» »

Kateri DSLR fotoaparat

Kateri DSLR fotoaparat

«
1
2

;-) ::

Božičku bom pisal naj mi prinese DSLR fotoaparat, pa me zanima katerega priporočate, tako da je best buy. Nisem zahteven človek in nisem nek profesionalec, že A200 mi je Mercedes :D Pač gre se mi, da je dobra baterija, zraven objektiv za daleč in blizu (kit naj bo) itd. Skratka kak dober kompletek. Lepo je tudi če je spominska kartica zraven ( a imajo vsi compact flash?) ali imajo kateri SD ?

jype ::

Hja, po moje se ti za amatersko uporabo slabšega kot 1Dmk4 in 28-300 L ne splača kupovati.

Baterija zdrži do 2000 posnetkov.

Večina sodobnih DSLRjev srednjega in nižjih razredov imajo SD kartice.

kokoon ::

jype - hec?

povej koliko denarja, vsaj priblizno.
[kokoon]

;-) ::

Denar ni važen, ker gre na račun podjetja. Kaj vem, gledam nižji razred (cenovno), nebi z kakimi nad 1000EUR hodli ven.

A200 je npr. 400EUR in mi je preko glave kolikor ga uporabljam, nekaj malce boljšega . Vidim da nekateri podpirajo tudi HD filmčke, to bi bilo super.

;-) ::

Vidim da so v tem rangu Nikon, Canon, Sony. Z sonijem mam izkušnje z alfo-dobre. Kako je z nikonom in canonom?

Z digitalcem navadnim nikonom imam slabe izkušnje, butast meni itd. +nič ni za nastavljat, napram canono powershot ki je imel kupe nastavitev in delal dosti boljše slike. Kako pa je pri zrcalno refleksnih?

BALAST ::

Imam sam tudi Sony Alpho, sicer model 350, ampak ker je prišel ta čas novejši model Alpha 330 bi ti priporočl le tega, ker je osnovni kit objektiv močno izboljšan in je primerljiv z veliko dražjim tamronom 17-50, ki sem ga moral kupit tudi sam (360EUR iz Avstrje).

Tukaj ga imajo za 414EUR + poštnina (15EUR iz Avstrije).

bosmla ::

Canon EOS 500D okoli 700EUR

;-) ::

EOS 500D se mi dopade zaradi
Snemanje filmov v polni visoki ločljivosti
To mi pride prav. Kako pa je z objektivom, je treba kupit posebaj, tu nič ne piše. Je sploh zraven vse da lahko prideš domov in slikaš pri vseh ali je tako da lahko kupiš samo aparat brez objektiva.

bluefish ::

Praktično vsak DSLR lahko kupiš skupaj z objektivom ali brez. Default je zraven 500D kit objektiv 18-55mm, lahko pa dodatno še 55-250mm.

;-) ::

Mi na kratko razložite glede teh objektivov kateri so za kaj.

Zraven A200 sta bila 2 enega mam za daleč enega za blizu. Slikam samo na roj. dnevih tak da nimam pojma o tem.

bluefish ::

To so res čiste osnove in si malo preberi tukaj.

Na splošno imaš telefoto, širokozaslonske, makro, superzoom leče in še en kup posebnih.
Če se gre le za slikanje na rojstnih dnevih, potem bi za začetek moral zadoščati priloženi objektiv. Raje dokupi eno konkretno bliskavico za malo več nadzora nad svetlobo, kot jo nudi vgrajena.

lexios ::

Kot vedno je vse odvisn od tega kaj ti bolj sede - v trgovino, vzemi s sabo SD ali SDHC kartico in testiraj avtomatiko in različne programe z nastavitvami! Trgovci znajo bit kr ustrežljivi, če zgledaš resno:)

Slikaj npr. na "jpg" ali "jpg + RAW" in doma na PCju malce primerjaj jpg slike direkt iz kamere - so kr razlike v procesiranju med firmami, če si bolj pikolovski in če se ti ne da vsake slike obdelovat, včasih jpg format direkt out of the box za družinske potrebe kr prav pride... - vsaj ti DSLRji nižjih cenovnih razredov majo že po defaultu na avtomatiki mal postprocesiranja v stilu kompaktov! Drugače pa večjih razlik tu ni... Kar ti pač bolj sede - glej kaj ti bolj paše v rokah...

