» »

Pazite se USB-ključev

Pazite se USB-ključev

Hartware.net - Nekako smo se navadili, da neverjetno poceni USB-ključev z raznih kitajskih spletnih strani ne kupujemo, saj se kupljeno potem po navadi precej razlikuje od oglaševanega in pričakovanega. Še zlasti moderne so prevare z USB-ključi, ki se operacijskemu sistemu predstavljajo kot nekajkrat večji kot so v resnici. Prevaro seveda kupci ugotovijo šele, ko zapišejo nanje dovolj podatkov, da presežejo fizično kapaciteto, in jih poskušajo prebrati, kar seveda spodleti.

Kuga se je preselila z obskurnih spletnih strani tudi v regulirano Švico, saj so takšne prevarantske USB-ključe zagotovo odkrili v Aldi Suisse (to je švicarski hofer) z oznako Platinum in v Real Deutschland z oznako bluemedia, pojavljali pa naj bi se tudi v drugih nizkocenovnih prodajalnah. Zlikovci so postali tudi bolj pretkani, saj so za razliko od programske manipulacije, ki so jo uporabljali sprva, prešli k manipulaciji krmilnika, kar je dosti težje odkriti. K sreči so pri C't razvili program, ki ponaredke prepozna. Izvirna novica.

58 komentarjev

«
1
2

zcetrt ::

Glede na stopnjo nategovanja potrošnikov bo pred nakupi kmalu obvezen najem zasebnega detektiva.
4.

Backup22 ::

Ja kje so pa Aldi Suisse naročili te ključke? Sej se jih verjetno da izsledit in kaznovat...:\
//

desperados ::

Dandanes je že potrebno kupovati blagovne znamke da dobiš kar si zahteval. Res da je dražje ampak rezultat je pravi. Razen če naredijo ponaredek:(

trek@s ::

Razen če naredijo ponaredek:(

To je pa dandanes še najmanjši problem.

AnWar ::

Mah kam gre ta svet....nonstop nategovanje...same napake,popravke,....za hp in compq (prenosniki), prej zunanji trdi diski,zdej usb....kr na kozlanje mi vse gre sploh ne vem kaj bi kupoval!
[Asus ROG Strix SCAR III]

Backup22 ::

Jah bugi so seveda vedno prisotni.. Ampak te ponarejevalce pa bi bilo treba stisnit v kot z velikimi globami in zaporno kaznijo...
//

gruntfürmich ::

očitno bo treba prepovedati uvoz iz kitajske in ostalih xy držav.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kmetek ::

"očitno bo treba prepovedati uvoz iz kitajske in ostalih xy držav."

boš plačal duple cene potem?

gruntfürmich ::

že zdaj plačujemo večkratniške cene stvari v trgovinah.
v tem primeru pa mislim da je seveda bolje dat par tolarjev več, kot pa par tolarjev manj za nateg.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

shubell ::

samo posledično bodo naše firme več prometa mele, več prometa, večje plače, večja gospodarska rast...

Azrael ::

Nekoč je bil Slo-tech.

Jst ::

Pametni oziroma uporabil sem napačno in grdo besedo; dobro obveščeni, ko vidimo na polici zadevo, ki bi jo radi kupiti, vzamemo iz žepa telefon, odpremo Opero mini in vtipkamo serijsko številko. Tako me je enkrat rešila uporaba telefona ravno pri nakupu 1GB usb ključa. Reklamirano SuperFast 300x ter neka dokaj znana firma. Posledično sem bil pripravljen dodati tistega prešerna več, a ko je google našel čisto drugo ime pod tisto serijsko in super cheap price zadetke, sem se zahvalil moji ne/potrošniški odvisnosti /ozaveščenosti in vrnil izdelek na polico. Mislim pa, da je šlo za Verbatim nalepko.

