» »

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

1
2
3

username ::

mamo ze evropejci razvite boljse satelite pa jih ne smemo uporabit ker bi jih americani sestrelil dol(argument..."njihova varnost").ker so natancni ze bl k na 1 metr.
Se sicer nanaša na cel post, pa sem citiral samo del bluzenja; ker neumnosti je na svetu že itak preveč, škoda da bi jo še podvajali...

Evo, tole pa naredi kombinacija nerazgledanosti in nepoznavanja zadev, slepa vera v neresnice in splošna zagovednost, verjetno začinjena še s par pirčki in pol jointa (je pač petek zvečer).

L6oka, najprej naj ti povem, da je slovnica stavka "mi Evropejci imamo..." v tvojem primeru povsem neustrezno uporabljena, ker če je kdo kaj pametnega razvil, nekako dvomim da si ti imel kaj zraven.

Sicer pa pogosto naletimo na mentalne bruhe pametnjakovičev, ki celo gojijo iluzije, da so inteletualci, ampak recimo če bi jaz imel firmo, bi take veleume zaposlil v najboljšem primeru za pometat skladišče (pa še tam bi mu moral dati nadzornika, da geniju pove, kaj mora storiti).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

CCfly ::

Indeed, experts claim that Galileo relies on GPS for optimum performance.

Daj navedi izvor tele bedarije, prepričan sem da je celoten članek dober vir zabave.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Thomas ::

Bom ... tačas pa upaj, da tega ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Brez skrbi, kar vzemi si čas.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Luka Percic ::

Dejmo nekej dejstev;
GPS že stoji.
Za končnega uporabnika je zastonj.
Galileo nebo zastonj.
Biznis uporablja najcenejše rešitve ki še ustrezajo.


Zdej pa še nekaj; kateri biznis bo z galileom lahko steku, ki pa z gps-om nemore?
Letalski to ni, saj znajo letala ko se dovolj približajo stezi(z gps-om) z drugimi instrumenti pristat. Ki lahko hkrati še zagotavljajo večjo varnost.

Edini argument za to da rabimo galileo toliko kakor stane, je ta, da ga rabi evropska vojska, zaradi nacionalne varnosti. Potem naj ga pač iz tam financirajao (ja, vem iz kje oni jemljejo denar).
Ampak če smo natančni, tudi to ne zdrži vode. Če bi se dve velesili napadle, bi sistem za globalno pozicioniranje prvo sklatili.
Za napadat druge imamo pa Nato, ki pa ima gps praktično pod nadzorom.

Nerečem da ga rabijo rusi, kitajci- evropejci pač nerabimo, ker nismo z njimi na bojni nogi. In niti na daleč ne kaže da kdaj bomo.

Torej; galileo je tehnološko fajn stvar, vendar preveč stane. Z tem denarjem lahko počnemo toliko bolj potrebnih stvari, da je kar groza.
Največ lahko postorimo tako, da ga od državljanov EU-ja, sploh ne vzamemo.

CCfly ::

Galileo bo stal pa če gre za prestiž, nacionalno varnost, neodvisnost, ali pa inženirsko masturbiranje. Potemtakem lahko obrnem vprašanje in rečem, zakaj pa ne bi ponucali Galilea, če ga že imamo ? Da ne omenjam potencialnih prednosti kombiniranih GPS / Galileo sprejemnikov.

Cena, pljunek v morje, cele 3 miljarde evrov v slabem desetletju. Za kakšno vojaško letalo so dosedaj zmetali že n. krat več denarja, pa ne prinaša niti kančka koristi.

Zdej pa še nekaj; kateri biznis bo z galileom lahko steku, ki pa z gps-om nemore?
Letalski to ni, saj znajo letala ko se dovolj približajo stezi(z gps-om) z drugimi instrumenti pristat. Ki lahko hkrati še zagotavljajo večjo varnost.


Galileo IMHO ne bo omogočal ničesar, kar ne bo ponujal moderniziran GPS sistem, ki bo verjetno zaživel nekje ob istem času kot Galileo.

Za napadat druge imamo pa Nato, ki pa ima gps praktično pod nadzorom.
Tudi tukaj velja preprosta aritmetika, 50 satelitov je bolje kot 20 satelitov, dva sistema bolje kot eden.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

jype ::

Luka Veliki> Dejmo nekej dejstev;

No, pa dajmo.

Luka Veliki> GPS že stoji.

Res je.

Luka Veliki> Za končnega uporabnika je zastonj.

Komunizem!!1

Luka Veliki> Galileo nebo zastonj.

