» »

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

1
2
»

jlpktnst ::

Sploh ne vidim več namena obstoja Maca.Vsi mac programi (ali podobni) delujejo na Windows ali Linux platformi. Torej zakaj bi kupoval Mace? Ker so dražji? Po novem je torej kupiti Maca enako kot kupiti Hp ali Dell namizno škatlo (kar je dokazano nerentabilno - vsaj pri nas).

Glede aplikacij tehnologij sedanjosti v prihodnosti - zaenkrat ima pri nas politika še dosti besede, volite dobre ljudi. Preostane nam samo še upanje, da bo dovolj "svobodnih" proizvajalcev, ki ne bodo vgrajevali novih sistemov v hardware in da bo linux napredoval hitreje.

Jux ::

ker boš lahko uporavbljal macosx - ki kaj pa veš mogoče lavfa dosti bolje in hitreje kot windowsi? Ah ja - to ziher ne, anje?

Ne bit tolk črnogledi, konec koncev če uporablaš intel procesorje še ne pomeni da maš računalnik kompatibilen z trenutnimi pcji.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@minmax

Kar se pa tiče trusted computinga, se pa men obrača - ker edini k bodo najebal bodo uporabniki. In vsi tisti k sanjate o tem da jim to ne bo ratal ufurat, ne pozabit da ma naslednji intelov procesor že notr vgrajen začetek TCPA - eno enoto ki skrbi za neko verifikacijo, whatever. Ne si predstavljat da bodo TCPA kr vrgl na mizo in rekli nucite - sami dobr veste, da dober marketing brez panike ufura potrošnika da nabavi.

Pa pr vsej te stvari, piratstvo in heking ki bo pušnu zarad tega niti ni največji problem - problem so z TCPA povezani načini nadzora nad uporabo stvari ki si jih legalno kupil in še slabše - direktni sistemi za nadzor kaj lahko in kaj ne more posamezen uporabnik počet. To je tista panika.

Če blokirajo uporabo ilegalnih windowsov, jih pač ne bomo več nucal, oz. bo folk probal prešaltat na brezplačne variante. In isto bo z vsemi ostalimi programi ki jih nucamo - photoshop, coreldraw, macromedia zadeve. Folk se je navadu uporabljat brezplačne zadeve. Ampak sam še en problemčič je. Ker bodo imeli založniki oz. avtorji možnost določat kdo lahko zaganja kaj, se lahko kaj kmalu zgodi da bo zaradi patentih zakonov izvajanje OS kode enostavno - prepovedano.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Gandalfar ::

Torej Jobsov pentium 4 ni kompatibilen z mojim P4? :>

Jux ::

je. ampak platforma pa ni.

Če jst doma nardim en mikrokontroler ki uporablja isto motorolo kot je v mac II, to še ne pomeni da boš lahko poganjal MacOS na njej, rajt?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

minmax ::

jux: točno tako kot praviš. marketing bo počasi ufuraval zadeve.

drugače pa tako, hekanje, crackanje, piratstvo bo ilegalno na nove načine - ne le dejanje samo, temveč to, da razbiješ zaščito _lastnega_ računalnika (beri vzeti mašino nazaj pod svojo kontrolo) bo že kaznivo in izjemno lahko izsledljivo. zato bo hekanja, crackanja in pirststva 90%-99% manj kot zdaj (na novih platformah).

gor pa boš lahko laufal katerikoli OS ali software, samo, moraš vedeti, da z njim ne boš mogel dostopati do nobenih zaščitenih vsebin, kar pomeni, da bo recimo Linux kot sistem za domačo uporabo povsem in popolnoma neuporaben (mnogo bolj neuporaben kot je zdaj - ne boš mogel niti vseh web strani pogledat, še manj streamov itd.!). in to ne glede na to kakšen software boš naložil.

stvar gre takole. v čipu je privatni ključ s katerim mora podpisat request, da ga spletna stran z zaščiteno vsebino sprejme. dokler čip poganja programe, ki so podpisani z nekim drugim ključem (v njem bo javni), bo tudi sam podpisoval izhodne requeste. v trentuku ko naložiš program, ki ni ustrezno podpisan, čip ne bo več podpisoval requestov s svojim privatnim ključem, saj bo smatral, da računalnik ni več 'zaščiten. To pomeni, da ne boš več mogel poslati requesta za določeno vsebino...

