» »

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

Canon predstavil nov DSLR-fotoaparat

TG Daily - Canon je predstavil svoj novi DSLR-fotoaparat. Fotoaparat z imenom EOS Rebel T1i za ameriški trg oz. EOS 500D za evropskega bo zmogel slike posneti s 15,1 milijonom točk, kar je skoraj tri milijone več kot njegov predhodnik. Prav tako bo to prvi fotoaparat te serije, ki bo zmogel snemati HD-videoposnetke s 1080 piksli. Ogrodje je zelo podobno kot pri modelu XSi, le da ima nekaj dodatkov, ki jih je Canon potegnil iz dražjih modelov, kot sta EOS 50D in EOS 5D Mark II.



Srce fotoaparata je procesor Digic 4, ki podpira ločljivosti do 4752 x 3168 (taka slika bo imela 5 MB). LCD-prikazovalnik meri tri palce in kaže sliko z 920.000 točkami. Zmore tudi kontinuirano slikanje s 3,4 fps do 170 slik ali devet RAW-posnetkov. Tudi videoposnetki bodo jasnejši, saj podpira format 16:9 in 720p pri 30 fps ali 1080 pri 20 fps, kot tudi klasičen VGA 4:3. V trgovinah ga lahko pričakujemo maja, cena pa se bo vrtela okrog 800 dolarjev.

54 komentarjev

«
1
2

M-XXXX ::

Nice, zadeva na katero se splača vrčt uč...

bluefish ::

Glede na 450D nekih velikih sprememb ni.
Zmožnost HD snemanja je pri teh rečeh bolj postranskega pomena in je v zadnjem času le marketinška fora (Nikon D90, Canon 5D). Poleg tega je 20fps pri 1080p opazno premalo. Kljub vsemu pa ta snema vsaj v .mov format, za razliko od Nikona.
Je pa fino, ker bo cena 450D verjetno padla in bo tako postal precej vabljiv za nakup.

Sicer je pa nekaj več podatkov in slik na dpreview.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

opeter ::

Sem čisto zadovoljen s svojim 350D :) Je pa lepo, da prihajajo ven novi in novi modeli. Kako bodo to ljudje kupovali pa je seveda drugo vprašanje, saj živimo v času recesije, a ne da?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

20 fps ???

Včeraj sem ravno bral o eni video kameru, ki razen HD videa zna tudi slikati z 9MP.
Pri nižji resolucijo pa posname tudi 600 slik na sekundo.

20 fps je bolj ko ne za okras, kot za uporabo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bluefish ::

jah, nekaj je namenska kamera, drugo pa fotoaparat.

Brane2 ::

Sem čisto zadovoljen s svojim 350D :)


+1

Imam tudi dve 400tki, ki sem ju vzel v času, ko je bila 450-tka že zunaj, pa se mi ni zdela vredna zajebancije z nakupom novih kartic in baterij zanjo.

Par ekstra megapikslov je sicer fajn, a _daleč_ najbolj bi pogrešal boljši signal/šum pri visokih ISO, nasploh veliko višji dosegljiv ISO in večjo barvno globino ( recimo ene 16 bitov po barvi ali celo več ).
On the journey of life, I chose the psycho path.

kody ::

imam 40D
ne menjam :P

BigWhale ::

Jaz imam pa D80, pa tudi ne menjam. :>

FireSnake ::

Jaz sem dal pa za G5 (sluzi se danes) 750€

Se dobro, da sem takrat davek nazaj pokasiral :D
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

minicooper ::

Se strinjam z BlueFish, glede Canon-a EOS 500 D napram 450 D.
Danes vsi proizvajalci težijo k čim večjemu dobičku in zato hitreje menjavajo svoj arzenal modelov in žugajo konkurenci.

Glede snemanja HD videa z D-SLR aparati, pa je tako, da je to bolj za okras ,kot za resno stvar.
Vsak ki hoče snemati video s fotoaparatom, naj preiskusi ta pravo videokamero oz, camcorder. Na tem področju je tudi Canon med vodilnimi skupaj z še drugimi npr. JVC-jem.

Povezava na: Canon

minicooper ::

Tukaj navajam link na še en opis: e-Foto Canon

nodrim ::

Dobro, tale "opis" je samo preveden Canonov reklamni material .. upam, da ga kmalu kdo testira in napiše kaj več.