Leče pa tko, za portrete boš rabu kj okol 85 ali 100 mm, kar je več, recimo do 200 ali 300 mm je že za fotolov. Družinska fotografija in narava je tm od 28 do 100 mm za začetek čist dost! Pol ko že bolj obvladaš pa sam vidiš kaj rabiš in v ktero smer te vleče...

Poleg kakega Canona (500D, 450) si poglej še Nikon (D5000 ali mogoče D90) pa Pentax...

PS: mogoče se ti celo bolj splača malo več dat za boljši objektiv kot za DSLR! Osebno mi je tudi bolj všeč objektiv, ki ti omogoča malo manj menjav (moraš pa vzet v zakup, da večji razpon ima - slabša je optika), recimo raje daš malo več in vzameš recimo Nikkor 16-85 (če greš z Nikonom) kot 18-55mm...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

hotlips ::

Tole je trenutno best buy. Nikon D90 http://www.bigbang.si/foto-in-kamere/fo...
Druga izbira pa je za mal manj denarja Canon 500D.
Tist full hd snemanje pri canonu naj te ne zavede, ker snema z premalo fps da bi blo uporabno kot full hd video (vsaj v večini primerov).

lexios ::

HD video na DSLRjih je pa baje bolj švoh,ja! V tem smislu jih kak kompakt tipa Canon SX20 prekaša...

PS: razlika med 720 in 1080 (Full HD) je pa večinoma spet le nateg, če ne gledaš vsaj na kaki 42" plazmi al LCDju skor ne opaziš razlike...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

;-) ::

To so res čiste osnove in si malo preberi tukaj.

Na splošno imaš telefoto, širokozaslonske, makro, superzoom leče in še en kup posebnih.
Če se gre le za slikanje na rojstnih dnevih, potem bi za začetek moral zadoščati priloženi objektiv. Raje dokupi eno konkretno bliskavico za malo več nadzora nad svetlobo, kot jo nudi vgrajena.


Hvala. Z kolk FPS pa snema D500 ?

clix ::

http://www.fotomarket.net/katalog/produ...
Mogoče kaj takega? Je vsekakor vreden svojega denarja. Med drugim snema tudi HD filme.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clix ()

;-) ::

Ne, v poštev pridejo samo znane firme, da nebo komplikacij kakih. Torej Sony, Nikon, Canon. Jutri se grem malo pogovorit kolk $$ mam limit, potem pa bomo izbrali najboljše za to ceno.

borchi ::

> Ne, v poštev pridejo samo znane firme, da nebo komplikacij kakih.

pentax ni neznana firma...
l'jga

jype ::

;-)> Ne, v poštev pridejo samo znane firme

Se hecaš? A Leice tut neb vzel?

;-) ::

Ja ka ti če kupuješ avto do 3 jurje gledaš ferrarije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

jype ::

Če dobim ferarija za 3 jurje, ga kupm.

;-) ::

Ja jaz pa nebom dobo leice za 800EUR

s1m0n ::

Hm za kakih 900EUR bi jaz vzel Nikon D90 z 18-105VR pa še 2x 2GB kartico dobiš in torbico.

Fotomarket-D90+18-105VR

bluefish ::

Pentax je za svojo ceno eden boljših nakupov. So pa vstopni modeli morda malo majhni za v roke in je dobro prej zadevo preizkusiti.

clix ::

> Ne, v poštev pridejo samo znane firme, da nebo komplikacij kakih.

pentax ni neznana firma...

Točno tako. Za razliko od canona in sonya, se pentax ukvarja samo z fotografijo, kar pa še ne pomeni da je naznana firma.

lexios ::

Pentax je odlična firma! Za 800$$$ je glede na ceno mogoče celo boljši nakup kot kak Canon za 800$$$. Zakaj? Ker za ta denar za razliko od Canona (ki je precej napihnjeno ime in prepogosto radi novo ime modela obesijo na star izdelek) dobiš več... Edin problem se mogoče pojavi pri nepestri izbiri objektivov (v primerjavi z Nikon in Canon), čeprav za hobi in amaterske fotografe to ni problem, se najde...

