» »

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju

1
2
3 4

Matako ::

Kot so že pred mano ugotovili... tržna vrednost? Za nekatere filme in glasbo je recimo tržna vrednost cena izposoje v knjižnici...
/\/\.K.

Veron ::

na konc bo pršlo do tega, da bo "kraja" swja mela večje kazni kot naklepni umor :D

ThinkPad ::

A če zgeneriraš fake datoteko, ji daš naslov najnovejšega filma, jo daš "na uporabo" vsem in jo 1000 ljudi dejansko dol potegne, a potem si ali nisi v prekršku?
In če DL datotako z imenom 123.rar v kateri je dejasno cel CD?

Samo po IPju se to najbrž težko ugotavlja, sploh če ne uporabljaš p2p programov in "samo govorečih" imen datotek.

Spura ::

Gregor P je izjavil:

V bistvu bi bilo najbolj pošteno od države, da uporabnika (državljana, davkoplačevalca) pri morebitnem prvem prekršku opozori na odprtokodno rešitev ter ga pošlje na (pre)šolanje, da se nauči uporabe alternativnih rešitev8-) in šele pri večkratni ponovitvi prekrška morda malo resneje ukrepa, ampak dejansko v sorazmerju z dejansko škodo in finančno-socialnem stanjem posameznika (nikakor pa ne v okvirjih KZ).

To lahko rece samo nekdo, ki je kriv.

Gregor P je izjavil:

Ah enostavno kriv si za ves izgubljen imaginarni dobiček, za katera oni zgolj sanjajo, da bi ga lahko imeli ... to je recimo 150 milijard evrov>:D

Od kod bizarna ideja, da se prekrske in kazniva dejanja kaznuje samo v visini storjene skode?
Za kaj takega se lahko zavzemajo samo tisti, ki so izpostavljeni kazni, krivi.

Zaradi mene lahko namesto zapora globijo folk po trojno glede na vrednost piratiziranega programja. Ze ce bi to dosledno poceli bi malo razredcili ta nacionalni sport.

BlueRunner ::

@Dolhar & Lakotnik.

Programi so omejeni na varnostne kopije, ne pa na sočasno delujoče kopije. Kot takšni so bolj (in IMHO tudi pravilo) omejeni, kot pa AV dela. Ta lahko poslušaš tudi sočasno (če ti rata). Ne vem pa kako je s tem, da daš to kopijo ožjem družinskem članu - ženi, hčerki, ... Nekje me črviči en črviček, da to menda tudi ni prekršek, ali pa morda včasih ni bilo, sedaj pa je.


@Lakotnik & Matako

Glede tržne vrednosti. Ali bi lahko zagovarjal tezo, da se šteje najnižja tržna vrednost primerljivega produkta? Npr. piratiziran Avatar v 3D je toliko kot 3D blu-ray, cam kopija 2D precej kompresirana, pa npr. primerljivo s kakšnim live streamom. Idealizirano v smislu, da se v kazenskih postopkih pri dvomu upošteva za obtoženega ugodnejša razlaga.

Seveda pa si ne bi za to upal dati roko v ogenj.


@Spura: Kazenski postopek obravnava samo dejansko in neposredno škodo. Verjetno pa te bolj zanimajo civilni odškodninski postopki, ki jih običajno vidiš v ameriških filmih (punitive damages). Te imaš pri nas definirane v ZASP in lahk okot oškodovanec na podlagi obsodbe v kazenskem postopku od storilca zahtevaš še plačilo tako obračunane kazni v civilnem postopku. Je pa res, da je to pri nas omejeno na "povečano do 200%". Da ne pridemo v ameriške absurde (168. čl. ZASP).

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

@BlueRunner: "varnostnih kopij" kot takih pri računalniških programih ZASP ne dopušča. Dopušča jih le, če je to pomembno zaradi delovanja programa. (Pri čemer, že po sami vsebini omejitve, niti ne gre za "varnostno" kopijo.)
https://dolhar.si/

guest #44 ::

Torej z kriptiranjem se ne moremo ognit tega? Če bodo težili, da je moj IP pobiral na P2P bom pač reku, da sem legalne vsebine pobiral oz sem islak demo verzije or something like that. HDD pa bom kriptiral.

Good Guy ::

TOR FTW!

Major ::

IT Developer & Photography enthusiast.

poweroff ::

A boste samo jamrali po forumih kot stare babe, ali boste kaj konkretnega naredili?

