»

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev

Letos prodanih že 10 milijonov iPhonov?

AppleInsider - Bralci spletne strani Mac Observer so s pridnim zbiranjem številk IMEI na iPhonih prišli do ugotovitve, da je Apple tri mesece pred koncem leta presegel začrtano mejo 10 milijonov prodanih iPhonov. 15-mestna številka IMEI namreč med drugim sestoji iz dveh 6-mestnih številk, iz katerih je moč ugotoviti število izdelanih iPhonov. Samo v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki ustreza tretjemu koledarskemu, naj bi bilo tako prodanih med 7 in 7,5 milijona kosov, kar je 80% več od predvidenih štirih milijonov. NPD pa dodaja, da je iPhone 3G za Motorolo RAZR V3 drugi najbolje prodajani mobilni telefon v ZDA in najbolje prodajan pametni telefon med junijem in avgustom.

105 komentarjev

Steva Jobsa spet odpisali

TechCrunch - Kot da bi si nekdo želel, da se morda najbolj karizmatična figura na IT sceni za vedno umakne iz glavnega odra: nekdo je na CNN-ov iReport objavil vest, da je Steve Jobs doživel srčni napad. Za trenutek je Applova delnica zgrmela (še precej bolj kot ostale te dni), a ko je Apple zanikal govorice, se je vrnila na predhodnjo raven. Naj spomnimo, da je pred nekaj tedni Bloomberg Magazine pomotoma objavil celo osmrtnico Steva Jobsa.



Mimogrede, do tistih zvišanj potem ni prišlo.
Ali je iTunes ogrožen?

28 komentarjev

Apple bo umaknil del NDA pogodbe

Apple - Ena izmed glavni kritik Apple-ovega razvijalskega programa je bila že od samega začetka zelo restriktivna NDA (Non-disclosure agreement) pogodba, ki je pred kratkim postala še strožja, saj so začeli prepovedovati poleg razprav o samem razvoju tudi razloge, zakaj je bila določena aplikacija zavrnjena.

We have decided to drop the non-disclosure agreement (NDA) for released iPhone software.

We put the NDA in place because the iPhone OS includes many Apple inventions and innovations that we would like to protect, so that others don’t steal our work. It has happened before. While we have filed for hundreds of patents on iPhone technology, the NDA added yet another level of protection. We put it in place as one more way to help protect the iPhone from being ripped off by others.

However, the NDA has created too much of a burden on developers, authors and others interested in helping further the iPhone’s success, so we are dropping it for released software. Developers will receive a...

4 komentarji

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi...

54 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Odklepanje iPhona na CNN

več strani - Dobra dva meseca po začetku prodaje Applovega iPhone le-ta še vedno buri duhove. Pred dobrim tednom so tako uspeli razbiti zaščito, ki je omejevale kupce na uporabo SIM-kartic operaterja AT&T, o detajlih pa so ostali skopi. Zdaj vemo več.

Vse skupaj so demonstrirali za CNN, kjer so za celoten postopek potrebovali vsega dve minuti. Takoj nato je iPhone brez težav deloval tudi s kartico konkurenčnega T-Mobila. Pri postopku, ki je v celoti programski, tako telefona ni potrebno niti odpreti, kaj šele uporabiti spajkalnika. Natančnega postopka niso razkrili iz dveh razlogov; nikoli ne škoduje počakati na mnenje odvetnikov ter seveda vedno se da s prodajo kaj zaslužiti. Vzpostavili so svojo spletno stran, na kateri bodo v kratkem začeli prodajati licence za odklenitev telefona.

Uradne izjave Applovega partnerja AT&T so previdne. Poudarjajo, da kupec ob nakupu iPhona tako ali tako sklene dvoletno naročniško razmerje - ki ga ne more odpovedati. Za dobiček se ne gre bati. Ali pač?

...

5 komentarjev

Minister Mate o nadzoru telekomunikacij

Slo-Tech - Včeraj (14. 7. 2005) je notranji minister Dragutin Mate v oddaji Odmevi na TV Slovenija govoril o hranjenju telekomunikacijskih podatkov.

V oddaji je izrazil mnenje, da hranjenje prometnih podatkov ne pomeni kršenja pravic posameznikov, pozabil pa je poudariti, da pri tem zagotovo gre za poseg v informacijsko zasebnost posameznikov. Poleg tega kritiki hrambe prometnih podatkov izpostavljajo načelno vprašanje beleženja osebnih podatkov oseb, ki niso ničesar osumljene ob dejstvu, da je mogoče te podatke kdaj kasneje uporabiti v postopku proti njim. Taka oblika nadzora nad posamezniki, ki niso ničesar osumljeni, po mnenju nekaterih kritikov vodi v kriminalizacijo nedolžnih posameznikov. O tem seveda notranji minister ni govoril.

Kakorkoli že, njegov nastop je pomemben zaradi nečesa drugega. Minister Mate je namreč govoril tudi o tem, da slovenski operaterji že danes hranijo prometne podatke, čeprav EU ukrep obveznega hranjenja prometnih podatkov šele pripravlja.

Minister Mate je...

25 komentarjev