» »

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi stikalo uporabili samo v primeru, če bi med uporabnike spustili kakšno zlonamerno kodo in upa, da ga ne bo nikoli potrebno uporabiti.




Vir

Vsekakor se pa pojavlja vprašanje, kako se bi lahko zlobna koda prebila skozi natančen pregled, ki je potreben, da aplikacija pride v trgovino ali pa je vse skupaj le zametek Velikega Brata.

54 komentarjev

«
1
2

Utk ::

No no, pa le ni MS tak bavbav, so drugi še hujši.

Liker ::

Kaj je tu cudnega?
Saj se gredo ze vse firme velikega brata, zakaj se ne bi sel se Apple?
Saj ravno oni slovijo po tem da tocno vedo kaj je za njihove uporabnike najbolje. - Ce Steve rece da rabim, potem rabim press.

Looooooka ::

microsoft ni bil nikol bavbav...ce si ga sel z applom primerjat.
v vseh pogledih.

borchi ::

microsoft ima tudi 'kill switch'.

z vsakim SP ali novo verzijo winblowzov polovica programov neha delat :P
l'jga

carot ::

zaradi takih scen ne bom kupil tega tulifona, ce se ne da dobiti zastonj programov in iger se pa itak ne splaca, tko da je neuporaben v bistu.

sthep ::

Moje mnenje je, da je telefon za klicanje in pisanje sms-jev. Mogoče pridejo prav še kakšni dodatki, a teh ni veliko.
Za kakšne resnejše stvari pa ima telefon premajhen ekran.

Utk ::

zaradi takih scen ne bom kupil tega tulifona, ce se ne da dobiti zastonj programov in iger se pa itak ne splaca, tko da je neuporaben v bistu.


Kaj ni (več) tako, da če je program zastonj, da si tudi apple nič ne vzame?

Mavrik ::


Kaj ni (več) tako, da če je program zastonj, da si tudi apple nič ne vzame?


Da, in tudi kar nekaj zastonj aplikacij in iger je. Še kup več jih je s 3rd party virov za jailbreakane telefone.

Mora pa razvijalec, tudi če hoče dati program zastonj, plačai 99$ na leto za applov SDK in za "distribucijo".
The truth is rarely pure and never simple.

AtaStrudl ::

>Jobs trdi, da naj bi stikalo uporabili samo v primeru,
>če bi med uporabnike spustili kakšno zlonamerno kodo in upa...

da ne bo kill switcha prva uporabila zlobna koda!

Looooooka ::

zakaj se sploh mucijo s takimi bedarijami.kokr da ne vejo da geeki v mescu..dveh vse razbijejo.

Matek ::

Looka, ocitno nisi dobro prebral novice. Aplikacijo na iPhone/iPod Touch dobis s pomocjo iTunes Storea. S tem "kill stikalom", o katerem se govori, si je Apple pustil odprto moznost, da aplikacijo, ki si jo ti povsem legalno kupil in nalozil, kasneje ukinejo in ti jo na daljavo izbrisejo iz telefona.

Morda bo res komu uspelo zaobiti ta sistem in prepreciti brisanje aplikacij na daljavo, ampak tak neuraden "popravek" si bo nadomestilo zgolj minimalno stevilo ljudi. Pa tudi sicer to nima nobene zveze z jedrom problema. Najvecja tezava pri celi zadevi je zgolj to, da si Apple lahko dopusca tak poseg v uporabnikovo napravo.

Mene vedno znova fascinira kako se jim uspe izmuzniti s takimi potezami. Naredijo nekaj povsem tipicno korporativno "zlobnega", pa jih vsi opevajo, da so prijazni do uporabnikov (zaprtost njihove platforme je odlicna, ker pazijo na userje, cene za developerje in procenti od dobicka so zelo velikodusni, tole z brisanjem na daljavo je spet samo za varnost, itd.), medtem ko druga podjetja so bistveno bolj kritizirana ob podobnih potezah.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

LordPero ::

Kill switch??
OMG, piratom bo telefon eksplodiral na uhlju!!!