Za začetek lahko s kontraargumenti zasujete Ministrstvo za pravosodje!
sudo poweroff

TESKAn ::

Že lobiram pri poslancu :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gregor P ::

Nima smisla ker je zastavljeno pač predaleč od resničnega življenja in tega preprosto ne bodo mogli udejanjiti v praksi kar pomeni, da jih čaka civilna nepokorščina na prav vsakem koraku - impossibilium nulla est obligatio.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Good Guy ::

Major je izjavil:

Niti ne. -> https://blog.torproject.org/blog/bittor...


torrent je preteklost... private ftp pa gasa

Major ::

Če misliš, da je FTP kot tak varen, se prekleto motiš. Če že, potem FTP preko SSH.
IT Developer & Photography enthusiast.

poweroff ::

Tehnični ukrepi so del rešitve. Bistveno pa je, da se prepreči sprejem fašistične zakonodaje!
sudo poweroff

TESKAn ::

Bistveno je, da ne spregledamo mračenja in samo odmaknemo z roko "ah, sej to ni nič takega". Potem pa lepega dne povežejo koščke zakonov v zanimivo sestavljanko, mi se pa zbudimo s kamero v riti, ki preverja, da slučajno ne jemo kake od države/zavarovalnice nepožegnane hrane.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Tr0n ::

In kdaj bi naj te predloge obravnavali?

BlueRunner ::

Ziga Dolhar je izjavil:

@BlueRunner: "varnostnih kopij" kot takih pri računalniških programih ZASP ne dopušča. Dopušča jih le, če je to pomembno zaradi delovanja programa. (Pri čemer, že po sami vsebini omejitve, niti ne gre za "varnostno" kopijo.)

Hmm... jaz sem si to vedno razlagal tako, da lahko naredim "dva varnostna primerka" v smislu varnostna kopija delujočega računalnika, ki vsebuje en primerek in varnostna kopija medija, ki vsebuje drug primerek.

Za delovanje mi je to pomembno, saj ti primerki služijo hitri obnovi sistema in nadaljevanju dela oziroma varovanju kupljenega medija z originalno kopijo, brez katere namestitev in posledično tudi uporaba programa več ni možna.

Ne razumem pa kaj naj bi pomenilo, da po vsebini omejitve ne gre za varnostne kopije. Kakšna je potem po tvojem mnenju pravilna interpretacija 114. čl. ZASP?

NSA Agent ::

Čedalje bolje smo podobni Ameriki, ki jo tako zelo (nekateri) obožujemo in ljuibimo!

Zgodovina sprememb…

G-man ::

Vprašanje je koliko kriptiran bittorrent pomaga, če endpointi niso anonimizirani. Enkripcija preprečuje prisluškovanje 3. stranke, ne pomaga pa dosti, če se kot inšpektor pripopam na torrent in posnamem IP-je, ki so pripopani gor.

St235 ::

Blue runner, to je tudi meni padlo v oči. Namreč zakon eksplicitno dovoljuje reproduciranje z namenom delovanja programa. Samo niti pod razno si pa ne znam predstavljat, kdaj je reprodukcija nujna za delovanje nekega programa.

Ne vem pa kako je s tem, da daš to kopijo ožjem družinskem članu - ženi, hčerki, ... Nekje me črviči en črviček, da to menda tudi ni prekršek, ali pa morda včasih ni bilo, sedaj pa je.


Kot prekršek se v skladu z 50. členom šteje reproduciranje za namene deljenja z javnostjo, kar ožji družinski člani niso.
2. člen:
Izraza >>javen<< ali >>javnost<< po tem zakonu pomenita, da gre za večje število oseb, ki so izven običajnega kroga družine ali kroga osebnih znancev.
50. člen
2. na katerem koli drugem nosilcu, če to stori za privatno uporabo, če primerki niso izročeni ali priobčeni v javnosti in če pri tem nima namena dosegati neposredne ali posredne gospodarske koristi.

Primoz ::

Lakotnik29 ... nujna reprodukcija ... disk -> pomnilnik :D
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Ziga Dolhar ::

Primoz, in kaj naj bi bilo pri tem "varnostnega"? :)
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

@Primož: Nope. Nujna reprodukcija disk - pomnilnik je pokrita drugač¨e. Notri so dali 49.a č¨l.: "Zač¨asno reproduciranje dela je prosto, č¨e je prehodno ali spremljajoče dejanje, ki je sestavni in bistveni del nekega tehnič¨nega postopka ter nima nobenega neodvisnega gospodarskega pomena, njegov edini namen pa je omogoč¨iti, da se delo prenese v omrežju med tretjimi osebami s pomoč¨jo posrednika ali zakonito uporabi."