Odlično. Vsaj ne bo bremenil davkoplačevalcev, kajne? Mimogrede, to ni dejstvo, ker ne drži. Galileo bo zastonj za vsakogar, ki mu bo "privzeta" natančnost zagotavljala tisto, kar potrebuje. Za natančnejše aplikacije bo pa treba plačati.

Luka Veliki> Biznis uporablja najcenejše rešitve ki še ustrezajo.

GPS ne ustreza. Biznis naredi alternativo GPS. Druge izbire tako in tako nima.

Luka Veliki> Letalski to ni, saj znajo letala ko se dovolj približajo stezi(z gps-om) z drugimi instrumenti pristat. Ki lahko hkrati še zagotavljajo večjo varnost.

Žal tudi tole ne drži. Žal niso vsa letališča opremljena z napravami, ki omogočajo delovanje "drugih instrumentov", zato je škoda, da GPS ni dovolj varen za tako uporabo.

Tudi vse druge vrste uporabe, ki terjajo veliko natančnost in visoko zanesljivost, bodo potem izvedljive (zdaj pač niso). Na primer natančno avtomatično kartografiranje v realnem času (izjemno uporabno za monitoring naravnih nesreč), zanimiv način tarifiranja prometa, hitro in učinkovito iskanje ponesrečencev.

Z Galileiom bomo pridobili veliko in še več: konkurenco.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

username ::

Galileo bo stal pa če gre za prestiž, nacionalno varnost, neodvisnost, ali pa inženirsko masturbiranje.
Gre za vsakega odtehle stvari malo. Ampak predvsem pa gre za posel nemških in francoskih 'aerospace' firm.

Cena, pljunek v morje, cele 3 miljarde evrov v slabem desetletju. Za kakšno vojaško letalo so dosedaj zmetali že n. krat več denarja, pa ne prinaša niti kančka koristi.
3,7 milijarde v letih 2008-2013.

Je pa res to relativno malo. Na primer: iz skupnega EU proračuna je samo v iztekajočem letu 2007 šlo okroglo 40 milijard za pomoči in subvencije evropskim kmetom.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Gre za vsakega odtehle stvari malo. Ampak predvsem pa gre za posel nemških in francoskih 'aerospace' firm.

Ker v ZDA so pa GPS gradili "prostovoljci"? Ker ZDA tega niso financirale iz proračuna?

Saj gradimo ga ravno zato, ker ga primarni uporabnik sme izključiti po lastni presoji.

username> Je pa res to relativno malo. Na primer: iz skupnega EU proračuna je samo v iztekajočem letu 2007 šlo okroglo 40 milijard za pomoči in subvencije evropskim kmetom.

Skratka, denarja imamo dobesedno kot solate, pa naj bi šparali pri tehnoloških poslih?

username ::

GPS ne ustreza. Biznis naredi alternativo GPS. Druge izbire tako in tako nima.
jure, evropski biznis ni hotel delati alternative GPS-ju oziroma biti zraven s svojim vložkom. Zato je bil pa tak kažin s financiranjem Galilea.
Najprej je bilo mišljeno, da bo tudi poslovni sektor dal svoj kapital zraven. Pa jih je poslovni sektor odjebal, zato je bilo treba najti v EU-proračunu dodatne 2-3 milijarde EUR javnofinančnih sredstev...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Aja pa še to: saj jaz niti nimam toliko proti Galileu. Le da je malo... brezvezen pomoje. Za končnega uporabnika je GPS čisto OK (ja, sem sprobal z navigacijsko napravo v avtu, povsem dobro deluje).

Galileo bo pač mogoče majčkeno nabil prestiž EU, pa imel kake pozitivne zunanje efekte na stanje evropskega R&D, kdove. In ja, kot rečeno, v primerjavi s stroški kmetijskih subvencij bomo Galileo dobili za drobiž...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Aja pa še to: saj jaz niti nimam toliko proti Galileu. Le da je malo... brezvezen pomoje. Za končnega uporabnika je GPS čisto OK (ja, sem sprobal z navigacijsko napravo v avtu, povsem dobro deluje).

No, potem sva na istem. Razen morda pri kakšni igrači mi Galileo ne bo nič bolj prav prišel, kot mi že GPS.

Mi je pa jasno, da bodo rešitve, ki se bodo na globalno pozicioniranje lahko zanašale kot na primarni navigacijski sistem, postale pogostejše. Da bodo civilna letala to uporabljala (ker zdaj ne) in da bodo s pomočjo Galileija letala avtomatično spremenila smer, kadar bodo ugotovila, da se bliža trčenje v zraku, česar s pomočjo GPS ne smejo (ker je premalo zanesljiv in lahko povzroči nesrečo).

zcetrt ::

Če bi razmišljali po logiki nekaterih tule, bazične raziskave sploh ne bi obstajale.

