» »

Najstarejši zabeleženi vesoljski dogodek

1
2
»

antonija ::

Samo zato ker lahko postavimo neko vprasanje se ne pomeni da je to vprasanje smiselno oz. da se splaca iskati odgovor nanj.

"Ali shizofrenicna kobilica obstaja?" "Kaj je onstran njene shizofrenije?" "Kako velika je moja razsvetljenost?" je le nekaj primerov takih vprasanj.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Manu ::

Če pa ni smiselno vprašati se kdo je opazovalec, ki opazuje in skuša razumeti vesolje, potem tudi samo raziskovanje ni smiselno.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

antonija ::

Ne vem kako si ti razlagas pojem "vesolje", ampak trenutno mislim da ga ni heroja ki bi lahko pojasnil oz. celo dokazal obstoj "opazovalca" izven vesolja.

Dokler to nekomu (mogoce celo tebi?) ne uspe smo pa "on our own".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Manu ::

@Manu

Končno en post s katerim se lahko v celoti strinjam. Sicer je to kar praviš čista resnica in pravi pristop k stvari, a problem je, da se vesolja oz. obstoja lotevaš z ontološko filozofskega vidika, večina ljudi na tem forumu pa skuša razlagati nerazložljivo z nekimi fizikalnimi formulami, ki naj bi razlagale nekaj, kar sploh ne vemo kaj je. In potem še dejansko pričakujejo, da bojo prišli do odgovora na "večna vprašanja".

Je pa dejstvo, da so vse meritve same po sebi popolnoma neuporabne in podrejene subjektivnosti vsakega posameznika. Konec koncev: Človek je merilo vsega. S tem seveda nočem izpodbijati pomena znanosti kot neke objektivne opazovalke, a za vprašanja kot so "Ali bog je?", "Ali sem?", "Koliko je veliko vesolje" ali "Kaj je onstran vesolja?" ne moremo uporabljati nobene druge vede kot pa filozofijo. Ta pa je že v osnovi omejena s človekom.


Primarno orodje raziskovanja je pozornost.

Vsa vprašanja so samo zato, da usmerijo pozornost v predmet opazovanja.

Namesto da usmeriš pozornost v predmet zunaj sebe, jo usmeri v opazovalca.

Temu rečemo meditacija. Meditacija je usmeritev pozornosti v opazovalca.

Dokler ne bomo usmerili pozornost v opazovalca, namesto v opazovano, ne bomo vedeli, kdo je opazovalec, zakaj opazuje in v kakšnem odnosu je do opazovanega.

Vse to je znanost. Znanost je namensko usmerjanje pozornosti v predmet opazovanja.

In kaj se zgodi, ko usmeriš pozornost v opazovalca? Dokler ne preizkusiš ne veš.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

Manu ::

Ne vem kako si ti razlagas pojem "vesolje", ampak trenutno mislim da ga ni heroja ki bi lahko pojasnil oz. celo dokazal obstoj "opazovalca" izven vesolja.

Dokler to nekomu (mogoce celo tebi?) ne uspe smo pa "on our own".


Ne. Ne govorim o opazovalcu izven vesolja. Upam, da nisi mislil, da ciljam na obstoj boga ali kaj takega.


Govorim o človeku. Človek je opazovalec. Tisti "jaz" v vsakem posamezniku.

Več vemo o svetu in njegovih zakonih in o vesolju in zakonih vesolja, kot pa poznamo sebe.

antonija ::

Ze kar nekaj casa nazaj smo prisli do konsenza da se poskusa cloveka cimbolj izkljuciti iz opazovanja samega. Seveda to se ga ne da popolnoma izkljuciti, ampak se trudimo...

Pa dejmo za meditacijo odpret temo nekje na forumu, tole je novica o najstarejsi znani eksploziji zvezde.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Manu ::

Človeka se nikakor ne da izključiti iz opazovanja samega, ker je sam tisti, ki opazuje in je zato del procesa opazovanja. Lahko se trudimo še tako, pa človeka kot opazovalca ni mogoče izključiti pri procesu opazovanja.


Ta tema ni o meditaciji, ampak se pogovarjamo o vesolju. O tem tudi govorim. Nadaljeval sem načeto temo o razlagi vesolja, dimenzij, časa itd...

Predhodniku sem razložil, da je možno tudi opazovati samega sebe (tistega, ki opazuje vesolje). Ta proces opazovanja samega sebe pa se imenuje meditacija. (to ni nobena bau bau beseda, ampak beseda, ki ima svojo definicijo)

antonija ::

Jaz sem ti pa razlozil da samo opazovanje obicajno poteka brez ljudi. Ljudje smo tisti ki premlejemo rezultate opazovanja in jih interpretiramo.