Drugače pa se povsem strinjam z Matekom z dodatkom, da na žalost je večini (amerom) to še po godu. Dildos. Je cela družba problem.

Aja, pa tudi, Japka nasploh ima zelo zelo dosti dobrih ne-s-svojim-področjem povezav in 'majn znanih' sumljivih stvari, npr. če njihovi delavci hočejo USA državljanstvo, ga komot takoj dobijo, tudi če je uradno loterija (mislim da 50000:1) med prispelimi prošnjami na urad za priseljence. Ne da druge firme niso take, ampak kot prej omenjeno proti MSu, je Apple dejansko precej bolj skrivnosten/črviv in z več ne-ravno-jasnimi potezami. Z ekonomsko finančnega področja samo plosk plosk.
LordPero

borchi ::

> Najvecja tezava pri celi zadevi je zgolj to, da si Apple lahko dopusca tak poseg v uporabnikovo napravo.

za kaj bodo prikrajšani uporabniki, če bo apple onemogočil, mogoče samo določeno verzijo aplikacije, ki je preveč bugasta oz. celo vsebuje škodljivo kodo?

taka infrastruktura je samo zaželjena. corporate okolja pa tako stvar verjetno celo zahtevajo. če se IT odloči, da so lahko na telefonih uslužbencev samo 'požegnane' aplikacije, so be it...

pravzaprav se ne ve kaj dosti o tem kill switchu, ampak jaz si želim, da bi bil zelo zmogljiv. npr. tako, da če mi kdo ukrade iphona (eh, sanjam, saj ga sploh nimam), da lahko sporočim krajo apple-u, ki zbriše določene aplikacije v katerih hranim podatke za katere nočem, da jih kdo vidi, itd.

btw, kakšen poseg si dovoli microsoft, če ugotovi, da imaš moddan xbox?

BLOODY MURDER!!!
l'jga

BigWhale ::

iphone ni corporate okolje. Taka orodja niso zazeljena. Wtf?! Naj si nedelujoco aplikacijo izklopi tisti, ki ga to moti.

NOBEN nima kaj prckat po mojem telefonu, racunalniku ali pa toasterju.

borchi ::

> iphone ni corporate okolje.

je.

> Taka orodja niso zazeljena.

so. niso pa še na voljo za iphone.

> Naj si nedelujoco aplikacijo izklopi tisti, ki ga to moti.

kaj pa če (še) ne veš, da te moti? kaj pa če aplikacija moti koga drugega.

> NOBEN nima kaj prckat po mojem telefonu, racunalniku ali pa toasterju.

če je tako, potem tudi ne boš pustil iTunes, da ti prčka po telefonu in namešča aplikacije, ergo, ti jih tudi brisal apple ne bo.
l'jga

Utk ::

Meni jih na daljavo sigurno ne bo nihče brisal, to definitivno. Niti v toasterju, kaj šele računalniku ali telefonu.

borchi ::

> Meni jih na daljavo sigurno ne bo nihče brisal, to definitivno.

sej pravim, če dobiš ošpice, ker te banajo na live-u zaradi modanega xbox-a, pol bolš, da si ga že v štartu sploh ne kupiš. zato pa tudi ne boš imel iphona, ker imaš issue z (zaenkrat) non-issue featurjem...
l'jga

Utk ::

Problem je v tem, da se sploh ne zavedate kam to pelje.

Matevžk ::

Pač. Če nam bo všeč, da z našo napravo upravlja proizvajalec, bomo to kupili, sicer ne. Ostalo bo pa uredil trg. Če bo vsak hotel imeti popoln nadzor nad svojo napravo, takega Appla ne bo nihče kupil in bo ta ali propadel ali pa se prilagodil ...
lp, Matevžk

borchi ::

> Problem je v tem, da se sploh ne zavedate kam to pelje.

kam? jaz sploh nimam problemov, če si nek obskurni telefon (ki je baje povrhu še popolnoma zanič), ki ga nikoli ne bo imelo več kot 5 geekov (by Balmer) zmišljuje raznorazne 'big brother' prijeme.

pha, še pri softveru kot je windows, ki ga ima 90% uporabnikov, je težko nasprotovat dodatni varnosti, ki jo vgrajujejo, da bi bilo celotno okolje bolj varno (in posledično zaradi tega nekatere aplikacije ne delujejo)...
l'jga

darkolord ::

če se IT odloči, da so lahko na telefonih uslužbencev samo 'požegnane' aplikacije, so be it...

Požegnane... od Appla?

borchi ::

> Požegnane... od Appla?

ne. od 'lokalnega' ITja.
l'jga

darkolord ::

No v primeru iPhone to lahko počne zgolj Apple

borchi ::

lokalni IT lahko distribuira iphone aplikacije svojim zaposlemi tudi mimo AppStore-a. da 'kill-switch' dobi servirano customized black listo glede na nek ID kličočega iPhone-a je pa tudi trivialno za izpeljat...
l'jga

BigWhale ::

borchi,

Moj iphone ni corporate okolje. Tak, ki sem ga jaz kupil, ni in ne more biti. Razen ce iphona ne kupis ampak samo z Applom podpises najemno pogodbo. Ce jo, potem je verjetno vseeno ce tak killswitch obstaja in v tistem primeru iphone lahko smatras kot corporate okolje.

V tem primeru si lahko Apple tudi pridrzuje pravico do brskanja po tvojem iphonu in ogledovanja tvojih slik, prebiranja tvojih sporocil in elektronske poste.

Je pa bistvena razlika, ce jaz iTunes povem naj namesti nekaj na telefon, kot pa ce se nekdo pri Applu odloci, da jaz ne bom imel neke aplikacije in mi jo enostavno pobrisejo/izklopijo/...

Poraja se vprasanje, kaj vse se lahko pocnejo poleg tega?

... ljudje so se rezali, ko smo nekaj let nazaj nekateri bili prepricani, da trusted computing lahko pomeni marsikaj slabega... hehe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

borchi ::

> ... ljudje so se rezali, ko smo nekaj let nazaj nekateri bili prepricani, da trusted computing lahko pomeni marsikaj slabega... hehe.

sej je slabo. ampak iPhone je DRMjam by design, jezus, a to si zdej pogruntal?!

apple si pridržuje pravico ne pustit določene aplikacije na iPhone. bodoče aplikacije tako, da ti revoka certifikat in obstoječe tako, da ti jo pobriše (kill switch).

in ne, tvoj iPhone ni corporate. če pa google z at&t podpiše pogodbo za par tisoč jezus phonov pa to je corporate telefon, kolker kol se ti zvijal...
l'jga

BigWhale ::

Ce google podpise pogodbo in da telefone svojim usluzbencem ja. Ce pa google potem naprej telefone raji razdeli je pa vse odvisno pod kaksnimi pogoji jih razdeli.

borchi ::

ja, če iPhone ni 'corporate' pol tut noben drug ni. a si hotu to povedat?

torej, iPhone JE corporate telefon. kolk je pa primeren, je pa drugo vprašanje. tudi vprašanje 'kill switcha', DRMja, itd.
l'jga

BigWhale ::

Hm, narobe si me razumel. iPhone je se vedno lahko v corporate okolju ampak v okolju podjetja, ki ga da svojim usluzbencem. In takrat naj se IT tistega podjetja odloca kdaj se bo posluzilo kaksnega killswitcha. In se to naj se ga oni posluzujejo, direktno, ne tako, da bodo oni applu narocili kaj naj ubije.

