» »

Amazon nepovratno izgubil nekaj podatkov strank pri izpadu oblaka EC2

Amazon nepovratno izgubil nekaj podatkov strank pri izpadu oblaka EC2

ComputerWorld - Amazon je uspel popraviti težave z omrežjem EC2, ki so pretekli teden povzročile nedelovanje omrežja in s tem nedosegljivost številnih strani, katerih storitve se zanašajo na Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). Konec tedna je bila dosegljivost ponovno vzpostavljena, a Amazon je priznal, da se je nekaj podatkov njihovih strank izgubilo v nepovrat.

Škoda je sicer omejena, saj je izgubljen le majhen delež podatkov - šlo naj bi za 0,07 odstotka vseh zapisov v regiji vzhod ZDA. Amazon še vedno preiskuje podrobnosti incidenta in obljublja detajlno poročilo o vzrokih in posledicah težav z oblakom. Uporabnike to že nekoliko jezi, saj en teden po izpadu Amazon še vedno ni predložil nobenih verodostojnih poročil, kaj se je zgodilo. O razlogih za izpad omrežja je še prezgodaj ugibati, medtem ko so razlogi za neuspelo obnovitev vseh podatkov bržkone slabe oziroma neberljive varnostne kopije.

To je prvi večji primer, ko so oblačne storitve zatajile. V povprečju so te dostopne 99,948 odstotka časa (273 minut nedosegljivosti letno), je izračunal AppNeta. Izgub podatkov v večjem obsegu pa sploh še ni bilo. Občasno sicer poročamo o izpraznjenih elektronskih predalih pri tem ali onem ponudniku elektronske pošte, a se v nekaj dneh vse znajde na svojem mestu, ko iz varnostnih kopij na oddaljeni lokaciji obnovijo podatke. Zaradi tega se je razmahnila vera v nedotakljivost oblaka, ki pa se utegne v takih primerih hudo maščevati. Čeprav je tokratna izguba podatkov količinsko majhna, bo gotovo povzročila preglavice vsem prizadetim strankam, ki jih je Amazon že začel obveščati, zato ostaja zlato pravilo nespremenjeno: Vse podatke iz oblaka je potrebno imeti shranjene tudi lokalno.

7 komentarjev

dronyx ::

Včasih so prišli uradniki obrambnega ministrstva na dom obveščat svojce, da so sinovi padli na frontah, danes pa te pridejo uradniki oblačnih storitev na dom obvestiti, da so izgubili vse tvoje podatke. Ne vem kaj je bolj žalostno.

poweroff ::

Najbolj žalostno je to, da primerjaš podatke s človeškim življenjem... ;)
sudo poweroff

dronyx ::

@Matthai: V času, ko si ti napisal globoko misel o vrednosti človeškega življenja, je v Afriki zanesljivo kdo umrl od lakote. Pa dober tek, če si ravno pri kosilu. :'(

CyberPunk ::

en teden po izpadu Amazon še vedno ni predložil nobenih verodostojnih poročil, kaj se je zgodilo


Zgledujejo se po Siolu in se katerem podobnem "falotu". ;)

jlpktnst ::

0.07 je pri tej količini lahko par giga, tera bajtov...

Bistri007 ::

zato ostaja zlato pravilo nespremenjeno: Vse podatke iz oblaka je potrebno imeti shranjene tudi lokalno.

Če prav razumem je največja izguba podatkov, ki so bili ustvarjeni v zadnjem dnevu oziroma pol dneva pred napako. Tu ti dnevni ali poldnevni backup na tvojo lokacijo ne pomaga nič.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

pegasus ::

http://aws.amazon.com/message/65648/ ... se vidi, da fantje niso modelarji.

Na jetra mi gre to zadovoljstvo ljudi, ki skačejo do stropa takoj, ko njihov umotvor pokaže prve znake življenja. Dokazovanje, da deluje tudi v neprijetnih in zoprnih okoliščinah se jim vedno zdi odvečno in neprijetno delo. Ja, modeliranje nepredvidenih okoliščin zna biti zoprno kompleksno, a je zadovoljstvo, ko vidiš, da jih je tvoj umotvor preživel v praksi, nepopisno.
Je pa še en problem, poslovne narave ... http://xkcd.com/664/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon pojasnil podrobnosti izpada EC2

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
83311 (2849) ZaphodBB
»

Amazon nepovratno izgubil nekaj podatkov strank pri izpadu oblaka EC2

Oddelek: Novice / Varnost
73761 (3083) pegasus
»

Težave z Amazon EC2, nedosegljivi Reddit in drugi

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
146444 (5276) techfreak :)
»

Spet o nevarnostih oblačnega računalništva (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
998722 (6379) poweroff
»

Amazon oddaljeno briše knjige (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
20417850 (12966) poweroff

Več podobnih tem