» »

Apple iPad - povzetek

Apple iPad - povzetek

iPad

YouTube

iBook

Slo-Tech - Kar dobrih 5 let govoric, patentov in naročil delov je bilo potrebnih, da je Apple končno izdelal in predstavil mistični tablični računalnik, svetu zdaj poznan kot iPad. Večina naših bralcev verjetno ni zgrešila doooolge novice, kjer smo se na Slo-Techu prvič preizkusili v živem pokrivanju (khm, prevajanju) takšne prireditve, tukaj pa bodo zbrani le osnovni podatki o enem izmed prvih predstavnikov nove kategorije mobilnih naprav, ki se pozicionira nad pametne mobilnike, a (po uporabnosti) pod netbooke in ultra-prenosne računalnike.

iPad uporablja nekoliko predelan operacijski sistem iPhone OS, kar pomeni, da ima Apple na zalogi že prek 140.000 aplikacij, ki v najslabšem primeru za nativno delovanje potrebujejo le manjše popravke. Že takoj zdaj vse aplikacije na iPadu delujejo, a bodo tekle v oknu velikosti 320 x 480 pik, kolikor znaša ločljivost ekrana iPhonea in iPod Toucha. Z manjšimi popravki bodo aplikacije lahko izkoristile polno ločljivost iPada, ki znaša 1024 x 786 pik.

Kot vidimo je zaslon (začuda) formata 4:3, je kapacitivne narave za zaznavanje več dotikov hkrati (podpira celo 8-prstno tipkanje), LCD panel pa poleg osvetlitve z LED diodami uporablja tehnologijo IPS, ki v primerjavi s cenejšim TN prikaže bolj pravilne barve tudi pri gledanju s strani (boljši vidni koti). Napravo poganja procesor Applove zasnove, poimenovan A4, v katerem jedro, po vsej verjetnosti z ARM-ovo arhitekturo zaradi delovanja iPhone OS, teče pri 1 GHz. Podatki o čipu so še skopi, a gre najverjetneje za sistem-na-čipu, v katerega je vgrajen tudi WiFi čip s podporo standardu IEEE 802.11n.

Na zunaj je iPad očitno član Applovih izdelkov, saj je ohišje kombinacija aluminija in stekla s črnimi poudarki. Celotna tablica je tudi okolju prijazna, saj ne vsebuje PVC-ja in BRM-jev, steklo ne vsebuje arzenika, LCD pa ne živega srebra. Steklene in aluminijaste dele je mogoče enostavno reciklirati. Vgrajen čip je pravo malo čudo nizke porabe, saj vgrajena 25 Wh baterija omogoča do 10 ur brskanja po spletu, gledanja videoposnetkov in poslušanja glasbe z vključeno WiFi povezavo.

Za shranjevanje podatkov bo skrbel vgrajen pomnilnik Flash, ki bo prišel v treh okusih, 16, 32 oz. 64 GB. To bo, poleg 3G povezave, tudi glavni dejavnik za cenovno politiko. 16-gigabajtni model bo tako v ZDA stal $499, 32-gigabajtni $599, 64-gigabajtni iPad pa $699. V primeru dodatka za 3G povezljivost je cenam treba prišteti še 130 dolarjev, torej bodo posamezni iPadi stali $629, $729 oz. $829. Za koriščenje 3G povezave, za katero ne bo potrebno skleniti pogodbe (torej jo boste lahko prekinili kadarkoli), bosta na voljo dva paketa. Prvi z 250 MB mesečnih podatkov bo Američane mesečno stal 14,99 dolarjev, medtem ko bo račun za neomejeni paket dvakrat višji, $29,99. Preostali del sveta bo podatkovne pakete in cene dobil junija.

Podobnost z iPhone operacijskega sistema in aplikacij pokaže tudi vgrajen merilec pospeškov, ki samodejno obrača prikaz na ekranu, ne glede na usmerjenost naprave (sliko uporabniku pravilno pokaže tudi če je iPad obrnjen na glavo). Za lažjo uporabo bodo na voljo tudi razširitve, dock in brezžična tipkovnica, torbica, za prenos slik s fotoaparata pa bo mogoče dokupiti tudi pretvornik z USB priključka oz. reže SD na dock-konektor.