Predstavljaj si, da moras Microsoftu ti narociti naj enem u usluzbencu izklopijo dostop do interneta na njegovem sluzbenem racunalniku, ker cel dan pr0n browsa... :)

borchi ::

> Predstavljaj si, da moras Microsoftu ti narociti naj enem u usluzbencu izklopijo dostop do interneta na njegovem sluzbenem racunalniku, ker cel dan pr0n browsa... :)

ti si pa predstavljaj kako naj IT ubije aplikacijo uslužbencu brez da iPhone zna poklicat in downloadat črno listo. točno tako, brez 'kill switcha' si IT lahko to samo predstavlja.

torej, kill switch je '+' za corporate world. žal javnost ne ve praktično nič podrobnosti o kill switchu, ne ve se ali bodo podjetja lahko publicirala svoje interne black liste ali ne. implementacija česa takega ni problem. sem pa siguren, da je za veliko podjetij dejstvo, da ima apple možnost ubijanja škodljivih aplikacij, prej deal maker kot breaker, četudi se izkaže, da lahko samo apple manegira črno listo.

deal breaker je kill switch mogoče samo za tiste, ki bi itak jailbreak-ali iphone.
l'jga

V-i-p ::

BW zelo pametno razmišlja... Se povsem strinjam.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

BigWhale ::

> Predstavljaj si, da moras Microsoftu ti narociti naj enem u usluzbencu izklopijo dostop do interneta na njegovem sluzbenem racunalniku, ker cel dan pr0n browsa... :)

ti si pa predstavljaj kako naj IT ubije aplikacijo uslužbencu brez da iPhone zna poklicat in downloadat črno listo. točno tako, brez 'kill switcha' si IT lahko to samo predstavlja.


To se da implementirati brez nekega 'master knofa', nad katerim drzi roko Apple. Microsoft je povsem lepo implementiral Group Policies. Ce se je Applu ze slo za neko 'corporate friendly' verzijo telefona, bi to lahko naredili na precej vec nacinov, ki so poleg vsega se precej manj sporni.

torej, kill switch je '+' za corporate world.


killswitch je + za Apple world. ;)

borchi ::

> To se da implementirati brez nekega 'master knofa', nad katerim drzi roko Apple. Microsoft je povsem lepo implementiral Group Policies.

seveda se da. samo smisla nima.

z group policies boš lokalno delal black list?! za white list bi te še nekak zastopu... se pravi vsak IT bo sestavljal black list lokalno? to pa zato, ker imajo boljši vpogled v aplikacije kot apple, ker imajo več znanja in več resursev, kot apple. šur, sej v appstore-u je samo par tisoč aplikacij, mala malca. sej res, resne firme, ki delajo npr. paštete, imajo 50 ljudi v IT-ju samo zato, da pišejo yet another virus detektor za interne potrebe, ker je on centralni seznam z definicijami, nad katerim drži roko neka specializirana firma, sporna?
l'jga

BigWhale ::

Eh? A si kaj pojedel slabega? Saj blacklist ne rabi imeti vsak svoj. Apple naj pridno naredi blacklist, jaz se bom pa odlocil a ga bom uporabil ali ne in ce bom morda kaj izzvzel iz tistega black lista. Mar ne?

Ne pa, da bo Apple meni povedal kaj naj uporabljam in kaj ne smem... Heh.

user4683 ::

BW 1, borchi 0 :)

Mavrik ::

Dejstvo je, da bi nekateri Apple opravičevali tudi, če bi jim montiral dildote v rit.

Drugo dejstvo je, da je kvaliteta "uradnih" in od Appla preverjenih aplikacij v večini primerov porazna. Toliko, kolikor se sesuvajo nekatere aplikacije zdaj (tudi uradne), se ni praktično nobena iz neuradnih in skup nahekanih logov pred izdajo SDKja.
The truth is rarely pure and never simple.

borchi ::

> Apple naj pridno naredi blacklist, jaz se bom pa odlocil a ga bom uporabil ali ne in ce bom morda kaj izzvzel iz tistega black lista.

z drugimi besedami, rad bi samo bolj napreden kill switch...

