» »

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so potrebni za obračun. Veljavna zakonodaja od operaterjev zahteva, da so dolžni posredovati podatke na podlagi odredbe, ki jo izda pristojno sodišče", ter "Mobitel ne more in ne spremlja gibanja uporabnikov naših storitev".

Da to ne drži in da Mobitel nima tehničnih ovir za spremljanje lokacij uporabnikov pa poleg dokazov, predstavljenih na sodišču dokazuje tudi Pravilnik o opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje telekomunikacij (ULRS 30/01), ki govori o tem, da mora operater na podlagi zahteve sodišča poleg vsebine komunikacije priskrbeti tudi podatek o lokaciji.

Vendar pa mora biti za takšno sledenje izdan ustrezen sodni nalog, in sicer za vnaprej.

Da pri Mobitelu imajo tehnične zmožnosti za beleženje lokacij uporabnikov pa dokazujejo tudi njihove lokacijske storitve, ki jih celo tržijo, ter dejstvo, da Zakon o elektronskih komunikacijah v 72. členu zahteva, da mora operater podatke o lokaciji posredovati v primeru na klic na "112". Ni pa znano, da Mobitel ne bi izpolnjeval zakonskih zahtev.

Vsi ti podatki kažejo na to, da Mobitel (in ostali operaterji) dejansko vsaj ob vsakem klicu lahko zabeležijo tudi lokacijo mobilnega telefona. V primeru klica na "112" so ta podatek dolžni posredovati naprej, enako pa so to dolžni v primeru, da dobijo ustrezni sodni nalog.

A kot kaže, se ti podatki tudi hranijo, saj so bili v Kranju nekateri obdolženci obsojeni ravno na podlagi lokacijskih podatkov, ki jih je tožilstvo od Mobitela pridobilo za nazaj.

Če to drži, in če Mobitel in ostali operaterji hranijo podatke o lokacijah in gibanju vseh uporabnikov mobilne telefonije, pa gre pri tem seveda za hud poseg v človekove pravice in svoboščine. Mobilni operaterji namreč na tak način posegajo v lokacijsko zasebnost posameznikov, kar je v primeru, da za to nimajo ustreznega soglasja uporabnikov, verjetno nezakonito. Kje se kdo giblje je namreč izključno njegova stvar in mobilnega operaterja ta podatek ne sme zanimati, saj za njegovo shranjevanje nima nikakršnih tehničnih potreb. Do teh podatkov sme brez soglasja prizadete osebe priti samo sodišče ob ustrezni pravni podlagi!

Ob dejstvu, da je Mobitel v lasti Telekoma, Telekom pa v lasti države, in ob dejstvu, da se je v Telekomu pred kratkim zaposlil bivši prvi mož policije, Marko Pogorevc, ne preseneča izjava enega od odvetnikov v zadevi Dolar, da gre po njegovem mnenju v tem primeru za parapolicijski aparat.

In da bo stvar še bolj zapletena, naj spomnimo, da podatki o lokacijah zanimajo tudi SOVO...

22 komentarjev

Gizmo_X ::

Halo? Policija? Izgubil sem se, ko sem iz Grosuplja v smeri proti Ljubljani šel na avtocesti pri prvem odseku desno, potem pa dvakrat levo. Mi lahko pomagate?
Seveda. Morali bi dvakrat desno in le enkrat levo.
Hvala. pip pip pip..>:D :D

Kaj pa če smo z mobitelom v tujini?:\ Kdo ve, kako sploh deluje ugotavljanje pozicije mobilnikov? In, če se da tako ugotavljati, kje smo tudi v tujini? Pa še, ali se naša pozicija shranjuje le ob opravljanu klicou/sms-ou/grps.. ?:\
Človek se kar zamisli.:\
Don't pay the BILL at the big GATES.

gzibret ::

V Švici ti na mobilniku namesto operaterja piše kraj, kjer se nahajaš, npr. namesto SI-GSM piše Hauptbahnhof ali Dietikom ali kaj podobnega.

hruske ::

Pogorevc mi osebno ni všeč.

Tody ::

Mobitel in vsi ostali operaterji, imajo postavljene bazne postaje. In ko se ti voziš se ti signal odbija od ene postaje do druge in na podlgi tegati že lahko določijo kje si bil... Drugače pa ti z tringulacijo (noh nevem neki tazga je) lahko določijo položaj na par metrov...

CaqKa ::

ne tokrat se mi pa res ne ljubi brat.