Apple pa seveda ne bi bil Apple, če ne bi vključil tudi podpore za iTunes in iPod, katerima se pridružuje tudi nativna podpora za fotografije, YouTube, Google Maps (s podporo Street View), iskanju s Spotlight, vgrajen je Safari, itd. iPad prihaja tudi z novostjo za Apple, knjižničarsko storitvijo iBooks. Že sam izgled aplikacije vam kupljene knjige, ki bodo stale okrog 15 dolarjev, razporedi na police, kar je tudi celoten koncept aplikacije. Med založniki je že vsaj 5 velikih, Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, Hachette Book Group in Macmillan.

iPad bo trgovine po celem svetu ugledal že čez 60 dni, kot že rečeno pa bo preostali svet izven ZDA svoje 3G podatkovne pakete dobil šele poleti.

345 komentarjev

««
«
1 / 7
»»

Oxford ::

Meni se zdi sorazmerno uporabna zadeva. Ne vidim pa prednosti 3G izvedbe. Ali boš potreboval še eno SIM kartico? Samo za srfanje po netu se mi zdi to precej draga rešitev (pri nas mislim).

PrimozR ::

Ja, potreboval boš ločeno SIM kartico. Saj načeloma tudi za WWAN laptope potrebuješ drugo, mislim lahko jo vzameš iz mobitela, ampak potem imaš en kup dela. Je lažje tethering porihtati. Problem pri iPadu je,d a imajo nek glup MicroSIM, torej spet nekaj novega. Verjetno bojo imeli za iPad operatoerji tudi pri nas posebne pakete, kot v ZDA. Cene pa niti niso tako slabe, je pa strošek, sploh če imaš npr. Đabest, ki ima 1 GB že vključen.

js osebno ::

Tega segmenta izdelkov resnično ne rabimo. Čeprav bodo ljudje to kupovali. Ker je to Apple.
Za mobilnost je mobilnik. Oz netbook. Za igre pa imamo PSP oz. navaden, namizni računalnik. Za internet namizni računalnik. Pa še prevelik je za v žep.
Poleg tega se mi iPad z svojo tankostjo zdi zelo ''krhek''. Nekako bi ga bilo škoda za mobilnost. (kaj če pade na tla)

Apple fans EAT ME!!!!!!!!:))

Zgodovina sprememb…

P4ajo ::

Nisem apple fan prej obratno, ampak če odštejemo ceno (in apple stil), je prva misel, ki mi je prišla v glavo, ko sem tole bral netbook done righ.
Tako bi moral za moje pojme izgledat netbook, sicer je fizična tipkovnica precej bolj praktična, ampak je primankljaj le te nujno zlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: P4ajo ()

BigWhale ::

Stvar je zanimiva, zelo. Se mi pa zdi, da je rahlo over-hyped. Tako kot precej applovih zadev. :)

Karkteristike so ob ceni kar impresivne.

Gandalfar ::

500 USD ni primerna cena za netbooka?

RedDrake ::

10 ur s 25Wh akumulatorjem?
Neato!
Torej zaslon ne kuri kaj dosti vec kot 1-1.5W max.
Komaj cakam tele LED e-IPS panele se v prenosnikih.
Se nam bodo avtonomije podvojile cez noc :)
Je pa vprasanje koliko je stvar uporabna v svetlem okolju. slab 1W sevanja na teh 0,015m^2 je namrec prakticno nic.