Torej to, da poženem program preko omrežja, gledam pretoč¨en video, oziroma naredim dvoklik na ikono na namizju (vse pri pogoju, da sem seveda uporabo ustrezno licenciral), je pokrito s tem č¨lenom. Programi imajo izrecno naštete izjeme, ki za njih ne držijo, 49.a ni med izjemami. Kar je IMHO logič¨no.

1) iz plošče diska v predpomnilnik diska
2) predpommnilnik diska v glavni pomnilnik
3) glavni pomnilnik v pomnilnik mrežne kartice
4) pomnilnik mrežne kartice v eter (pri ehernetu)
5) iz etra v pomnilnik druge mrežne kartice
6) iz pomnilnika druge mrežne kartice v glavni pomnilnik
7) iz enega konca glavnega pomnilnika (buffer) v drug konec glavnega pomnilnika (rx segment)
8) med delovanjem morda še iz glavnega pomnilnika v predpomnilnik diska (swap out)
9) ter na koncu iz predpomnilna diska tudi na plošč¨o diska (swap out do konca)

Torej tako od oka 9 redistribucij za pognati program preko omreĹžja. 49.a je rešitev. 114 tega ne pokrije niti v sanjah.


Mi je pa med pisanjem tega odgovora na pamet padla še ena ekstremno bizarna fora... prosim, to je samo za možganski čigumi (miselni eksperiment) in ni mišljeno resno!

Kaj se zgodi, če poslušam legalno pretočno glasbo (streaming - pravico do poslušanja sem pač kupil) preko odprtega WiFi omrežja na svojem računalniku? Ali je to slučajno priobčitev javnosti s pomočjo radjskih programskih signalov, ker je WiFi odprt? Kaj je to radijski programski signal? Ali si bo kakšen preveč zagret inšpektor omislil, da je to prekršek? Bom istočasno fasal globo APEK-a, TIRS-a in položnico SAZAS-a, ker furam piratsko radijsko postajo, preko katere se javnosti priobčuje avtorska dela?

Kaj pa če je to res?

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Teoretično gledano je res, furaš lokalno piratsko postajo z dometom tvojega wifi. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

BlueRunner ::

Hej... vidva mojstra (Lakotnik in Žiga). Kako zakon ne govori o varnostnih kopijah, če pa notri izrecno piše "... reproducira do dva varnostna primerka ...".

Kaj pa potem je "reprodukcija varnostnega primerka", če to ni varnostna kopija?

gokky ::

@BlueRunner

Glede na dikcijo "če je nujna za delovanje programa" bi rekel, da gre tu za varianto, ko imaš (recimo) igrico na CD, kateri mora biti vstavljen, da program deluje.

Nisem pa še uspel ugotoviti, kako pravno prepričati izdajatelje zaščitenih igric, da mi to dobvolijo (res pa se nihsem hudo trudil, ker nad tem, da otroci preveč igrajo, nisem navdušen in mi celo ustreza, da se kak plošček izrabi).

on: Morda bi bilo dobro sestaviti dikcijo spornega člena, ki bi bil bolj jasen in jo predlagati kot dopolnitev. Ugotovili ste že:
1. da je povsem pošteno, če se omeji podjetja oz. tiste, ki računalnike uporabljajo za opravljanje dejavnosti, s katero živijo
2. da si ne želite, da omejitev velja za zasbno rabo

še kaj?

BlueRunner ::

Nisem pa še uspel ugotoviti, kako pravno prepričati izdajatelje zaščitenih igric, da mi to dobvolijo (res pa se nihsem hudo trudil, ker nad tem, da otroci preveč igrajo, nisem navdušen in mi celo ustreza, da se kak plošček izrabi).

Lahko in ne moreš. Če privzamemo, da moja razlaga o izdelavi varnostne kopije vzdrži, potem se ti z licenčno pogodbo ne more prepovedati izdelave te reprodukcije. Hkrati pa pri programih ne smeš razbiti zaščite s katero se onemogoča izdelavo takšne kopije (naš lokalen DMCA), če ta obstaja.