Ta svet premore mnogo ljudi in s tem mnogo potreb. Za moje pojme je bil Kalašnikov dovolj dober. Ne rabimo razvijat novih pušk. Tudi C2D procesor je dovolj dober zame. Kaj mečejo stran denar (dobro, to je biznis, a tudi Gallileo bi lahko bil oz. bo).

Ali menite, da so časi avtomatskih vozil res tako daleč? Če ostanemo na GPS so. Ko pa pozicionirate zadevo na 20cm (ali celo bol) natančno...

Osebno menim, da so tovrstni projekti smiselni. Res je sicer tudi to, da so bili v 20. stoletju še toliko bolj, saj je glavnina raziskav in posledično glavnina dognanj, ki so se kasneje s pridom uporabila v civilne namene, vršila v državni domeni, natančneje vojski. Tudi vesoljska tehnologija spada delno pod okrilje vojske (le lepše zapakirana je). Dandanes pa se vedno več projektov vrši v zasebnem sektorju. Tam pa se, če profit ni zanesljiv ali je "prepozen", tovrswtnim projektom ne godi najbolje. In tu je priskočila še država oz. EU.
4.

gzibret ::

Galileo (pa še katera druga alternativa) je smiseln, ker smo vse bolj in bolj odvisni od GPS-a. Američanom pa se lahko sprdne od danes na jutri in spet vklopijo tisto njihovo slavno motnjo. V tem primeru nam jih ni potrebno na kolenih prosit, da jo spet izklopijo. Vzameš jim enega pogajalskega aduta. 3 milijarde € zato niti ni tako velik strošek.
Vse je za neki dobr!

Luka Percic ::

Seveda da rabimo boljše pozicioniranje!
Vprašanje pa za koliko denarja.

In to da gre ogromno denarja za kmetijske subvencije pač ni dober razlog. Ena največjih neumnosti ne upravičuje tistih malo manjših.

Galileo bo zastonj za vsakogar, ki mu bo "privzeta" natančnost zagotavljala tisto, kar potrebuje. Za natančnejše aplikacije bo pa treba plačati.

Še ena neumnost- prvo porabijo naš denar, potem pa nas bodo omejevali. Če se že grejo, naj poskrbijo da bo trg hotel čimprej vključit njihov sistem.
Tako bi bile napravice cenejše, da bi vsaj tisti ki smo plačali dejansko videli kakšen napredek iz tega.

jype ::

Luka Veliki> In to da gre ogromno denarja za kmetijske subvencije pač ni dober razlog. Ena največjih neumnosti ne upravičuje tistih malo manjših.

Galileo ni neumnost.

Luka Veliki> Še ena neumnost- prvo porabijo naš denar, potem pa nas bodo omejevali.

Kaj si morajo mislit šele Američani. Najprej so porabili njihov denar, potem jim pa še ne povedo, kdaj in za koliko namenoma zmanjšajo natančnost, da se človek še zanest ne more.

Luka Veliki> Če se že grejo, naj poskrbijo da bo trg hotel čimprej vključit njihov sistem.

To ni njihov cilj. Tudi ZDA niso zgradile GPS zaradi trga (ki ga ni, ker je vsa reč dobesedno zastonj).

Pa kljub temu še vedno le zelo redki menijo, da je GPS neumnost.

Se bojim, da vaš razum meglijo antievropska čustva.

Luka Percic ::

Seveda, dovolj imamo neumnosti, od kmetijske politike, ki je zacementirana, do airbus-a.

Normalen človek pač vidi da nekaj ne štima. Tukaj očitno tudi ne, saj družbe, za katere ti praviš da bodo imeli zelo korist od tega, saj bodo imele zaneslivejši sistem, nočejo nič doplačat za to. Jasno, korisit bodo minimalne (za isto ceno kot dosedaj jih mogoče sploh nebo), celo izpada gps-a se ne bojijo.

Trg te negira jype.
Če bi letalski trg resnično tako pogrešal natančnejše pozicioniranje, bi kaj prispeval.
Biznis za francosko/nemške firme, na račun vseh evropejcev, kot vedno.

Če pa delajo infrastrukturo, pa naj dajo vsem zastonj.

Pa kljub temu še vedno le zelo redki menijo, da je GPS neumnost.

Gps ni neumnost. Celo "dogradnja" gps-a na način večje natančnosti/neodvisnosti, z delno zasebnim kapitalom, ter potem sheranjem tehnologije za vse, bi bil imo ok.

Gradit konkurenco, na netržni osnovi je pa žalostno.

Sej baje gre zdej samo še za nadgradnjo. Samo še zastonj mora ratat, pa kaj zasebnega kapitala privabit.

jype ::

Luka Veliki> celo izpada gps-a se ne bojijo.

