» »

Indija krči svobodo izražanja na internetu

Indija krči svobodo izražanja na internetu

Kiberkavarna v Indiji

vir: The New York Times
The New York Times - Sredi tega meseca so v Indiji sprejeli nova pravila o informacijski tehnologiji, za katere je podlaga zakon o informacijskih tehnologijah iz leta 2008, ki je bil v naglici sprejet po tridnevnih napadih na Bombaj. Ta sicer odvezuje ponudnike dostopa do interneta in strani odgovornosti za objavljene vsebine, a le če jo v roku 36 ur po naznanitvi neustreznosti pobrišejo. Nova pravila so v definiciji neustreznosti dosti strožja od dosedanje ureditve in de facto uzakonjajo cenzuro interneta, zato jih zagovorniki pravice do svobode govora in ostalih svoboščin zelo kritizirajo.

Problematična so določila, ki oblastem in tudi prebivalstvu dajejo pravico od skrbnikov spletnih strani in ponudnikov dostopa do interneta zahtevati odstranitev vsebine, ki "ogroža enotnost, integriteto, obrambo, varnost ali suverenost Indije, prijateljske odnose s tujimi državami ali javni red. Pod to oznako je mogoče stlačiti marsikaj in tega se je v Indiji najbolj bati. Že ustava dovoljuje "razumljive omejitve" pravice do svobode govora, kar so v preteklosti izkoristili za izločitev knjig, filmov in drugih vsebin, ki so govorile o spolnosti, politiki in veri.

Center za internet in družbo iz Bangalorja je že objavil seznam strani, ki so v Indiji zaradi nove zakonodaje po sodni odredbi blokirane.

2 komentarja

SkipEU ::

Klasična politična zgodba - ali za uzakonitev politične cenzure uporabiš pedofile ali pa teroriste. V imenu varnosti za državo pa potem cenzuriraš ozadja z ženskami.

revvs ::

Jaz sem samo 1 indijca iz Indije spoznal na internetu in ta je bil vedno žalosten ker nisem pripadnik vere. Če te v indiji ubijejo v tisti siromšni polovici(več kot polovica) sploh ne vedo da si obstajal, zato mislim da ti problemi tiste bogatejše polovice niso ravno kritični, saj se pa tam vsakodnevno ubijajo v imenu religije, kar pa po tv kar dosti ne kažejo ker bi bilo nesmiselno, tako kot je nesmiselno prikazovti poplave v bangladešu, očitno. Vsekakor bodo pa morali indijci pustiti svoja vrata odprta tujim investitorjem drugače ne bodo tako napredovali kot se govori, se lahko namreč zgodi da bodo tisti kristjani v manjšini malce hinduiste na stran potisnili in postali veliki bogataši, ko drugi ne bodo imeli za jesti. Nekako v to smer tudi gre. Vsekakor bo pa ipv4 imel še večje probleme če bodo v Indiji vsi šli online.

iGuru have spoken.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenska policija omejuje anonimnost na spletu v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6211521 (9544) MrStein
»

Nove oblike spletne cenzure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6930360 (24192)          
»

Indijska vlada sodišču navkljub blokirala stotine pornografskih strani

Oddelek: Novice / NWO
2135007 (32965) Invictus
»

EU se spogleduje z omejitvami šifriranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9824654 (19483) MuadDib
»

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
14018505 (13391) McMallar

Več podobnih tem