» »

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Skupinska tožba zoper Facebook gre naprej

Heise - Največja skupinska tožba zoper irsko podružnico Facebooka, ki jo je v začetku meseca na dunajskem gospodarskem sodišču vložil avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems, je na sodišču dobila zeleno luč. Sodišče sodbe ne bo zavrglo, temveč jo bo obravnavalo, sporoča Schrems.

Sodišče je Facebooku Irska namreč naložilo, da na tožbo pisno odgovori v štirih tednih, možno pa je podaljšanje roka na pisno zahtevo še za štiri tedne. Če Facebook v tem času ne bi odgovoril, bi sodišče izdalo zamudno sodbo in pritrdilo navedbam v tožbi. To je sicer rutinski postopek pri vsaki tožbi, a je v konkretnem primeru pomemben zato, ker pomeni, da bo sodišče o tožbi sploh razsojalo.

To pomeni, da gre sedaj za res. Schrems pravi, da se je tožbi pridružilo že več kot 25.000 ljudi iz celega sveta (razen ZDA in Kanade, ki niso pod pristojnostjo Facebooka Irska). Še 35.000 posameznikov pa naj bi na spletni strani nakazalo namero za sodelovanje, a še niso izpolnili pogojev za pristop. Spomnimo, da Schrems Facebooku očita kršitve zakonodaje na področju zasebnosti, saj od uporabnikov ni pridobil poučenega soglasja za rabo njihovih osebnih podatkov, njihove podatke deli z aplikacijami tretjih avtorjev, sodeluje z NSA ter sledi uporabnikom tudi izven Facebooka s pomočjo gumbov Like na straneh. Zaradi teh očitkov od Facebooka terja prenehanje spornih praks in plačilo 500 evrov odškodnine za vsakega tožnika. Klasične skupinske tožbe, kot jih poznamo iz ZDA, v Avstriji niso mogoče, dovoljuje pa zakonodaje prenos zahtevka na drugo osebo, kar sodelujoči storijo v konkretnem primeru.

Pričakujemo lahko, da bo Facebook oporekal vsem očitkom v tožbi, zato se pravo delo začne šele prihodnji mesec.

6 komentarjev

SkipEU ::

Kje drugje bi lahko vložili tožbo kot v Evropi, kjer nismo nikoli razvili občutka za lastno odgovornost - če ti nekaj ni včeš ali se ne strinjaš s pogoji uporabe, potem tega pač ne uporabljaš.

sisemen   ::

SkipEU je izjavil:

Kje drugje bi lahko vložili tožbo kot v Evropi, kjer nismo nikoli razvili občutka za lastno odgovornost - če ti nekaj ni včeš ali se ne strinjaš s pogoji uporabe, potem tega pač ne uporabljaš.


Ne govori neumnosti. Toži jih za stvari, ki niso v pogojih uporabe. In prav je tako.

Manu ::

Poleg tega splošni pogoji ne morejo izničiti lokalno zakonodajo.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

FireSnake ::

Se še vedno da prijaviti?

Imam en fake račun, a bi se prijavil, da podprem nadobudnega pripravnika :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

speed machine ::

Človek bi pričakoval da bo novica o zastonj 500 € (-20 %) v primeru pozitivne tožbe za vsakega tožnika imela 1000+ komentarjev okoli informacij kako se pridružiti. Tako pa se ljudje rajši prerekajo o "podstavkih za rože" (v roku dveh let), ki zamujajo. :)

750k uporabnikov * 400 € = 300 mil. € za potrošit v slovenskem gospodarstvu ;)
//

Jupito ::

LOL. "The chosen one", ki lahko edino sam in na lastno iniciativo reši človeštvo pred pogubo (ali reši kakšen manj kritičen problem), je torej "thruth in television".

Folk ni v stanju narediti ničesar koristnega zase, pa če mu denar ponudiš! :D In samo vprašanje časa je, preden bo kateri prišel še povedat (no troll), kako zelo je ponosen na to, da nima le okusa po piščancu, ampak se tako tudi vede.
Kasnje pa odprl temo o tem, kako bo tožil najbolj opasnega bolha dealerja z območja Rakove Jelše, ker mu je prodal neka jetra, za katera je bilo jasno, da so jetra, že v oglasu!

Počasi se bomo morali res organizrati v nekakšno skrivno združenje in jih enostavno vse zapliniti iz letal. :))
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

Oddelek: Novice / Zasebnost
115543 (4024) njyngs
»

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
149732 (7674) k4vz0024
»

Začetek sojenja proti Facebooku

Oddelek: Novice / Tožbe
97785 (5998) Afo
»

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Oddelek: Novice / Tožbe
2312503 (10498) nekikr

Več podobnih tem