Amapk ce greva po tvojem principu dalje: Predlagas da opazovalec opazuje sam sebe. Kako naj bi mu to pomagalo spoznati karkoli? (Pa ne si ponesreci predstavljat da nisem blizje seznanjen z metodami ki jih predlagas, samo vprimerjavi z znanstvenimi metodami jih je povozil cas)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Mistiki in ezoteriki so že kar množični.

podbevna zato najbrž preoptimističen glede prihodnosti foruma. Žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Manu ::

"Jaz sem ti pa razlozil da samo opazovanje obicajno poteka brez ljudi. Ljudje smo tisti ki premlejemo rezultate opazovanja in jih interpretiramo."

Torej po tvoje rečemo tako: ne opazuje človek, ampak oko. Človek samo premelje rezultate, ki pridejo do možganov in rezultate interpretira?

Ampak vseeno opazuje rezultate. Rezultati pa niso nič drugega, kot podatki opazovanja. Posredno ali neposredno: človeka se ne da ločiti od procesa opazovanja. Človek je v končni fazi tisti, ki opazuje in želi razumeti opazovano."Amapk ce greva po tvojem principu dalje: Predlagas da opazovalec opazuje sam sebe. Kako naj bi mu to pomagalo spoznati karkoli?"

Pomagalo bi mu spoznati samega sebe in preko sebe življenje (ali vesolje), ker je sam produkt evolucije življenja (ali vesolja).

To ne pomeni, da bi prenehali z obstoječimi projekti, ampak da bi jim dodali še nov projekt - spoznavanje tistega, ki opazuje. Še posebej zato, ker ni treba iti daleč v vesolje in še poceni je.

Manu ::

Mistiki in ezoteriki so že kar množični.

podbevna zato najbrž preoptimističen glede prihodnosti foruma. Žal.Ne vem zakaj je karkoli mističnega v opazovanju samega sebe. Človek izhaja iz zemlje, zemlja izhaja iz zvezde, zvezde izhajajo iz velikega poka - pravzroka vesolja. Zakaj bi torej opazovanje samega sebe pomenilo karkoli drugačnega v primerjavi z opazovanjem vesolja?

Saj, ko opazuješ samega sebe, opazuješ vesolje samo. Kje je tu kaj mističnega?

BigWhale ::

Saj, ko opazuješ samega sebe, opazuješ vesolje samo. Kje je tu kaj mističnega?A se lahko vrnemo na Spc-jevih deset dimenzij? Bo na nek perverzno bizaren nacin bolj smiselno. :>

Ko opazuje samega sebe, opazujes samega sebe. No vsaj sleherniku se tako zdi, verjetno nimamo cuta za neko poglobljeno razmisljanje o teh stvareh in se oklepamo plehke fizike.

Azrael ::

Da se povnemo nazaj na novico, s katero meditacija nima prav nobene zveze, čeprav so zadnji posti govorili ravno o meditaciji.

ViperR je zapisal:

Neki sm bral v eni reviji pa je pisal priblizno takole:
Z velikim pokom se je zacel cas in se je ustvaril prostor.

Obstajata 2 teoriji o koncu vesolja:

1.Vesolje se bo sirilo v neskončnost in se bodo vsi planeti uničili in bo na vsakih x km 1 elektron,protoin..(Ker se bo tako razsirilo)
2.Vesolje se bo začelo nazaj krčiti in se bo skrčilo v tako stanje kot je boli pred velikim pokom(ogromno energije na zelo majhnem prostoru)

Teorija št. 2 je ovržena. Vesolje še pospešeno širi, čeprav je še nedavno ta teorija veljala za najmanj verjetno.
Nekoč je bil Slo-tech.

gruntfürmich ::

antonija> Atom vodika pri absolutni nicli je cisto lep atom vodika

Ne, ni. Pri absolutni ničli ni več, ker (tudi) elektron nima več kinetične energije.


ne vem če je gibanje el. odvisno od temperature. to je le verjetno el. energija al pa kakšna notranja jederska, ki pa verjetno sino odvisne od T.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

Ja, saj je antonija že razložil, zakaj sem se motil.

gruntfürmich ::

Ja, saj je antonija že razložil, zakaj sem se motil.