Torej lahko narediš kopijo, ne smeš pa uporabiti crack-a, da boš lahko takšno kopijo uporabil, ker bi to nelegalno zaobšlo "tehničen ukrep".

Samo še ena izmed žnj neživljenskih nelogičnosti splošno neurejene zakonodaje.

OK.d ::

kakšna država - takšni zakoni
LPOK.d

technolog ::

Kakršni ljudje - takšna država.

Slovenclni smo itak znani po tem, da vsi na široko kršimo avtorske pravice, pa se nam sploh ne zdi, da delamo kaj narobe.

Če bi oglobili vsakogar, ki je prenesel za več kot 5000€, lahko zaprejo 80% Slovenije, samo mene ne bo med njimi.

Maxtor2000 ::

Po mojem bo sedaj pomembno imeti dober enkripcijski program... :D

St235 ::

nič j dosti ne pomaga, če se ti prilepijo na p2p in ISP loge.

Pač ne imet cele zbirke adobe gor, pa ne boste prišli do teh 5000€ niti v 100 letih.

amigo_no1 ::

Pozabljaš na musko in filme.Tam se hitro "nabere".

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Za musko in filme smo že ugotovil da sam download ni sporen. Pač sklopiš upload pa je:)

DemonDomen ::

St235 je izjavil:

Za musko in filme smo že ugotovil da sam download ni sporen. Pač sklopiš upload pa je:)


Če noben ne bo uploadal, potem tudi noben ne bo mogel downloadat.
Fix a computer and it'll break tomorrow.
Teach its owner to fix it and it'll break in some way you've never seen before.

Avenger ::

Vsem pač ne bodo mogli pobrat vsega denarja in nas strpat v zapore, tako da se ni preveč za bat.

Aja, se bodo pa gotovo semintja na nekoga spravili brez usmiljenja, za primer, tako da bodo vsi živeli naprej v strašnem strahu.

Jaz še vedno zagovarjam stališče, da če iz firbca ali hobija ali karkoli že potegneš dol nek divje drag grafičen program, ali pa kaj za delat filme, glasbo, itd, itd, in potem s tem eksperimentiraš 2 meseca, nato pa bi vse skup pozabil in šel počet kaj drugega - ampak vmes bi te prijeli in poslali v zapor za 3 leta. Hja, nekako ni kul.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avenger ()

BlaY0 ::

Ah skriješ se (v kakšno bajto nasproti policijske postaje/vojaške akademije) dokler ne zastara...

St235 ::

Jaz še vedno zagovarjam stališče, da če iz firbca ali hobija ali karkoli že potegneš dol nek divje drag grafičen program, ali pa kaj za delat filme, glasbo, itd, itd, in potem s tem eksperimentiraš 2 meseca, nato pa bi vse skup pozabil in šel počet kaj drugega - ampak vmes bi te prijeli in poslali v zapor za 3 leta. Hja, nekako ni kul.


za to so izumili trial vezije, ki omogočajo točno to:)

amigo_no1 ::

Daj linke za trial verzijo UGS NX, Catia, Spaceclaim in Abaqus&Ansys.

St235 ::

Daj mi razlog zakaj bi kaj od naštetega rabil za domačo rabo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

amigo_no1 ::

St235 ::

kaj od naštetega rabiš za igračkanje doma za grafično obdelavo, obdelavo videa, kot je omenil Avenger?

Praktično ves software, ki je namenjen domači uporabi je na voljo kot trial. Tudi velika večina polprofesionalnih/profesionalnih programov, ki predvideva domačo rabo(adobe, corel) omogoča enako. ti si pa naštel 4 programe, ki z domačo uprabo nimajo ničesar skupnega.

PA še to si bil tako površen, da nisi niti pogledal če res nimajo trail:
http://www.spaceclaim.com/en/trialreque...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

amigo_no1 ::

Glej, gre za to, kar je omenil Avenger, zdaj je pa loviš za vejice in pike.

Zakaj si nebi doma skušal narisati nekaj za lastne potrebe (obdelavo videa (polprofesionalna uporaba)) dvomim da dnevno uporablja skorajda vsakdo, pa se ob to nisi nič obregnil oz ga spraševal, zakaj to rabiš) ?

Dobro si preberi kaj je napisal Avenger: (če iz firbca ali hobija ali karkoli že potegneš dol nek divje drag grafičen program, ali pa kaj za delat filme, glasbo, itd, itd, in potem s tem eksperimentiraš 2 meseca,).