Avalonis ::

OK, tukaj je moja razlaga sledenja, ki ga izvaja Mobitel.

Zaradi geografske podlage slovenije potrebujemo zelo veliko baznih postaj, če želimo pokriti celo slovenijo z signalom operaterja. Z vsako uporabo telefona se zabeleži skozi katero bazno postajo je signal prišel. V primeru, da več baznih postaj istočasno prejme signal, se izbere tista postaja, ki ima najmočnejši signal (torej najbližja, v večini primerov). Večina telefonov komunicira z baznimi postajami tudi kadar mi ne govorimo po njem in pušča za seboj našo sled. Iz samo teh podatkov je brez problema ugotoviti kje se je posameznik (oz. njegov telefon) nahajal. Zaradi strahu, da bi branilec lahko dokazal, da je bi telefon v tem času tudi v lasti neke tretje osebe so se preiskovalci verjetno osredotočili na samo tiste klice za katere vedo, da jih je opravil osumljenec. V tem primeru lahko dokažejo samo, da je bil posameznik na nekateri določeni lokaciji ob neki določeni uri in ne kje se je premikal, po kateri cesti se je pripeljal itd. To pa ni več tako strašno, saj je predpogoj za ugotavljanje lokacije posameznika seznam vseh klicev, ki jih je posazmenik opravil. Le-tega pa brez sodnega naloga ni mogoče dobiti. To velja pri sodnih procesih.

V primeru posredovanja lokacije na številko 112 pa verjetno lahko upoštevajo tudi signal, ki se prenaša tudi kadar ne uporabljamo mobitelca. V tem primeru dvomim, da bi nekdo ugovarjal, da se mu kršijo pravice.

Dejstvo je, da v telefonih samih NI nobene sledilne naprave temveč se lahko do lokacije oddajanja pribijemo z uporabo povsem legalnih podatkov in informacij/orodij.

Dobro je, da javnost ve za to vendar je večino tistega kar je Matthai napisal preveč panično sestavljeno. Nisem pa prebral tega članka v DELU, ki ga Matthai omenja in zatorej sem verjetno tudi spregledal kakšen detajl.

Skratka, brez panike.

Jst ::

Jaz bom pa prvo prebral članek in bomo potem na forumu predelali to temo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tear_DR0P ::

Te zmogljivosti je Mobitel navedel že ob pričetku delovanja ob osrednjem dnevniku (takrat še ob 19:30). Poleg tega je navedel da ima naprave za hkratno sledenje in prisluškovanje 100.000 mobitelom (Te naprave samo beležijo besede, in ob določenih nizih sprožijo alarm, takrat se vključi v pogovor tudi dejanska oseba - te podatke verjetno tudi hranijo brez naše vednosti).
Je pa težava, ker ljudje teh reči ne vejo. Ko so pred časom umrli trije mladi ljudje (Ne spomnem se točnih datumov in to) na dolenjskem, ko so prodajali avto, so po mobitelu poklicali policijo. Če bi bili vedeli, da jih lahko izsledijo bi v temi mirno počakali na pozive policistov, tako pa so tekli naravnost morilcu v objem.
Pri sledenju in zbiranju podatkov, je najbolj problematična zloraba teh podatkov! V politične (veliki brat) ali zasebne namene (voajerizem).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Poldi112 ::

V bistvu se telefon in bazna postaja konstantno "pogovarjata", zato da operater oz. njegov software lahko doloca kje si in katera antena te kdaj pokriva. Edini problem je ce recejo da ne belezijo zgodovine, pa jo. Ker to da vedno vedo kje si je logicno. Brez tega bi bil pac nedosegljiv.

darkolord ::

bitchez... bo treba spet nazaj na MOBI :D

||_^_|| ::

Na Hrvaškem če greš na VIP in vklopiš info o celici ti tut piše kje se nahajaš, zastonj.

darkolord: mislm da bo v švici (nism 100% če je ravno švica) začel kmalu veljati zakon po katerem se morjo vsi "mobi" uporabniki registrirat, če ne bo SIM blokiran.

poweroff ::

Avalonis - natančno vem, da mobilni telefon nima vgrajene sledilne naprave, pač pa da sledenje signala poteka s pomočjo triangulacije, oziroma je tožilec na obravnavi govoril o lokacijah na nivoju baznih postaj. V tem primeru je pa seveda telefon sam sledilna naprava, poleg tega gre v naslovu za znano izjavo Stallmana :).
Dejstvo je, da zbiranje (shranjevanje) podatkov o lokacijah predstavlja poseg v lokacijsko zasebnost. Tak poseg je po naši zakonodaji možen samo v štirih primerih:
- na podlagi sodnega naloga
- na podlagi zakona
- na podlagi soglasja posameznika
- če je to nujno zaradi tehničnih zahtev.

