» »

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti še: številko oz. oznako nadzorovanega priključka, številko ali drugo oznako priključka, s katerim je nadzorovani želel vzpostaviti zvezo (tudi neuspele poskuse in razloge za neuspeh!), podatke o času in trajanju zveze, ter v primeru mobilnih komunikacij najnatančnejši podatek o lokaciji nadzorovanega priključka (4. člen). Predstavnik Simobila je za Finance izjavil, da je to podatek, v območju katere bazne postaje se uporabnik nahaja, kar pa pomeni, da je z današnjo tehnologijo možno lokacijo uporabnika ugotoviti z natančnostjo od 100 do 1100 metrov (odvisno od pokritosti območja). Ko bodo v uporabo prišli telefoni z vgrajenim GPSom, pa bo druga pesem: v tem primeru bo natančnost 5 do 50 metrov.

To pravzaprav ni nič novega, saj je bila novembra 1996 v uradnem listu EU (Official Journal, C 329. strani 1-6) objavljena Resolucija o zakonitem prestrezanju telekomunikacij (Resolution on the lawful interception of communications), kjer so bile za telekomunikacijska podjetja navedene enake zahteve. Torej se Slovenija samo "harmonizira" z zakonodajo EU (beri: prepisuje EU zakonodajo).

Problem je po mojem mnenju nekje drugje. Trenutna slovenska zakonodaja določa (ZTel, 131. člen), da smejo operaterji prometne podatke hraniti in obdelovati le toliko časa, dokler traja zveza. Hranijo jih lahko samo za potrebe obračunavanja storitev (pa še to ne vseh!) in sicer do plačila storitve ter preteka zakonitega zastaralnega roka. V praksi to pomeni, da sme vaš ponudnik mobilne telefonije vaše prometne podatke hraniti dokler ne plačate mesečnega računa in ne mine rok za pritožbo -- torej nekako 2 meseca. Enako velja za ISPje (če kdo misli drugače, naj si le ogleda 3. člen ZTel): podatke je dolžan varovati v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, po preteku tega roka jih mora anonimizirati ali uničiti.

Vendar pa je EU pred kratkim sprejela direktivo EU 2002/58 o obdelovanju osebnih podatkov in varstvu zasebnosti na področju elektronskih komunikacij, ki v 15. členu državam članicam omogoča hranjenje prometnih podatov za določen čas. Skratka, če je do sedaj veljalo, da je treba te podatke uničiti v kar najkrajšem času, je EU sedaj določila, da države članice operaterjem lahko predpišejo rok obveznega hranjenja prometnih podatkov. (Opomba: Slovenija se vključuje v EU.)

Vendar pa je v pripravi tudi ukrep, ki bo državam članicam naložil uzakonitev obveznosti operaterjev, da prometne podatke obvezno hranijo 12 do 24 mesecev. V praksi bo to pomenilo, da se bodo v baze mobilnih operaterjev zapisovali podatki o lokacijah uporabnikov mobilnih telefonov za 1 do 2 leti nazaj, in glede na to, da imamo mobilne telefone skoraj vsi, bo to državnim organom potencialno omogočalo vedeti za vsak premik takorekoč vsakega posameznika. Poudarjam vsakega -- ne samo tistih, ki so česa osumljeni. No, to pa ni več šala.

Seveda ti podatki ne bodo dostopni komurkoli, pač pa samo državnim organom na podlagi sodnega naloga. Zdaj pa nagradno vprašanje: sodni nalog lahko dobi policija na podlagi 151. člena Zakona o kazenskem postopku ali pa SOVA na podlagi 24. člena Zakona o Sovi. Pozoren bralec bo opazil, da se pogoji za policijo in za SOVO malenkost razlikujejo. Ampak če greste oba člena prebrat malce natančneje, boste opazili, da je v enem izmed njiju zapisana neka malce čudna določba. Naključno ali namerno? E, to je pa že drugo vprašanje.

10 komentarjev

Fury ::

in kaj je cudnega napisano.. a lakhko sem kdo napise/razlozi?

darh ::

sem hotu rect ja... naj en k ma one-click-away tele zakone napise sem... pa naj bolda razliko.. hwala ;)
Excuses are useless! Results are priceless!

root987 ::

pa ke mate vi te zakone na internetu napisane??? mrm tste o warezu prebrat :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

poweroff ::

Hehe, toje nagradna igra... kaj je pa nagrada... hmm... je ni :D

V bistvu bodite pozorni na to kdaj lahko policija in kdaj SOVa dobi zakonit sodni nalog. Eden ga dobi pod drugačnimi pogoji. Gre pa za to pod kakšnimi.

poweroff ::

Zakonodajo imaš pa sicer na http://zakonodaja.gov.si/ ter na http://www.dz-rs.si/ - Državni zbor RS, sprejeti zakoni. Pa vedeti je treba, da se včasih kakšen zakon spremeni, torej je treba gledati tudi spremembe.