Samo te nategavščine z *tech zadevami niso nič proti navadni potrošni robi. Kruhu, moki, sladkorju,... Poglejte/izračunajte ceno na kilogram, da si vsaj malo orientiran v kakšnemu price rangeu kupuješ. Škoda, da se to ne da narediti še z USB ključi. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

...:TOMI:... ::

Če bi bilo po moje bi na kitajske izdelke (in iz drugih nerazvitih držav) nabil tak davek (carino), da bi se bolj splačalo kupovati izdelke npr. made in Eu, ki bi bili bolj kvalitetni in še delavna mesta bi bila zagotovljena (ne pa sedaj, ko zapirajo tovarne in so delavci na cestah, kitajci pa služijo na veliko..).
Tomi

*TV* ::

brihta tomi

100 let nazaj se je folk pritozeval nad stroji, ces da jim odzirajo delovna mesta.

zee ::

+ najdi mi kakšno računalniško komponento ali dober prenosnik, ki je "Made in EU"...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

TESKAn ::

AMDjevi procesorji.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

edge540 ::

Dobro, nebi se preveč sekiral, če bi to kupil pri nas. Pač nazaj neseš pa je. Če so kaj glasni pa jim pokažeš vizitko odvetnika pa je stvar rešena. Pri nas tak sistem pali, preverjeno>:D

...:TOMI:... ::

Pa dobr, sej nism mislu samo za računalniške komponente, ampak za vse stvari, ki jih delajo Kitajci. Moje mnenje je, da imam raje izdelek ki je made in eu, kot pa made in china. Na primer včasih so bili ericssoni izdelani na svedskem in delajo še danes, vendar jih je povozil čas. Telefoni so bili zelo trpežni in so preživeli marsikaj, danes tega ne morem reči. Z vsemi stvarmi, ki so narejene na kitajskem so samo problemi...imam izkušnje s tem (iskra antenski sistemi..domače stvari delajo 20 let in še 100 let bodo, če jih ne bo kaj skurilo, medtem ko kitajske antene in ojačevalci so živo sr****). Glede računalniške opreme... kar nekaj je evropskih proizvajalcev, ki izdelujejo tako ali drugačno opremo, nekateri žal selijo proizvodnje na cenejše azijske trge. Sicer so pa proizvodi npr. made in japan ali usa vseeno bolj kvalitetni in na približno isti ravni kot proizvodi iz Evrope, kot proizvodi iz držav v razvoju.
Tomi

kmetek ::

"v tem primeru pa mislim da je seveda bolje dat par tolarjev več, kot pa par tolarjev manj za nateg."

KAJ SO TOLARJI?

STASI ::

Razen če naredijo ponaredek:(

Pred časom je bilo v okviru ali dnevnika ali tednika ali kake druge informativne oddaje na Slo 1 povedano, da je približno 15 % robe, ki jo kupimo kot original v trgovini ponaredkov.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

S11m0niC ::

izgleda da bodo morali v trgovini uvesti računalnike, na katerih boš lahko probal če USB ključ dela ;((

S11m0niC ::

pa hard disk pa kej tazga tut ;(

MrStein ::

Ali pa vestno vračat in bit glasen v primeru šrot robe, dokler ne ugotovijo, da to ni profitabilno.
(kar v praksi žal ne deluje)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

S11m0niC ::

samo v večini trgovin ne morejo vedeti kaj je ponaredek in kaj original

Macketina ::

Kaksna mnenja, kaj ste tukaj sami 13 letni mulci?! >:D

Tudi USB kljucek ima garancijo in se posebej v sloveniji je potrosnik varovan zelo dobro. Neses nazaj, ti zamenjajo, vrnejo denar in zadeva je resena. Nocejo? Trzni inspektor in opravicil se ti bo vsaj nekdo od odgovornih.
Ce je stacuna na mestu, potem se dajo ven obvestilo da jih je nekdo nategnil in da bojo brezplacno menjali vsem, samo to so ze stvar etike trgovin in to je le IMO. Seveda, ce ravno oni ne nategujejo, kar pa dvomim, ker pri parih USB kljuckih ne profitiras toliko, kot zgubis na ugledu in zanesljivosti.

Glede kitajske pa samo LOL. Tista pametna brihta, ki bi preprovedal karkoli je na kitajskem narejeno, lahko zacne kar ziveti brez _prakticno_ vsega. Vecina mobitelov je narejenih na Kitajskem, vsaj osnovne plosce. Ampak seveda to uporabnik ne vidi. Ali v Maleziji, Tajvanu ali kjerkoli ze.
Isti qurac je - crkne lahko karkoli in se posebaj kakrsnakoli elektronika. Pa naj bo Nokia, Sony, BMW, Mercedes ali no-name USB kljucek.

S tem da mi je za 21. stoletje malce prevec preprosto razmisljanje, da je izdelek delan samo v eni tovarni. Primer: en navaden mobitel priznane evropske znamke je sestavljen in ogromno delov, cipov, modulov in se cesa, pa to uporabnik ne vidi in ne ve. Potem je pa tukaj se zaslon, baterija, se ena mala baterijca, RF modul, CPU, GPU, RAM, reza za kartico, napajalni cip, itd... in crkne lahko karkoli, narejeno kjerkoli.

RejZoR ::

Pač ne kupuješ kr neke leve firme oz kakšnih magičnih cenovnih odstopanj.
Sam vem da bi raje odštel malo več za kakšnega Sandiska, Patriota (ki ga tud imam), Lexarja in Verbatim za katere vem da so dobri in da je možnost za nateg minimalna (morajo bit res ponarejene verzije za katere ne ve niti štacuna in uvoznik/dobavitelj).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

tintorel ::

Glede zahodne ekonomije "naslonjene" na Kitajsko:
http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarj...

Azrael ::

Tisti Hoferjev 4GB ključek je bil 24.99€ (pri nas in v Avstriji), Patrot 4GB pa je 26.63€. Cenovno ni bilo posebne razlike. Hoferjev je umrl, ko je bilo na njem več kot 2GB, Patrot pa drži nazivno kapaciteto. Zaenkrat.

Skratka račune in njihove kopije je treba vestno spravljati. Ne gre drugače.

Za EU, USA ali Made in Japan robo, kot je bilo rečeno v filmu Armagedon, ni razlike, vse je bilo narejeno na Taiwanu ali vsaj nekateri deli. Tudi slavne Cherry tipkovnice Made in Germany imajo vsaj 70% sestavin iz daljnega vzhoda.
Nekoč je bil Slo-tech.

RejZoR ::

Torej, zakaj raskirat 2€ za neko levo firmo če imaš lahko Patriota? Ključek pač ni stvar katero zavržeš po enem mescu ampak ti lahko služi leta in leta. 2€ na tako obdobje ne pomenita nič. Ti pa lahko prihranita ogromno težav in stroškov ki takoj presežejo 2€ če se moraš peljat nazaj v štacuno. Vsaj sam vedno tko gledam na to. Vseeno pa ne pretiravam in preplačujem robe samo zaradi znamke. Se pa jih oklepam če je le možno (torej spodobna cena za priznano oz vsaj poznano znamko). Do zdej se še nisem opekel pa sem kar freak na razne gadgete in podobno železnino.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GrimReaper ::

Itak kupujem samo brand zadeve, za ključe so to Sandisk, Patriot in Corsair.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

V-i-p ::

Nekateri pozabljate, da ima priznana firma za komponente, ki jih vgrajuje v svoje izdelke in so narejeni drugje veliko višje kriterije, kot pa recimo ena cheap firma, ki se bo zadovoljila z poceni komponento.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

fizolcek ::

Pa ne bi bilo v tem primeru nujno, da Hofer obvesti svoje stranke, da so prodajali tak artikel in da naredi "vpoklic" tega izdelka? Sem prepričan da se večini kupcev, ki kupujejo tako robo v Hoferju, še sanja ne, da je kaj narobe.

gruntfürmich ::

tintorel je iztaknil en velik problem, ki je kar pereč v globalnem smislu. zato pa ne bi bil odveč ukrep: nič kitajskega in iz 3. dežel.

---------Sem prepričan da se večini kupcev, ki kupujejo tako robo v Hoferju, še sanja ne, da je kaj narobe.
v to pa sem tudi jaz prepričan :)) :)) :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tintorel ::

Problem je, da sploh ne zmoremo več brez Kitajcev....globalizacija je tu...

PrimozR ::

TESKAn a niso v Dresdnu narejena samo jedra, te pa pricinijo na PCB v maleziji?