McMallar ::

Jaz ti priporočam, da se oglasiš v Foto Beseničar pri Astri v Ljubljani. Imam zelo dobre izkušnje z njimi. Če prineseš s sabo CF/SD kartice ti celo dovolijo, da narediš kakšen testni posnetek. Vsaj meni so, ko sem bil v podobni dilemi kot ti. Jaz sem izbiral med nekim Pentax-om (pozabil model), Canon EOS 350D in Nikon D50. Performančno je bil Canon najboljši ampak mi v roki ni sedel najbolje, saj je prenizek (prstanec in mezinec sta bila v "luftu"). Tako imam sedaj D50 in sem zadovoljen - pa še najcenejši kit je bil.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

bluefish ::

Poleg vsega si na dpreview oglej teste posameznih aparatov, ki te zanimajo, in jih morda tudi primerjaj enega ob drugem.

kos1 ::

Pentax!

;-) ::

Kako pa je z servisi itd. Je za vse tele firme v sloveniji?

Okapi ::

Če si začetnik in ne veš niti, zakaj se kakšen objektiv uporablja, je popolnoma vseeno, kateri zrcalno-refleksni fotoaparat vzameš, ker je tudi najcenejši predober.

Pri Pentaxu dobiš za svoj denar največ, slabost so edinole hi-end objektivi, tisti za jurja evrov in več, ker je izbira manjša kot pri Canonu in Nikonu.

Dobra izbira je tudi Panasonic in Olympus, zlasti, če hočeš malo manjši aparat.

O.

bosmla ::

Pa si preprican, da hoces ravno zrcalnorefleksnega?
Za rojstne dneve in podobno je odlicen Canon PowerShot G11 pa se drag je, da ti ne bo nerodno;); sem ga malo testiral in dela res kvalitetne slike filme pa 640 x 480 pri 30fps... malo si poglej po testih - skoraj predober aparat za priloznostno fotografiranje.

;-) ::

Prepričan sem v zrcalnorefleksnega. Kot sem rekel imam izkušnje z Alfo200 in je čisto druga dimenzija kot digitalni.

bluefish ::

... in je čisto druga dimenzija kot digitalni.
Misliš kompakt.

jype ::

Ja, ampak body za 5 jurjev evrov je čist druga dimenzija kot body za 500 evrov!

bluefish ::

Seveda pa povprečen domač uporabnik ne opazi prednosti, da ne govorim o nekom, ki še objektivov ne pozna.

jype ::

Jah saj zato. Avtor pravi, da potrebuje drag fotoaparat, ki bo impresioniral, ker fotografirat da baje itak ne zna.

Vsaj tako jaz razumem njegovo pisanje.

matejmesar ::

Še mojih 2 cc...

Sicer ne razumem čisto dobro, kako lahko ljudje kupujejo dslr-je brez osnovnega znanja in s popolnoma nerazčiščenimi pojmi. Glede na tvoje poste predvidevam namreč, da niti ne veš, kje so prednosti in slabosti zrcalno refleksnih fotoaparatov. Ker imaš rad primerjave z avtomobili... kupuješ ferrarija za vožnjo po mestu v službo.

Ampak.... tvoj denar..

Sicer pa, kolikor vem, sta oba, Sony in Pentax odlična za ta denar in zelo primerna za splošno uporabo. Nikon ti nudi v tem razredu boljši iso performance (modeli z 12 MPix CMOS senzorjem)in boljšo kvaliteto izdelave, vendar imajo določeni modeli omejitve pri objektivih in višja cena. S Canonom pa tudi ne moreš zgrešit.

Primerjati JPEG slike, narejene v trgovini, je malo zgrešeno. Večina dslr-jev ima sicer že nekaj prednastavljenih programov za procesiranje jpeg, poleg tega pa lahko parametre še poljubno spreminjaš in zelo vplivaš na končni rezultat.

Če ti je prioriteta snemanje filmov, pozabi na dslr. Noben ne zna samodejno fokusirati med snemanjem.

Moj nasvet... kupi Nikon D90, ki je trenutno v akciji. Verjetno se ga boš kmalu naveličal, takrat pa ga lahko prodaš meni. Če te pa zadeva potegne not, imaš pa soliden fotkič za začetek.

lexios ::

:)
Primerjati JPEG slike, narejene v trgovini, je malo zgrešeno. Večina dslr-jev ima sicer že nekaj prednastavljenih programov za procesiranje jpeg, poleg tega pa lahko parametre še poljubno spreminjaš in zelo vplivaš na končni rezultat.


Sj dejansko maš prov, primerjat jpeg narejene z DSLRju je totalno zgrešeno! Je pa alternativa, če bi na vso silo rad DSLR, a nimaš pojma o fotografiji in obdelavi slik ter ga tako uporabljaš le kot point and shoot:)) - kar še ne pomeni, da se nisi pripravljen učiti... Je pa res, DSLR je v osnovi namenjen temu, da sam obdelaš sliko in če si prelen za obdelavo slik RAW formata si raje kupi boljši kompakt (LX3, G11), bo manj kompliciranja in teže...

jl ::

Nič ne boš falil s kakšnim Canon EOS500 ali Nikon 5000, oziroma cenejši varianti Canon EOS450 in Nikon 3000. Jaz bi ti le predlagal, da poiščeš kak komplet z objektivom 18-200, ker 18-55 (običajno priložen) je res premalo. 18-200 je res vsestranski objektiv, ki ti bo za začetek več kot dovolj...

kokoon ::

ampak 18-200 objektivi so ponavadi precej veliki. 500D/D5000 in 18-55 s stabilizacijo se mi zdi najbolj priporocljiva stvar. med tema dvema pa se mi zdi canon boljsi. zadnjic sem se igral z D5000 od sodelavca, pa je tako pocasi fokusiral da je bilo kar smesno, ce primerjam s svojim 40D canonom in ekvavilentnim objektivom. ko recem pocasno fokusiranje, ne mislim da se aparat "lovi", ampak da samo (motorizirano) vrtenje fokusa zelo pocasi poteka - za min-max skoraj sekunda!!
[kokoon]

s1m0n ::

Dokler ga ne misli uporabljat za športno fotografijo je počasen fokus še vedno hitrejši od kakšnega kompakta.
In tudi počasen fokus je lahko bolj natančen kot hiter, vsaj v tem cenovnem razredu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

;-) ::

Alpha 330
Canon EOS 500D
Nikon D90
Pentax K-x

Te 4 sem dal naprej da mi pripravjo predračune Z povdarkom na pentax-u. Bomo vidli kater mi bo "udobren" oz. če bo kak drug predlog/ponudba za kakega boljšega po nižji ceni. Malo izbire morem dat, ker dobavitelj težko zrihta določeno stvar, šenkani kravi pa nebom gledal na zobe.

BALAST ::

clix ::

Najbolšeje je tudi, da se odpelješ kar v kakšno trgovino z foto opremo (npr. fotobesenicar v ljubljai) in jih probaš, primeš v roke. S tehničnega vidika so vsi dobri, je pa pomembno tudi kako ti ležijo v roki, razporeditve tipk,...
lp

s1m0n ::

Alpha 330
Canon EOS 500D
Nikon D90
Pentax K-x

Te 4 sem dal naprej da mi pripravjo predračune Z povdarkom na pentax-u. Bomo vidli kater mi bo "udobren" oz. če bo kak drug predlog/ponudba za kakega boljšega po nižji ceni. Malo izbire morem dat, ker dobavitelj težko zrihta določeno stvar, šenkani kravi pa nebom gledal na zobe.


Med temi bi jaz odstrani K-x in ga zamenjal z vsaj K200D ali K20D, če se data še kje dobit K-x ti ponuja kar veliko manj gelde na ostale tri!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

M-XXXX ::

Ta teden imaš v metroju.at Canon EOS 500D za 540EUR.

goddammit si mogu dat ta link?? Kje hudiča naj jaz zdaj napraskam 250€ tako na hitro?:D

Edit: najhujše se je uresničilo:/ Pošiljajo tudi v naše konce? Al bo treba it na izlet v Avstrijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-XXXX ()

borchi ::

> Ta teden imaš v metroju.at Canon EOS 500D za 540EUR

pri nas je pa 580 eur (če se že primerja cene brez davka)...
l'jga

dfajt ::

Ja, ampak v Metroju Merwesteuer-ja ne dobiš več nazaj :).

;-) ::

Nikon 5000D sem vzel.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825311 (13576) BigWhale
»

Kateri fotoaparat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8727131 (18739) bela120
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023875 (18726) schurda
»

Digitalni fotoaparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7612284 (11556) Invictus
»

nikon d90 + nikkor 16-85 ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7011259 (9511) zcetrt

Več podobnih tem