Seveda ne. Ker ni zanesljivejše alternative, te storitve pač ne morejo uporabljati na tak način in se nanjo ne zanašajo.

Luka Veliki> Trg te negira jype.

Mi je popolnoma vseeno. Tudi GPS je trg negiral.

Luka Veliki> Če bi letalski trg resnično tako pogrešal natančnejše pozicioniranje, bi kaj prispeval.

Zakaj že? Povej mi, kateri pacient je prispeval denar za razvoj tomografije? Kateri pa za razvoj magnetne resonance? Ni računice - bolnikov, pri katerih se reč uporablja, je premalo. Brezveze to sploh počet, skratka!

Luka Veliki> Biznis za francosko/nemške firme, na račun vseh evropejcev, kot vedno.

Al pa biznis za poljske kmete na račun vseh evropejcev, kot vedno. Če imamo skupen denar ki ga je treba porabit, potem sem za Galileo. Če bo čez 30 let zaradi galileia 1% manj prometnih nesreč, je to super investicija. Mimogrede - za koga je bil bilznis GPS? Kdo ga je plačal?

Luka Veliki> Če pa delajo infrastrukturo, pa naj dajo vsem zastonj.

Ma saj sploh ne veš, kaj govoriš. Galileio bo zastonj za vsakogar. Če boš pa želel, da ti Galileio _zagotavlja_ določeno natančnost, boš pa za to plačal neko normalno ceno. Saj tudi za internet lahko plačaš 20 ojro na mesec za megabit za best-effort ali pa 200 ojro na mesec za garantiran megabit.

Luka Veliki> Gradit konkurenco, na netržni osnovi je pa žalostno.

Kakšno konkurenco? Saj GPS sploh ni sposoben zagotavljati storitev, ki jih bo Galileo lahko.

Luka Veliki> Sej baje gre zdej samo še za nadgradnjo. Samo še zastonj mora ratat, pa kaj zasebnega kapitala privabit.

Zakaj pa to? Zasebni kapital od tega nima računice. Zasebnega kapitala se ne vlaga v stoletne investicije v infrastrukturo, če ni zagotovljen ROI.

Luka Percic ::

Jaz vidim galilejo kot graditev ene avtoceste zraven druge, čeprav prva skoraj nikoli ni polna. Ampak država to naredi na svoje stroške, kajti podjetje ki upravlja z prvo, vsako toliko zapre kakšen pas, da lahko popravlja, pa zato pride do občasnih upočasnitev.
S tem da je cestnina na tej novi draga, prva je pa zastonj.. hmm le kaj bodo firme ter navadni uporabniki izbrali?

Seveda dodatna cesta ne škodi. Ampak koristi toliko kakor stane? Zagovorniki seveda povdarjajo da je bila prva cesta tudi finančna polomija, pa da je lahko tudi ta. Ampak hej, prva je sploh omogočila to storitev, druga jo pa za precejšnje plačilo zgolj nadgrajuje.


In ne, galileo ni dovolj za pristajanje, jype ne zavajaj. Sam po sebi ne določa višine. In oddajniki za kaj takega morajo biti zemeljski kar pomeni da jih mora biti veliko tam kjer jih res potrebujemo.
Kar pomeni da lahko sami na teh mestih opravljajo še pozicioniranje poleg višine- tako da galileo nebo vozil letal, jype zavaja.

gzibret ::

No, sej višine itak ne rabimo. Dost je, da vemo x in y, z pa nam določi računalnik iz modela višin ali pa s pomočjo kakšnega radarja. Saj na zemeljski površini je z itak funkcija x in y.
Vse je za neki dobr!

CCfly ::

Lej, finta pri pristajanju letal je da se sploh lahko zaneseš, da so lokacijski podatki ki ti jih ven pljuva sprejemnik, dobri. Višina bi bila seveda super, vendar ni nujni predpogoj za avtomatsko pristajanje.
Mimogrede lahko bi vsaj pogooglal, o čem je govora, preden koga obtožuješ zavajanja.

Zanimivo se mi zdi da se ti zdi tale avtocesta tako draga, medtem pa še zagovarjaš idejo, da bo triljavžent zemeljskih radijskih oddajnikov cenejša alternativa satelitski navigaciji (pustimo ob strani probleme kot so pokritost, natančnost, integriteta in sinhronizacija).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Luka Percic ::

Natančno višino pri samodejnem "tirnem" pristajanju (brez pameti, le po kordinatah) seveda rabimo. Meni se zdi to rahlo neumno, ker imamo dovolj drugih sistemov, ampak če že kdo trdi da bomo z galileom samodejno pristajali in vzletali.