TESKAn ::

In? Če gledaš tako, potem za nič ne moreš rečt, kje je narejeno - en kos v Nemčiji, drug kos v ZDA, vse skupaj dano v ohišje na kitajskem, prepeljano z nizozemsko družbo...če tako gledaš, ne moreš za nič rečt, da je narejeno v konkretni državi. Kvečjemu sestavljeno tam.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

iso2000 ::

Madona ste se eni zapičili v kitajce. Kitajci znajo izdelat kvalitetne zadeve. Vsaj če govorimo o proizvodnji za Brand produkte. Po mojem mnenju je trik v tem, da imajo velika uveljavljena imena boljši QC, pa verjetno štartajo tudi z malenkost višjo ceno končnega izdelka in lahko zahtevajo vgradnjo kvalitetnejših komponent.
Da pa kitajci ne bi znali delati izdelkov, je pa smešna trditev. Koliko stvari pa še ne izdelujejo na kitajskem?
Sam poznam Meizu proizvajalca in je Kitajski, pa dela odlične zadeve. Pa sigurno ni edini proizvajalec. Če pogledam na digitalni aparat Olympus piše gor Made in China. Dela mi že 3 leta brez napake. Če pogledam Philips-ov LCD ima vgrajeno matriko izdelano verjetno na Kitajskem, no mogoče na Taiwanu. Pa tega je še in še! Brez kitajcev bi večina imela še CRT zaslone, pa kakšen gigaherz manj v računalniku. Pa mobitel bi imeli najbrž le za telefonirati. Pa še kaj bi se našlo.

Glede trditve o vzdržljivosti starih mobilcev pa so po mojem mnenju tukaj trije faktorji: prvič imajo novi mobilci mnogo več sestavnih delov in funkcij, kar potegne za sabo več možnosti za okvaro, drugič je cena končnega izdelka nižja (recimo da to pripišemo delno višji proizvodnji in delno uporabi manj kakovostnih vgradnih komponent), tretjič, pa se je treba vprašati ali je sploh v interesu proizvajalca, da izdela mobilni telefon za 10 let? Pa, da ne bomo samo o mobilnih telefonih - veliko izdelkov je narejenih tako, da ne zdržijo (pre)dolgo. Kdo bi pa potem sploh še kupoval novo robo? Saj delno nas poskušajo nategovat z vedno novimi (ne)uporabnimi funkcijami, ampak tudi to se neha, potem je treba pa delat produkte, ki delujejo ravno prav dolgo.


LP

Calligulla ::

Vsi, kim govorite, da pac ne kupujes leve firme pa je se najbolj bluzite. Vsakega trgovca vsake toliko casa kdo okoli prinese. Tudi najvecje. Pogosto prav z prodajo ponaredkov pod znanimi blagovnimi znamkami ipd, ker v globaliziranem svwetu cedalje veckrat tudi trgovci kupujejo tudi posiljke, ki ne pridejo nujno direktno iz tovarne ampak so kako odvecno blago, ostanek kakega bankrota,.. ker vsakih nekaj Eurov steje.

Po Ebayu ipd je dalec najvec ponarejenih SD kartic ipd... ravno pod blagovnimi znamkami, ki zbujajo zaupanje. Se isti izgled in nalepke imajo kot originali,..

Ker se nategovalcem to splaca. Ampak, ce to kupis pri trgovcu kot je Hofer ves, da bos, ko stvari postanejo jasne, TAKOJ dobil tudi denar nazaj ipd..

Je skoraj bolj pomemben trgovec kot proizvajalec, ce majo stvari neko garancijo. Tako kot pri Tusmobili ni vazno od kje so iPhoni, ker TUS za njih daje garancijo ipd..

Skoraj najbolj smiselno je gledati na trgovca. Tisti tapravi vedno brez problema vse menjajo, se z servisi se ni treba matrat... Potem znamka ni pomembna.

jlpktnst ::

+1 na zadnja 2 posta.

Roba ne zdrži dlje ker raje prodajo novo vsake par let. Lepo bi blo da se kdo temu upre, samo očitno bo treba počakat da se svetovna ekonomija sesuje prvo predn bomo lahko začeli delat trpežne reči?

Drugo pa tudi trgovec je pomembn ja - ravno zato ne kupujem prek neta če ni 100% potrebno. Če imam shop 3 minute hoje stran grem raje tja in plačam 5% več. Vsaj vem da imam garancijo 100% in vem komu naj pokličem inšpektorja če ni garancije. Na netu mogoče to lahko narediš mogoče pa ne.

