» »

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja so bila sicer kar vihrava. V začetku meseca je udarila (sicer pričakovana) novica, da je Chrome prehitel Firefox po uporabljanosti, potem pa so padle obtožbe, da Google javno blati Firefox kot manj varni brskalnik. Fundacija se je odzvala zadržano - pripravil so različico z MS Bingom in še pred dvema tedna govorili, da se glede privzetega iskalnika pogajajo z več dobavitelji. Kot rečeno, se je taktika izšla.

Mozilla Foundation je sicer leta 2003 ustanovljena neprofitna organizacija, ki skrbi za razvoj Firefoxa, Thunderbirda, njunih mobilnih različic, Composerja (oblikovanje spletnih strani), Sunbirda (koledar), Chatzille (IRC odjemalec), layout engina Gecko in javascript engina Rhino, DOM inspectorja (vidnega zlasti v Firebugu), bug trackerja Bugzilla in številnih drugih knjižnic in projektov. Večino dela opravijo prostovoljci, ki so zelo dejavni tudi pri nas (prevode ureja ekipa okoli Matjaža 'mathjazz' Horvata, ki je trenutno tudi zaposlen tam). Zadnje mesece nas sicer ne najdušujejo pretirano z idejo o enem firefoxu na 6 tednov in opuščanjem podpore za starejše različice (številne linux inštalacije še vedno poganjajo ff 3.6), a naj jim bo.

In če smo že tu, Firefox 9 je pravkar izšel.

18 komentarjev

PARTyZAN ::

Kolikor sem na začetku nasprotoval hitrim releasom, sem zdaj ugotovil, da so v resnici precej pohitrili razvoj brskalnika. Thumbs up.

Upam, da bodo še dolgo na sceni, in da bo ta finančna injekcija prinesla par uporabnih featurov v moj priljubljeni brskalnik :).

Xserces ::

ma sej je ql da vn mecejo nove stvari ampak plugini ne dohajajo :D
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

bajsibajsi ::

Meni je bilo prej bolj vsec, ko je bilo 2.1, 3.1.16...itd. Saj je najvec posodobitev takih, ki jih obicajen uporabnik sploh ne zazna. Medtem ko bi nastala nova polna razlicica (npr. 4.0) takrat, ko ocitno pride do vecjih sprememb oz. novosti.

Iatromantis ::

kronik ::

Lepi dnarji se obračajo tudi v Open Source vodah.

jlpktnst ::

Hitrej? Kaj gre hitrej, en mal mogoč.


Je pa zato postal prekleto unstable.

Ne maram teh major verzij za par mesecev brez pretiranih novosti. Opera ko dobi +1 major verzijo je res vsaj par oreng novosti.

Drugače pa imo bi dobil tud z bingom dober deal če gugl ne bi hotel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

PARTyZAN ::

Povprečnega uporabnika verzija brskalnika sploh ne zanima. Tudi tebe ne bi smela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PARTyZAN ()

broken/link ::

Da so potrdili sodelovanje je dobra novica za vse. Mozilla dobi resourse, bitka med brskalniki se nadaljuje, profitiramo pa tudi uporabniki. Konkurenca je vedno zdrava.

RejZoR ::

Pismo, Firefox 9 je pa fajn. Sicer na zunaj ni sprememb ampak deluje pa neskončno bolje od česarkoli prej. In tud lepo slišat, da so obnovili sodelovanje. Za Google je nakoncu vseno win-win situacija in dobivajo "feedback" tudi od uporabnikov, ki ne koristijo Chrome. Sicer Mozilli za to plačajo ampak vseeno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

FireSnake ::

Tole je pa vesela novica, pa sem bil prepričan, da je nikoli ne bom videl :)

Vsekakor pohvalno iz strani Googla...
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

poweroff ::

Super, je pa moteče, če dodatki ne sledijo temu tempu. Tipičen primer je Thunderbird in Enigmail, katerega updati v Ubuntu zamujajo. Kar je cel fail, ker je treba Enigmal potem nameščati ročno ob vsakem samodejnem upgrejdu TB-ja.
sudo poweroff

mathjazz ::