Drugace pa zanimiv produkt, verjetno se kar uporaben za danasnjo "mobilno" druzbo.
Tudi prodajal se bo najbrz kot za stavo, saj je cena sitnica v primerjavi z marsicem drugim.
Poleg tega ima Apple se svojega vecnega jokerja:
You can't beat the best marketing department in the world ;)

.:joco:. ::

A ene kamere pa mikrofona pa niso mogli dogradit? :(
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

joebanana ::

Nič pretresljivo novega kar ni predstavila že konkurenca. Je pa res da je soliden izdelek, ki zadovoljuje potrebe za katere je namenjen. Osebno se mi zdi predrag glede na to, da na njem teče iPhone OS. Bolje bi bilo kakšen splošen sistem. Raje vidim kaj cenejšega splošnonamenskega. Za branje knjig se mi zdi boljši čisto za to namenjeni Kindle, za vse ostalo netbook.
Sem pa mnenja da je to fajn stvarca za manj zahtevne uporabnike da mal srfajo po internetu.

Oxford ::

A ene kamere pa mikrofona pa niso mogli dogradit? :(


Hranijo za verzijo 2 ali 3.

Matako ::

A4, "procesor Applove zasnove" je seveda kostumiziran P.A.Semi čip. Končno, če so že kupili firmo ...
/\/\.K.

narodno ::

Evo, jst ne bom nič preveč odločal, vsaj dokler ga ne dobim v roke, uporabljam nekaj časa in ga izkusim na lastni koži.

RedDrake ::

Se tole bi dodal:
Za 4:3 LCD si apple zasluzi velik +, ostali salabajzerji pa neskoncno minusov.
16:9 je v vecini primerov (aka 1366x768, oz 1024x576 v primerljivi velikosti) totalen FAIL za internet.
Namrec velika vecina strani je narejenih tako da je sirina precej nepomemba, visina pa ravno obratno.
S povprecnim netbookom se tako ne da niti kaksne galerije slikic pogledat, saj preprosto nikoli ne vidis celotne slike, branje je v primeru dolgih vrstic ravno tako tezje, etc...
Pri stacionarnih monitorjih zadeva ni akutna, saj so vecinoma vsi zelo veliki in je vertikalne locljivosti popolnoma dovolj.

Tako da ce bi se kdo izdeloval 4:3 prenosnike bi imho imel veliko veliko strank.
In do sedaj je bila mantra da bi bilo to "predrago". (Izdelava je zaradi tehnoloskega postopka pri bolj wide zaslonih namrec cenejsa)
K*+(c pa predrago, ce lahko apple (ki je pregovorno drag) za $500 izpljune konkurencen produkt prakticno vsem obstojecim netbookom, z N-krat boljsim zaslonom in verjetno se cim.
Naj grejo v rit vsi skupaj!
/rant off

BlueRunner ::

Ne se sekirat. Slej kot prej bodo "iPad ubijalci" na voljo v vsakem malo bolje založenem kiosku. Kopije bodo pač prihajale po tekočem traku in med njimi se morda pojavi tudi kakšna, ki ne bo Jabolk, pa bo še vedno všečna za uporabo.

noraguta ::

Ne se sekirat. Slej kot prej bodo "iPad ubijalci" na voljo v vsakem malo bolje založenem kiosku. Kopije bodo pač prihajale po tekočem traku in med njimi se morda pojavi tudi kakšna, ki ne bo Jabolk, pa bo še vedno všečna za uporabo.

saj ipad je kopija arm tabletov iz letošnjega CESa.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

narodno ::

Vendar ne tako, kot sam Ipad. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: narodno ()

Oxford ::

saj ipad je kopija arm tabletov iz letošnjega CESa.


Po tvoje bi bili vsi tovrstni izdelki kopije iPada, če bi bil le-ta predstavljen pred CES-om?

noraguta ::

saj ipad je kopija arm tabletov iz letošnjega CESa.