Odprtokodni/custom software bo človek lahko uporabljal torej kolikor bo hotel, samo v trenutku ko ga bo bo izključen iz vseh storitev sodobne informacijske družbe - storitve državne uprave, bančništvo, multimeidja, elektronsko poslovanje.



tako nekako.

MrStein ::

Racer D:
Jebiveter: vem da ni vse ampak 2.7ghz pa 4ghz (tm nek so zdele x86, right?) se pa tut že more poznat.

Ne, ne pozna se. Glej Athlon64 vs. Pentium 4.
Ali pa Pentium M, če te AMD moti.

Da druge proce sploh ne omenimo.

V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode.

Ja, če so zadnjih pet držali vsakemu developerju pištolo na glavi , češ : "Piši portabilno kodo, sicer..." potem ja. V realnosti pa : Mwahahahahhaaaa !!!! ROTFL ....

Je že kdo prenašal program iz x86 na PPC (ali obratno) ?
Taki, ki še nikoli ni laufal tam ? Yeah right.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

64202 ::

> Je že kdo prenašal program iz x86 na PPC (ali obratno) ?
Taki, ki še nikoli ni laufal tam ? Yeah right.

Ne poznam sicer softvera na macosxu kaj prevec, samo recimo adobeov ne laufa samo na ppc...
I am NaN, I am a free man!

TribesMan ::

MrStein: Kar se "prenosljivosti" programov tiče se mi zdi da je Apple s svojim Xcode že v začetku želel imeti "prenosljivost" Saj je Jobs večkrat povdaril, da bodo programi napisani v Xcode (sploh Cocoa) enostavno prenosljivi z minimalnimi spremembami v kodi (model z Wolfram Researcha je potrdil da so v Mathematici spremenili samo okoli 20 vrstic kode, da je zadeva delovala na intelu). Medtem ko starejši programski jezik Metawerks ni tako prenosljiv in bo treba te programe napisati na novo (je pa Metawerks itaq že v izumiranju). Sploh pa obljubljajo v Xcode 2.1 takoimenovane "Universal Binary" programe, ki bodo scompileani za obe platforme, potem pa bo sam instalacijski program instaliral pravilno verzijo. Tko da če bo to možno narediti na novo napisanem softwareu zakaj ne bi bilo mozno na starem?

Zna se zgodit da jim bo tale prehod celo lepo uspel... Sam so si pa definitivno naredili veliko škode pri ugledu. Večina mac uporabnikov je precej razočaranih nad situacijo. Čeprav je pa Jobs napovedal da bo stara platforma še vedno enakovredno podprta. Očitno mislijo vzporedno razvijati programe in OS tako za Intel kot PowerPC. Kar je ql... bo zadeva vsaj malo ublažila padec prodaje trenutnih PowerPCjev...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Utk ::

Glede TC, proti temu bom boril do zadnjega diha:) In vsak, ki me bo prisilu uporabljat to, bo končal na ignore listi...bom pa CD-je spet kupoval v fizični trgovini, davčne napovedi na papirju, itd.
Ko kupim računalnik hočem da računa kaj mu dam za računat in to čim hitreje, nič ga ne briga kje sm tisto dobil, kako pa zakaj. Če ga sprogramiram da sam sebe zažge, mora to naredit, varnost gor al dol.
Bomo pa spet dobili open source računalnike (fizične), OO internet in vse...samo upam da bo dost razširjeno, da se bo dalo samo stem preživet.

Glede programov na x86 in ppc, če si priden lahko tudi program za windows lepo skompajlaš in zalaufaš na linuxu...kakšno igro še lažje, samo malo je treba pazit. Vprašanje če so vsi ki so delali programe za ppc bli tako pridni.

Gandalfar ::

Hmm, lahko je govorit. Ampak v praksi je drugace. Zakaj uporabljas mobitel - zato, ker te drugace prakticno nihce ne povoha in te vsi obravnavajo kot najvecjega cudaka.

Zakaj placujes s karticam in dvigujes na bankomatu ceprav te vsakic sproti slikajo in delajo profile tvojih nakupovalnih navad - zato, ker je pretezko za vsak denar hodit na banko in ga dvigovat in potem velike kolicine gotovine sabo nosit.

Zakaj uporabljas e-bancnistvo - zato, ker si pogruntal da ti ni treba sredi mesca pol dneva porabit v vrsti na posti ali v banki, ko upokojenci dvigujejo gotovino.

