»

Zanimiv napad na kontroler trdega diska

Analiza kontrolerja preko JTAG vmesnika

vir: Spritesmods
Spritesmods - Jeroen Domburg, znan tudi kot Sprite, je na svoji spletni strani objavil zanimiv članek v katerem opisuje razvoj zlonamerne programske opreme za kontroler trdega diska. Kot je namreč znano, je kontroler trdega diska vmesnik med računalnikom in trdim diskom, oziroma del trdega diska, ki skrbi za fizično branje in zapisovanje podatkov iz oziroma na trdi disk.

Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne...

120 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

Seagate ponuja 750 GB trdi disk

Slo-Tech - Seagate je z modelom Barracuda 7200.10 pričel ponujati trdi disk, s kapaciteto 750 GB. Z modeloma ST3750640A in ST3750640AS bodo ponujali tako EIDE kot tudi SATA diske.

Tako veliko kapaciteto so lahko dosegli z uporabo tehnologije Perpendicular Recording, ki jo lahko najdemo tudi pri novih modelih SCSI diskov (Cheetah 15k.5). Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, predpomnilnika je na voljo 16 MB. V sosedni Avstriji želijo za disk približno 450 evrov. Pričakujemo lahko, da jim bodo tudi preostali proizvajali hitro sledili, pa tudi cene ostalih, manjših diskov bodo padle.

Tako veliko prostora kar kliče, da ga zapolnimo z multimedijskimi vsebinami. Domači režiserji (in glasbeniki) imajo tako še malce bolj proste roke pri uresničitvi svojih idej.

Na svoj račun bodo prišli seveda tudi kmetovalci (in vrtnarji), saj lahko sedaj kupijo večje kose travnikov (in cvetličnih lončkov).

54 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Fujitsujevi 15K rpm diski

X-Bit Labs - Prestižnem klubu proizvajalcev, ki so že predstavili svoje 15.000 rpm diske, se je z veliko zamudo pridružil tudi Fujitsu. Azijsko podjetje, ki po naših izkušnjah ni ravno vzor kvalitete in zanesljivosti (čeprav imajo nekateri boljše izkušnje ), je tako predstavilo serverske diske, ki se vrtijo s fiksno hitrostjo 15.000 obratov na minuto. Seveda so vsi na SCSI ali FC-AL vmesniku, na voljo pa bodo modeli 18, 36 in 72GB velikosti. Cene zaenkrat še niso znane, proizvodnja ba naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

2 komentarja

IBMov disk s 15.000 obrati

The Register - Iz IBMa so prišle novice o novem UltraStar disku, ki naj bi se vrtel s 15.000 obrati. Namen tega diska je tekmovanje z Seagateovim diskom, ki se prav tako vrti s 15.000 obrati. Na voljo naj bi bil v 18 in 36 GB različici, ustrezal pa naj bi uporabnikom, ki potrebujejo hitrost za delovanje spletnih strani in raznih transakcij. Jah kaj naj rečem, naš server močno potrebuje en, ali pa dva takšna diska. Klik!

1 komentar