»

Zaradi računalniških težav švedska borza ustavila trgovanje

klocwork.com - Švedska borza je morala danes za več ustaviti trgovanje s terminskimi pogodbami (futures), ker je nakupno naročilo za več milijard pogodb povzročilo sesutje sistema. Večkrat smo že pisali o slabo napisani programski opremi, ki poganja svet in občasno na rob prepada pripelje borzne sisteme ali cela podjetja, včasih pa težave povzroči kar nadgradnja sistema. Današnji incident ponovno kaže, da sprememb ne gre pričakovati in da bodo borze še naprej ostale tehnično ranljive.

Danes dopoldne se je na švedski borzi pojavilo nakupno naročilo za 4,2 milijarde terminskih pogodb (4.294.967.290) po tečaju 107.000 kron oziroma skupno 460 bilijonov kron (53.000 milijard evrov). Jasno je, da gre za napako, a vse kaže, da ne gre za...

6 komentarjev

Incident Knight Capital in slaba programska oprema, ki poganja svet

Slo-Tech - Od polmilijardne katastrofe, ki jo je podjetju Knight Capital povzročil hroščat algoritem za visokofrekvenčno trgovanje, je minil že dober teden. O incidentu je znanih več podrobnosti, hkrati pa se vsiljuje cel kup vprašanj, ki presegajo borzni parket. Knight Capital je programsko opremo razvijal v časovnem primežu. Newyorška borza (NYSE) je 1. avgusta začela uporabljati nov informacijski sistem Retail Liquidity Program za velike stranke, kar je terjalo prilagoditev programske opreme tudi na strani borznih hiš. Knight Capital je očitno zaostajal z razvojem, zato so bili pred sredinim (1. 8. 2012) začetkom trgovanja pred preizkušnjo bodisi zamakniti zagon lastnega sistema in tvegati osip...

47 komentarjev

Bomo na borzah trgovali v pikosekundah?

The Wall Street Journal - Pred dvema mesecema smo nekoliko obširneje pisali o algoritmičnem trgovanju na svetovnih borzah (ljubljanska mednje ne sodi, saj je po prometu bliže večji tržnici z zelenjavo kot borzi vrednostnih papirjev). Tu je absolutno najpomembnejši čas, saj sekunda zakasnitve lahko pomeni milijonske izgube v poziciji. Dobre posle že nekaj časa sklepajo računalniki v milisekundah ali celo mikrosekundah (kolokacija na NYSE prinese 35-mikrosekundni odzivni čas), trendi pa gredo v smer še zmanjševanja latenc in trgovalnih časov. Logika je zelo enostavna; kdor odda svojo ponudbo prej, dobi boljšo ceno in ustvari dobiček z nadaljnjo prodajo.

The Wall Street Journal poroča, da se špekulira že o...

48 komentarjev

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Reuters - Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov...

43 komentarjev

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

ComputerWorld - Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje...

128 komentarjev

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone

'Flash crash' 6. maja 2010

Slo-Tech - Romantični prizori glasnega vrveža na trgovalnem parketu na Wall Streetu, kot jih poznamo iz filmov, so že nekaj časa zgodovina. Ogromno večino transakcij izvedejo računalniki, kjer tekmujejo v milisekundah in centih. Za odločitve o prodaji in nakupu se odločajo na podlagi algoritmov, ki jih programirajo najboljši matematiki na svetu, in s tem skrbijo za dve plati. Ustvarjajo globino in likvidnost trga ter hkrati pobirajo provizije za svoja podjetja. Tu cent in tam cent se sicer ne sliši veliko, a teh transakcij je vsako sekundo milijarde in Goldman Sachs, največja investicijska banka, letno napravi več sto milijonov dolarjev dobička iz trgovanja.

Izvrsten članek o elektronskem trgovanju so na novega leta dan objavili v The New York Times. V njem lahko preberete, da je uspeh...

97 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji

Londonska borza z Linuxom podira rekorde

ComputerWorld - Kot poročajo na Computer World je Londonska borza z uporabo Linuxa uspela zelo pohitriti trgovalne čase, ki pod Linuxom znašajo 126 mikrosekund. Poročajo tudi, da 99% naročil uspejo sprocesirati v roku 210 mikrosekund, le 0,1% naročil pa se procesira več kot 400 mikrosekund. Trenutno so v LSE prehod na Linux izvedli testno le v omejenem obsegu (v hčerinskem podjetju Turquoise, ki predstavlja manjši del borznega prometa), a rezultati že kažejo številne prednosti

Kot je znano, je Londonska borza junija 2007 pompozno uvedla program TradElect, ki je pisan v .NET platformi in teče na Microsoft Windows strežniku (program sta razvila Microsoft in Accenture). Vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem ustreznega odzivnega časa, težave pa so bile tudi z vzdrževanjem in nezanesljivostjo sistema. Zato so se v Londonski borzi (LSE) leta 2009 odločili, da Microsoftovo rešitev opustijo.

Kot pravijo v LSE, so njihovi trgovalni časi zdaj dvakrat hitrejši kot trgovalni časi njihovih...

151 komentarjev

Apple in ARM verjetno ne bosta par

Gibanje cene delnic ARM

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma so na internetu vzniknile govorice, da se nadvse uspešni Apple zanima za nakup podjetja ARM Holdings, ki ga poznamo po arhitekturi ARM. Gre za najpriljubljenejšo arhitekturo za mobilne telefone, saj je leta 2007 98 odstotkov vseh mobilnih telefonov uporabljajo vsaj en ARM-jev procesor. Vest, da se Apple zanima za nakup 3,4 milijarde funtov vrednega (včerajšnja tržna kapitalizacija na londonski borzi) britanskega podjetja, je razumljivo razburkala računalniško srenjo in borze po svetu.

Špekulanti so zagrabili novico z obema rokama. Prevzem bi bil smiseln, modrujejo, saj bi tako lahko Apple konkurentom preprečil uporabo ARM-jevih procesorjev v svojih telefonih. Pojavile so se povsem neosnovane govorice, da kani Apple za podjetje odšteti 5,2 milijarde funtov.

Strasti je včeraj pomiril ARM-jev izvršni direktor...

22 komentarjev

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev