» »

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

The Register - Medtem ko še vedno čakamo na večji razmah in posledično nižje cene diskov s tehnologijo SSD, od katerih se nadejamo višjih hitrosti prenosov in predvsem nižjih dostopnih časov, manj gretja, tišjega delovanja in manj okvar spričo odsotnosti vrtečih se delov, pa razvijalci ne počivajo. Na konferenci WinHEC, ki te dni poteka v Los Angelesu, je proizvajalec Sandisk razkril novo tehnologijo z imenom Flash File System. FFS obljublja do 100-krat višje hitrosti pri naključnem branju od danes dosegljivih. Novost bo tudi način zapisovanja, saj fizična lokacija ne bo več sklopljena z logično lokacijo, z čimer bo sistem lahko najučinkoviteje zapisal podatke ne glede na mapo, kamor shranjujemo. Drugi trik bo zmožnost NAND-kanalov, da se obnašajo neodvisno drug od drugega, tretji pa prilagajanje uporabniku, saj bo sistem sam zaznal uporabniške navade in primerno optimiziral zapis za najhitrejši povprečni dostop.

Predstavili pa so še en sistem, in sicer VirtualRPM Metrics. Ta bo omogočal primerjavo diskov SSD s klasičnimi, katerih karatkeristike navajamo z številom obratov na minuto (RPM). Ker se SSD-ji ne vrtijo, ta kategorija zanje ni smiselna. Nov sistem bo podal hitost, s katero bi se morale plošče klasičnega diska vrteti, da bi dosegal hitrost SSD. Tak sistem je morda res enostaven za kupce, a preveč uporaben ni, saj je hitrost odvisna še od marsičesa drugega razen gole hitrosti vrtenja. Nove diske lahko pričakujemo prihodnje leto. Klik, klik in izjava za javnost.

25 komentarjev

steev ::

Kaksna pa bo cena?
:|

destroyer2k ::

steev

Enaka samo program v ssd bojo menjal, čeprav v resnici bo samo 4x hitrejši od zdajnših ssd diskov, ker več ne bo niti omogočalo sata 2 vodilo.

Romčy ::

Spet bojo nategovali kupce z tem virtualRPM-jem,že vidim oglase.
"Software is like sex, it's better when it's free"

kixs ::

V bistvu gre za novi file system, ki je prilagojen nacinu delovanja SS diskov.

lp

Matevžk ::

Ampak ker omenjajo, da logična in fizična lokacija ne bosta v zvezi, bi se dalo predvidevati, da ne gre za datotečni sistem (če bi šlo, bi lahko FS dal datoteke na ustrezne logične lokacije, ki bi še vedno lahko ustrezale fizičnim lokacijam), ampak za en nivo nižje (pod FS).
Lahko se pa seveda tudi motim. Tudi jaz sem len in nisem prebral izvornih člankov. :-D

VirtualRPM je pa bedarija v vsakem primeru. Spet ena metrika, ki bo morda poenostavila prehod iz ene tehnologije na drugo (ali pa "poenostavila nategovanje pri prehodu"), čez 20 let (ko o navadnih diskih ne bo več ne duha ne sluha ne v strežnikih ne v prenosnikih) bomo pa to metriko še vedno uporabljali "iz zgodovinskih razlogov" ...
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

RMS and P.M.P.O MW anyone ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

squngy ::

VirtualRPM why? Dejansko ne vidm kaj je narobe z Mbps, je dost bol simpl, jasn in konkretno.
itaq povprečn uporabnik vrjetn sploh ni gledal na rps-e diska pa tud če bi jih bi mu to en k povedal glede hitrosti (pa še skor vsi so bli na 7200 tak da je še tolk bolj ne smislno sploh gledat to)

WarpedGone ::

Zakaj VirtualRPM? Ko bo mulc izbiral med 7.200 RPM, 10.000 RPM in 150.000 RPM, kaj mislte katerga bo izbral? 99% hardwera se proda folku, ki komaj ve da stvar dela na elektriko. Kaj je to disk?
Hkrati so pa seveda prepričani, da večja številka mora bit boljša. Mormo sam stuhtat kaj pomeni RPM. MIPS že vemo da je Meaningless Indication of Processor Speed.
Recimo VirtualRPM oz VRPM kot Very Relative/Rudimental Performance Metrics

Drugač pa lepo, da se tudi razvoj infrastrukture obrača v smer SSDjev. Bi blo lepo, če nebi blo treba v biosu rečt da ma 64 glav ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Jumping Jack ::

Fizična lokacija "bo" neodvisna od logične, uau, to je pa res nekaj novega...
A je kdaj mar obstajal datotečni sistem, kjer je fizična lokacija BILA odvisna od logočne (ali obratno)? Zadnjih 30 let sigurno ne.
Defragmentacija dela kaj že?

In kar me najbolj čudi, je to, da se je koncept različnih fizičnih in logičnih lokacij nekomu zazdel pomemben ravno zdaj, pri SSDjih, ko fizična lokacija dejansko ne igra več nobene vloge.

A jaz česa ne razumem?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

No, jaz pa navadnih trdih diskov še ne bi odpisal tako kmalu.

Matevžk ::

Logična lokacija zdaj NI neodvisna od fizične lokacije. i-ta gruča (cluster) se začne na i*k-tem sektorju (fizična lokacija) diska, če je v eni gruči k sektorjev.
Razen, če se bomo zdaj skregali glede izraza 'logična lokacija' ...
lp, Matevžk

poweroff ::

Go, EFI, go!
sudo poweroff

Jumping Jack ::

Kar se tiče VRPM, se pa strinjam: totalno brezvezna metrika. Sploh ker vemo, da ima danes večina diskov ISTI RPM, pa so prekleto različno hitri. Kako pa bodo to označili? Npr. moj disk se vtri s 7200 obrati, ampak je nadpovprečno hiter, in to bodo potem označili s kaj, "8000 VRPM"? Lepo prosim...

Zakaj MB/s ni dovolj dobra metrika, mi res ni jasno. Morda za avtomobilske navdušence, ki ne vejo, kaj je MB, vejo pa, kaj so obrati?

BBB ::

Ne razumem, zakaj želijo obdržati koncept diska. Zakaj ne naredijo novega vmesnika, ki nima nikakršne zveze z EIDE ali SCSI vmesnikom. Tudi razne mehanizme redundance in pospešitve dostopa do podatkov bi bilo treba rešiti na bolj eleganten način - RAID je že zastarela tehnologija - potrebna bi bila veliko večja fleksibilnost sistema. Pravzaprav sploh ni potrebe, da se ločuje med podatki v RAM-u in na SSD-ju - drugi bi na ustrezen način lahko dopolnjeval prvega, pri čemer bi ohranjal stanje sistema po izklopu računalnika.

Jumping Jack ::

Matevžk:

Ja, sektorji v clustru morajo biti fizično skupaj, to pa je tudi vse. To res ni nikakršna omejitev. Cluster je tako majhna enota (par kB), da je ni niti smiselno še bolj deliti. Velikost clustra lahko tudi že danes (oz. odkar so datotečni sistemi 32-bitni) zmanjšaš na 1 sektor, ampak to ni smiselno, ker bi potem datotečni sistem predstavljal nepotreben overhead v smislu zasedanja prostora/spomina.

trnvpeti ::

kaj se je pa zgodilo z hibrid diski?

Matevžk ::

@Jumping Jack: Lokacije gruč so po formatiranju fiksne, "sklopljene", ampak morda se tu prepirava brezveze. Po še enem kratkem premisleku se mi zdi, da je številka sektorja tu tista mišljena "logična" lokacija; da pa ta ni več nujno na vedno isti fizični lokaciji. Seveda tu predpostavljam, da prav razumem, da je ta Sandiskov "FFS" v resnici layer med hardverom (s svojimi fizičnimi lokacijami) in (katerimkoli) datotečnim sistemom. Slednji pri komunikaciji s FFS definira sektorje (logične lokacije), ta pa jih nato preslika v dejanske fizične lokacije in ta mapping lahko sčasoma poljubno spreminja (da za pogosta zaporedja operacij, npr. zagon operacijskega sistema ali kompleksnega programa, pohitri delovanje).
lp, Matevžk

squngy ::

Zakaj VirtualRPM? Ko bo mulc izbiral med 7.200 RPM, 10.000 RPM in 150.000 RPM, kaj mislte katerga bo izbral?


In ko bo videl 4800Mb/s, 800Mb/s in 16000Mb/s kaj misliš da bo zbral?
Kot da v Mb/s pa ni večja številka bolša...

MrStein ::

Mb/s pomeni nekaj realnega, VRPM pa je izmišljeno.

Glede logičnih in fizičnih lokacij, a ni tako da že vrsto let wear-leveling to dela ???

BBB, kaj pa je narobe z SCSI ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spc ::

Hkrati so pa seveda prepričani, da večja številka mora bit boljša

Enaka fora je z megapixli v fotoaparatih in ljudje mislijo, da če ima nek fotoaparat več megapixlov, da je boljši.
:))
 

RejZoR ::

Sej načeloma je. Vsaj pri nekaterih kompaktih (vsaj moj mju840 recimo) imaš potem lossless digitalni zoom na račun višje ločljivosti in pa seveda lahko daš delat slike večjega formata.
So pa še drugi faktorji, ne samo to, logično.
To z večjimi številkami pa je itaq že legendarni kliše pri označevanju zmogljivosti določenih stvari.
Samo da je številka tolk velika da je niti napisat ne moreš normalno pa vsi skačejo v luft tud če gre za eno in isto sranje. Recimo dinamični in statični kontrast pri LCD-jih. Pej je bila skala od 1000:1-10.000:1, zdej pa je ista skala samo razpotegnjena za dve dodatni ničli. Yey. Itaq da 1.000.000.000 zveni bolje kot 20.000 (statičnega)...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mavrik ::

Zakaj ne naredijo novega vmesnika, ki nima nikakršne zveze z EIDE ali SCSI vmesnikom.


Hmm... ne vem... SATA recimo?
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

SATA ima precej veze z ATA ;)

ATA - nekateri mu pravijo (E)IDE
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Utk ::

In zdaj bojo delali nov vmesnik, samo zato, da bo imel bolj kul ime? Imaš serial nekaj in paralel nekaj, kaj drugega pa sploh še obstaja? Pa sej ste še bolj neumni kot tisti, ki padajo na velike številke.

zee ::

Eh... 256 GB 2.5'' SSD diske za eno normalno ceno naj naredijo. Tale PR crap nobenega ne zanima.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

Oddelek: Novice / Diski
265435 (3930) SuperVeloce
»

Nakup računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6711184 (10071) natashy
»

Intel X25-X (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
14211011 (8278) lopov
»

Hitachijev novi favorit

Oddelek: Novice / Diski
344395 (3198) Brane2
»

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Oddelek: Novice / Diski
486022 (4533) jype

Več podobnih tem