Okapi ::

Čisto, tako, mimogrede, 5D snema HD video bolje kot vse videokamere, ki so cenejše od njega, in bolje kot marsikatera dražja.

O.

Dr_M ::

5D omogoca samodejno ostrenje med snemanjem?
Nikon D90 namrec ne...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Griffith ::

Fora sploh ni v tem kakšen fotoaparat imaš ampak v tem kakšen objektiv imaš. Lahko imaš 5D in objektiv za 70€ pa bodo fotke veliko slabše kot če imaš 350D in objektiv za 400€.

bluefish ::

Bo držalo. Aparat lahko menjaš vsako leto pa posnetki v večimi primerov ne bodo nič boljši.
Prav tako se z nakupom aparata zgodba šele začne.

Tugo ::

Dr. M: Na 5D po moje lahko ostriš, glede da lahko tudi na SX1.

lp, T.

Dr_M ::

Rocno ze, kaj pa avtomatika?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Griffith ::

Ker sem ravno kupil fotoaparat sem lahko malce pameten. :D Trenutno se 450D dobi na bolhi že za 500€, komur ni do tega da ima fotoaparat po zadnji modi in je pripravljen dati malo več je 40D več kot odličen nakup za 734€ ali pa Nikon D80 za 529€. No tega je še cel kup. Najbolje je kupiti Canon ali Nikon in to ravno zaradi tega, ker za ti dve znamki dobiš največ neoriginalne robe (bliskavice, baterijska držala...)Kar se pa filmčkov tiče, pa je meni čisto vseeno, če SLR fotoaparati prepustijo to mobitelom. :D

murmur ::

Glede na 450D nekih velikih sprememb ni.
Zmožnost HD snemanja je pri teh rečeh bolj postranskega pomena in je v zadnjem času le marketinška fora (Nikon D90, Canon 5D). Poleg tega je 20fps pri 1080p opazno premalo. Kljub vsemu pa ta snema vsaj v .mov format, za razliko od Nikona.
Je pa fino, ker bo cena 450D verjetno padla in bo tako postal precej vabljiv za nakup.

Sicer je pa nekaj več podatkov in slik na dpreview.


Kvaliteta video posnetkov je fenomenalna, ze pri Nikon D90 je folk padal v nezavest, 5DmarkII pa po mojem mnenju gladko pomete z boljsimi fullHD kamerami. Veliko vecja svoboda pri objektivih, DOF, veliko boljsi senzor in to za ceno okoli 3500EUR z dobrim objektivom (ali dvema). 35mm film slika je zelo blizu. 5D nameravam kupiti samo zaradi videa.

Primerjava 5D / 500D
5D na Vimeu

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Okapi ::

5D omogoca samodejno ostrenje med snemanjem?

Ne, čeprav je to verjetno odvisno tudi od objektiva in bodo verjetno naredili kakšnega, ki bo namenjen predvsem snemanju in bo to omogočal. Ampak tudi profesionalni kamermani načeloma nikoli ne uporabljajo ostrenja med snemanjem, ker je ni kamere, ki bi to počela brezhibno in se velikokrat zgodi, da kamera med snemanje izgubi in potem znova išče ostrino.
Bolj je problematično, ker objektivi za fotoaparate nimajo motornega zuma. Ročno zumiranje med snemanjem je namreč precej nerodno in v glavnem ni videti lepo.

Jasno, da fotoaparat ni idealna kamera, ampak profiji pravijo, da je s 5D posnet HD video v slabših svetlobnih pogojih boljši od najbolj profi videokamer. Se pač pozna, da ima fotoaparat veliko večje tipalo. Tudi možnost menjave objektivov je nekaj, kar v glavnem nimaš na voljo pri kamerah pod 5k evrov. V glavnem, video, posnet s 5D je, kar se kakovosti slike tiče, boljši od vseh videokamer v tem cenovnem razredu. In če upoštevaš, da je to pravzaprav bonus, ki fotoaparata ne podraži, se človek res ne sme pritoževati;)

O.

JayKay ::

cena na amazon.co.uk: preorder je £969.99 za aparat in 18-55 objektiv :D

Okapi ::

35mm film slika je zelo blizu.

