» »

Arzenove bakterije ne obstajajo!

Arzenove bakterije ne obstajajo!

ScienceDaily - Predlani je NASA razburkala znanstveno srenjo z odmevno napovedjo novinarske konference, pred katero smo bili vsi pričakovali najmanj objavo odkritja nezemeljskega življenja, in nato še vedno precej revolucionarnim odkritjem bakterij, ki namesto fosforja uporabljajo arzen.

Fosfor po trenutnem razumevanju biologije skupaj z ogljikom, vodikom, dušikom, kisikom in žveplo sestavlja razred nujno potrebnih makroelementov, brez katerih življenje ne more uspevati. Fosfor je nujno potreben za gradnjo fosfolipidnih membran in DNK, arzen pa je zaradi fosforju sorodnega kemizma strupen, saj se vmešava v njegove biološke sintezne poti in jih moti. NASA je trdila, da so v jezeru Mono v Kaliforniji odkrili bakterijo, ki arzen ne le tolerira (takšnih je kar nekaj), ampak ga zmore uporabljati namesto fosforja kot gradnik za rast. Odkritje je bilo tako revolucionarno, da so se kmalu oglasili skeptiki, ki so v originalni raziskavi Felise Wolfe-Simon našli kup nedoslednosti. Nadaljnje pomisleke je zbudilo sekvenciranje genoma te bakterije, saj so našli podpovprečno število genov za toleranco na arzen.

Ugledna revija Science, ki je objavila članek o odkritju nove bakterije, je sedaj objavila dva nova članka neodvisnih skupin, ki so poizkusile ponoviti rezultate prve raziskave. Ti kažejo, da bakterija ne uporablja arzena za življenje, ampak je zgolj precej odporna nanj. Ekipa z Univerze v Britanski Kolumbiji v Vancouvru je ugotovila, da arzen ne pripomore k rasti bakterije, zato špekulirajo, da je bil arzen v prvotni raziskavi onesnažen s hranilnimi snovmi, ki so vzpodbudile rast. Druga študija, ki so jo izvedli v Švici, pa ugotavlja, da je bakterija zelo odporna na arzen, a nujno potrebuje fosfor za rast. Tudi ti predpostavljajo, da so bila gojišča v prvotnem eksperimentu bržkone onesnažena s sledovi fosforja.

Skupaj s starimi pomisleki so nove raziskave praktično zabile še zadnji žebelj v krsto teorije o arzenovih bakterijah. Wolfe-Simonova sicer še vedno zagovarja svojo raziskavo, a bo morala odgovoriti na nekaj resnih vprašanj. Medtem njena skupina še vedno nadaljuje raziskave, a verjame ji vedno manj ljudi.

6 komentarjev

oracle ::

No js sm že takoj reku da dvomim v to (originalno) raziskavo.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

lebang1 ::

Kaj niso to "odkrili" na dan ko je Wikileaks začel razkrivati tiste depeše?
Pa da so potem pozornost preusmerili drugam...

BigWhale ::

lebang1 je izjavil:

Kaj niso to "odkrili" na dan ko je Wikileaks začel razkrivati tiste depeše?
Pa da so potem pozornost preusmerili drugam...


Don't be silly. Ne z depesami in ne s temi bakterijami se sirsa javnost ni ukvarjala. Z depesami se je verjetno malo bolj ampak za preusmerjanje pozornosti sirse javnosti bos moral odkriti zivljenje zunaj zemlje. :> Ene bakterije so cist premal. :)

redstrasse ::

Kam pa lahko preusmeris pozornost, kriza je itak vsak dan po tvju, to je največje preusmerjanje pozornosti ;)

Looooooka ::

Joj ta Jansa, spet nas je naprvoaprilil :))

Matako ::

lebang1 je izjavil:

Kaj niso to "odkrili" na dan ko je Wikileaks začel razkrivati tiste depeše?
Pa da so potem pozornost preusmerili drugam...



Ne klati neumnosti. Če bi bili hoteli preusmeriti pozornost bi enostavno malo pojačali HAARP.
/\/\.K.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove kritike lanskega odkritja arzenovih bakterij in odgovori avtorice

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165157 (3564) mkoco
»

Nasa - conference - 02.12.2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6011967 (8602) Jst
»

NASA odkrila bakterijo, ki v svoje celice vgrajuje arzen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259545 (7293) Heisenberg

Več podobnih tem