C_maniak ::

Nekdo je enkrat lepo rekel: Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni...

asgard2.0 ::

Stvarno napako lahko uveljaviš v 8 dneh od nakupa v primeru da kupiš preko kataloga ( da ne vidiš stvari ki si jo kupil ) . Drugače je pa samo dobra volja prodajalca da ti zamenja takoj izdelek ali vrne denar. Drugače pa samo servis velja. !!
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

Ziga Dolhar ::

asgard2.0: ne bo držalo, v več pogledih. Predlagam, da "pokažeš" zakonske določbe. (In poleg OZ-a ne pozabiš na ZVPot.)
https://dolhar.si/

kmetek ::

Dajte nehat spet z zakoni, za take male stvari ala USB se takoj zamenja, denarja se ne vrača. Zamenja se izdelek in the end. Vedno so itak zapakirani, le kako bo prodajelc vedel ob toliko robe iz Kitajske, da je fake? Dajte prosim easy vsi, tudi oblačila so fake pa noben ne joka.

digitalcek ::

Nekaj dni nazaj sem v Bof-u brez problema po treh treh "testiranja" (petek-ponedeljek) vrnil l slušalke ranga 29 evrov. Prodajalec me je opozoril, da jih lahko prinesem nazaj, mislim da v roku 8 dni in to tudi, če mi zvok ne bo všeč... In mi ni bil...

Res je, da mi je na blagajni ponudila bone, vendar tega nisem želel in sem dobil gotovino..
V Bofu bom še kaj kupil, tudi zaradi tega dogodka...

Očitno, da imamo do menjav artikla pravico (?), le da se je ne zavedamo. Ali pa je omenjena firma nekaj posebnega, kar pa dvomim.

Ziga Dolhar ::

Tudi meni so v BigBangu pred nekaj leti omogočili vrnitev izdelka (in sem nato kupil dražjega).

Pa jim ni bilo treba.

Zakonske "pravice" nimamo. Če nam pa jo enostransko prizna prodajalec - njegova dobra volja (/dobra poslovna praksa). Ni pa mu je treba.
https://dolhar.si/

MrStein ::

asgard2.0:
Stvarno napako lahko uveljaviš v 8 dneh od nakupa v primeru da kupiš preko kataloga


Zaradi širjenja ravno te laži je bil nekdo banan na enem sorodnem forumu ;-)

Na kratko :
- nakup na daljavo : "ima potrošnik pravico, da v petnajstih dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev."
- če prodajalec ne obvesti kupca o tej pravici in še par malenkosti, ja ta rok tri mesece
(člein zakona 43.č)

- stvarna napaka na izdelku : v roku dveh let od nakupa lahko "Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:"
– odpravi napako na blagu ali
– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
– vrne plačani znesek.
(členi zakona 37)

ZAKON O VARSTVU POTROŠNIKOV (uradno prečiščeno besedilo)(ZVPot-UPB2)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

Tudi meni so v BigBangu pred nekaj leti omogočili vrnitev izdelka

Heh, mani pa so tri mesece srali, čeprav je izdelek imel napako...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pithlit ::

Ko smo ze pri vracanju robe...

Na mimovrste (oh ti sment... zakaj se je ze treba izogibat spletnim prodajalnam?) sem enkrat kupil yamado u kompletu z zvocniki (bili so, milo receno, sranje od sranja).

Pa sem jim poslal mejl in pac povedal da to ni to in da bi rad vrnil samo zvocnike, player pa obdrzal. In glej ga zlomka... ni blema. Oni castili postnino.

Zelo podobna storija na jae, mlacom in comtron. Res, ne vidim razloga zakaj bi stvari se kdajkoli kupoval s fizicnim obiskom trgovine, ki me vedno stane vec (bencin, gume, zivci...) kot pa par klikov in stroski posiljanja.
Life is as complicated as we make it...

nuclear ::

Itak pa kupujejo v hoferju tisti, ki pričakujejo cenen material(aka fake).
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako poslati/shareati 15Gb file v NEM? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
504798 (3569) Superboyy
»

Google bi se znebil gesel. Kaj je alternativa?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4613041 (10394) Jst
»

Kateri USB ključ kupiti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16531353 (18266) Izi
»

ASUS M2N-E (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
877298 (4222) planetparty
»

Kako naj instaliram winxp, če moj novi notebook s sata diskom, ki nima disketnika???H

Oddelek: Pomoč in nasveti
474773 (3355) al3s

Več podobnih tem