» »

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

1
2
»

poweroff ::

Hmm, v bistvu je stvar taka, da je naša država dala ven razpis za raziskavo v okviru katere naj bi razvili ustrezne licenčne modele (v bistvu že imamo CC licence, ampak OK, hočejo še neke dodatne spremembe, kar je pravno res nekoliko bolj zapleteno). Potem ko bodo (pravni) modeli razviti, se obeta še kakšna primerjalno pravna študija zakonodaje in nato verjetno sprememba ustrezne zakonodaje. Potem pa sledi izvedba.

Če mene vprašaš se vsaj v petih letih ne bo zgodilo nič.
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Ampak - avtor bode še vedno imel možnost prosto izbrati način zaščite ("licence"), ne?
https://dolhar.si/

poweroff ::

Hmm, ti povem praktični primer kako je to urejeno sedaj?

Sedaj recimo ARRS razpiše neko raziskavo. Avtorji (znanstveniki) se prijavijo, izvedejo raziskavo in napišejo poročilo. Vse materialne avtorske pravice prenesejo na ARRS.

Potem želijo na podlagi poročila napisati članek. Ali pa poročilo objaviti na svoji spletni strani. In to naredijo, čeprav nimajo avtorskih pravic in bi jih teoretično ARRS lahko tožil za to.

Potem pa pride NUK, in želi to poročilo vključiti v svojo digitalno knjižnico. Pa ga ne more, če z ARRS ne sklene ustrezne pogodbe, s katero ARRS dovoljuje da NUK to poročilo daje na voljo javnosti.


Pa še en zelo svež primer. Za eno ministrstvo sem pred kratkim pripravil eno predavanje. Po predavanju (! v bistvu bi morali pogodbo skleniti prej, ampak OK) so mi dali za podpisat avtorsko pogodbo.

Pogodba je bila klasična, sestavila oz. fotokopirala pa jo je AAS (Avtorska agencija za Slovenijo). Za to, da so fotokopirali klasično avtorsko pogodbo in notri vtipkali moje podatke so si zadržali nekaj odstotkov. To je po moje kriminal in nepotrebno prelivanje javnega denarja v zasebne roke (AAS je zasebno podjetje), saj AAS nudi tako osnovne tipske pogodbe, da bi ministrstvo tako pogodbo lahko sestavilo samo. Ampak ni problem samo v enem ministrstvu, pač pa imam enake izkušnje tudi z nekaterimi drugimi in tudi s slovensko vojsko.

No, te tipske pogodbe nisem hotel kar podpisati, ker svoja predavanja praviloma vedno izdajam pod CC licenco, ta pogodba pa vsebuje določilo, da avtor na naročnika prenese vse materialne avtorske pravice za vse primere in za vedno.

Gospe, ki mi je dala pogodbo v podpis (pravnici!) sem (sociolog!) skušal razložiti kaj so CC licence in kaj pomeni, če na naročnika prenesem vse materialne avtorske pravice. Moram reči, da je bila precej zmedena in mi ni prav dobro sledila. Se je pa strinjala z mano, ko sem ji začel citirati ZASP.

Na splošno je bil odgovor, da vsi podpisujejo te pogodbe in da se noben ne buni, oni pa tudi ne, če se kdo od avtorjev potem ne drži določil take pogodbe. Enkrat sem za foro od šolskega ministrstva hotel aneks h pogodbi, s katerim bi mi dovolili neke moje prosojnic eobjaviti na moji spletni strani. Dobil sem odgovor, da aneksa ne morejo skleniti, naj pa kar objavim, saj mi zagotavljajo, da me ne bodo tožili. Pa sploh ni bil point v tem, pač pa v tem, da sem hotel zadevo urediti na načelni ravni. ;-)

No, na koncu sva v pogodbo vstavila klavzulo, da je prenos materialnih avtorskih pravic neizključen. Po moje večini od tam prisotnih ni bilo čisto jasno kaj to pomeni, so pa bili zadovoljni, ker sem pogodbo končno le podpisal. :-))

Tako to funkcionira v praksi.
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, pa še odgovorim na tvoje prejšnje vprašanje. Sem član skupine, ki se je prijavila na tisti zgoraj omenjeni razpis za izdelavo licenc.

Če bomo na razpisu uspeli, bomo v poročilu definitivno poudarili, da mora biti prenos neizključen oz. da mora imeti avtor pravico vsaj v neki meri soodločati kako bo z dostopnostjo njegovega dela.

Ampak to bo strokovno priporočilo. Kaj bo pa sprejela država je pa drugo vprašanje...
sudo poweroff

gzibret ::

> Sedaj recimo ARRS razpiše neko raziskavo. Avtorji (znanstveniki) se prijavijo, izvedejo raziskavo in napišejo poročilo. Vse materialne avtorske pravice prenesejo na ARRS.

Ne vem, kako je v družboslovju, ampak v naravoslovju v tisto poročilo naklamfaš neke neumnosti. Itak jih nobeden ne prebere.

Mi nikoli ne dajemo not podatkov. Napišemo nekaj v stilu - odvzeli smo toliko in toliko vzorcev, ugotovili te in te težke kovine, kjer je bil normativ prsežen tolikokrat. Objavili smo članek. Raziskave so zelo pomembne za svetovno znanost, vendar je ostalo še veliko odprtih vprašanj, nekatere od teh bodo predmet naslednje prijave :D >:D. Basta.
Vse je za neki dobr!

poweroff ::

Hja, potem se ne čudim, da je tako kot je. Naša poročila so vedno zelo kvalitetno in skrbno napisana. Ne glede na to ali jih kdo prebere ali ne. Imamo pa tudi predstavitve za naročnike (recimo za vojsko). Če stojiš za svojim delom, se pač potrudiš.
sudo poweroff

gzibret ::

Hja Matthai, zadeva je večplastna.

Mi se potrudimo v člankih, ki jih objavljamo predvsem v tujini. Ker pri ARRS le ti kaj štejejo. Če bi se zelo potrudili le za poročila in fazna poročila, potem lahko cel svoj preostali delovni čas (takrat, ko nisi na terenu ali laboratoriju) porabiš za pisanje le teh in izpolnjevanje prijavnih obrazcev. Kdaj pa naj objavljamo članke? ARRS vsaj pri naravoslovju ocenjuje število napisanih člankov in ne kvalitete končnega poročila. Končno poročilo je kvalitetno, če imaš iz naslova raziskav, za katere je ARRS dala denar, objavljenih čim več SCI člankov. To je to.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Matthai: za moj odgovor glej ARRS dileme. Sem odprl, da ne smetimo več tukaj, morda bi še kdo rad debatiral o tem.
Vse je za neki dobr!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi švicarski zakon o avtorskih pravicah še vedno dovoljuje piratiziranje končnih up

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
296729 (4759) Vlayke
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776947 (63452) Iatromantis
»

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13321411 (15139) Daedalus
»

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5712416 (9263) gzibret

Več podobnih tem