Aja, pa saj veste da brezpilotna letala že precej časa vzletajo in pristajajo tudi sama?

Le kako jim to uspe ko pa še nimajo blagoslova galilea...

Letala znajo tudi v hudih vremenskih razmerah najti stezo ter na njo pristati.

jype ::

Luka Veliki> Jaz vidim galilejo kot graditev ene avtoceste zraven druge, čeprav prva skoraj nikoli ni polna. Ampak država to naredi na svoje stroške, kajti podjetje ki upravlja z prvo, vsako toliko zapre kakšen pas, da lahko popravlja, pa zato pride do občasnih upočasnitev.

Jaz pa vidim Galileo kot graditev avtoceste poleg zmahane regionalne ceste, ki občasno kar izgine, ali pa nenadoma ostro zavije sredi ravnine.

Luka Veliki> Ampak koristi toliko kakor stane?

Če avtoceste ni in jo potrebujemo, jo pač zgradimo. Si ti predstavljaš slovenske avtoceste zgrajene z zasebnim kapitalom? Zaradi visokih stroškov se praktično nihče ne bi vozil po njih, ali pa bi se investicija vračala toliko časa, da ne bi nihče želel investirati. Država bi seveda imela še en problem - njeno infrastrukturo bi podjetje lahko zaprlo, pa mu nihče ne bi mogel ničesar očitati.

Luka Veliki> In ne, galileo ni dovolj za pristajanje, jype ne zavajaj. Sam po sebi ne določa višine. In oddajniki za kaj takega morajo biti zemeljski kar pomeni da jih mora biti veliko tam kjer jih res potrebujemo.

Oddajnik in sprejemnik za določanje višine je zelo poceni vgraditi na letalo.

Luka Veliki> Kar pomeni da lahko sami na teh mestih opravljajo še pozicioniranje poleg višine- tako da galileo nebo vozil letal, jype zavaja.

To so nekoč trdili tudi za računalnike.

Luka Veliki> Aja, pa saj veste da brezpilotna letala že precej časa vzletajo in pristajajo tudi sama?
Luka Veliki> Le kako jim to uspe ko pa še nimajo blagoslova galilea...

Z Galileiem bodo lahko pristala na tračnici, s katere so vzletela. Z GPS lahko pristanejo zgolj na istem travniku.

Luka Veliki> Letala znajo tudi v hudih vremenskih razmerah najti stezo ter na njo pristati.

Ne drznejo si pa tega početi brez človeške posadke in s potniki, ker je GPS daleč premalo zanesljiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Luka Percic ::

Zanimivo se mi zdi da se ti zdi tale avtocesta tako draga, medtem pa še zagovarjaš idejo, da bo triljavžent zemeljskih radijskih oddajnikov cenejša alternativa satelitski navigaciji (pustimo ob strani probleme kot so pokritost, natančnost, integriteta in sinhronizacija).


Zanimivo ane?
Motorola je skoraj propadla (sej najbrž bi če nebi bilo državne intervencije), ko je mislila isto kot ti. Da nemore bit tisoče oddajnikov cenejših kot nekaj satelitov, ter 100% pokritost.

Kaj še omogoča zemljsko pozicioniranje?
Zelo majhne naprave, za isto natančnost.

Pozicioniranje bo postalo res uporabno, ko te bo peljalo do ustrezne trgovine v btc-ju, kasneje še do ustreznega čevlja. Pravtako da ti bo pokazalo kje imaš denarnico, kolo, ključe, mobitel, prenosnik, mulca, in to tudi po višini (v večnadstropnih stavbah). Poleg tega mora delat vmes stavb, v garažni hiši,...

Pa da za priklapljanje na polnilec vseh teh naprav neboš porabil 10 ur na teden.

Do takega cilja lahko pridemo edino z zemeljskimi varjantami. Preprosta nadgradljivost, minimalna poraba, business model. Gps bo seveda ostal, sej iridium tudi včasih prav pride (za 0,0000001% ljudi).

Luka Percic ::

Ne drznejo si pa tega početi brez človeške posadke in s potniki, ker je GPS daleč premalo zanesljiv.


Heh, gps je dovolj da te pripelje v bližino letališča, naprej prevzamejo drugi sistemi.
Primer bi lahko bili pač trije oddajniki na letališču, ki bi lahko dolačali vse, od višine do natančne pozicije. Če vsa letališča fašejo tako reč, bo to le miniaturen delček cene galileja. Pa še sami si jo bodo plačali.

Problem je seveda kdo bi bil potem kriv za morebitno redko nesrečo. Ne več pilot, ampak družba ki je poskrbela za letalo in vgradila tak sistem. Zato še čakamo na avtomatizirana letala, ne zaradi drugega. Pa še psihološki učinek bo odmanjkal, da nas varuje oh in sploh sposobni pilot, ki zna letet brez obeh kril.

