» »

Finjan toži McAfee, Symantec in druge proizvajalce protivirusnih programov

Finjan toži McAfee, Symantec in druge proizvajalce protivirusnih programov

ComputerWorld - Razmeroma neznano podjetje Finjan, ki je bilo do lanskega novembra razvijalec programov za računalniško varnost, kasneje pa so odprodali praktično vse razen patentov (že slutite, kam pes taco moli?), je vložilo tožbo zoper pet velikih proizvajalcev protivirusnih programov, med njimi Symantec in McAfee. V njej jim očitajo kršitve dveh patentov (št. 6.092.194 za "sistem in metodo zaščite računalnika in omrežja pred sovražnimi prenosi s spleta" in št. 6.480.962 za "sistem in metodo zaščite odjemalcev med tekom pred sovražnimi prenosi s spleta"), ki sta bila odobrena leta 2000 in 2002.

Microsoft je svoje programe licenciral s Finjanom že leta 2005, tako da ni presenetljivo, da podjetje patente skuša unovčiti tudi drugod. Predlani je Finjan dobil tožbo pred poroto proti Secure Computingu (kasneje ga je kupil McAfee), zaradi česar so mu morali plačati 13,8 milijona dolarjev odškodnine. V najnovejši tožbi podjetje išče odškodnino in odredbo sodišča, ki bi prepovedala prodajo McAfeejevih Web Gatewaya in VirusScana ter Symantecovih Brightmail Gatewaya in Norton Antivirusa. Toženi podjetji postopka nista želeli komentirati.

2 komentarja

sword ::

Taka podjetja se sicer zdijo nadvse nadležna, a morda vseeno obstaja dobra stran ... take tožbe morda spremenijo miselnost velikih podjetij o obstoju softwareskih patentov za vsak najmanši paketek kode.

Softwareski patenti dušijo inovativnost. Nova Zelandija je na pravi poti.

Izi ::

sword je izjavil:

take tožbe morda spremenijo miselnost velikih podjetij o obstoju softwareskih patentov za vsak najmanši paketek kode.

Bolj verjetno je ravno obratno. Take firme dajo še dodatno spodbudo velikim firmam, da ja ne bodo pozabila kaj patentirati.
Nauk je nedvoumen: Če nočeš, da te bodo neke neznane firme kasneje takole zajebavale moraš patentirati popolnoma vse kar ima vezo s tvojo kodo in tudi tisto, kar na videz nima popolnoma nobene veze z tvojim programom in še vse zamisli, ki so se ti slučajno porodile zraven, pa jih nisi uspel vgraditi v program.

Krivi so pa izključno samo patentni uradi, ki bi sami morali delati selekcijo in seveda država, ki bi morala vsako firmo, ki ne dela ničesar takoj zapreti.
Tako pa imamo mnogo firm na svetu, ki obstajajo samo na papirju in so namenjena za pranje nezakonio pridobljenega denarja, v zadnjem času pa je mafija ugotovila, da se splača imeti tudi firme za legalno izsiljevanje denarja od velikih firm.
S patenti legalno kradejo milijarde dolarjev od velikih firm in to z blagoslovom države. V prihodnje lahko pričakujemo velik razmah firm, ki bodo poslovala samo s patenti in ničemer drugim. Tudi kriminalci gredo namreč v korak s časom.

Zakaj bi preprodajal drogo, kupoval vzhodnjakinje za prostitucijo v tvojih lokalih, švercal ljudi iz Hrvaške v Evropo, če pa lahko legalno ustanoviš firmo, kupiš nekaj patentov in potem tožiš vse velike firme na svetu in se potem valjaš v denarju >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CES 2014: Znamka McAfee gre na smetišče zgodovine

Oddelek: Novice / Varnost
189282 (6901) opeter
»

Speči patentni gigant se je zbudil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5611905 (9817) 3p
»

Intel kupuje McAfee

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
208313 (7470) opeter
»

Patent tedna: vdorobran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
639171 (7547) Brane2

Več podobnih tem