» »

Fiziki štirikrat bronasti

Fiziki štirikrat bronasti

Slo-Tech - Naslednja v vrsti velikih olimpijad iz znanj, kjer redno tekmujejo naši dijaki, je fizikalna. Letos so na tem tekmovanju osvojili štiri bronaste medalje in eno pohvalo, s čimer so približali lanskemu uspehu in presegli slovensko povprečje.

Letošnja že 47. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO) je potekala v soorganizaciji Švice in Liechtensteina. Na njej so za Slovenijo nastopili Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Jakob Robnik (vsi Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. gimnazija Maribor) in Jernej Debevc (Prva gimnazija Maribor). Prvi štirje navedeni so osvojili bronasto medaljo, peti pa pohvalo. Najboljši dosežek med našimi je uspel Alekseju Jurci, ki je osvoji 142. mesto (56,2 %), bronast pa je bil tudi že lani. Tudi Tomaž Cvetko (52,2 %) je ponovil lanski dosežek, medtem ko so bili ostali na olimpijadi prvič.

Absolutni zmagovalec je postal Chenkai Mao iz Kitajske, ki je dosegel 96,2 odstotka dosegljivih točk. Na odru za zmagovalce sta bila še en njegov rojak in Korejec. Podelili so 47 zlatih medalj, za osvojitev pa je bilo treba doseči 79,6 odstotkov. Za srebro je zadoščalo 61,4 odstotka, za bron pa 45,4 odstotka. Velja, da približno osem odstotkov tekmovalcev prejme zlato medaljo, četrtina odstotkov srebrno in polovica bronasto.

Na enotedenskem tekmovanju sta dva tekmovalna dela. Prvi tekmovalni dan je namenjen reševanju teoretičnih nalog, drugi tekmovalni dan pa eksperimentalnemu delu. Naloge (eksperimentalne in teoretične) s prevodi v vse jezike, tudi slovenščino, so objavljene na spletu, torej se lahko preizkusite v poznavanju fizike, kot se zahteva od najboljših srednješolcev. Ostali čas so tekmovalci prosti, kar pomeni, da organizirano spoznavajo državo gostiteljico oziroma se družijo.

Prihodnje leto bo tekmovanje v Indoneziji. Na podlagi rezultatov državnega tekmovanja in kasnejšega izbirnega testa bo DMFA izbrala petčlansko slovensko ekipo.

5 komentarjev

sesobebo ::

cestitke!

dripac ::

Čestitke mladim fizikom 8-)

dexterboy ::

Čestitke mladini!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

fireice ::

Cestitke!

elfin ::

Bravo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letos

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63258 (2919) Pika na i
»

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316350 (5225) jype
»

Na fizikalni olimpijadi do brona vsi Slovenci

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106813 (5681) mojca
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167901 (7098) mojca
»

Na fizikalni olimpijadi Slovenija ponovila lanski dvojni bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108331 (6820) mojca

Več podobnih tem