Thomas ::

Ali drugače rečeno. 3 milijarde € manj pri davkoplačevalcih, zato bo verjetnost, da pride EU firma s kakšno visoko komercialno zemeljsko rešitvijo, (še) manjša.

Zdej naj bi vsi sledili Galileju, ker se je CK KP EU tako modro odločil?

Ne. Milijone davkoplačevalcev ve o preživetju več, kot 1000 EU birokratov. Prvi razpolagajo s slabim milijonom ton možganskega tkiva, drugi le s kakšno tono.

Zato so beli sloni kot Galileo, samo izjemoma uspešni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Zdej naj bi vsi sledili Galileju, ker se je CK KP EU tako modro odločil?

Saj ga lahko prehitiš, če želiš.

Galileo zato, ker se je CK KP ZDA odločil, da GPS ne bo na voljo za civilno uporabo (in nihče ne bo civilnim službam garantiral njegovega delovanja).

Thomas> Zato so beli sloni kot Galileo, samo izjemoma uspešni.

Beli sloni kot osnovna infrastruktura pač morajo biti in strateški interesi narekujejo, da ne smejo biti v tuji lasti.

Poldi112 ::

Ne moreš gledati samo na potrebe trga. Galileo in kmeti in še precej drugih področij pač moraš imeti, ne glede na to ali to konkurenčne na trgu ali ne. Ker drugače si ob prvem konfliktu s tvojim partnerjem slep, lačen, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

> Galileo zato, ker se je CK KP ZDA odločil, da GPS ne bo na voljo za civilno uporabo

CK ZDA je sprejel neko odločitev, ki bi jo zdaj CK EU rad proračunsko popravil. Čeprav Garmin je čist zadovoljen z odločitvijo transatlantskih modrijanov, mu tale EU popravek eno figo diši.

> Beli sloni kot osnovna infrastruktura pač morajo biti in strateški interesi narekujejo, da ne smejo biti v tuji lasti.

Tudi osnovna infrastruktura se najboljš naredi na komercialni bazi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

Dejmo še neki preverit. Ste veseli da je EU komisija zmanjšala cene klicev znotraj evrope z dekretom?
Seveda, kako je lahko znižanje cen nekaj slabega?

Lahko je!

Tako so zmanjšali možnost/zamaknili datum da se uvede mobilna ip telefonija, kar pomeni da bi plačal le na mesec naročnine, vse klici bi bili nato zastonj. V taki user friendly obliki (vem da se z nekaj spretnosti/dragim telefonom to da že sedaj).

Z dekreti navadno dolgoročno večaš stroške, ne obratno.

Thomas ::

> Ne moreš gledati samo na potrebe trga. Galileo in kmeti in še precej drugih področij pač moraš imeti, ne glede na to ali to konkurenčne na trgu ali ne. Ker drugače si ob prvem konfliktu s tvojim partnerjem slep, lačen, ...

Kmetom bi šlo boljš in več bi proizvedli, če tista krava, kraljica angleška, ne bi dobivala subvencij, kot jih oni nikoli ne morejo niti teoretično dobiti. Brez tega umetnega posredovanja, bi že davno kakšen farmar odkupil njene posesti in dal tiste konje za salame.

Mi, bi pa imeli cenejši paradajz.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Z dekreti navadno dolgoročno večaš stroške, ne obratno.

Tako je. Posebej če ima dekretor samo par kil možganske mase, dekretorirani pa tone in tone.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Tudi osnovna infrastruktura se najboljš naredi na komercialni bazi.

Pol mi pa že enkrat prpel plin tle, alora.

Luka Veliki> Dejmo še neki preverit. Ste veseli da je EU komisija zmanjšala cene klicev znotraj evrope z dekretom?

Ja. In nam je všeč. Ne zato, ker je ceneje, ampak zato, ker ni več mogoče PONESREČI izvest roaming klica, ki te stane 50 ojro.

Luka Veliki> Tako so zmanjšali možnost/zamaknili datum da se uvede mobilna ip telefonija, kar pomeni da bi plačal le na mesec naročnine, vse klici bi bili nato zastonj. V taki user friendly obliki (vem da se z nekaj spretnosti/dragim telefonom to da že sedaj).

To že imamo.

Luka Veliki> Z dekreti navadno dolgoročno večaš stroške, ne obratno.

To je res. EU v povprečju ni najbolj učinkovita, a njene dobre strani še vedno odtehtajo slabe.

Thomas ::

> Pol mi pa že enkrat prpel plin tle, alora.