V resnici je 1080p video boljši od 35 mm filma v kinu, kar se ločljivosti oziroma ostrine tiče. Ločljivost 35mm filma je sicer res večja (recimo okoli 10 mp), ampak fora je v tem, da v kinu gledaš 3. generacijo analognih kopij. V kameri je negativ, ki ga najprej skopirajo, da dobijo pozitiv. Tega zmontirajo in naredijo še eno kopijo (negativ), iz katere potem kopirajo pozitive, ki se vrtijo v kinu. Ker je kopiranje optično (analogno), se ločljivost v vsaki generacijo praktično prepolovi in ločljivost, ki jo gledaš v kinu, je manjša od fullHD videa.

O.

murmur ::

Ja, mogoce ne gre toliko za samo resolucijo kot za barve, globino, ostrino, mehkobo slike, detajle, itd., to kar je prakticno nemogoce pricarat tako z miniDV kot z 1080p "osnovnimi" kamerami. Tukaj je bil narejen ogromni korak naprej. Naloga je znebiti se DV look-a :). Mogoce je treba pocakat se na ceno novega RED dslr-ja.

Okapi ::

mogoce ne gre toliko za samo resolucijo

Vsekakor. To z ločljivostjo sem omenil bolj kot zanimivost, ker mi sprva ni bilo jasno, kako je mogoče, da so filmi z blu-raya na fullHD projektorju videti bolje kot s 35mm filma v Koloseju.

O.

murmur ::

Iz kaksne oddaljenosti pa gledas zadevo? Na steno ali platno?

Okapi ::

Na platno širine 2 m, s 3,5 m oddaljenosti.

O.

jype ::

Dr_M> 5D omogoca samodejno ostrenje med snemanjem?

Ja, "na kontrast". Skratka, tako češko, kot to počnejo kompakti. Lahko naredim posnetek, če hočeš.

Se pa da z dobrimi objektivi naredit super stvari. Tudi ročni fokus sploh ni od muh, je pa strašno nerodno da je zrcalo dvignjeno in ne moreš gledat skozi lečo ko snemaš, kar pomeni, da se za ostrenje zanašaš na sicer odličen, ampak v tem primeru le omejeno uporaben LCD na fotoaparatu.

Phoebus ::

dajte no dajte...kamera je za snemat, fotoaparat je za slikat- sicer lahko kaj poznameš če ravno nimaš kamere, ni pa to to.
In ko smo pri ročnem focusu- vse lepo in prav, seveda zelo pogosto nastaviš na ročni focus pri kameri da ni kakega sranja (najlepše je če snemaš nek event in ti kak bebec stopi pred kamero- ne samo da zakrije ampak tudi izostri njega in potem ko gre iz kadra preostri na event)...ampak malo morgen, boste nonstop ostrili ročno?
Kaj pa ergonomija? EVF?

Se strinjam da mora biti kvaliteta slike UAU, ampak vseeno je lažje snemat s kamero kot pa s fotkičem- to je bolj uno "snemam s fotoaparatom da se kurčim in ne da kaj posnamem"

Brane2 ::

Bi bila pa taka zadeva ( mislim na 5-ko) verjetno kar blizu ideala za snemanje Kiberpipa-type eventov predavatelja pred tablo ali kaj podobnega. Ponavadi so svetlobni pogoji slabi, je pa stvar več ali manj statična in ni potreb po težki regulaciji in ostrenju...
On the journey of life, I chose the psycho path.

gokky ::

Jaz imam pa D80, pa tudi ne menjam. :>


Pa tako resno in zrelo si deloval na forumu. Čisto si me razočaral. ;-)

Pri meni so megapiksli od kar je več kot 6MP dosti postranskega pomena. Iščem predvsem hitro upravljanje, ker občasno delam kot fotoreporter. Ker samo občasno, mi kombinacija 40D (+10D za rezervo) zadostuje.