že, ampak kolikor sem razumel, tam piše da atomi vseeno vibrirajo, vendar nisem zasledil kako oz. princip. mi lahko pomagaš?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

quartz ::

...ne spomnim se da bi kdo odgovoril:

@Jumping JAck: Z odgovorom na vsa 3 tvoja vpr. se ukvarja Posebna teorija relativnosti (A.E.)! In NE, 2x svetlobna hitrost ni možna - torej se svetloba v hipotetični galaksiji, ki divja s svetlobno hitrostjo, za nekega zunanjega opazovalca še vedno (po dandanašnjih teorijah, mogoče nekoč, ko pride kdo in vseskupaj obrne na glavo) giblje zgolj s svetlobno hitrostjo - prav tu nastopi relativnostna teorija! In ne, ne moreš si tega predstavljati, sploh kot laiki nemogoče, še kot fizik ali matematik skozi enačbe redkokdo povsem razume in doume celoto!

@grunturmich: Pa še kako je kinetična energija elektrona odvisna od temperature - vsaki dan opažaš pojave in tehnologijo, ki temeljijo na tem dejstvu!;)

@antonija: Absolutna ničla ni dosegljiva (in tudi vesolje ni pri 0 K, kot je nekdo napisal!), torej je tu vsa filozofija odveč! Če se pa vseeno hočeš ukvarjati s tem vprašanjem glej 3. zakon termodinamike!

ne vem kdo že 1.:
prostor in čas nista ločena, torej prostor-čas in pred kaj je bilo pred velikim pokom za samo znanost ni predmetno! Vrjamem pa da je to vprašanje bistveno cerkvi in filozofiji!:)

ne vem kdo že 2., 3. itd.:
11 dimenzij po M-theory, ne 10. In vprašanje kaj je izven (zunaj 11 dimenzije ali vesolja) je brezpredmetno, ker za 11. ni nobene dimenzije več (mybe?), torej naslednja analogija: "mravlja ujeta na listu papirja" (2D) zre v svet okoli sebe (3D) - mravlja ujeta v 3D pa ... kot je nekdo že omenil govora je o prostorskih dimenzijah in časovnih, zvitih vase in prostih, že sama super struna je npr. 1 taka dimenzija, na papirju, v teoriji; v praksi pa več kot 3D ljudje ne dojemamo več! In vsaka predstava na tej razumski stopnji človeka o tem, je zamanj! KAr se pa neskončnosti tiče, če je nekaj zvito vase, je lahko končno, pa je vseeno neskončno - krogla za mravljo na površini je neskončna!

Kakorkoli že; za vesolje dandanes se kaže:
1. da se širi in ni neskončno
2. še vedno obstaja več scenarijev o "obliki", najvrjetneje je "ravno"
3. po vsej vrjetnosti je naše vesolje le ena od bran, kar po M teoriji tudi razloži gravitacijske nelinearnosti in dimenzije
4. vidni del vesolja sega do Planckovega časa, ko se je materija ločila od sevanja oz. se je t.i. kozmična juha zrečila, to pa je daleč pred nastankom zvezd oz. galaksij...wtf. je pol problem, ki ste si ga zastavili na začetku teh postov, neke doleme o razdaljah? Zadeve tam zunaj se opazujejo na podlagi spektrov, tu se gre le za to, da smo v spektru prvič odkrili rdeči zamik okoli 8.2, kar kaže na to, da je bilo v zgodnjem vesolju že pestro...Vse ostale špekulacije so relativne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: quartz ()

antonija ::

Kar se tice gobanja delcev pri 0 K to ni filozofija ampak fizika. Se pa strinjam da 0 K v praksi ni dosegljiva temperatura.

Gre pa pri 0 K za to, da so takrat delci na najnizjem energijskem nivoju ki ga lahko zavzemajo, to je ground state. Nizje od tega ne gre zato imajo delci vedno nekaj energije.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

No, ko sta dva znalca (quartz in antonija) popucala zadeve glede absolutne nule ... moram, žal (spet) povedati, da če absolutna nula ni dosegljiva, je pa dosegljiva temperatura nekoliko pod absolutno nulo.

http://physicsworldarchive.iop.org/inde...

The third law of thermodynamics is sometimes quoted as “You can't reach the absolute zero of temperature”. Reports of negative temperature measurements on rhodium metal, by Pertti Hakonen and colleagues at the Helsinki University of Technology in Finland, might appear to have broken the third law, but they haven't. (Temperature can be negative if it is defined in terms of the Boltzmann equation – see below.) Although Hakonen's group measured nuclear spin temperatures, not electron or lattice temperatures, they were still unable to reach absolute zero itself, being restricted to positive temperatures above 280 pK and negative temperatures below -750 pK (Phys. Rev. Lett. (1993) 70 2818). Nevertheless, these are still the closest temperatures to absolute zero ever measured.


V čem je problem? V tem da ljudje delajo/delamo nedopustne približke, ne upoštevamo dosledno že skoraj stoletje starih ugotovitev, novejše še toliko manj.

En povprečen tepec lahko naredi fiziki mnogo manj škode kot profesor ki fiziko predava na univerzi.

