» »

Amazon je predstavil nova Kindle Fire HDX

Amazon je predstavil nova Kindle Fire HDX

Android Central - Nova generacija Amazonovih tablic se imenuje Kindle Fire HDX. Še vedno bosta na voljo dve splošni izdaji, 7 in 8,9-palčna. A z novo generacijo so pri Amazonu dodobra nadgradili ponudbo predhodnikov, saj gre za strojno izjemni tablici. Obema je skupno srce, ki ga sestavlja Qualcommov čip iz serije Snapdragon 800, torej vsebuje štiri jedra Krait, ki delujejo z do 2,2 GHz. Delovnega pomnilnika je 2 GB, medtem ko je podatkovnega pomnilnika 16, 32 oz. 64 GB pri obeh različicah. 7-palčna izdaja ima svež zaslon, ki ima tokrat ločljivost 1920 x 1200 pik, kar glede na drugo polovico leta 2013 niti ni pretirano presenečenje (podoben zaslon ima letošnji Nexus 7). A standard nekoliko dviguje večja, 8,9-palčna izdaja, ki ima ločljivost 2560 x 1600 pik. Gostota zaslonov torej znaša 323 PPI za manjšo oz. 339 PPI za večjo izdajo.

8,9-palčna izdaja ima še nov senzor fotoaparata na zadnji strani, ki ima po novem 8 milijonov točk za zapis slike. Obenem je za dobro tretjino lažji od predhodnika in tako tehta le 374 (WiFi) oz. 384 (LTE) gramov, medtem ko predhodnik v WiFi izdaji tehta 567 g. Manjši 7-palčni Kindle Fire HDX v primerjavi s predhodnikom prihrani okrog 40 gramov in po novem tehta 303 (WiFi) oz. 311 (LTE) gramov. Cene so enostavne, snovni, 16 GB WiFi 7-palčni Kindle Fire HDX stane 229 dolarjev. Če ne želite reklam, vas bo to stalo dodatnih 15 dolarjev na katerikoli izdaji izdajah. Vključitev LTE-ja za AT&T oz. Verizon (ločeni napravi) prav tako stane dodatnih 100 dolarjev pri katerikoli izdaji, medtem ko višanje kapacitete pomnilnika stane 40 dolarjev za vsak skok.

V primeru 8,9-palčnega HDX-a je osnovna cena 379 dolarjev, izključitev Amazonovih reklam ter dodatek LTE-ja staneta enako, kot na 7-palčnežu, torej 15 oz. 100 dolarjev, medtem ko je višanje kapacitete nekoliko dražje, saj stane 50 dolarjev na stopničko. Najdražji 7-palčni 64 GB Kindle Fire HDX brez reklam in s podporo LTE tako stane 424 ameriških dolarjev, 8,9-palčna izdaja z enakimi specifikacijami pa 594 dolarjev.

Še vedno bo na voljo starejša, a nekoliko osvežena 7-palčna izvedba Kindle Fire HD, v katerem ima dvojedrni procesor frekvenco 1,5 GHz ter ima zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik. Na voljo bo v 8 in 16 GB izvedenkah ter le z WiFi povezljivostjo. Najbolj zanimiva je cena, ki znaša 139 oz. 169 dolarjev, izklop oglasov pa stane standardnih dodatnih 15 dolarjev.

Vsi trije modeli bodo imeli nameščen Kindle Fire OS 3.0, ki nosi kodno ime Mojito. Osnova še vedno ostaja Android, tokrat izdaja 4.2.2, a pri Amazonu poskrbijo za temeljito preoblačenje. Uporabniki imajo zdaj na domačem zaslonu možnost prikaza vsebine na 'vrtiljaku' oz. v bolj običajni mrežni razporeditvi. Izboljšali so povezovanje z njihovimi oblačnimi storitvami, ki olajšajo ter pohitrijo usklajevanje vsebin med napravami. V sklopu WhisperSync, kot imenujejo usklajevanje, bo po novem mogoče usklajevati še potek v igrah, medtem ko bodo razvijalci le-teh tudi lažje dostopali do funkcij za deljenje dosežkov na socialnih omrežjih. Izmed slednjih sta Twitter in Facebook dodobra integrirana v operacijski sistem, torej je deljenje raznovrstnih stvari enostavno. Obenem bo Kindle Fire OS sam vedel, kdaj nekaterih vsebin že dlje niste uporabljali in bo ponudil možnost shranjevanja le-teh v oblak s pritiskom na le en gumb, kar bo sprostilo prostor na napravi.



Največja novost je The Mayday Button, 24-urna, 7-dnevna, celoletna videopodpora uporabnikom. Kadarkoli med uporabo najdete težavo, lahko pritisnete na gumb in pokazal se bo manjši okenček, v katerem boste videli (prek zvočnikov pa slišali) podpornega tehnika. Ta bo v živo lahko pomagal reševati težave oz. razložil nove funkcije, pri čemer mu bo v pomoč oddaljeno risanje po zaslonu (gumb, ki ga je potrebno pritisniti, bo lahko npr. obkrožil). Vsekakor gre za zelo inovativno reševanje problema podpore strankam.

2 komentarja

dr.Akula ::



V videu lahko vidite primer Mayday live supporta, tisti v promo spotu je malce nerealen. ;)
ni podatka

Gregor P ::

"I can't see your screen" ... trust me, I know what I'm doing>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispeli so Nexus 6, 9 in Player, Android 5.0 je Lollipop (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Android
13745776 (37300) amacar
»

Amazon je osvežil svoje Kindle

Oddelek: Novice / Android
228556 (6913) kuglvinkl
»

Kindle Fire HD 8.9 je cenejši, na voljo v Evropi

Oddelek: Novice / Android
156018 (4078) fantasycamp
»

Amazon predstavil nove kindle

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4813167 (10396) Bor H

Več podobnih tem