Ali je za 500D kak podatek, koliko časa lahko snema? Menda je neka evropska zakonodaja, ki ti pri snemanju nad 1 minuto napravo jemlje kot kamero, kar pa pomeni višje davke.

driver_x ::

Kvaliteta snemanja filma je sicer pri DSLR-jih lahko velika, vendar so vsaj pri pol-profesionalni rabi pomembne tudi druge stvari. Kako npr. DSLR zajema zvok? ali ima možnost priklopa boljšega mikrofona? Kar sem jaz sledil tej zadevi sem prišel do zaključka, da z DSLR-jem lahko posnameš dobre kadre, v posebnih pogojih lahko tudi boljše kakor s polprofesionalno HDV kamero, niso pa trajno nadomestilo zanje.
Sicer me pa pri 500D malo moti, da nima dodatnega LCD-ja za prikaz podatkov in da nima dveh koleščkov, s katerima lahko hkrati nastavljaš čas in zaslonko. Ampak za take stvari so DLSR-ji iz višjih razredov.

3p ::

Jaz vidim poanto cele zadeve v tem, da so gre zadeva v združevanje. In bo hočeš nočeš v dveh treh letih na trgu taprava zadeva v eni škatli... ker mi niti slučajno ne pade na pamet, da bi s sabo nosil kamero... če pa je skrita v fotoaparatu in ravno prileti prizor, ki bi ga bilo zanimivo posneti, je pa super.
Še vedno namereč menim, da lahko hobijaš z nekaj talenta in znanja posname odlične fotografije, pa le izjemoma omembe vredne (če zanemarimo dokumentarno/sentimentalno vrednost) posnetke.

BerciuM ::

Dobro, tale "opis" je samo preveden Canonov reklamni material .. upam, da ga kmalu kdo testira in napiše kaj več.


http://www.dpreview.com/previews/canone...

Lp

bluefish ::

to je samo predogled, test pa še pride na vrsto.

blue33 ::

20 fps ???

Včeraj sem ravno bral o eni video kameru, ki razen HD videa zna tudi slikati z 9MP.
Pri nižji resolucijo pa posname tudi 600 slik na sekundo.

20 fps je bolj ko ne za okras, kot za uporabo.



če še ne veste je 24 slik normalno, sicer pa si zmanjšaš kavliteto na 720 potem pa imaš željenih 30 slik, kar pa je več kot preveč za družinsko uporabo, za kaj več pa boste mogli kupovat kamere višjega razreda, ker nižji razred snema slabše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: blue33 ()

Okapi ::

to je bolj uno "snemam s fotoaparatom da se kurčim in ne da kaj posnamem"

Kot se vzame. Za fotoreporterje je recimo to super. Prej je samo slikal, zdaj pa lahko mimogrede, če vidi kaj zanimivega, posname še par minut v kakovosti, primerni tudi za HDTV poročila. Ali pa za naravoslovne fotografe in še marsikoga.

Kako npr. DSLR zajema zvok? ali ima možnost priklopa boljšega mikrofona?

Kakor kateri. Zaenkrat zvok ni ravno blesteč (pravijo, da se na primer pri Canonih sliši optični umirjevalnik slike). Se pa stvari hitro spreminjajo na bolje. Novemu Panasonicu recimo lahko namesto fleša natakneš mikrofon. Sicer pa je snemanje zvoka s kamero tudi bolj domena ljubiteljev kot resnih snemalcev.

niso pa trajno nadomestilo zanje.

Profesionalci seveda ne bodo šli menjat svojih kamer za fotoaparate, ampak upoštevati je treba tudi, da je na tržišču v bistvu šele prva generacija zrcalno-refleksnih HD kamer.

Po mojem lahko kmalu pričakujemo kakšen battery pack/grip, ki bo ergonomsko prilagojen za snemanje in bo imel po možnosti vgrajen še par sto GB disk za video.

O.

blue33 ::

sony bo v tem področju raztural konkurenco, komaj čakam še na njihove izdelke, konkurenca bo zelo huda. Glede nakupa je pa tako, profesionalnih fotografov je zelo malo, zato se trg ne bo prilagajal njim. Vstopni modeli se prodajajo zelo dobro, tisti kupci pa hočejo imeti funkcije iz kompaktnih, zato so proizvajalci prisljeni dati vse funkicje v DSLR, samo poglejte kaj je nastalo iz mobitela ( dlančnik, fotoaparat, kamera, GPS, telefon, itd.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: blue33 ()

Phoebus ::

Sicer pa je snemanje zvoka s kamero tudi bolj domena ljubiteljev kot resnih snemalcev.

