Matija Skrt je osvojil bronasto medaljo, Katarina Grilj, Juš Kocutar in Kaja Rajter pa pohvale.

Olimpijada iz znanja z najdaljšo tradicijo je letos potekala na Norveškem. Na njej je sodelovalo 589 tekmovalcev iz 104 držav. Vsaka država lahko na tekmovanje prijavi šest tekmovalcev, ki individualno tekmujejo v dveh tekmovalnih dneh. Vsakokrat imajo na voljo štiri ure in pol, da rešijo tri zagonetne matematične naloge. Za vsako nalogo lahko dobijo sedem točk, če jo rešijo pravilno, zato je popolni rezultat 42 točk, kar je letos uspelo 10 tekmovalcem. Med njimi je vseh šest Kitajcev in predstavniki Ukrajine,...

10 komentarjev

Uspešno leto olimpijad zaokrožili trikrat bronasti biologi

Slo-Tech - Letošnji pregled rezultatov slovenskih dijakov na četvorčku velikih naravoslovnih olimpijad zaključujemo z biologi, ki so že minuli teden končali tekmovanje v Iranu. Letošnjo 29. mednarodno biološko olimpijado je gostil Teheran, na njej pa je nastopilo 270 tekmovalcev iz 70 držav. Slovenci so dosegli lep ekipen uspeh, saj so osvojili tri bronaste medalje. Slovenske barve so zastopali Tina Logonder, Bor Krajnik (oba Gimnazija Škofja Loka) in Tim Zaveršek (I. gimnazija v Celju), ki so osvojili medalje, ter Klemen Kirbus (II. gimnazija Maribor). S tem je Slovenija bistveno izboljšala lanski rezultat, ko je osvojila en bron in eno pohvalo.

Prvo mesto je letos osvojila predstavnica Vietnama Nguyen Phuong Thao. Ekipno pa sta...

7 komentarjev

Slovenski kemiki na olimpijadi ponovili lanski uspeh

Slo-Tech - Iz Češke in Slovaške, ki sta letos organizirali 50. mednarodno kemijsko olimpijado, prihajajo razveseljive novice. Slovenska delegacija je ponovila lanski uspeh, saj se domov vrača z dvema srebrnima in eno bronasto medaljo. Od 19. do 29. julija so se, letos prvikrat v dveh državah, potili Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka), ki sta osvojila srebrni medalji, Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), ki je dosegel bron, in Nastja Medle (Gimnazija Novo mesto). V konkurenci je letos nastopalo točno tristo tekmovalcev iz 76 držav.

Letošnja olimpijada je potekala v Pragi in Bratislavi, s čimer se je na 50. obletnico prve olimpijade simbolično vrnila tja, kjer se je vse skupaj začelo. Prva olimpijada je leta 1968 potekala na Češkoslovaškem. Tedaj so...

4 komentarji

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnja bera slovenske ekipe na matematični olimpijadi, ki je med 12. in 23. julijem potekala v Riu de Janeiru, je najboljša v zadnjih desetih letih. Šesterica je letos domov prinesla dve bronasti medalji in štiri pohvale. Luka Horjak in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju) sta osvojila bronasti medalji, medtem ko so pohvale za pravilno rešeno vsaj eno nalogo od šestih prejeli preostali člani ekipe, to so Andraž Maier (Gimnazija Jesenic), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Nejc Zajc (Šolski center Velenje, Gimnazija) in David Popović (Gimnazija Bežigrad). Slovenija je od leta 1993, ko nastopa na matematični olimpijadi kot samostojna država, zbrala tri srebrne medalje in 34 bronastih.

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 615 tekmovalcev...

1 komentar

Izvrsten uspeh Slovencev na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Letošnja sezona olimpijad v znanju je v polnem zamahu, slovenski dijaki pa na njih žanjejo uspehe. Na 49. mednarodni kemijski olimpijadi (IChO), ki je od 6. do 15. julija potekala v Nakhon Pathomu na Tajskem, so Slovenci osvojili dve srebrni medalji, eno bronasto medaljo in eno pohvalo, kar je eden najboljših dosežkov v zgodovini. Srebrna sta bila Vid Kermelj in Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka), bronast je bil Jože Gašperlin (Gimnazija Kranj), tik za dobitnike medalj pa se je uvrstil Anže Hubman (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Na vrhu ponovno ni bilo nič novega, saj so si zlata odličja razdelili v glavnem Kitajci (3), Iranci (3), Tajvanci (4), Vietnamci (3) in Američani (4)....

1 komentar

Vsi kemiki z medaljami: trikrat bron in enkrat srebrno

Slo-Tech - Zaključka pregleda letošnjih velikih olimpijad iz znanja ne zaključujemo v pakistanskem Karačiju, kot smo pričakovali, temveč v Tbilisiju. Pakistan, ki bi bil moral gostiti letošnjo mednarodno kemijsko olimpijado, je namreč januarja od organizacije odstopil, potem pa je v zadnjem hipu vskočila Gruzija. Slovenske ekipe to ni zmedlo, saj se s tekmovanja vrača z izjemnim izkupičkom. Uroš Prešern se vrača s srebrno medaljo, Tristan Kovačič (oba Gimnazija Novo mesto), Martin Rihtaršič in Vid Kermelj (oba Gimnazija Škofja Loka) pa z bronastimi medaljami, s čimer so dosegli naš največji kemijski uspeh doslej.

Za letošnje tekmovanje je bil pred leti izbran Pakistan, ki pa je bil zaradi...