Hvala avtorju za omembo, ampak slovenska scena okoli Mozille je veliko širša od moje malenkosti. Tu so še Vito Smolej, Brian King, Nino Vranešič in Martin Srebotnjak, če omenim le trenutno najbolj aktivne posameznike. Odlično sodelujemo tudi s Kiberpipo, COKS, Lugosom, Ubuntu Slovenija, Zemanto in drugimi organizacijami in podjetji.

Seveda pa so naša vrata za sodelovanje, dokazovanje in izpopolnjevanje CV-jev na široko odprta vsem. ;)
www.getfirefox.com

RejZoR ::

poweroff je izjavil:

Super, je pa moteče, če dodatki ne sledijo temu tempu. Tipičen primer je Thunderbird in Enigmail, katerega updati v Ubuntu zamujajo. Kar je cel fail, ker je treba Enigmal potem nameščati ročno ob vsakem samodejnem upgrejdu TB-ja.


Čeprav moram pohvalit, da so se očitno pisci extensionov izboljšali stvari na svojem koncu. Za verzijo 8 in 9 so delovali vsi extensioni brez vsake spremembe.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Iona ::

Super, še nekaj časa bom lahko v zavetju Firefoxa :)
Sicer je bilo za pričakovati, ampak google ima velike apetite in nikoli ne veš kaj se bo zgodilo.

Firefox = Edino kar je sprejemljivo glede brskalnika. Škoda, da nima par lepih opcij, ki jih imajo drugi.

Chrome = Želja po totalni kontroli nad informacijami na spletu in njihovimi uporabniki(želijo imeti vsak klik zabeležen). Trenutno so na zelo dobri poti, zato ne hvala za Chrome(povezovalec vseh google storitev in enostavno beleženje). Sej Chrome je ok in storitve, ki jih ima google so tudi fajn. Niso pa zastonj in brez posledic kot zgledajo.
Google = Microsoft killer :D in če jim uspe bo tudi Facebook(Sicer nevem, zakaj folk daje vse svoje osebne informacije vsem na voljo, ampak ok) zgubil na teži. Firefox jim služi za zbijanje tržnega deleža drugim.

Opera = Zgleda ok. Ima nekaj težav s predstavitvijo določenih strani. Pa par stvari glede vmesnika in shranjevanja uporabniških imen in gesel, ki mi niso všeč.

Safari = MAC stuff, naj tam ostane. Boljše Chrome kot to čudo.

Internet Explorer = WTF ? Samo za nujne primere, torej 1 min dokler se Firefox ne inštalira :P

Go Go Firefox 9 :D

SLO_Matej ::

Mozilla Foundation je sicer leta 2003 ustanovljena neprofitna organizacija, ki skrbi za razvoj Firefoxa, Thunderbirda, njunih mobilnih različic, Composerja (oblikovanje spletnih strani) ...

V bistvu je KompoZer. Composer so bolj ali manj opustili, kolikor mi je znano. Sedaj pa razvijajo KompoZer, ki je neke vrste naslednik NVU-ja, katerega razvoj je tudi opuščen.

KompoZer powered by Mozilla

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

poweroff ::

A to čudo se razvija naprej?

Ker jaz sem pred kakšnimi dvemi leti obupal nad njim...
sudo poweroff

SLO_Matej ::

Ja, KompoZer naj bi se še razvijal, edini. Uradna stran: http://kompozer.net/

trnvpeti ::

300mio za mozillo je dal google
Ce ne bi dal, bi pac dal ms ali pa yahoo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet isk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5320053 (16877) johnnyyy
»

Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7123733 (19170) Mipe
»

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9530548 (25882) mtosev
»

Mozilla odvisna od Googla? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
6610052 (7619) poweroff
»

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
749290 (6828) BigWhale

Več podobnih tem