Glede sodnega naloga je stvar jasna. Kdaj in kako se ga pridobi piše v ZKP. Glede številke 112 je stvar tudi jasna, ker zakon daje podlago za tako zbiranje. Glede na to, da mobilni operaterji ne potrebujejo zgodovine lokacij posameznika zaradi tehničnih zahtev in ne obračunavajo klicev glede na lokacijo, torej ostane edina možnost, da operaterji pridobijo soglasje uporabnikov.
Tehnologija sama je torej povsem legalna, ni pa legalno, če se ti podatki shranjujejo brez teh štirih pogojev. Ravno to dejstvo je bilo s strani odvetnikov izpostavljeno na obravnavi. Odvetniki so namreč vložili zahtevo za izločitev dokazov o lokacijah, ker so bili po njihovem mnenju podatki pridobljeni brez pravne podlage in za nazaj. Na zaključni obravnavi tožilec temu mnenju ni oporekal.

Glede obvezne registracije... isto velja tudi v Italiji.

Se morda kdo še spomni, kaj je to pravica do anonimnosti?
sudo poweroff

BBB ::

Najosnovnejse je dolocanje lokacije na podlagi celice mobilnega omrežja (antene, ki jih vidis na stavbah, pokrivajo po eno podrocje, imenovano celica). Vsaki celici pripada bazna postaja, ki uporablja anteno za radijsko komunikacijo. V mestih so celice manjse (govorim za GSM/GPRS omrezje - obe uporabljata isti radijski del omrezja), ker je vec telekomunikacijskega prometa na enoto povrsine (zaradi vecje gostote uporabnikov mobilne telefonije), npr. radija 500 m, izven mest pa so celice vecje, npr. radija 30 km (maksimum do 35 km, saj bazna postaja zakasnitev, ki jih povzroca oddaljenost vec kot 35 km ne tolerira, zato komunikacijo zavrne). Kolikor je velika celica, tako natancen je tudi podatek o tvoji lokaciji - torej izredno nenatancno, a vendar dovolj za kaksno sodno dokazovanje, da se dokaze, da v dolocenem casu nekdo ni bil doma, ampak na drugem koncu mesta.

Ko vkljcis telefon, se ta prijavi v mobilno omrezje, ki izve, v obmocju katere celice se telefon nahaja (Cell ID), poleg tega pa je pomemben se parameter LAC (Local Area Code), ki doloca vecje obmocje celic (Mobitel ima omrezje razdeljeno v dva dela, vsakega s svojim LAC - severni in juzni del Slovenije). Kadar je telefon vkljucen, a nedejaven (idle), le sprejema kontrolne signale, ki jih oddajajo bazne postaje (meri tudi moci sprejetih signalov). Ce je telefon presel v obmocje celic z drugo LAC kodo, o tem ubvesti omrezje. Telefon pa obvesca omrezje tudi periodicno, na kaksno uro ali dve (omrezje izve Cell ID in LAC). Sicer pa je med pogovorom omrezje stalno obvescano o trenutni celici (Cell ID), saj je to podatek, ki ga rabi MSC, da usmerja promet na pravo bazno postajo.

Natancnejse metode lociranja na vaso sreco se niso implemetirane. Nekatere rabijo tudi ustrezno podporo na strani telefona. Nekatere pa delujejo tudi z obstojecimi telefoni. Taka metoda je metoda triangulacije (dokaj podobno GPS-u), kjer signal, ki ga oddaja telefon, sprejemajo najman tri bazne postje, iz casovnih razlik trenutkov sprejema in znanih leg anten pa se da izracunavati lego telefona bolj natancno - vendar se vedno manj natancno od GPS-a. Za taksne metode mora omrezje vsebovati LMU-je (Location Measurement Unit), ki opravljajo meritve, SMLC (Serving Mobile Location Center), ki koordinira lociranje in izracunava lokacije iz izmerjenih vrednosti ter GMLC (Gateway MLC) kot lokacijski streznik za dostop do lokacijskih podatkov iz zunanjih omrezij (predvsem za lokacijsko odvisne storitve - storitve z dodano vrednostjo). Komunikacije, ki se ticejo lociranja potekajo preko kontrolnih kanalov, dodatno pa so zahtevane tudi spremembe (odvisno od lokacijske metode) v obstojecih enotah mobilnega omrezja (radijski del - bazne postaje, BSC, MSC, VLR).

Nov Zakon o elektronskih komunikacijah (clen 107) je napisan precej povrsno, saj dovoljuje le prestrezanje komunikacij, dolocanje lokacije pa ni komunikacija (posredovani so le merilni rezultati enot LMU iz katerih je sele potrebno izracunati lokacijo). Lokacijo je treba poizvedeti in se je ne prestreze tako kot druge komunikacije (gre za aktiven poseg in ne pasivno dejanje). To je podobno kot ce bi rekel, da je policijsko zaslisevanje (pozor, ne prisluskovanje) prestrezanje komunikacij. Ce ze, bi se dalo prestreci le CellID in LAC, ko BSC (Base Station Controller) o tem obvesti VMSC/VLR. Pri zahtevnejsih metodah je izracunana lokacija bodisi v SMLC ali v telefonu (kdo hoce priti do lokacijskega podatka, mora od SMLC ali telefona zahtevati, da mu podatek posreduje - to ni prestrezanje komunikacije!!!).

Zakon nalaga brezpogojno posredovaneje lokacije pristojni sluzbi pri klicu v sili na 112 (clen 106). Pristojni organ ni notranje ministrstvo temvec sluzba, ki izvaja nudenje pomoci v zvezi s klicem v sili. Nihce, razen v navedenih primerih (klic na 112 in prestrezanje komunikacij, ce si vrli stvaritelji zakona s tem razlagajo tudi vpogled v lokacijske podatke), nima pravice pridobiti lokacijskega podatka brez vnaprejsnje odobritve s strani lastnika telefona, razen ce podatki niso obdelovani/posredovani v brezosebni obliki (to je v taki obliki, da se ne da dolociti, komu lokacijski podatek pripada - npr. za razne statisticne obdelave).

Če avtorji zakona razlagajo prestrezanje komunikacij tudi kot vpogled v lokacijske podatke, mobilne operaterje zavezuje 103. clen zakona (3. in 4. odstavek), da si lokacijske podatke pridobijo, uporabijo ali posredujejo le v okviru javnih storitev (npr. za klic v sili in druge lokacijsko odvisne storitve). Ko pridobljene informacije (sem sodijo tudi lokacijski podatki) za izvedbo sotirtve niso vec zahtevani, jih morajo IZBRISATI!!! Cell ID in LAC parametra se pojavljata v omrezju ne zaradi kaksnih storitev ampak zaradi nacina delovanja celicnega omrezja. Vendar pa je za delovanje omrezja dovolj hraniti le trentine vrednosti parametrov in ne preteklih. Zato bi bilo potrebno pretekle vrednosti v smislu tega clena zakona brisati, saj izdajata lokacijo uporabnika telefona (ceprav precej nenatancno, ampak vseeno).

CaqKa ::

glede na to da me klic na 113 tudi takoj preusmeri na mariborsko policujo more bit tudi ta vključena poleg 112.

Hammer123 ::

rad bi samo nekaj povedal: Lansko leto sem bil dvarat tepen(pa sej vs ne zanima), pa so mi uzel mobi. policija jim je sledila in enkrat ne mesec sm moral it na postajo pa so miposlal izpisek(čas, kraj, klicana številka, pri msg-jih pa tud vsebina).ujamejo te tud s pomočjo anten na poštah in gasilskih domovih,...

Reycis ::

Vecina ljudi pojma nima, da je z nabavo GSM telefona dobila sledilno napravo. Sicer se ne morem strinjat s todyjem, da ti z triangulacijo lahko dolocijo polozaj na par metrov natancno. Vsaj ne z opremo, ki se uporablja za komuniciranje. Vedo le na katerp bazno enoto si priključen in moč signala. Torej točko v bližini katere se nahajas in pa pogojno se oddaljenost. Ni nobenega dvoma, da lokacije se shranjujejo. Ne samo ko klicete ali SMSjate ampak tudi samo ko je vkljucen telefon.

Meni se je enkrat zgodilo, da mi je crknil telefon in sem ga imel nekje zalozenega. Ker so mi ravno tisti dan vlomili tudi v avto me je bilo strah, da je odsel tudi telefon. Zato sem poklical debitel in jih malo povprasal. V zameno za pravilno geslo so mi vedeli tocno povedati na kateri bazni enoti sem bil nazadnje prikljucen, ob kateri uri. Povedali so mi se kdaj in kam sem opravil zadnji klic (kar sicer ni nic nenavadnega... samo me je zanimalo ce sem bil to jaz ali kdo drug).