Ja, lahko se vrnes v analogne case - ampak ti bo izredno neprijetno in odvec.

gobice ::

Glede TC, proti temu bom boril do zadnjega diha:) In vsak, ki me bo prisilu uporabljat to, bo končal na ignore listi...bom pa CD-je spet kupoval v fizični trgovini, davčne napovedi na papirju, itd.

Go, CrniE! I'm with you! :)

-
Na /. že čez 2500 komentarjev 8-O Kdaj je blo nazadnje tako??

Utk ::

Jah, kartice mi pašejo, temu se ni treba odpovedat, ampak nekje je treba potegnit črto. Sej ne verjamem, da bi tak obsežen TC prišel čez, tehnično že, ampak naša ljuba EU menda ne bo tega pustila. Ker koorperacije ne smejo vsiljevat nečesa, celo prodajat to, če imajo samo one same korist od tega, navadni ljudje je že ne bojo imeli.

Gandalfar ::

In evropska ustava se dodatno sciti drzavljane, ane?

Utk ::

Sej vlade so baje ZA to stvar, kot za ustavo, pa so jim Francozi pokazali, če že drugi nimamo tolk jajc. Nekomu enkrat prekipi.

minmax ::

crnie: ... v zadnjem casu sem se predvsem preko patentov sreceval z bruseljskim birokratskim strojem...

kar se ustave tiče. saj so ti njihovi komentarji povsem jasni: zamenjat je treba volilce.

mislim ... z ustavo bodo pač ponavljali dokler ne bo šla skoz v eni od oblik, ki jim je všeč. imajo čas. in imajo denar. naš denar.

ne vem če veš, ampak ustava še bolj centralizira vso moč v rokah komisije in parlament bo še naprej imel praktično minimalno moč. demokracija? my ass

korporacije si kupujejo zakone. zdajle bodo v britaniji začel postopek za podaljšanje copyrighta na 100 let. kiss goodbye to public domain.

Jebiveter ::

Tele DRM in TC zadeve me spominjajo na Neuromancerja in se nekaj drugih Gibson-ovih knjig/zgodb. Fun to read, not so fun to live in. Zgleda da se nam obeta obdobje cyberpunka kot posledica DRM in TC.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

gobice ::

minmax, kaj predlagaš?

Frgazor ::

Torej, tudi če bodo appli hardversko drugačni od pcjev, bodo virtualne mašine os x poganjale skorajda z native hitrostjo, ker ne bo potrebna emulacija powerpc procesorja. Krasna reč.

Looooooka ::

ah ja
spet vsi neki komentirate pametujete kot branjevke...bla bla in se vec bla.
za odlocitivjo je denar.
zadeva BO delala.
vecino vas se vas to sploh NE tice ker umirate za linuxom al pa winsi.
tko da bogve zakaj sploh pisete vse to kar pisete.
ce mislte da bi nekdo su na slabse procesorje pa da bo sam seb pluvu v posodo...ste se bl zmesani kokr ze tko al tko mislm da ste.
kar se tice jebanja userjev v glavo na 7 let...
edina firma,ki ZLO velik nardi za kompatibilnost je pa to microsoft...in programerji programov na tem sistemu.
pa kr zapret usta linuxarji vnaprej.
vi povozte vse po 2 tednih.import tool je v vecini primerov "odpri file"
ne da bi spet pizdil cez to ampak...glede na to da ste vec kot vsi navajeni na downloadanje celih distrotov in rocno popravlanje fajlov vas tud kksna MINI nekompatibilnost na macu ne bi smela prevec motit.
Zdej bo sam se vprasanje kdaj se zbudijo amd-jevci in zacnejo neke besne in seveda ultra pametne(ker so bli vsi izobrazevani na podrocju CPUjev) komentarje o tem kok se je apple zajebu za anslednih 20 let ker ni sel na amd.
Kok ma intel slabe procesorje in oh in sploh tko naprej vse glede hitrosti.
ce bi bil jst hitler bi bli vi zame zidje.
najedate.
sicer pa macos = cute =)
goo widgets in tko naprej!

Utk ::

MS še sam s seboj ni kompatibilen, kaj šele sčim drugim:) jao, kakšne eni vn mečejo... :\
minmax, kaj lahko nardimo? Sej lahko zamenjamo vse politike pa ne bo nič boljše. Čist udat v usodo se pa tudi ne smemo... Drugač sm pa tako privat že rekel, da če bo šlo tako naprej, si bom želel samo čim prej nagrabit tolk denarja da bom lahko do smrti živel v eni karibski državici, s čim manj civilizacije. Drugega ti skoraj da ne preostane:)

minmax ::

govbice, CrniE: kaj naredit? vsak lahko naredi le malo, a to ne sme biti razlog, da ne naredi ničesar.

preprosto je treba držat gor idejo, da politika ni mrtva. edini način upreti se temu je skozi politiko. edini način upreti se temu je, da se dokaže da demokracija ni mrtva in, da hočemo sami odločat o svoji usodi.

najbolj nevarno je biti zaverovan v to, da se da vsako zaščito razbit in bo zato kar vse v redu. to je samozaslepljevanje in najbolj škodljivo.

treba se je vtikat v vsak predlog zakona, v vsako izjavo za javnost, biti glasen, ustanovit lokalne podružnice EFF, FSF, ... biti aktiven, poskrbeti za politično reprezentacijo, denar zbirati s strani članstva itd itd.

skratka, borit se. to je vse kar lahko narediš. predvsem, pa vbiti ljudem v glavo idejo, da niso nemočni in da oni izbirajo tehnologijo in ne obratno.

what can one man do? everything!

gobice ::

Kje se vpišem? 0:)

-
Kaj je EFF, FSF?

Matako ::

Ne gre 20 ciklov v nič, ampak samo uni, ki so se že začeli izvajat.

Mah saj v bistvu sem narobe rekel, v nič gre 19 ciklov. Ukaz mora iti čez cel cevovod da je izvršen in cevovod nikoli ne sme imeti "mehurčkov" - lahko pa se ga seveda prazni do konca ali polni z nule (tako ko pravi tekoči trak).

Če prav razumem ta super članek ki primerja P4 in G4e in če je faza kjer se razrešijo naslovi recimo v stopnji "n", potem je pri zgrešenem naslovu treba narediti:

1. dokončati ukaze, ki so se že začeli izvajati - praznenje cevovoda, recimo da to traja 20-n ciklov

2. Spet začeti od začetka z ukazom na pravi lokaciji - tukaj rabimo še n-1 ciklov, da pridemo spet do stanja kot je bilo pred pomoto, cikel naprej se pa spet že šteje pod novo no problemo izvajanje...

Se pravi smo zgubili skupaj 19 ciklov - saj to je vedno tako pri vseh cevovodih. Npr, pri 7 stopenjskem (a la G4) jih izgubiš 6.

Teli zgrešeni naslovi so izgleda kar problem, ker sicer se folk ne bi toliko ukvarjal z vsemogočim predvidevanjem skokov, preurejanjem ukazov itd. Menda je ravno 20 stopenjski cevovod kriv, da so se prvi P4 s frekvencami zelo podobnimi najhitrejšim P3 izkazali relativno slabo (recimo 1GHZ P4 je perf. občutno slabši od P3 na 1GHZ).

Še dodatna zanimivost: pri teh frekvencah se stvari dogajajo tako hitro, da sta pri P4 dve stopnji, imenovani "drive" namenjeni zgolj temu, da se signali v jedru malo stabilizirajo preden se nadaljuje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

hruske ::

Tud 19 jih ne gre v nič. V nič jih gre toliko, kolikor se jih prevzame, preden je znan skočni naslov in samo v primeru, da se razlikuje od napovedanega. Naslov je znan po izvršitvi pogojnega ukaza, to pa ne vem v kateri stopnji je, lahko si pogledaš kake sheme ali pa kaj, ampak 19 jih zagotovo ni, ker pogojni skoki zagotovo ne trajajo tako dolgo.
Rad imam tole državico. <3

BluPhenix ::

Če je branch prediction nepravilen, se flucha cel pipeline in ga začne polniti z novimi podatki. Pipelina ne moreš flushat po koščkih, lahko celega ali nič.

Kot so že napisali je branch predictor nekje do max 90% uspešen, torej se 10% krat pipeline flusha, torej je stran vrženih toliko ciklov, kolikor je dolg pipeline.

On predvidi da boš imel nek branch, začne filati pipeline s podatki (recimo pipeline je dolg 20 enot, podatek pride skozi 19 enoto) in ko zahtevaš drugačen branch, on flusha cel pipeline in ga začne polniti z novimi podatki. V bistvu nisi vrgel proč 19 ciklov ampak 38 recimo. Podatek je šel čez 19 enot, ker je bil napačen, more vse spraznit in traja spet 19 ciklov, da pride podatek do 20 enote pipelina. Seveda v primeru da je branch predictor falil.
Drugače se vse izteče lepo in prav.

hruske, si siguren da veš dobro kaj pipeline je? Skoki se ne izvajajo znotraj pipelina, branch predictor mora samo zagotoviti, da je na začetku pipelina pravi podatek.