Po tvoje bi bili vsi tovrstni izdelki kopije iPada, če bi bil le-ta predstavljen pred CES-om?


glej ne more bit fotr mlaši od sina.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

boogle ::

moja subjektivna razočaranja:

- upal sem na 1366x768 zaslon
- ima ipod\iphone os, pričakoval sem leoparda
- nima USB hosta
- nima webcam-a -> wtf v času ko vsak bedn chat in softverski ip telefon ponuja prenos slike res wtf

moje subjektivno navdušenje:

- format
- cena se začne pri 350EUR/500$ hudo!!

navkljub pomanjkljivostim je vreden 350EUR, ko bom šel naslednjič čez lužo si bom enega kaufnu :)

Oxford ::

Ja moja poanta je v tem, da so iPada razvijali leta in leta. So pač zamudili in ga predstavili po CES-u.

opeter ::

Kar všečna zadeva. Osebno vidim v tej napravi računalnika prihodnosti. Velike škatle enostavno morajo izginiti. Mogoče manjka kakšen USB, ampak dejansko je to to.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Limit-sky ::

opeter +1

BTW, kateri bo prvi iPad killer?

Looooooka ::

Haha...mal se mi je ze zdel amazing in cool...dokler nism opazu kok velka skatla je to.
Jezus kristus rajs kupim netbook.Optimisticno sm mislu, da je to neki kar je mal vecje od dlani(fino za predavanja)...in sm ze hotu napisat, da je apple prvic pokazal neki navdusujocega...tko bom pa za Velikim Kitom ponovil...OVER HYPED!

noraguta ::

Ja moja poanta je v tem, da so iPada razvijali leta in leta. So pač zamudili in ga predstavili po CES-u.

drek so razivjal. počakal so en generičen produkt z armjem da laufa ipohon os nanjem, pa ga mal prepakiral in to je to.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

trnvpeti ::

najbolj zanimivo pri ipadu je a4 cpu
verjetno bo kmalu kaksen cpu tudi v iphone
in tudi kaksen dvojedrni ali stirijedrni v macbooku
seveda z led ips ekranom in enormno avtonomijo baterije

po drugi strani se pa morajo odzvati na stanje na trgu
netbooki se se naprej prodajajo, mora apple pristaviti svoj loncek
pa mal so na intla stisnali z cpu
pa na googla z androidom
pa na microsoft z arm

pac niti microsoft, niti google, niti nokia, niti....
ne smejo prevec zrasti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

TribesMan ::

Ni slabo...
Ampak... ali podpira flash v browserju? Ker če ne... je to bolj en kurc browsing experience. :)

Aja, kaj pa bluetooth ima?
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

opeter ::

Flash podpora po mojem pride pozneje. Odvisno, kako bodo pritiskali na Apple oz. na Adobe.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

petrusko ::

Flasha nima

TribesMan ::

Če ma bluetooth to upam pomeni da lahko izkoristiš Tethering s telefona?

Drugače mi je form factor všeč. Za every day surfanje in mailanje je to to... I want it. Ampak samo če podpira flash. Prevelik del interneta se zanaša na flash da bi to lahko spregledal.
Je pa res da obstaja veliko internet strani, ki ti na iPhoneu namesto flasha ponudi native aplikacijo. Ampak to ni to.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

petrusko ::

ne vem... kar precej denarja je tole...

Bomo videli ko pride ven kak review...

Drugače pa ja... pričakoval sem Snow Leoparda in ne iPhone OS z 10 colskim ekranom.

opeter ::

Haha, novo anketno vprašanje je super :D Dajte že mir.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

PaX_MaN ::

Flasha nima

Reklame in teorije zarot z Jutuba preživim brez problema.

Mavrik ::

Tribes: Glede na to da je iPhoneOS, sklepam da bo mel identične omejitve kot iPhone. Tako da dvomim v flash in tethering.
The truth is rarely pure and never simple.

TribesMan ::

Apple bo ponudil tudi keyboard dock... ki ne zgleda slabo

Pa zgleda da še vedno ne bo pravega multitaskinga... not cool.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

noraguta ::

Flasha nima

Reklame in teorije zarot z Jutuba preživim brez problema.

sej jotjub laufa
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mavrik ::

Pa zgleda da še vedno ne bo pravega multitaskinga... not cool.


Tole baje v iPhoneOS 4.0. Kadarkoli že bo to.
The truth is rarely pure and never simple.

PrimozR ::

Tribes: Glede na to da je iPhoneOS, sklepam da bo mel identične omejitve kot iPhone. Tako da dvomim v flash in tethering.

Jaaaaaaaaaaaaaaaailbreak so peli AC/DC :>

Matty ::

se strinjam z opeterjem... pravzaprav je tole odlična konkurenca netbookom...

Za "on the move" sploh ni tako slaba zadeva! Filme lahko gledaš, odigraš kak špil, pišeš maile, browsas, tudi knjige bi se dalo brat... vse je zapakirano v user friendly formatu... Edino na poslovnem področju pa nekako tegale ne vidim... če moraš urejati kake grafikone, rečem še ajd (pa še tam imam raje PPT kot pa Keynote), ampak za pisat resno kakšne tekste ali pa delat zapiske nisem prepričan... Sicer pa, roko na srce, tudi 9 incni (in nekateri 10-incni) netbooki imajo povecini premajhno tipkovnico za tipkat daljši čas...

noraguta ::

Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

trnvpeti ::

apple delnice so padle po predstavitvi ipada
torej wallstreet ne verjame tej napravi

Hardstyle ::

in ponavadi je wallstreet prvi realni pokazatelj odziva javnosti.

xyxyxyxy ::

Kako velik je zaslon?

LuGi ::

a ni bolš kej tacga
http://www.bestbuy.com/site/HP+-+DreamS...


To je photoframe in ne tablicni pc :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

opeter ::

Kako velik je zaslon?


9,7", 4:3, 1024x768, 132 dpi, iPS LED panel ... saj vsepovsod imaš specifikacije ...

http://www.apple.com/ipad/specs/
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

LuGi ::

Here are some initial thoughts on the iPad:
It's not light. It feels pretty weighty in your hand.
The screen is stunning, and it's 1024 x 768. Feels just like a huge iPhone in your hands.
The speed of the CPU is something to be marveled at. It is blazingly fast from what we can tell. Webpages loaded up super fast, and scrolling was without a hiccup. Moving into and out of apps was a breeze. Everything flew.
There's no multitasking at all. It's a real disappointment. All this power and very little you can do with it at once. No multitasking means no streaming Pandora when you're working in Pages... you can figure it out. It's a real setback for this device.
The ebook implementation is about as close as you can get to reading without a stack of bound paper in your hand. The visual stuff really helps flesh out the experience. It may be just for show, but it counts here.
No camera. None, nada. Zip. No video conferencing here folks. Hell, it doesn't have an SMS app!
It's running iPhone OS 3.2.
The keyboard is good, not great. Not quite as responsive as it looked in the demos.
No Flash confirmed. So Hulu is out for you, folks!

Tr0n ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

M.B. ::

Meni je iPad kot ideja všeč.
Najprej daš ljudem iPod, potem iTunes, ljudje začnejo kupovat glasbo, jim dodaš filme, serije. Predstaviš iPhone, dodaš appstore ljudje kupujejo aplikacije. Nato predstaviš iPad. In tako kot je Steve reko 250 miljonov ljudi že zna uporabljat iPad. Po moje je boljše da so dali iPhone like GUI kot pa Mac OS. Ampak osebno me ni preveč navdušila. Presenetla me je edino odprtost (da lahko svojo SIM kartico daš not)

Me bolj navdušujejo Pixel Qi zasloni, ki so lahko navadni LCDkji al pa e-ink like. Kar pomeni vidnost tudi pri močni sončni svetlobi in se mi Adam zdi boljša ideja.

Zanima me kako bo z vidnostjo iPada zunaj na soncu. z Adamom pa e-Inkom ni problema, bolj ko sije boljše se vidi :)
EDIT: fixed link
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

simnov ::

Hudo hudo bo mami igrala Tris na veliko.Spet bodo vsi ostali kopirali in bo vse slabše.
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple WWDC: iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
219110 (7716) zee
»

Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
19252794 (45036) malix
»

Apple iPad - povzetek (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
34533311 (21559) Bor H
»

Danes Apple-ove tiskovne konference, domnevno predstavljen tablični Mac (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22319707 (14355) Lion29

Več podobnih tem