»

Z analizo dogajanja na Wikipediji do napovedi o uspešnosti filmov

Guardian - Z interneta oziroma podatkov, ki jih ljudje delijo prek interneta, se da izluščiti marsikatero napoved, o čemer smo že pisali. Google Trends je aplikacija, ki kaže pogostost iskanja po posameznih ključnih besedah, in že leta 2008 so ugotovili, da je z analizo teh besed mogoče zelo točno napovedati, kdaj bo kod izbruhnila gripa. Zanimiva je tudi letošnja raziskava, v kateri so odkrili, da je naravnanost državljanov neke države v prihodnost (približek zanjo je število iskanj s ključnimi besedami prihodnjih let) močno korelirana z bogastvom te države. Naslednje vprašanje je, ali bi se dalo z merjenjem internetnega navdušenja...

12 komentarjev

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na...

7 komentarjev

Banka Anglije se v analizah obrača na Google

Iskanje besedne zveze 'estate agents' po Googlu

vir: Guardian
Guardian - Angleška narodna banka je napovedala, da bodo pri svojih napovedih in raziskavah uporabljali tudi podatke Googla o iskanju po posameznih ključnih besedah. Ugotovili so namreč, da obstoji pomembna korelacija med nekaterimi iskalnimi termini ter stanjem gospodarstva. To bo omogočilo natančnejše analize dogajanja za nazaj, medtem ko napovedi za prihodnost iz tega naslova ne bo mogoče pridobiti.

Našli so korelacijo med ključno besedo estate agent (nepremičninski posrednik) in ceno nepremičnin. Dejali so, da prav za konkretni primer rezultati Google Search Insights dajejo boljšo informacijo od vseh ostalih študij. Podobno je pokazala tudi analiza terminov JSA...

0 komentarjev

Yahoo predstavil Search Direct

CNet - Yahoo je včeraj predstavil novo storitev Yahoo Search Direct, ki predstavlja konkurenco lani izdanemu Googlovemu Instant Searchu. Temu navkljub ne gre za enakovredno storitev, saj je Yahoojev pristop drugačen.

Nova funkcija v oknu pod iskalnim poljem prikaže deset najbolj vročih tem glede na vpisano ključno besedo, uporabnik pa s premikom kazalca nanje v drugi polovici okna izpiše glavne povezave. To pomeni, da Yahoo ne prikazuje rezultatov iskanja sproti, kakor to počne Google, ampak sproti prikazuje najpopularnejše teme, ki so povezane z iskalnim terminom, in potem glavne strani z njimi. Te so lahko potovalni vodiči, podatki o vremenu, splošni podatki o podjetju itn.

Yahoo želi s to novostjo prebuditi uporabnike in pridobiti kakšnega novega, saj njegov tržni delež že nekaj časa lebdi okoli 16...

3 komentarji

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev