»

Mozilla bo eksperimentirala z Bingom kot privzetim iskalnikom

Slo-Tech - Mozilla ima z Googlom do leta 2023 sklenjeno pogodbo, po kateri je Google privzeti iskalnik ob namestitvi Firefoxa. S tem si Mozilla pridobi 450-500 milijonov dolarjev, kar predstavlja levji delež prihodkov fundacije (med 75 in 95 odstotki, odvisno od leta). Dogovor je ključen za obstoj fundacije že od leta 2006, le v letih 2014-2017 je bil izbrani brskalnik Yahoo. Bi lahko Microsoftov Bing nadomestil Google? To ni tako nepomembno vprašanje, saj prvi dogovor med Mozillo in Googlom sega v leta, ko Google svojega brskalnika še ni imel, pametni telefoni pa so bili zelo redki. Sedaj pa ima Google izjemno priljubljen operacijski sistem na pametnih telefonih ter spletni brskalnik. Dogovor z Mozillo je zato asimetrične pomembnosti za podjetji - in Mozilla lahko potegne krajši konec.

V naslednjih mesecih bo Mozilla izvajala manjši eksperiment. Približno enemu odstotku uporabnikov bodo kot privzeti iskalnik ob namestitvi ponudili Microsoftov Bing. Eksperiment bo trajal do konca januarja,...

20 komentarjev

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni...

39 komentarjev

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke...

2 komentarja

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Google je prisoten na privzeti domači strani, v vrstici za iskanje (CRTL-K) in tudi naslovni vrstici (CTRL-E), če tja vnesemo kaj, kar ni spletni naslov. Dobavitelji distribucij lahko spremenijo ime, izgled in še marsikaj (ti. branded izdaje, npr. Debianov Seamonkey ali Gentoojev Pango), a te tri stvari morajo pustiti na miru, če želijo ohraniti ime 'firefox'.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Minuli mesec je potekla pogodba med Googlom in Mozillo, po kateri je prvi plačeval za umestitev Googla kot privzetega iskalnika v Firefoxu, v višini 100 mio dolarjev na leto (provizije za tako dobljene oglasne klike). Zadevna sredstva predstavljajo dobrih 80% prihodkov Mozille, zato je obstajal upravičen strah, da bo fundacija ostala brez ključnega vira financiranja. Situacija na trgu brskalnikov je dandanašnji namreč bistveno drugačna kot pred tremi leti - Google ima zdaj lastni brskalnik Chrome in hkrati dobro utrjen deleže med spletnimi iskalniki, zato dodatne promocije več ne potrebujejo tako nujno.

K sreči sta danes obe organizaciji najavili obnovo pogodbe za naslednja tri leta, kar bo ključno za nadaljevanje Mozillinih projektov. Pogajanja...

18 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Mozilla: Chrome nam zapleta življenje

Slashdot - Kot smo poročali, Mozilla dobršen del svojih prihodkov ustvari s pogodbo z Googlom, po kateri je v Firefoxu privzeti spletni iskalnik Google. Tu je izvrstno funkcioniralo, dokler Google ni imel svojega brskalnika.

Izvršni direktor Mozilla Corporation John Lilly je včeraj dejal, da se je z izidom Googlovega brskalnika Chroma tudi Mozilli življenje zapletlo. V intervjuju za ComputerWorld pravi, da imajo dober odnos z Googlom, a da bi lagal, če bi rekel, da stvari sedaj niso bolj zakomplicirane, kot so bile prej. Pretekli teden je Google na primer napovedal, da bo v paketu Google Pack zamenjal Firefox s Chromom. Pogodbo z Googlom ima Mozilla sklenjeno do novembra 2011, tako da se jim za bližnjo prihodnost ni bati, a jih to hkrati postavlja v neprijeten položaj, ko morajo s svojim največjim podpornikom tudi tekmovati za tržni delež. Lilly je še dejal, da se zavedajo, da ne morejo večno ostati odvisni od Googlovih dolarjev, saj je njihova želja vztrajati še 50 ali 100 let, kar bodo z...

20 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev