» »

Bada se predstavi, Android 2.1 na Droidu

Bada se predstavi, Android 2.1 na Droidu

engadget - Samsungov mobilni operacijski sistem, ki je podobno kot Android osnova na Linux kernelu, je v obliki posnetkov zaslona prvič ugledal luč sveta. Predstavili so 8 različnih pogledov, med katerimi so predvajalnik glasbe, SMS aplikacija, domač zaslon in glavni meni. Po poročanju Engadgeta je vmesnik nekoliko bolj intuitiven, kot trenuten globalen vmesnik, ki ga Samsung imenuje TouchWiz in ga uporabljajo na Windows Mobile, Symbianu ter feature telefonih. Pri Engadgetu menijo tudi, da je vmesnik prava mešanica vmesnika Androida in Symbiana. Skupaj s slikovnim predogledom so pri Samsungu izdali tudi kratko video predstavitev, namenjeno predvsem razvijalcem aplikacij. V predstavitvi obljubljajo, da bo razvoj aplikacij sila enostaven, sploh s pomočjo SDK-ja, ki npr. omogoča clickety-click izdelavo grafičnega vmesnika, tako v pokončnem kot pokrajinskem načinu, polno simulacijo izdelane aplikacije znotraj SDK-ja (tudi uporabo fotoaprata an telefonu s pomočjo spletne kamere na računalniku), aplikacijo pa bo mogoče naložiti na še eno spletno-mobilno trgovino, tokrat unikatno sistemu Bada. Že v sam operacijski sistem je vgrajenih tudi mnogo vtičnikov za socialna omrežja (Twitter, Facebook, MySpace), kar bo močno olajšalo komunikacijo posameznih aplikacij z omrežji. Največ pa bo seveda povedal kar Samsungov Phil Northam.



Omenimo še, da drug popularno mobilni operacijski sistem, osnovan na Linuxu, Android, že obstaja v obliki 2.1, ki nekoliko spremeni domače zaslone v primerjavi s prejšnjimi različicami. Sprva je bil sicer opažen le na Googlovem Nexus One, a je, kot ponavadi, v javnost ušla različica ROMa, tega pa so že uspešno pohekali na Verizonov Droid. Kljub nekoliko šibkejši strojni opremi Droida je vmesnik zelo odziven ter hiter. Ponovno več v video posnetku.

14 komentarjev

LordPero ::

Imho je največja slabost TičWiza predvsem poraba RAMa (ampak tudi HTCjev TičFlo ni pretirano boljši).
Pa tudi mi je zanimivo, kako se vsi grebejo na segmentu popularnih smartphonov (torej vsaj kar se tiče splošnega pozicioniranja znamk med kupci) s skoraj istimi prodajnimi/marketinškimi točkami (torej WinMo, OS X, Android, Symbian 9.4) oz. da kaže, da bo Bada veliko bolj podobna tej skupini kot pa Maemotu (oz. še raje, desktop OSu).
Ja, jaz bi takoj kupil podprt telefon z naloženim npr. Gnome gor in pač enim programom s priročno bližnjico (velika ikona na namizju ali dedicated hardwarska tipka) za finger friendly UI, (samo) za trenutke, ko pač nisem na miru (3+G tablet v cca velikosti telefona?). Ker hardware za to imamo.

Tisti SDK pa res zgleda prijazen, super. Možnost direktnega uploada v store pa pomeni mnogo ogromno še-več-kot-sedaj šmorna :).
LordPero

simnov ::

lol Odkar je iphone vsi delajo po njem

LordPero ::

Temu seveda ni tako (WinMo, pokojni Symbian UIQ, etc. -oz. kaj misliš, da kopirajo po iPhonu?), razen če misliš ta nemobilen koncept (hehe). Je pa res, da je Apple vstopil, ko je bil hardware ravno pravšnji in trgu pokazal prijazen/hiter UI na cca smartphonu (in seveda koncept, da je to važnejše od funkcionalnosti).

Odzivnost bi/bodo tako ali tako dvignili tudi drugi proizvajalci, samo ne morejo pa za to žrtvovati kupcev, navajenih na prejšnje bonbončke.

Osebno ne vidim iPhona kot nekega začetnika trga/niše, ampak samo kot marketing/positioning savvy prišleka na trg, ki je ravno začel cveteti (to pa lahko sklepam z argumentom, da njegova dodana vrednost ne bazira na novitetah, pač pa na marketingu (Apple designa) in dobrim pozicioniranju (torej da imajo kupci v glavah, da si pač avtomatsko ql, če imaš iPhona)).

Edit (omenim samo kot smešno, ne za kak flame war):
Iz SNLa (to soboto):
It was reported that Google would challenge the iPhone by making it's own phone. ... another challenge to the iPhone? Making Phone Calls.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

Masamune ::

...inovator

tole je pa copy-paste
lp, j

jlpktnst ::

Vidim da so novi prišleki zelo dobri, stari so pa zaspali (nokia, sony). Kot lastnik še stare generacije smartphona lahko povem, da je to navaden ščiš. Sicer funkcij dovolj, samo kaj ti bo to, če pol reči ne dela oz. dela tako slabo da ni uporabno. Pa seveda ogaben support in zaprtost.

Če je odprto imaš vsaj možnost nekako pohekat. Ko je stvar zaprta si pa mrzel. Zato tako cvetiji platforma iphone, ker jim jo je uspelo sorazmerno hitro razbit in se tako posledično reši marsikatera težava. Pa seveda dober koncept je navsezadnje in ja, na telefonu hočeš hitrost, odzivnost.

c00L3r ::

Samsung bi se lahko usmeril v eno platformo. Strojno delo kar OK telefonu, so pa bili zdaj programsko raztreščeni v vse smeri. Windows Mobile, Android, Symbian (touchscreen in ne-touchscreen s60), svoj touchscreen OS na telefonih in svoj ne-touchscreen na svojih telefonih. Pred kratkim sem nekje zasledil novico, da so opustili WinMo in zdaj fokusirajo na Andorid. Očitno temu ni tako, če imajo zdaj svoj Linux based OS, ki je odprt za razvijalce...

Bor H ::

jlpktnst: iphone pohekan in zato cveti? iphone še zmerej zgleda k princesa z deviškim pasov v primerjavi s symbianom in winmojem, pa so vsi trije zaprti, sam da sta druga dva "dinozavra" precej bolj pohekana

btw, gre še komu v nos da po eni strani se android reklamira kot open source po drugi pa morjo hackat rome na njega? sej to je hujš k winmo glede tega

LordPero ::

Ja, imo usi ti OSi zaprti.
LordPero

BaRtMaN ::

Bor H: Da imaš kodo je nekaj, da jo znaš spraviti na specifičen telefon, je pa nekaj drugega.

Dr_M ::

Ta Bada pa zgleda sumljivo podobno HTCjevmu TouchFlo.

Edit: pa Phone tipkovnica je skoraj do potankosti enaka kot v WinMo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Bor H ::

Bor H: Da imaš kodo je nekaj, da jo znaš spraviti na specifičen telefon, je pa nekaj drugega.


pa še če imaš kodo ne moreš priti do root dostopa oziroma je totalno zaprt? winmo telefonu se velik lepš nadgrajujejo kot zgleda, oziroma so sami telefonu odprte platforme čist zaprti

r0ker ::

Bor H imho, ne gledaš odprtost na pravi način.. odprta koda pomeni, da je source koda vsem dostopna. nothing more.
če je pa root na OSu zaprt pa to afaik nima veze z odprtostjo kode ampak varnostjo OSa. again, AFAIK.

c00L3r ::

pojavlja se izraz zaprt OS v tej debati. Predvidevam, da s tem mislite, da ni odprtokoden. Ker nekateri OS-i so zaprtokodni, ampak odprti za 3rd party razvijalce z API-ji, dokumentacijo in primeri.

-Zaprtokodni
-Zaprt za 3d party razvijalce

Zaprt OS samo po sebi nič ne pomeni.

Bor H ::

r0ker: vem, opensource zaradi varnosti (glede katere se sicer da debatirat), ampak nekako je ponavadi (poleg varnosti) glavni razlog za open source to, da lahko sam prilagodiš sistem/program po svojih željah, česar na androidu niti ne moreš, hočem povedat da se vedno skupaj z androidom pojavlja beseda "odprt" kar je lepa reklama, ko vemo da tudi konkura proti "zaprtem" iphonu, a žal končni uporabnik od te odprtosti nima skoraj ničesar


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu tudi za tablice

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
3610460 (9038) c00L3r
»

HTC predstavil One (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5213641 (11398) PrimozR
»

Apple WWDC: OS X Lion (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7922808 (20232) MrStein
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219110 (7716) zee
»

Windows Phone 7 Series (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
7023954 (21519) urosh

Več podobnih tem