Kaj ti bom prpelov plin, po tolekih desetletjih modrega vladanja in monopola države, ga že sigurno imaš. Ne me zajebavat!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Država nima dnarja, teb se pa ne splača.

Presnet šmorn.

Še enkrat postavljam nagradno vprašanje: kdo je plačal GPS?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

> Država nima dnarja, teb se pa ne splača.

Men se ne, ker nimaš tolk dnarja, da bi se mi. Moji rovokopači so še albanski in sploh .. sem jih ob slimanju firme odpisal.

Čak mau! Jih je en Jozo pobasal. Če mu vladne in "nevladne organizacije" ne bodo preveč gnojile, boš pa lahko kupu plinovod od njega!

Al pa od enga Štajerca, baje tud misl to delat.

A počas dojemaš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Men se ne, ker nimaš tolk dnarja,

Sm ga moral dat državi.

CCfly ::

Zanimivo ane?
Motorola je skoraj propadla (sej najbrž bi če nebi bilo državne intervencije), ko je mislila isto kot ti. Da nemore bit tisoče oddajnikov cenejših kot nekaj satelitov, ter 100% pokritost.

Kaj še omogoča zemljsko pozicioniranje?
Zelo majhne naprave, za isto natančnost.


Za lociranje z enako natančnostjo in primerljivo zanesljivostjo, kot jo omogoča GPS, potrebuješ neprimerno več oddajnikov, kot to velja za prenos govora. Vzemi to v zakup pri razmisleku o ekonomičnosti.

Pozicioniranje bo postalo res uporabno, ko te bo peljalo do ustrezne trgovine v btc-ju, kasneje še do ustreznega čevlja. Pravtako da ti bo pokazalo kje imaš denarnico, kolo, ključe, mobitel, prenosnik, mulca, in to tudi po višini (v večnadstropnih stavbah). Poleg tega mora delat vmes stavb, v garažni hiši,...

Ti hočeš uporabiti RFID lociranje tam, kjer je satelitsko lociranje IMHO bolj ekonomično.

Pa da za priklapljanje na polnilec vseh teh naprav neboš porabil 10 ur na teden.

Lahko imaš poceni RFID z relativno neobčutljivimi in poceni radijskimi sprejemniki ter triljavžent oddajniki.
Lahko minimiziraš število oddajnikov, vendar ti avtomatsko odpadeta argumenta o avtonomiji in ceni radijskih sprejemnikov. Cena vzdrževanja in nadgradnje oddajnikov je prav tako vprašljiva, navsezadnje bi le znala biti tista dva ducata kukavičjih ur v orbiti cenejša.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Thomas ::

> kdo je plačal GPS?

Ameriški davkoplačevalci. Z defense dollars.

Kruta izbira je bla to zanje. Al dat fičnke Stričku, al pa komuniste prenašat in the land of free.

Ma nič kruta izbira, malenkost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Morš zbrat za plačo za šerifa, sicer nima kdo ustrelit Franka Millerja. Če šerif hoče še denar za municijo za vežbanje, tarče, pikete ... pač še mau primakneš. Malenkost, sej dnar ni vse! ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Če se še jaz pridružim tej obstranski debati. Orientirajte se raje na velike proračunske neumnosti EU, Galileo pa glejte kot naložbo v avtocestni odsek, kjer bi hitra cesta morda zadostovala, pa se je vseeno splačalo poasfaltirati še odstavni pas.
Kar se tiče cene, 1.1 milijarde € smo že pristavili v lonček, 2,6 milijarde € bo šlo v obdobju 2007-2013, kjer je proračun EU težak slabih 900 milijard €. GPD Slovenije letos je bil 33 milijard €. Da lažje ocenimo težo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Luka Percic ::

Cena vzdrževanja in nadgradnje oddajnikov je prav tako vprašljiva, navsezadnje bi le znala biti tista dva ducata kukavičjih ur v orbiti cenejša.


Nebi znala bit.
Alpa si nezna noben zračunat. Vsi nesposobni(tudi korporacije) razem par eu birokratov?

Orientirajte se raje na velike proračunske neumnosti EU, Galileo pa glejte kot naložbo v avtocestni odsek, kjer bi hitra cesta morda zadostovala, pa se je vseeno splačalo poasfaltirati še odstavni pas.

Kolikor sem jaz bral, bo šlo za samostojen sistem. Kar pomeni da moramo to gledat na še eno vzporedno avto cesto, da nebo prav nikoli kolon, čeprav do teh pride zelo poredko. Aja, pa rožice bodo zasajene ob cestišču.

Sej če nebi bilo gps-a, bi se strinjal da to nujno potrebujemo.
Pa je.