3 komentarji

Slovenci na matematični olimpijadi s petimi pohvalami

Slo-Tech - Sredi poletja navadno pogledamo rezultate naših dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos ne bo nič drugače. Začeli bomo z matematično olimpijado (IMO), ki je letos potekala v Hongkongu od 6. do 16. julija. Slovensko reprezentanco so sestavljali Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Andraž Maier (Gimnazija Jesenice), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Timen Stepišnik Perdih in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju). Čeprav letos niso osvojili nobene medalje, se ekipa ne vrača praznih rok, saj je prvih pet naštetih osvojilo pohvalo.

Na tekmovanju iz teoretične matematike je sodelovalo 602 tekmovalcev iz 109 držav. Prvo mesto si je s popolnim izkupičkom (42...

1 komentar

Bron na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Še eno bronasto medaljo je v Slovenijo prinesel Matija Lovšin (Srednja šola Črnomelj) iz mednarodne lingvistične olimpijade, ki je letos potekala v Blagoevgradu v Bolgariji. Poleg Matije, ki je prejel tudi nagrado za najbolje rešeno nalogo iz številskih sistemov, so se olimpijade udeležili še Vivian Mohr (II. gimnazija Maribor), Tjaša Valič (Škofijska klasična gimnazija Vipava) in Boštjan Melinc (Gimnazija Nova Gorica).

Tekmovalci rešujejo pet nalog individualno in eno nalogo skupinsko. Naloge so zastavljene v obliki logičnih nalog, kjer morajo tekmovalci iz danih podatkov ugotoviti npr. številki sistem nekega jezika, del slovnice, izgvorjavo besed ali pa razvozlati kak algoritem.

Za...

2 komentarja

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest...

13 komentarjev

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Tri naloge ter štiri ure in pol. Dva dni pozneje pa enako.

Slo-Tech - Tudi na 55. mednarodni matematični olimpijadi, ki je letos potekala v južnoafriškem Cape Townu, so se slovenski tekmovalci dobro odrezali in osvojili dve bronasti medalji in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Juš Kosmač (Gimnazija Jesenice), Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor) in Luka Lodrant (Gimnazija Ravne na Koroškem). Juš Kosmač (221. mesto, 19 točk) in Juan Gabriel Kostelec (256. mesto, 17 točk) sta osvojila bronasti medalji.

Matematična olimpijada je najstarejša in še danes največja mednarodna olimpijada v znanju za srednješolce. Letos je tekmovalo 560 tekmovalcev iz 101 države....

16 komentarjev

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Eksperimentalni del

Slo-Tech - V kazahstanskem glavnem mestu Astana se je zaključila 45. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija osvojila dve bronasti medalji in pohvalo, s čimer je izenačila lanski rezultati.

Na tekmovanju srednješolcev v poznavanju fizike s teoretičnega vidika in v eksperimentalnih veščinah je Slovenijo zastopalo pet tekmovalcev: Aljaž Draškovič-Bračun (Dvojezična srednja šola Lendava), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka) in Žiga Nosan (Gimnazija Ledina). Najbolje sta se odrezala Žiga Krajnik (138. mesto, 16,95 točk) in Žiga Nosan (179. mesto, 14,25 točk), ki sta osvojila bronasti medalji. Blaž Karner je prejel...

10 komentarjev

Srebro za Slovenijo na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Včeraj se je končala še ena mednarodna tekmovanja iz znanja, in sicer lingvistična olimpijada (IOL), ki je letos potekala od 27. julija do 4. avgusta v Ljubljani pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Čeprav je IOL precej mlajša od svojih bolj slavnih sorodnic (matematične, fizikalne in kemijske), ni tekmovati na njej zato nič lažje.

Slovenija na njej tekmuje od leta 2008, letos pa so jo zastopali Rok Kaufman (Gimnazija Vič), Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Lidija Magdevska (Gimnazija Bežigrad), Valentina Prevc, Teja Močnik, Mirjam Homar (vse Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Vida Papler (I. gimnazija v Celju) in Aljaž Koželj (Gimnazija Kranj). V konkurenci 132 tekmovalcev iz 27 držav so...

4 komentarji

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Slo-Tech - Danes se je zaključila tudi 53. mednarodna matematična olimpijada (IMO 2012), ki je od 4. do 16. julija potekala v Mar del Plati v Argentini. Šestčlanska slovenska ekipa se je na tekmovanju odrezala solidno in osvojila dve bronasti medalji in štiri pohvale, kar je najboljši rezultat po letu 2007.

Bronasti medalji sta osvojila Vesna Iršič (19 točk 42) in Veno Mramor (17 točk) (oba Gimnazija Bežigrad), pohvale pa so dobili Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Matjaž Leonardis (I. gimnazija v Celju) in Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad).

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 548 tekmovalcev iz 100 držav, ki so si razdelili 51 zlatih, 88 srebrnih in 138...

16 komentarjev

Bron za Slovenijo na matematični olimpijadi

Slo-Tech - Po ostalih olimpijadah iz znanj se je prejšnji teden končala še 52. mednarodna matematična olimpijada, ki je potekala v Amsterdamu na Nizozemskem. Slovenijo so v konkurenci skoraj 600 tekmovalcev iz več kot 100 držav zastopali Nik Jazbinšek (Gimnazija Bežigrad, mentorica Olga Arnuš), Matjaž Leonardis, Veno Mramor (oba Gimnazija Bežigrad, mentorica Urška Markun), Aleš Omerzel, Mihaela Pušnik in Neža Žager-Korenjak (vsi trije I. gimnazija v Celju, mentor Kristjan Kocbek). Veno Mramor je osvojil bronasto medaljo (16 točk od 42), Matjaž Leonardis (15 točk), Neža Žager-Korenjak (12 točk) in Nik Jazbinšek (10 točk) pa pohvale za v celoti rešeno vsaj eno nalogo od šestih. Zmagala je Lisa Sauermann iz Nemčije, ki je edina...

21 komentarjev