» »

Twitter kot indic za borzno trgovanje

Twitter kot indic za borzno trgovanje

HotHardware - Oktobra letos je bil objavljen članek Twitter mood predicts the stock market, v katerem so Johan Bollen, Huina Mao in Xiao-Jun Zeng ugotavljali, da lahko z analizo čivkov na Twitterju predvidijo gibanje na borzi. Z upoštevanjem nekaterih, vnaprej določenih dimenzij počutja javnosti, ki jih lahko izluščijo iz množice objav na Twitterju, naj bi napovedali gibanja indeksa Dow Jones Industrial Average z 87,6-odstotno uspešnostjo. To pa ni malo.

Članek bi bržkone šel mimo neopažen, če ga ne bi prebrali v britanskem hedge skladu Derwent Absolute Return. Podpisali so ekskluzivno pogodbo o sodelovanju z Xiao-Junom Zengom in napovedali sestanek o sodelovanju še z drugima avtorjema članka. Ustanovitelji sklada pravijo, da bo njihov sklad začel poslovati prihodnje leto februarja. Nakupe in prodaje bodo izvajali po algoritmu iz članka, torej po splošnem razpoloženju uporabnikov Twitterja. V sklad bodo vložili poldrugi milijon funtov lastnega denarja, preostanek do 25 milijonov pa bodo prispevali vlagatelji, ki jim obljubljajo 15- do 20-odstotni letni donos.

3 komentarji

kitaj ::

Nočem težiti, ampak res me zanima, zakaj si tokrat kitajsko ime ohranil v pinyin zapisu?

McHusch ::

Ker avtorja delata in živita v USA, torej imata v ameriških dokumentih zapisano tako ime.

kitaj ::

Kaj pa če avtor (Xiaojun Zeng) živi in dela v UK? Ali na zapis kitajskih imen v slovenskem jeziku vpliva tudi britanska birokracija? Kateri tuji dokument pa je dovolj, da se uporabi drugo pravilo slovenskega pravopisa?
V slovenskem pravopisu namreč nikjer ne piše, da je zapis kitajskega imena odvisen od geografske lokacije osebe ali zapisa imena na ameriškem dovoljenju za bivanje.
Xiaojun Zeng je bil rojen na Kitajskem, tam je živel vsaj do zaključka dodiplomskega študija in po vsej verjetnosti je še vedno kitajski državljan.
Mimogrede, vsi kitajci imajo v potnem listu zapisano ime tudi v pinyin-u.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ACTA in SOPA se vračata (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13940032 (30700) kronik
»

Iskanje po Googlu razkriva prihodnje gibanje cen delnic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84355 (2990) McHusch
»

Hedge sklad, ki je nalagal glede na Twitter, likvidiran

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
157829 (6462) Looooooka
»

The New York Times terja ukinitev spornega računa na Twitterju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
134214 (3343) Relanium

Več podobnih tem