»

Novi švicarski zakon o avtorskih pravicah še vedno dovoljuje piratiziranje končnih uporabnikov

Slo-Tech - Švicarski parlament je ta teden sprejel novelo zakona o avtorskih pravicah, ki bo nekoliko zaostrila boj proti ilegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Toda osti so uperjene zlasti v ponudnike gostovanja, medtem ko domači uporabniki za nezakonito kopiranje še vedno ne bodo kazensko odgovarjali. Tudi ponudnikom dostopa do interneta se ne bo treba ukvarjati z blokadami.

Prenašanje avtorsko zaščitenih vsebin še vedno ni kriminalizirano
, zato se uporabnikom ni treba bati pregona. Prepovedano pa je razpečevanje, torej upload. To zadeva uporabnike storitev, kot je torrent, kjer ob prenašanju avtomatično razpečujemo dele vsebine. Pri prenosu vsebin s strani, ki ponujajo gostovanje (file hosting), denimo Mega ali Rapidshare, pa uporabnik ne krši nobenega zakona (izjema). Švicarji to utemeljujejo s sorazmerno visokimi nadomestili za kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin, ki jih plačujejo ob nakupu naprav in nosilcev podatkov - za tablico s kapaciteto 256 GB to znese...

29 komentarjev

V javnost pricurljala kopija pacifiške ACTE

Slo-Tech - Želje ameriške založniške industrije, kot jih formulirata RIAA in MPAA in z diplomatskimi ukrepi koordinira pisarna ameriškega trgovinskega predstavnika, ostajajo visoke. Vzporedno s pogovori o čezatlantskem protipiratskem sporazumu ACTA že več let v podobni tajnosti potekanjo pogajanja s pacifiškimi državami, o širšem zunanjetrgovinskem sporazumu. Del teh pogajanj, imenovanih Trans-Pacific Partnership (TPP) je tudi poglavje o intelektualni lastnini. Ameriško pogojalsko izhodišče, označeno kot strogo tajni dokument, je nedavno pricurljal v javnost. Splošni konzenz med komentatorji je, da si ZDA prizadevajo dobiti vse, kar so hoteli že z ACTO, pa jim ni uspelo.

Kopija ameriškege predloga je na voljo tukaj, povzetek pa so že pripravili v daljši obliki pri KEI online in v krajši pri Ars Techica. Sporazum je izredno širok, saj pokriva vsa področja intelektualne lastnine (avtorsko pravico, patente, blagovne znamke, geografske označbe, generična zdravila). Pravne formulacije so izredno...

31 komentarjev

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji

MPAA toži Hotfile

Ars Technica - Ameriška filmska cehovska organizacija MPAA toži stran Hotfile, kamor lahko uporabniki naložijo datoteke in jih delijo naokoli. MPAA je včeraj razkrila, da so v imenu studiev 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros na floridsko sodišče vložili tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, omogočanja kršitev tretjim uporabnikom in služenja denarja s tem početjem.

MPAA trdi, da Hotfile uporabnike napeljuje k objavljanju nelegalnih vsebin, ker nudi ugodnosti za uporabnike, ki so naložili najpopularnejše datoteke - in te so po navadi avtorsko zaščiten material. Ker uporabnikom zaračunavajo naročnino za hiter prenos datotek, s svojo dejavnostjo ustvarjajo zaslužek, dodaja MPAA in pravi, da je stran v zadnjih dveh letih postala eno izmed 100...

23 komentarjev

CD Projekt ne bo toleriral piratstva nove igre

Slo-Tech - Razvijalci in založniki iger se proti nelegalnemu kopiranju običajno borijo z DRM, kar pa vznejevolji tudi legalne uporabnike. Toda če DRM ne uporabijo, se običajno morajo sprijazniti s piratiziranjem njihovih iger. Poljski založnik CD Projekt pa je napovedal, da se bodo pri igri The Witcher 2, ki izide maja 2011, neuporabi DRM navzlic proti piratstvu intenzivno borili.

Tako so nas že kar vnaprej obvestili, da bodo lovili vse, ki bodo igro nelegalno sneli z interneta. Marcin Iwiński iz CD Projekta pojasnjuje, da lahko ljudje v velikih državah v primeru kraje igre z interneta pričakujejo pismo pravnih služb, s katerim jih bodo obvestili o globi. Postopek je sicer zagoneten, saj mora odvetniška pisarna stopiti v stik s stranmi za torrente, ki jim posredujejo...

79 komentarjev

Odklop interneta zaradi zlorabe prek nezaščitene brezžične povezave

Cathi Paradiso

CNet - Ponudniki dostopa do interneta si vse bolj prizadevajo postati internetna policija, ki bo lahko kar sama določala, kdo je kršil avtorsko pravo in si ne zasluži dostopa do interneta. Kaj to v primeru pomanjkljivo izvedenega postopka pomeni za nedolžne uporabnike, ilustrira naslednji primer.

53-letna Cathi Paradiso je zaposlena kot tim. tehnični izvidnik, ki išče dobre kandidate za IT-delovna mesta in jih priporoči podjetjem (technical recruiter). Za svoje delo, ki ga opravlja od doma, nujno potrebuje internetni dostop, zato je bila nemalo jezna, ko jo je njen ponudnik dostopa do interneta Qwest Communications...

44 komentarjev

Wikileaks bi pomagal časnikom, novinarjem

ITworld.com - Na konferenci Hack In The Box, ki te dni poteka v Kuala Lumpurju v Maleziji, je spletna stran Wikileaks objavila načrt, s katerim želijo na splet pridobiti še več skrivnih dokumentov. Ustvariti nameravajo platformo, prek katere bi lahko časniki, organizacije za zaščito človeških pravic, raziskovalci in ostali po varni povezavi prenesli dokumente na strežnike Wikileaks. Tako bi breme varovanja vira in morebitne pravne sankcije prevzel Wikileaks.

Ko bi preverili avtentičnost materiala, bi z Wikileaks material za nekaj časa (doba embarga) dostavili strani, ki je njegovo objavo vzpodbudila. Ta čas naj bi novinarju ali skupini omogočil, da napišejo zgodbo o zbranem materialu. Šele po preteku embarga bi dokumente objavili tudi na Wikileaks, kar utemeljujejo z dejstvom, da široka dostopnost znižuje vrednost dokumentov.

Na Wikileaks so doslej objavili že 1,2 milijona občutljivih dokumentov; o najbolj delikatnih smo poročali tudi na naših straneh. Priznavajo pa, da imajo težave z...

8 komentarjev

Na Wikileaks objavljen dešifriran dokument ameriške vojske

Schneier.com - Kot poročajo na Wikileaks, so na spletni strani Pentagon Central Command (spletna stran je že ugasnjena) odkrili šifriran dokument v MS Word formatu z naslovom NATO in Afghanistan: Master Narrative.

Kot rečeno je dokument (bil) šifrian, vendar pa so vojaški operativci izbrali rahlo neustrezno geslo in ekipa Wikileaks je geslo razbila. Geslo je (bilo) progress. Dokument sicer ni označen s stopnjo zaupnosti, očitno pa le ni bil namenjen javnosti.

S pomočjo istega gesla so nato pri Wikileaks uspeli dešifrirati še tri najdene dokumente.

Bodo ameriški vojaki naslednjič izbrali daljše geslo?

23 komentarjev

Wikileaks objavil poročila ameriškega kongresa, skupna vrednost milijarda dolarjev

Kitajska - širjenje orožja za množično uničevanje in raket: Politična vprašanja

vir: Slashdot
Slashdot - Wikileaks, poznan predvsem po objavi mnogih zaupnih in tako ali drugače neprijetnih poročil za različne politike, politične organizacije, tajne službe in podjetja, je včeraj objavil slabih sedem tisoč poročil z več kot 127 tisoč stranmi, ki vsebuje poročila tako o trenutno perečih problemih ZDA, ameriških odnosih z različnimi državami, njihovih politikah in trenutni gospodarski krizi, kot tudi poročila o zdravstvenem sistemu...

9 komentarjev

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebine?

Slashdot - Kot poročajo na canada.com, se tudi kanadska vlada skupaj z EU in ZDA tajno dogovarja o sprejemu posebnega trgovinskega sporazuma proti ponarejanju (tim. Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini, o katerem smo že poročali pred kratkim, na dan pa je prišlo še nekaj novih podrobnosti.

V okviru sporazuma naj bi se namreč države podpisnice zavezale, da bodo sprejele ustrezno zakonodajo, ki bo mejnim organom podelila pravico pregledovati ali iPodi, mobilni telefoni potnikov in podobne naprave vsebujejo nelegalno prenešene avtorsko zaščitene vsebine.

V primeru, da bodo mejni organi na elektronski napravi potnika odkrili nezakonite vsebine, bo kršitelj seveda kaznovan, osnutek sporazuma pa omenja tudi možnost zaplembe oz. uničenja naprave, kjer se je nahajala nezakonita vsebina. Kanadski mejni organi sicer že lahko pregledujejo prenosne računalnike z namenom odkriti ali se na njih nahaja otroška pornografija, po omenjenem...

133 komentarjev

Na Wikileaks objavljen predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini

Slo-Tech - Spletišče Wikileaks je objavilo predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini.

Glede na objavljeni dokument, bodo države podpisnice precej ostreje nastopile proti internetnemu piratstvu. Spremembe se obetajo na področju tesnejšega mednarodnega sodelovanja, države podpisnice pa bodo od tudi ponudnikov dostopa do interneta zahtevale aktivnejšo vlogo pri preganjanju tovrstnega kriminala, predvsem kar se tiče sodelovanja z represivnimi organi in posredovanja osebnih podatkov domnevnih kršiteljev avtorskih pravic. Ponudniki dostopa do interneta naj bi glede na sporazum tudi tesneje sodelovali z lastniki avtorskih pravic pri odstranjevanju nelegalnih avtorsko zaščitenih vsebin iz interneta.