Torej:

positive temperatures above 280 pK and negative temperatures below -750 pK (Phys. Rev. Lett. (1993) 70 2818)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Spc ::

Spc bluzi zato ker je 'njegova' hipoteza samo prelaganje problema za en nivo naprej.

Jaz pa opažam, da bilokdo kaj reče oz. si nekaj po svoje predstavlja si ti že proti.
Telemach is a land of confusion in Slo-tech je podkupljen iz strani ProPlus-a.
https://tinyurl.com/lr8hydo

Thomas ::

Bilokaj rečeš lahko na Siol komentarjih na novice. Tukaj reci kaj NOVEGA, ZANIMIVEGA, ZELO VERJETNEGA ... najboljš vse to hkrati.

Če pa ponavljaš modrosti ezoterikov in čarovnikov in drugih takih ... je to en preklet dolgčas. Kot da bi poslušal afriškega vrača. Volumen povedanega ni ravno velik, pa še tisto je vse en bluz.

Kdor ne more, noče ali se mu ne ljubi zadostiti vsaj enemu od treh "capsanih" kriterijev, naj za božjo voljo ne davi!

OK?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Ne nisem. Samo prelaganje problema v neko visjo sfero ni nobena resitev. :)

Spc ::

Torej po tvoje rečemo tako: ne opazuje človek, ampak oko. Človek samo premelje rezultate, ki pridejo do možganov in rezultate interpretira?

To je napaka..
Moramo gledat na zadevo brez človeka/narave/živali itd itd..
Pač vedno je tako, da gledamo iz človeške plati ampak tukaj pa moraš gledat iz ničnega zornega kota .. ne tako kot to človek vidi ampak tako kot je v resnici brez vsega.
Telemach is a land of confusion in Slo-tech je podkupljen iz strani ProPlus-a.
https://tinyurl.com/lr8hydo

Thomas ::

Zakaj bi morali gledati pa "brez človeka"? Človek pač je v tem svetu, tako kot so naprimer zvezde.

Nej gledamo še svet brez zvezd, da bo "bolj resničen"?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Spc ::

Torej se pravi imamo en prostor v katerem ni človeka.
Avtomatsko prostor nima časa .. ker pač ni v njem človeka ali atomov.
Telemach is a land of confusion in Slo-tech je podkupljen iz strani ProPlus-a.
https://tinyurl.com/lr8hydo

antonija ::

Spc bluzit si zacel strasno...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Matevžk ::

@Spc: če ni delcev (materije), ni časa. Ni važno, ali so to atomi in ali so celo slučajno v taki konfiguraciji, da tisti masi tam lahko rečeš "človek". (Pustimo verske debate o razliki med živim in mrtvim človekom filozofom.)

Sicer pa - ljudje opazujemo zase. Želimo osvojiti znanje; ne moremo se izključiti iz tega procesa. Zanimiv članek na to temo (komur se ne da brati vsega -- on topic je samo zadnje "poglavje").
lp, Matevžk

gruntfürmich ::

Sicer pa - ljudje opazujemo zase. Želimo osvojiti znanje; ne moremo se izključiti iz tega procesa. Zanimiv članek na to temo (komur se ne da brati vsega -- on topic je samo zadnje "poglavje").

zanimivo, vendar nič novega.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matevžk ::

Za nekatere najbrž je, predvsem je pa zelo on-topic. Je odgovor tistim, ki pravijo, da bi znanost morala biti popolnoma objektivna. Ja, bi morala biti, ampak dokler eksperimente snujemo (zmotljivi) ljudje, je pomembna tudi naša intuicija. Konec koncev pa tudi iščemo odgovore zase in jih želimo imeti v taki obliki, da bodo nam koristni.
lp, Matevžk

gruntfürmich ::

hja, objektivna - neobjektivna... to je težko reči. ker imho je finta v znanosti & raziskovanju to, da te naprej vodijo genialen um & dober občutek. ker drugače kot tako tipati (z lastnim občutkom) v trdi temi ne moreš naprej. kateri imajo pravi občutek nekaj naredijo, kateri pa ne, pa ne. začrtanega pa v pravem raziskovanju ni veliko, zato pa pride do izraza občutek, ki pa seveda mora biti pravi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski navigacijski sistem Galileo začel obratovati

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
339589 (3489) MrStein
»

Juno ob svitu v Jupitrov objem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
307317 (5244) stara mama
»

Ponovni zagon trkalnika prestavljen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
537211 (4323) jype
»

Saturn nova? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
28014387 (9312) Invictus
»

Ruska GPS alternativa tik pred izidom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1106989 (6764) Poldi112

Več podobnih tem