Thomas ::

> Orientirajte se raje na velike proračunske neumnosti EU

Čist tko gledano, tistih 10 € na prebivalca Unije res ni tko velik denar.

Če bi se ta ne porabil za dušenje svobodne gospodarske pobude. Če bi ga samo vrgli proč, ali če bi ga šenkali izžrebanim občinam za kakšno nepotrebno neumnost. Počitnice župana na Fiji.

To pa je velik problem, ker je Luka razložil, v kerem grmu se skriva podgana.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Luka Veliki> Pa je.

Kdo pa jamči za to?

Če nenadoma ni, bomo kaj?

Luka Percic ::

Ja. In nam je všeč. Ne zato, ker je ceneje, ampak zato, ker ni več mogoče PONESREČI izvest roaming klica, ki te stane 50 ojro.

Kakšna neumnost, saj velja le za države eu.
Pa četudi nebi, je tvoje gledanje zelo kratkoročno.

In ne, tega nimamo, nihče ki ga poznam tega ne uporablja, razem če ima preveč časa. Pa moj telefon tega ne podpira. Default imeniki v telefonu tudi neznajo poklicat preko ip.

Mkay?

Luka Percic ::

Kdo pa jamči za to?

Zgodovina in trezna glava.

Sej nerečem, kitajska to potrebuje, mi pač ne.

CCfly ::

Nebi znala bit.
Alpa si nezna noben zračunat. Vsi nesposobni(tudi korporacije) razem par eu birokratov?


Veš kaj, če sem jaz lahko navedel argmente, zakaj bi bilo satelitsko lociranje bolj ekonomično, se pa tudi ti lahko malo bolj potrudiš.

Kolikor sem jaz bral, bo šlo za samostojen sistem. Kar pomeni da moramo to gledat na še eno vzporedno avto cesto, da nebo prav nikoli kolon, čeprav do teh pride zelo poredko. Aja, pa rožice bodo zasajene ob cestišču.

Sej če nebi bilo gps-a, bi se strinjal da to nujno potrebujemo.
Pa je.


Saj ne pravim da ga nujno potrebujemo. Ga pa lahko vseeno s pridom ponucamo, brez skrbi.

Čist tko gledano, tistih 10 € na prebivalca Unije res ni tko velik denar.
Če bi se ta ne porabil za dušenje svobodne gospodarske pobude. Če bi ga samo vrgli proč, ali če bi ga šenkali izžrebanim občinam za kakšno nepotrebno neumnost. Počitnice župana na Fiji.
To pa je velik problem, ker je Luka razložil, v kerem grmu se skriva podgana.


Katero podjetje, ki bi tržilo infrastrukturo za radijsko lociranje pa duši tale Galileo ? Tako v realnosti, da vas ne bo še kakšen Adam Smith brcnil v zadnjo plat.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

jype ::

Luka Veliki> Zgodovina in trezna glava.

Ravno obratno, sine.

Luka Veliki> Sej nerečem, kitajska to potrebuje, mi pač ne.

Če ti ne, to še ne pomeni, da evropa ne.

Luka Percic ::

Veš kaj, če sem jaz lahko navedel argmente, zakaj bi bilo satelitsko lociranje bolj ekonomično, se pa tudi ti lahko malo bolj potrudiš.


Že cel cajt se to trudim z argumenti zakaj to galileo ni skoraj nič dodane vrednosti, napram gps-u. Izračunov pa nimam, saj ti tudi ne. Imam pa podatek da zasebnikov niso uspeli privabit zraven, čeprav so se na vse pretege trudili. To pove veliko. Izračunov sicer nevidiš, njihove zaključke pa. Se ne splača.

Če ti ne, to še ne pomeni, da evropa ne.

Če ti misliš da evropa da, še ne pomeni da evropa res da.

CCfly ::

Že cel cajt se to trudim z argumenti zakaj to galileo ni skoraj nič dodane vrednosti, napram gps-u. Izračunov pa nimam, saj ti tudi ne. Imam pa podatek da zasebnikov niso uspeli privabit zraven, čeprav so se na vse pretege trudili. To pove veliko. Izračunov sicer nevidiš, njihove zaključke pa. Se ne splača.

Govorim o delu debate kjer je tekla beseda o RFID lociranju vs satelitskemu lociranju. Dodana vrednost Galilea mene ne matra kaj preveč.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GPS modul NEO-6M GPS in Arduino Nano

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7685 (628) llc
»

Kitajska gradi svoj GPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
519518 (6999) Jst
»

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13511954 (8144) x45
»

Avto parkiraj se! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
709372 (7437) Matevžk
»

Katere 120 mm ventilatorje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101777 (1533) Kato

Več podobnih tem