Sid Izprijeni ::

Bomo vidli, kaj bo. Najbrž bo najprej 1:0 za državo. Ampak, ko jih bo par dobilo po parkljih, ker bo država imela več podatkov o njih, kot bi želeli, se pa mogoče lahko nadejamo vika in krika državljanov. Sicer pa že kar vidim: država se bo slej ko prej pregrešila in izkoristila podatke o npr. gibanju posameznika preko mobilca. Seveda ne bo šans, da informacija o nečednem početju ne bi pricurljala na dan. Potlej bodo pa hekerčki pljunili v roke in pobrskali po bazah mobilnih operaterjev in objavili podatke o npr. Drnovškovih periodičnih obiskih sexšopov in gayevskih klubov. Pa magari na ruskem strežniku! >:D

BaRtMaN ::

Fak. Tole me pa čist spominja na film Enemy of the State.
Pomoje bodo že ponudniki komunikacij protestiral, ker če majo zdej podatke 1 ali 2 meseca, jih bodo moral držat za eno ali dve leti, kar je tud do 24x več! Zdej si pa zamislte stroške nakupa nosilcev podatkov, če hočeš to štiriindvajstkrat povečat!8-O
Poleg tega me zanima še, kako tahko kifeljci al pa SOVA dobi sodni nalog. Je zadosti že sum kaznivega dejanja, al kako? Ti zakoni pomoje veljajo bolj za kakšna podjetja, saj ne vem, kako bi lahko osumili posameznika, razen kakšnega pirata, brez da bi nezakonito poizvedeli recimo pri ISPju, kolk prometa ma ta-pa-ta. Pr piratih verjetno lahko dobijo nalog, ker že dobijo kakšne podatke, čeprav tud bolj težko, če mal pomislm.

Matri[X] ::

V dobi korupcije boš sedaj lahko še zvedel kje se nekdo nahaja in katere strani obiskuje na internetu. Samo če bo moral Siol hraniti loge vseh povezav ki jih jaz vzpostavljam po internetu... bogi siol. Na mesec imam sam okol 5Gb logov (če vse logiram in stisnem) - emule dela svoje. Zdej pa računite. Samo en uporabnik siolu zasede 60GB letno. Siol ima 12k ADSLjašev..... no comment. Btw. kje je obljubljena svoboda iz začetka 90 iz časa osvoboditve?

Gandalfar ::

|NEO| to kar ti govoris je promet.. vzpostavljenih povezav je veliko manj... ceprov pomojem se zmeraj ne zanemarljivo malo..

poweroff ::

Ja, seveda je dovolj že sum kaznivega dejanja. Recimo da ugotovijo, da je nekdo pošiljal pedofilske slike iz enega IPja... Dobijo sodni nalog in ugotovijo za katerega userja gre. Potem dobijo sodni nalog za spremljanje userja za par mesecev, pa se najde še kaj.

No, ampak za policijo je točno določeno za kakšne sume gre. Recimo za sum "neopravičene proizvodnje in prometa z mamili", pri čemer se točno ve kaj je to.

Pri SOVI... pa 24. člen ZSOVA pravi, da lahko dobi SOVA sodni nalog če je podana verjetnost, da obstaja nevarnost za varnost države, ki se kaže v tajnih aktivnostih zoper ... strateške interese Republike Slovenije.
Potem se pa vprašam, kaj hudiča so to "strateški interesi Slovenije"? In ugotovim, da v zakonu nič ne piše kaj so to. Torej so mogoče strateški interesi vstop v NATO, se pravi če jaz ponoči na skrivaj pišem grafite ali pripravljam okrogle mize proti NATU ima SOVA lahko že razlog za dobiti sodni nalog.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti retencije prometnih pod

Oddelek: Novice / NWO
3716162 (13639) FrizzleFry
»

Minister Mate o nadzoru telekomunikacij

Oddelek: Novice / Zasebnost
254316 (3586) poweroff
»

Objavljen predlog Pravilnika o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikac

Oddelek: Novice / Zasebnost
474698 (3091) BigWhale
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213576 (13576) imott3791
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403735 (3735) CaqKa

Več podobnih tem