> Toliko, kolikor se sesuvajo nekatere aplikacije zdaj (tudi uradne), se ni praktično nobena iz neuradnih in skup nahekanih logov pred izdajo SDKja.

to je res. očitno danes RES že vsak lahko spaca aplikacijo za iphone. je tudi res, da je v tako kratkem času bilo razvitih tudi ogromno super aplikacij. developerji seveda pritiskajo na apple, da naj uvrsti applikacije na appstore, ker za njih je to zlata jama (tam ena igrca zna prnest več miljonov $). apple (ki je pomoje najbolj stiskaška firma v tem biznisu) pa tudi ne bo prestavil kakšnega omembe vrednega števila osebja iz kakih drugih projektov na zagotavljanje kvalitete aplikacij v appstore-u.
l'jga

roli ::

Ko smo že pri aplikacijah za iphone - danes sem malo brskal po Apple Developer Centru in videl, da je mogoče dobiti free verzijo iPhone SDKja. Ker rad malo šnjofam po različnih programskih jezikih... sem se odločil, da pogledam kako je kaj razvijanje za iPhone. Izpolnim nek osnovni vprašalnik, dobim na mail povezavo za download in po kliku na tisto povezavo dobim samo tole: "We are processing your request. Please wait a few moments then refresh this page.". In od tu naprej ne pridem.
http://www.r00li.com

pupsi1984 ::

mah te applovi izdelki so vsi po vrsti overated... sploh ne vem zakaj kupujete tako drage izdelke (od računalnikov, mp3-jev do telefonov) ko ima konkurenca cisto enakovredne izdelke tudi po vsej funkcionalnosti kot kvaliteti... samo preseravanje JUUU jaz mam pa ipod-a ali kaj drusga od appla !!! wau vsaka cast, jz ga mam tud pa me ni nic navdusil, sploh njihovo software je v kurcu saj non stop nekaj vsiljuje...

darkolord ::

> Apple naj pridno naredi blacklist, jaz se bom pa odlocil a ga bom uporabil ali ne in ce bom morda kaj izzvzel iz tistega black lista.

z drugimi besedami, rad bi samo bolj napreden kill switch...

Tako kot bi DRM bil super, če bi bil samo bolj napreden (da bi se lahko sam odločal, kaj je kul in kaj ne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

roli ::

mah te applovi izdelki so vsi po vrsti overated... sploh ne vem zakaj kupujete tako drage izdelke (od računalnikov, mp3-jev do telefonov) ko ima konkurenca cisto enakovredne izdelke tudi po vsej funkcionalnosti kot kvaliteti... samo preseravanje JUUU jaz mam pa ipod-a ali kaj drusga od appla !!! wau vsaka cast, jz ga mam tud pa me ni nic navdusil, sploh njihovo software je v kurcu saj non stop nekaj vsiljuje...


Dragi so to ti bom priznal takoj. in, če se lotimo računalnikov tudi njihove strojne zmogljivosti niso nevemkaj (ne štejem Mac Pro). Ampak, ko enkrat vidiš OSX ti je brez njega vse skupaj malo čudno. Ja saj je še vedno OS, ki ima probleme, buge... amapak mi je še vedno zelo všeč.
http://www.r00li.com

Rauby ::

Mah lahko mi rečete fanboy, ker imam iMac-a (Alu, 20", 2,4GHz), MacBook (Black) in iPoda. In do sedaj še niti enkrat nisem obžaloval, da sem nekoliko preplačal vse skupaj. Mac-i se prodajajo predvsem zaradi OS X in niti ne toliko zaradi fancy izgleda in obgriženega jabolka. 

V-i-p ::

Za Jabuk izdelke že od nekdaj pravim, da so "drek zavit v celofan".
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

grex ::

Meni je tudi OSx tako super, da ne morem opisat. Glede ličnosti in enostavnosti prekaša vse, vključno s KDE4 in Visto.
Ampak se mi gabi applova politika. Njihov si, če si v njihovi (sicer zlati) kletki. Če rabiš pa kaj, kar apple ne odobrava, pa kmalu pokasiraš vse slabe stvari linuxa (nastavitev miljon in šarjenje po srcu sistema) in windowsov (samo upaš, da ne boš kaj zabrickal, ker ostane pogostokrat samo totalen reinstall, če imaš pa posebej smolo pa še to včasih ne pomaga).

In če je ta kill switch res samo za dobroto uporabnika, bi lahko dali možnost, da ga uporabnik izklopi kot windows firewall ipd.

Ampak OSx, še vedno me čudi, da ga ne kopirajo bolj.

darkolord ::

Ampak OSx, še vedno me čudi, da ga ne kopirajo bolj.

Ker morda le ni vse tako rožnato...

RejZoR ::

To je nova funkcija "iKill" lol
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

grex ::

Ampak OSx, še vedno me čudi, da ga ne kopirajo bolj.

Ker morda le ni vse tako rožnato...

Lahko bi bolj vrgli v kopiranje njegove enostavnosti, lepote, hitrosti, predvsem pa kompatibilnosti med aplikacijami napisanih zanj. Ravno zaradi OSx-a ti applovi izdelki dajo tisti občutek prijetnosti pri upravljanju, ki je pri drugih op. sistemih nezadosten.

Ubuntu je videti, da se zelo trudi, ampak je še švoh pri aplikacijah in lepoti, najbolj mu pa žal nagajajo driverji. Upam tle na najboljše.

Edini način, da se kill switchov in podobnih (večinoma zelo verjetno neodkitih) backdoorov znebiš je pač bolj open source telefon.
"call home" vključki so pa IMO razlog za alarm in ta občutek prijetnosti osx-a tega meni ne prevaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

roli ::

Končno sem sedaj prišel do svojega downloada za iPhone SDK. Da vidimo zakaj tak prah okoli tega! Pa morda, da se celo kaj naučimo programirat za iPhone in morda kdaj čez 100 let narediti celo kaj uporabnega.

KAr se tega kill switcha tiče pa - stvar mi ni všeč ampak dokler je Apple ne uporabi bo vse OK. Morda ga bodo gdaj celo odstranili.

In glede sistema - osx ima par stvari, ki jih drugi nimajo - enostavno nameščanje aplikacij. Preprosto odpreš DMG in potegneš aplikacijo kamor jo želiš namestiti (obstaja nekaj izjem z installerji ampak teh je malo), prav tako so tu vizualni bombončki kot je dock in animacija oken (izvedena zelo dobro - precej bolje kot pri visti), enostavno mountanje diskov/USBjev... katere samo vtakneš v računalnik in se pojavijo na namizju (v linuxu je bilo s tem malo več problemov - odvisno od distribucije)... Take malenkosti potem zelo pomagajo končnemu uporabniku, da ima rad tak sistem. Seveda je nekaj minusov ampak so majhni (omejenost na določen HW, morda malenkost slabša varnost od linuxa, nezmožnost customiziranja izglda tako kot pri linuxu (isti problem ima tudi Windows samo v manjši meri)...). Ampak te napake se, da popravit.
http://www.r00li.com

roli ::

Danes sem malo gledal tale SDK in potem, če hočeš, da Apple objavi tvoje aplikacije... In tole ne zveni čisto nič spodbudno:

"Applications developed under this Agreement can be distributed in two ways: (1) through the App Store, if selected by Apple"...

"You understand and agree that Apple may, in its sole discretion: reject Your Application for distribution for any reason, even if Your Application meets the Documentation and Program Requirements; or"...

Torej je verjetno zelo mala verjetnost, da bo ena aplikacija od enega "glupega Slovenčka" prišla kdaj do App Stora.

EDIT: Zdajle sem pogledal sample code HelloWorld aplikacije in ta stvar je vsaj meni toliko nelogična, da bolj ne more bit. Sam source je v 5 datotekah in ena kliče eno, druga drugo... Vsaj en HelloWorld je ponavadi par vrstic v eni datoteki.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22796245 (85343) amacar
»

Apple tudi brez Franca zaostruje zakonodajo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12129075 (24738) Limit-sky
»

Applova predstavitev - povzetki prodajnih statistik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7922272 (19540) pleomax
»

Steve Jobs v bolniški stalež (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7317026 (12384) Pyr0Beast

Več podobnih tem