» »

Amazon Web Services na EC2 z ogromno pocenitvijo

Amazon Web Services na EC2 z ogromno pocenitvijo

ZDNet - Amazon je najavil veliko znižanje cen za svoje oblačne storitve, ki jih ponujajo strankam v okviru programa EC2. Namenski strežniki (dedicated servers) na Amazon Web Services (AWS) prek EC2 bodo cenejši za vse do 80 odstotkov. AWS je priljubljen, ker uporabnikom omogoča zakup in najem potrebne računalniške moči, ne da bi za to potrebovali lastne fizične strežnike. Namenski strežniki pa so tisti, ki jih Amazon odda v zakup enemu samemu uporabniku, kar pride prav tistim ustanovam, ki jim zakonodaja ne dovoljuje gostovanja na navideznih strežnikih z ostalimi strankami.

Največjo pocenitev je doživela pavšalna pristojbina, ki se zaračuna vsako uro, ko je v najemu vsaj en strežnik. Ta bo cenejša za 80 odstotkov in bo stala 10 centov namesto dveh dolarjev. Opazne pocenitve pa so tudi pri bolj relevantnih postavkah. Najem na uro (on-demand instance) se bo pocenil za do 37 odstotkov, medtem ko so bo namenski rezerviran najem (dedicated reserved instance) pocenil za 57 odstotkov. Nove cene bodo veljale za nazaj, in sicer od 1. julija letos.

Cene AWS sicer vse od leta 2006, ko se je pojavil, nezadržno drsijo. Analitiki celo pravijo, da so tako nizke, da ne igrajo več pomembne vloge pri odločitvah podjetij, ali bi se odločili za AWS, saj so sedaj pomembnejše druge karakteristike. Konkurence namreč ne manjka: Google Compute Engine, Microsoft Windows Azure, ProfitBricks in CloudSigma. Vsi ti trdijo, da imajo boljše pogoje od Amazona, saj ponujajo obračunavanje v intervalu, ki je manjši kot ena ura, in da imajo bolje poskrbljeno za stranke, ki jih pri najemu kapacitet omejuje zakonodaja (varstvo podatkov, varnost pred zlorabami, odpornost na napade itd.). Trg teh storitev je vreden 130 milijard dolarjev letno, kar ni malo denarja.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč pri izbiri strežnika - globalna spletna stran

Oddelek: Pomoč in nasveti
473391 (2743) kajtel
»

Dell bo ponudil oblačne storitve

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62777 (1920) BigWhale
»

Amazon nepovratno izgubil nekaj podatkov strank pri izpadu oblaka EC2

Oddelek: Novice / Varnost
72961 (2283) pegasus
»

Gostovanje 200Gb

Oddelek: Izdelava spletišč
311627 (987) Vice

Več podobnih tem