Prav tako nameravajo podpisnice uvesti tudi omejitve uporabe orodij za zaščito zasebnosti in anonimnosti na internetu ter dodatne sankcije za onemogočanje tehnoloških zaščit proti kopiranju (onemogočanje DRM-ja) ter distribucijo orodij za onemogočanje teh tehnoloških zaščit.

Poleg...

57 komentarjev

Nov način boja proti piratstvu?

Schneier.com - Nicholas Weaver na svojem blogu opisuje zanimivo idejo o tem, kako bi se MPAA in sorodne organizacije lahko v bodoče borile proti piratstvu.



Zadeva bi znala biti zanimiva tudi zato, ker pri uporabi te tehnike ne gre za prisluškovanje ali kakšno drugo metodo, za katero je potrebna odredba sodišča, pač pa bi MPAA uporabljala le javno dostopne podatke.



MPAA bi namreč s svojimi računalniki lahko zbirala podatke o torrent odjemalcih, ki prenašajo nelegalne datoteke, z čimer bi pridobila podatke o tem, katero omrežje računalnikov prenaša neko datoteko.



Tako zbrane podatke bi nato samodejno posredovala ponudnikom dostopa do interneta z zahtevo, naj povezave med pari računalnikov, ki potekajo preko omrežja danega ponudnika dostopa do interneta, prekinejo.



Tehnično bi se stvar celo dalo povsem avtomatizirati, blokiranje prenosa avtorsko pravno zaščitenih datotek pa bi s tem postalo izredno hitro in učinkovito.



Morda pa bi bilo potrebno idejo patentirati?

172 komentarjev

IP naslov ni zadosten dokaz, da je oseba piratizirala?

Slo-Tech - Bit-tech.net poroča, da je ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA nedavno doživelo še enega izmed udarcev v boju proti internetnemu piratstvu.

V primeru Virgin vs. Marson je bila gospa Marson obtožena nelegalne dolvleke glasbenih datotek. Glavni tožnikov dokaz je bil IP naslov njenega računalnika, ki naj bi s pomočjo podatkov internetnega ponudnika dokazoval, da je ga. Marson lastnica računalnika, s pomočjo katerega naj bi se izvajale domnevno nezakonite aktivnosti.

Sam IP naslov pa naj ne bi bil zadosten dokaz za obsodbo, saj le-ta omogoča zgolj identifikacijo računalnika, ne pa tudi domnevnega kršitelja.

Ray Beckerman, glavni odvetnik RIAA je dejal:
"Soočili smo se z dokazom, da je imelo več ljudi dostop do računalnika ter internetne povezave, torej bi lahko vsak od njih izvajal domnevno nedovoljene aktivnosti."

The Inquirer je medtem objavil prispevek, v katerem avtor opisuje, da naj bi v filmu Miami Vice, ki je pravkar prišel na velika platna, skušali s pomočjo...

32 komentarjev

Predlog zakona Intellectual Property Protection Act

News.com - Lanskega maja smo poročali, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu, v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic. Novica je bila podlaga za špekulacije, da se nam morda obeta ostrejša protipiratska zakonodaja na področju piratstva.

Podobnega mnenja je bil v svojem govoru novembra lani tudi ameriški vrhovni Alberto Gonzales, ki je izjavil, da so dohodki iz nelegalnih dejavnosti skoraj zagotovo namenjeni za financiranje terorističnih aktivnosti.

Te dni pa se je zgodil naslednji korak. Ameriški kongresnik Lamar Smith je namreč predlagal Intellectual Property Protection Act. Predlog zakona predlaga razširitev načinov omejevanja programske opreme za zaobid avtorsko pravne zaščite. Dosedanji Digital Millnium Coypright Act prepoveduje distribucijo in trgovanje s programsko ali strojno opremo, ki se lahko uporabi za zaobid avtorsko pravne zaščite....

24 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

dr. Bojan Pretnar o plačevanju nadomestil za izplačilo avtorskih pravic

Slo-Tech - Danes ob 12h se je na Valu 202 v oddaji Vroči mikrofon novinarka Nataša Zanotini pogovarjala z dr. Bojanom Pretnarjem iz Svetovne organizacije za intelektualno lastnino. Tema pogovora: plačevanje nadomestil za izplačilo avtorskih pravic.

V kratkem pogovoru je dr. Pretnar pojasnil, da Slovenija samo sledi ostalim evropskim državam, po njegovem mnenju pa tudi ni sporno, da je potrebno ta nadomestila plačati. Žal novinarka ob tem ni izpostavila problematičnosti zaščite proti kopiranju, ki onemogoča tudi legalno kopiranje. V primeru, da plačevanje nadomestil ni sporno, pa je zelo sporno, če kljub pobranim nadomestilom založbe onemogočajo zakonito kopiranje, za katero država pobere nadomestilo.

Dr. Pretnar je sicer v oddaji izrazil mnenje, da ne gre za davek, ter povedal, da so zavezanci uvozniki in ne kupci. Kakorkoli že, jasno je, da bodo uvozniki vsaj del teh stroškov prenesli na kupce, torej bomo v končni fazi kupci tisti, ki bomo plačevali dražje izdelke. Ta strošek se formalno...

20 komentarjev