Zgodovina sprememb…

accom ::

Kar se tiče PPC in Intel-a: meni je vseeno, kateri procesor dela v mašini. Važno da dela.

Glede užaljenosti Apple-fan-ov: kdor je, je snob. Kdor ni, ve, zakaj ima apple-a.

Glede OSX-a na Intelu: dela, če je to apple. Če ne bo apple, bo mogoče delal, ampak dvomim.

Glede B-D-jevega komentarja apple-a (Sedaj je iz neuporabne drage plastično-zaobljene piksne ...): če ga ne znaš uporabljat to pomeni da si neuporaben ti, ne računalnik.

Glede apple-a nasploh: apple je to kar je zaradi uporabnikov. apple ni kos strojne opreme, ampak je simbioza HW-a, SW-a in interakcija z uporabnikom.
Regret is a hope for a better past.

mercutio ::

BluPhenix:
"Če je branch prediction nepravilen, se flucha cel pipeline in ga začne polniti z novimi podatki. Pipelina ne moreš flushat po koščkih, lahko celega ali nič."

Poglej, recimo da imamo dve operaciji ena za drugo in recimo 5 stopenj dolg cevovod.
Podatki so:
a = 5
b = 3

Operaciji:
a = a - b
c = a + 1

Zdej, prva operacija gre v cevovod in zanjo še druga, ki misli, da je a = 5. Nato v 4.-ti stopnji cevovoda ugotovimo, da je a v resnici 2 in da je treba drugo operacijo razveljavit, ker je računala z napačnim a-jem. Če bi sedaj šel flushat cel cevovod, bi mi odpadla 5.-ta stopnja, ki recimo naredi write back iz registrov nazaj v pomnilnik in a bi ostal 5. In kaj sedaj, še enkrat prvo operac. in se zaciklam ali pa na drugo z napačnim a-jem? Se nisem poglabljal kako ima narejeno to Pentium ali PPC ampak recimo, da imaš 20. stopenj in pri 16. sti ugotoviš, da se a spremeni, pri 20.ti pa ga zapišeš nazaj v pomnilnik?
Dobro, to ni bil glih branch ampak bi blo podoben problem, tam bi recimo skočil glede na a na nek drug ukaz.

"On predvidi da boš imel nek branch, začne filati pipeline s podatki (recimo pipeline je dolg 20 enot, podatek pride skozi 19 enoto) in ko zahtevaš drugačen branch, on flusha cel pipeline in ga začne polniti z novimi podatki. V bistvu nisi vrgel proč 19 ciklov ampak 38 recimo. Podatek je šel čez 19 enot, ker je bil napačen, more vse spraznit in traja spet 19 ciklov, da pride podatek do 20 enote pipelina. Seveda v primeru da je branch predictor falil."
Kot sem že omenil, ne ugotovi na koncu pipelina, da je bil skok napačen ampak sigurno prej.

"hruske, si siguren da veš dobro kaj pipeline je? Skoki se ne izvajajo znotraj pipelina, branch predictor mora samo zagotoviti, da je na začetku pipelina pravi podatek."
Seveda se skoki ne izvajajo znotraj pipelina, ampak če se pogoj za skok spremeni se pa preverja "znotraj pipelina". Mislim, da hruske ze razume kaj pipeline je.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercutio ()

hruske ::

Bomo vidl jutr, k mam ustnega, če vem kaj je cevovod kako dela pentium 4.
Rad imam tole državico. <3

MrStein ::

Če je imela že Motorola 6800 to, ne vem zakaj ne bi imel Pentium.

Si siguren, da je 6800 imel pipeline ?
Še 68000 ga ni imel, kolko vem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mercutio ::

MrStein:
" Si siguren, da je 6800 imel pipeline ?
Še 68000 ga ni imel, kolko vem."

Sorry, sorry, sem zgrešil. Jao kaj sem napisal. Ne, definitivno ni bla Motorola 6800. :D
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PowerPC (mac) vs. Intel (x86)

Oddelek: Strojna oprema
121153 (1030) CoolBits
»

Aopen odprl Pandorino skrinjico

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
243729 (2743) TribesMan
»

Apple se boji PC platforme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
608944 (7558) borchi
»

Intel Developer Forum 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
153112 (2639) xenon74
»

Apple se odloča za Intel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11312625 (8969) lopov

Več podobnih tem