» »

Američani vedno več kupujejo prek spleta

Američani vedno več kupujejo prek spleta

CNet - Prvi in najpomembnejši del decembrske nakupovalne sezone se je z božičem iztekel. Ostaja sicer še kratek teden do novoletnega predaha, a mi si vseeno poglejmo statistiko dosedanjih spletnih nakupov. Podatki iz različnih virov se nekoliko razlikujejo, a pod črto vsi sporočajo isto - potrošniško kolesje se vrača v stare tirnice.

MasterCard je v svojem poročilu SpendingPulse ugotavlja 15,4-odstotno zvišanje nakupov prek spleta, kjer je bila njihova kartica uporabljeno plačilno sredstvo. Na prvem mestu so bile obleke, torej se kupci ne bojijo več kupiti obleke brez pomerjanja. Sledila sta elektronika in nakit. V ZDA na spletne nakupe sicer še vedno odpade relativno majhen del celotne pogače, saj je prek spleta opravljenih le 10 odstotkov vseh nakupov. Toda odstotek iz leta v leto raste. Letos so na črni petek prodali za 999,3 milijonov dolarjev izdelkov prek spleta, kar je za četrtino več kot lani. V celotnem obdobju pa je bilo kar šest dni, ko je prodaja presegla milijardo dolarjev, medtem ko so bili lani takšni dnevi trije.

ComScore je prav tako objavil svoje podatke, le da so zajeli obdobje od 1. novembra do 20. decembra, torej so ravno izpustili najbolj mrzlično obdobje. V primerjavi z enakim obdobjem lani so zabeležili 12-odstotni porast potrošnje prek spleta, medtem ko je bila rast v zadnjem predbožičnem tednu 17-odstotna. Takrat so Američani prek spleta zapravili 5,5 milijarde dolarjev. Najbolj mrzlični dnevi za spletne nakupe so bili zahvalni dan (28 odstotkov več kot lani), črni petek (devet odstotkov več), spletni ponedeljek (16 odstotkov več) in dan brezplačne poštnine (61-odstotna rast).

Skupno so Američani prek spleta in v klasičnih trgovinah za božično-novoletne nakupe zapravili 450 milijard dolarjev. To pomeni, da je čisto vsak državljan ZDA v povprečju zapravil 1500 dolarjev za darila. Če to preračunamo v slovenske razmere z upoštevanjem, da smo manj produktivni (merjeno z BDP) in da so izdelki tod cenejši (primerjava s kupno močjo), bi bil slovenski ekvivalent takšne zapravljivost okrog 800 evrov na vsakega prebivalca Slovenije. Podatkov za Slovenijo Statistični urad še ni objavil, bo pa primerjava zelo zanimiva.

4 komentarji

Putr ::

in da so izdelki tod cenejši (primerjava s kupno močjo)


A to pomeni da je pri nas ceneje? (če sm narobe razumu: [ignore]) Ker to ni preveč res, prej je v ameriki (še posebi elektronika) ceneje. Hrane osnovnih potrebščin (kruh) je pa tudi tam tam (tudi v UK in Franciji, vsaj na osnovi mojih pogovorov prek neta z ljudmi iz tistih krajov).[/ignore]

Sm pa po netu isku kšn "hard data" za primerjavo cen osnovnih potrebščin, samo mi ni ratal nč najdt. Tko da če ma kdo kšne bl točne podatke bi jih bilo zelo zanimivo vidit!

Relanium ::

Ni šans da kupim obleko prek interneta!!
Sploh pa ker hočćem da vse paše, pa še v trgovini se spotoma vpraša kako punco kak zgleda,
da dobiš dober nasvet če je vredu al ne, pa zakaj ne ;)

Jst ::

Hja no, kakšni deli oblačila se brez problema kupuje prek neta. T-Shirts, superge, nogavice, erotična oblačila (za ne-puritanske ljudi),...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

SkipEU ::

Putr je izjavil:

Hrane osnovnih potrebščin (kruh) je pa tudi tam tam (tudi v UK in Franciji, vsaj na osnovi mojih pogovorov prek neta z ljudmi iz tistih krajov).


V ZDA je v trgovinah skoraj vse ceneje kot pri nas, Francija pa se mi zdi precej dražja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se splača kupovati na črni petek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
8420336 (15349) darkolord
»

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11830088 (25730) blackbfm
»

Črni petek: rast spletnega nakupovanja, čedalje več tudi z mobilnih naprav

Oddelek: Novice / Rezultati
125807 (4021) carota
»

Črni petek spet rekorden za spletno nakupovanje

Oddelek: Novice / Rezultati
124429 (3515) mihec87

Več podobnih tem