Napisal je nek divje drag program (grafičen , ali za filme, glasbo itd).

Tisti link (formo) lahko magari 10x izpolniš (spaceclaim), poslali niso nič, ne meni ne komu drugemu v Slo (sem prosil še par ljudi, da so tudi izpolnili).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

St235 ::

Napisal je nek divje drag program (grafičen , ali za filme, glasbo itd).


Pod kar si ti logično predstavljaš namenske profesionalne programe za 3d modeliranje in programiranje CAM. Bravo.

Si pa v popolnosti zgrešil point.

Ne gre za to kaj ti osebno rabiš ali kaj ne. Gre za to da je takšna uporaba programov nelegalna in so izgovori tipa saj sem samo tako malo za pogledat snel 10k €vreden program malodane patetitčni.

Vsak naj piratizira ali ne po svoji presoji, sam ne potem na forum hodit jokat, da je življenje nepošteno ker se ne sme krast kakor bi hoteli in lahko dejansko dobijo sankcije.

Stvar lastnika avtorskih pravic je komu je program namenjen in pod kakšnimi pogoji, stvar uporabnika pa je, da se na podlagi tega odloči kaj je za njega.

Vedno se da dobit ustrezne odprtokodne rešitve ali pa testne verzije, če moraš nekaj na žive in mrtve sprobat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

amigo_no1 ::

Pod "nek divje drag program" sigurno spada.
Tako kot nek drug za obdelavo videa, slik.

Oba lahko uporabljaš za test, kak šolski projekt, da se kaj novega naučiš& pretestiraš.

Boš ti kar tako vrgel 5k nek program an lep oči, da boš kasneje ugotovil da je en krš ter neuporaben za tvoje potrebe ? I dont think so.
Pri avtu greš na test-drive, bodisi pri novem ali se greš fake kupca pri prodajalcu.

Si pa v popolnosti zgrešil point.

Care to explain a litle bit ?

Me prav zanima kako bi bili winsi razširjeni po domovih, če se jih ne bi dobilo na netu ampak bi jih moral picajzlasto po regelcih kupiti.

Testiranje programov je tako kor DL muske, kako boš ugotovil kaj ti ustreza če ne sprobaš ? Potem bi še vedno poslušal samo šodr, ki ga servirajo domače postaje.

Včasih pod kakim obskurnim imenom odkriješ tudi kaj uporabnega, sebi primernega.

Samo ne mi pisati odprtokodnih rešitev kot rešitev vsega slabega na svetu.Tam najdeš, tako kot povsod, krasne programe kot tudi zmazke.
Še za firmo nekateri zastopniki komplicirajo v tri krasne, za fizično osebo misija nemogoče, tako da ti ostane edino "testna" verzija s travnika.

Svet ni črno bel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

St235 ::

Dobro da vem, naslednjič, ko mi barabe ne bodo hotli dat ferrarija za probno vožnjo. Ga bom pač ukradel.

gulfstream ::

Dobro da vem, naslednjič, ko mi barabe ne bodo hotli dat ferrarija za probno vožnjo. Ga bom pač ukradel.


Hočeš reči skopiral in si naredil svojega v garaži.

St235 ::

Nope, ga en rabim za skos, sam za vikend. bom sam sprobal.

MrStein ::

vsaka uporaba enega ali več avtorskih del ali njihovih primerkov, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost - to je 5.000 evrov kot to določa 99. člen KZ-1).

Hmm, ker se softver sploh ne prodaja (ampak licence), nima tržne vrednosti.
Torej bi lahko nekdo imel in uporabljal recimo MS Windows in MS Office, pa mu na podlage tega nič ne morejo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Seveda. Pa svizci tudi čokolado odvijejo preden jo pojejo.
sudo poweroff
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
11128764 (25984) Gavran
»

Grims o novem kazenskem zakoniku

Oddelek: Loža
52924 (2644) PaX_MaN
»

Bo britanska policija lahko vdirala v računalnike uporabnikov interneta?

Oddelek: Novice / Zasebnost
124030 (3288) darksamurai
»

Nov zakon o piratsvu v Sloveniji (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Omrežja in internet
78461396 (32548) poweroff
»

Je piratstvo korekten izraz?

Oddelek: Loža
312342 (1897) PersonaRudis

Več podobnih tem