Prijavi se z GoogleID

» »

V Južni Koreji se je začel proces stoletja

V Južni Koreji se je začel proces stoletja

vir: Reuters
Reuters - Danes se je v Južni Koreji začel sodni proces, ki ga je sam tožilec označili za proces stoletja. Čeprav jim podkupovanje tam ni tuje, je zadnji korupcijski škandal, ki je odnesel predsednico države (o njeni razrešitvi bo ustavno sodišče predvidoma odločilo jutri) in pred sodnika spravil Samsungovega izvršnega direktorja, vseeno brez primere v korejski zgodovini. Danes se je odvilo prvo dejanje v postopku.

Prvoobtoženi Lee Jae-yong, vnuk Samsungovega ustanovitelja in sin formalnega predsednika, sicer pa vršilec dolžnosti, krivdo zanika. Obtožnica ga bremeni podkupovanja, poneverbe in nekaterih drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Lee se današnjega predobravnalnega naroka ni udeležil, ker mu tega ni bilo treba, in bo na sojenje počakal v priporu. Njegov odvetnik je na sodišču dejal, da klient zanika vse obtožbe. Tudi ostali obtoženi, to so nekdani podpredsednik Samsung Group Choi Gee-sung, predsednik Samsung Group Chang Choong-ki in nekdanji predsednik Samsung Electronics Park Sang-jin, so zanikali krivdo. Podobno tudi korporacija Samsung Group zanika kakršnekoli nepravilnosti. Tožilstvo poizkuša dokazati, da je Samsung plačeval podkupnine podjetjem, ki so povezana s suspendirano korejsko predsednico, s čimer si je Lee zagotovil podporo državnega vrha in pokojninskega sklada (velik delničar) pri konsolidaciji skupine.

Sodišče bo naroke za zaslišanja razpisalo prihodnji teden. Korejska zakonodaja določa, da mora biti postopek na prvi stopnji končan v treh mesecih od vložitve pravnomočne obtožnice, torej najpozneje do 28. maja. Glede na odmevnost procesa pa je pričakovati pritožbe na višje stopnje.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Oddelek: Novice / Tožbe
154647 (2411) gruntfürmich
»

Instrukcijski roki

Oddelek: Novice / NWO
288556 (4601) Lakotnik29
»

Kaj počno preiskovalni sodniki?

Oddelek: Loža
186035 (5371) BlueRunner
»

Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

Oddelek: Novice / Tožbe
123370 (2073) gruntfürmich

Več podobnih tem