»

Nov članek: Barvno upravljanje na spletu!

sRGB (notranji) ter ProPhoto RGB (zunanji) barvna prostora

Slo-Tech - Naš kolega Dušan Smolnikar je za vas pripravil nov članek, ki nosi naslov Barvno upravljanje na spletu. V njem je dobro poznano problematiko ujemanja barv na različnih medijih, ki jo dobro poznajo tiskarji, razdelal za področje spleta. Po kratkem uvodu zgodovinske predstavitve barv na zaslonih se avtor posveti aktualnim problemom, teoriji za njimi in rešitvam pri doseganju verne reprodukcije barv na različnih zaslonih, ki so ali pa tudi niso primerno kalibrirani.

15 komentarjev

Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah

Geek - Podjetje ASUS bo na modelih celotnega razreda matičnih plošč P5Q od drugega četrtletja dalje pričelo nameščati posebno različico Splashtop Linuxa. Od konca leta dalje pa nameravajo s Splashtopom opremiti prav vse svoje matične plošče, ki bodo zapustile tovarno, kar je več kot milijon enot na mesec.

Uporabniki bodo lahko s pritiskom na tipko za vklop v trenutku naložili operacijski sistem, na katerem bodo lahko v nekaj trenutkih (brez dolgega čakanja na zagon klasičnega operacijskega sistema) s Firefoxom dostopali do svetovnega spleta ter uporabljali Skype. Več podrobnosti je na voljo v videu.

67 komentarjev

Nov članek: Posodobitev BIOS-a od a do ž

Slo-Tech - Proizvajalci računalniških komponent, v želji za čim večjimi prihodki iz prodaje, na trg redno pošiljajo nedokončane izdelke. Povedano velja tudi za proizvajalce matičnih plošč, na katerih uporabniki in proizvajalci šele za tem, ko se plošče že prodajajo, odkrijejo neljube žužke v strojno-programski opremi (BIOS). Bolj nemarnim proizvajalcem je vseeno za podporo uporabnikov (tako pokaže izračun), plošče priznanih znamk, običajno tudi višjega cenovnega razreda, pa so deležne večkratnih posodobitev BIOS-a.

Torej, na spletu je na voljo nova različica BIOS-a. Posodobiti ali ne? Dela že sedaj vse tako kot mora? Želim izkoristiti nove možnosti-nastavitve, ki jih obljubljajo? Preberite si nov članek, v katerem boste izvedeli vse o posodabljanju BIOS-a, avtorja Friderika Backa.

25 komentarjev

Nov članek: Osnove elektrotehnike

Slo-Tech - Prejšnji teden so hrčki v našem strežniku tragično poginili, ko je VelikoGonilnoKolo™ prišlo v stik z visoko električno napetostjo. Po kratkem žalovanju in opravljanju formalnosti z oploditveno kliniko za glodalce okrog naročila nove delovne sile, smo se zamislili in prišli do zaključka, da nobenemu od vas ne privoščimo podobne usode. Takoj smo angažirali Friderika Backa, ki se je na forumu že večkrat izkazal s svojim znanjem o delovanju različnih elektronskih naprav - po treh urah mučenja je pristal na to, da napiše članek o osnovah elektrotehnike. Pred nekaj minutami smo ta članek tudi objavili, njega branje pa je obvezno, sicer lahko ob neprevidnem vgrajevanju modrih ledic prehitro odidete v večna lovišča.

Še neuradna objava: Pečeni hrčki, 500 SIT na porcijo. Naročite čimprej, sicer se bodo ohladili.

54 komentarjev

Težave z nForce 3 in 4

The inquirer -

Epox in Abit sta potrdila poročila o težavah plošč, osnovanih na veznem čipovju nForce 3 in nForce 4. Težave se pojavljajo pri uporabi Athlon 64 procesorjev z revizijo jedra E in sicer se nekatere plošče v navezi s temi procesorji (ki jih še ni na trgu) nočejo zagnati ali pa se samodejno izklapljajo. Nvidia je sicer zanikala težave, o katerih so se prva poročila pojavila na CeBIT-u.

Kakorkoli že, težave niso prehude, saj jih je mogoče odpraviti s posodobljenim BIOS-om za problematične plošče. Za nekatere plošče so že na voljo nove različice BIOS-a, proizvajalca pa zagotavljata, da bodo težave odpravljene pravočasno. Težavo je povzročil AMD, ki je v novi reviziji jedra spremenil termalno regulacijo, kar je povzročilo zgoraj opisane travme. Še povezava do izvirne novice.

5 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Vsem je že najbrž enkrat prišlo na misel, da bi izgledalo izjemno lepo, če bi se njihov računalnik svetil v vse smeri. V tem primeru pride v poštev vgraditev neonske luči, katere vgraditev je opravil tudi naš alien-w. Članek je zanimiv, poučen in hkrati tudi zabaven (čeprav večina znanstvenikov meni, da administratorji Slo-Techa nimajo smisla za humor, saj naj bi se stopil v morju sevanja). Branje obvezno, itak.

7 komentarjev

Dobre novice za ATIjaše

Jaz - miso sporoča, da so na voljo novi Win2k gonilniki za ATIjeve Radeon kartice. Prav tako je na voljo nova različica Multimedia Centra, 7.1. Na žalost je dotična zadeva ostala brez DVD sukalnika, avtorji pa obljubljajo skorajšnji prihod. Za nove gonilnike kar oddeskajte sem.
No, ATIjaši boste veseli še ene novice, in sicer tega, da je na voljo Radeon Win2k D3D Tweak. Avtor Xenomorph_pl je pogruntal majhen D3D tweak, s katerimi Radeoni v Win2k okolju pridobijo tudi do 30-35% na hitrosti v D3D aplikacijah. Več tukaj. Thnx, miso!

3 komentarji

ABITov FlashMenu

HardOCP - Za večino drugih proizvajalcev se je na področju flashanja BIOSa zganil tudi ABIT in najavil FlashMenu aplikacijo. Gre za programček, ki ob zagonu preveri trenutno različico BIOSa, se poveže z ABITovo web stranjo in vam pomaga izbrati in uporabiti novi BIOS. Seveda vse poteka iz Windowsov, tako da čisti DOS in boot diskete dokočno postajajo stvar preteklosti. Za več informacij in spisek plošč, ki zadevo podpirajo pa pojdite sem.

1 komentar