Vendar pa se zadeva tu ne konca!!! Z nakupom GSM telefona (in pa tudi ISDN telefona) ste v hiso dobili pravo prisluskovalno napravo. Po evropski direktivi morajo vsi GSM in ISDN apatari omogocati vklop mikrofona na daljavo. In sicer tako, da vi sploh ne veste. GSM telefoni imajo povecini zelo kvalitetne mikrofone tako, da se slisi kaj se dogaja na kar nekaj metrov (pomoje tam do dvajset).

Mene sicer sama zadeva niti ne moti, ker nimam kaj za skrivat. Moti me to, da oni to prikrivajo in trdijo, da to ne obstaja.

Poldi112 ::

Vnesite tukajSicer se ne morem strinjat s todyjem, da ti z triangulacijo lahko dolocijo polozaj na par metrov natancno. Vsaj ne z opremo, ki se uporablja za komuniciranje. Vedo le na katerp bazno enoto si priključen in moč signala. Torej točko v bližini katere se nahajas in pa pogojno se oddaljenost.


Zelo narobe. Oni tocno vedo kje si v vsakem trenutko (ok, odvisno od frekvence merjenja, ampak skoraj gotovo pod sekundo). Zakaj? Ker je to potrebno. Poglej si primer. Ko se vsedes v avto in zacnes voziti zaslisis v radiu signal od mobitela. Zakaj? Ker je bazna postaja ugotovila, da si spremenil hitrost in te je prestavila v vecjo celico, da ji ne bo treba vsako minuto menjat. Nasprotno ko se ustavis (ampak ne na semaforju za pol minute) spet pades v manjso celico.

Bistri007 ::

Jebeš ti človekove pravice barab. Jaz sem za to, da beležijo vsak preklop iz ene bazne postaje na drugo.

Če se v neki zakotni ulici zgodi posilstvo, ali umor ali pa kaj drugega samo pogledajo kateri mobiteli so bili tam in to jim olajša iskanje zločincev.

Mene lahko sledijo noč in dan, dokler pa ne storim nič nezakonitega, mi pa nič ne morejo.
Jaz mislim, da je v tistem, ki je proti sledenju, tudi potencialni zločinec. Ali pa je zaslepljen s 1984 - samo tam je problem zakonodaja, mučenje, ne pa sledenje ljudi s strani pooblaščenih organov v demokratični družbi. V družbi, kjer lahko Rop & Pahor & Janša pišejo zakone.

Ne vidim namreč drugih motivov, zakaj bi bil kdo proti sledenju... 8-)

Poldi112 ::

To je bilo tudi ze 100x obdelano. Pa objavljaj vse svoje osebne stvari (maile, izpiske tel. pogovorov) in si naredi stekleno hiso, da bos nenehno nadziran. Itak nimas kaj skrivat.

Koci ::

boli me k..., če kdo na mobitelu ve, kje sem v določenem trenutku. Sicer pa koga bi to sploh zanimalo. Če te podatki pomagajo odkriti lopove pa itak nimam nič proti.
Panta rei!!

Jernej L ::

kloniraš sim kartico pa se loginaš iz vseh možnih mestov ob raznem času potem pa naj policija dokaže kako si lahko v dveh minutah prišel iz maribora v koper :D :D

drugače pa je dobro da so lopove prijeli. čeprav so tehnologijo zlorabili.

imott3791 ::

Kdor nima nič za bregom se nima česa bati in če se do policaja obnašaš korektno te tut oni ne bodo jebal. Ako pa imaš maslo na glavi pa itak da bežiš pred zakonom ob vsakem času in vsakem kraju. Zato pa pol mafijski odvetniki (vemo kdo so) se obregajo na luknje v zakonu in narobne sodne postopke namesto, da bi samo dokazovali obtoženčevo nedolžnost in POŠTENOST.
Najboljša ženska je Miki Miška, ko se je naveličaš ugasneš risanko.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skrita številka

Oddelek: Mobilne tehnologije
2615405 (4994) bambam20
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
276010 (5027) toplakd
»

Prisluškovanje mobitelov

Oddelek: Mobilne tehnologije
2921811 (11114) globalna80
»

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Oddelek: Novice / Zasebnost
2213569 (13569) imott3791
»

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Oddelek: Novice / Zasebnost
103921 (3921) poweroff

Več podobnih tem