Bejž no bejž- kam pa se potem vtakne shotgune? V mešalko? V kombi? ali imajo kar od studia wireless? :-) Mišljeno je bilo da fotoaparat pač nima XLR-jev, kaj šele kakih kontrol zvoka ;)

jype ::

5D mk2 ima jack za (poljuben) zunanji mikrofon.

Problem kamer je, da so bodisi indirektne (leče premikajo elektromotorčki, ko ti pritiskaš knofe), bodisi drage ko žafran (dober objektiv za HD kamero stane več kot kamera, pa kamera stane več kot 4 jurje).

Dobri fotografski objektivi se za snemanje videa (lahko potrdim) obnesejo prima. Seveda je body štorast in precej neprimeren za snemanje, pa dejstvo, da med snemanjem ne moreš gledat skozi lečo je tudi nerodno.

Vsekakor so posnetki odlični in možnosti številne. Počiš gor fisheye, ali pa 70-200 IS, ali pa 400mm objektiv - pa snemaš v ločljivosti, iz katere screenshot lahko komot daš za ozadje na sodobnem monitorju.

Daedalus ::

Ah ja, eni še kr nabijajo megapiksle...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Spc ::

Ali je za 500D kak podatek, koliko časa lahko snema? Menda je neka evropska zakonodaja, ki ti pri snemanju nad 1 minuto napravo jemlje kot kamero, kar pa pomeni višje davke.

A zdaj že mamo davke na snemanje ?
8-O
 

Okapi ::

Davek je v bistvu na digitalno kopiranje videa. Ampak ni ravno neka strašna stvar. Pozna se pri poceni videokamerah, ki zato nimajo DV in, ampak samo DV out.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Seto ::

Vsekakor podpiram, da imajo sodobni DSLR-ji tudi možnost snemanja - zakaj pa ne? Tudi meni se zdi trapasto kot nekemu študentu in vsestranskemu amaterju kupovat posebej fotoaparat in posebej kamero, če imam lahko vse skupaj, vse pri roki. Objektivi v tem primeru štejejo dvojno :). Samo bojim se, da nam bo pri malo bolj resnem igračkanju s takimi aparati zelo zelo prehitro zmanjkalo pomnilnika na diskih. HD-video je namreč kr močno zajeten.
Drugače pa čisto mimgorede se HD počasi seli celo v telefona (ja vem, da je smešno). Že obstaja tak, ki snema s 720p, tu gor sta dva primera videa: http://www.gsmarena.com/samsung_i8910_o...
Slovenski Android portal http://slo-android.si

JayKay ::

kamera lahko v enkratnem posnetku posname max 29 min in 59 sekund

opeter ::

HD video sploh ne bo problem, ko bodo v teh prenosnih napravah večterabajtni pomnilniške kartice...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bluefish ::

do takrat pa se bo zamenjalo ravno toliko modelov, da bo tovrstno snemanje postalo uporabno.

BluPhenix ::

Glede nakupa je pa tako, profesionalnih fotografov je zelo malo, zato se trg ne bo prilagajal njim.


O ja tako je. Sej D1 Mark III in D5 Mark II in podobni fotoaparati so entry level zadeve. Malo resnosti.

Ah ja, eni še kr nabijajo megapiksle...


Jah sej kaj drugega niti ne morejo. Če hočeš na vsako leto in pol izdati nov fotoaparat je to ena redkih možnih poti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

Seto> HD-video je namreč kr močno zajeten

Do 27MB/s na 5D mk2.

VIDEO: [avc1] 1920x1080 24bpp 30.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)

(tiste nule pomenijo, da je VBR, ne da nic ne zasede)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri DSLR fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
689358 (3035) errhec
»

Kamera - fotoaparat

Oddelek: Kaj kupiti
81130 (951) bluefish
»

Canonova DSLR-ja s 50 milijoni točk

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2711665 (8370) kuglvinkl
»

Fotoaparat vs. kamera?

Oddelek: Zvok in slika
276111 (5494) schurda
»

Novosti v svetu filmskih kamer

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
366549 (4109) kuglvinkl

Več podobnih tem