» »

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu?

Slashdot - Pred nekaj dnevi je eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa skušal na svojo novo matično ploščo proizvajalca Foxconn (gre za enega večjih proizvajalcev matičnih plošč, ki s svojimi izdelki zalaga MSI, Nintendo, Xbox, Playstation, itd) namestiti Ubuntu, vendar je namestitveni program zmrznil, Linux jedro pa je vrnilo čudne napake. Je bilo spet krivo to, da je Linux pač v osnovi zanič operacijski sistem?

Pravzaprav ne, saj se je uporabnik lotil podrobnejšega pregleda BIOS-a in ugotovil, da BIOS vsebuje več tabel z ukazi za implementacijo ACPI, kar operacijskemu sistemu omogoča izklapljanje, hibernacijo in odložen izklop računalnika. Vsaka tabela je vsebovala ukaze za svoj operacijski sistem (Windows XP in Vista, Windows 2000, Windows NT, itd. ter eno tabelo za Linux).

Podrobnejši pregled je razkril, da je DSDT tabela za implementacijo ACPI v okolju Linux okvarjena in sicer tako, da je Linux jedru poslala napačne podatke in zato Linux ni mogel pravilno uporabljati njenih ACPI funkcij.

Uporabnik je o okvari obvestil podjetje Foxconn, ki pa problema ni hotelo popraviti z obrazložitvijo, da matična plošča ne podpira Linuxa ter da je bila certificirana s strani podjetja Microsoft.

Po precej burni debati med uporabnikom in podjetjem Foxconn, je uporabnik vse skupaj objavil na spletnem forumu Ubuntu skupnosti, dodal pa je še programsko kodo ter navodila za rešitev problema.

O zadevi so se precej razpisali tudi na Slashdotu ter uporabnike pozivali naj Foxconnu pošljejo protestna pisma. Akcija je bila očitno uspešna, saj so uporabnika pred kratkim poklicali iz podjetja Foxconn ter ga vprašali ali bi bil pripravljen testirati popravek BIOS-a, ki so ga pripravili na podlagi njegovih modifikacij.

Očitno je bil, kot vedno, za nedelovanje spet "kriv" Linux...

59 komentarjev

«
1
2

darkolord ::

Zgleda da so navsezadnje res krivi Linuxi

DJ MartiNi ::

Tri novice nazaj (AMD SB750 na Foxconn A79A-S) je v komentarjih Brane2 opozoril na grešnost Foxconna. Lepo je tole videti še v novici, tako da je nepravilno ravnanje Foxconna še bolj opazna.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/8GB Crucial PC3-12800/Radeon HD2600XT
2:Sempron X1 140/ASUS M4A78-E/2x2GB Mushkin HP2 PC2-6400/Radeon HD3300

c0dehunter ::

Veliko krivdo gre pripisati tudi Microsoftu, ki zavira Linux na zelo umazan način, ker ve, da ima velik potencial.
Treba bi bilo omejiti njegovo delovanje in vtikanje v druge firme. Yuck ;(
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Boomer1911 ::

bogi linux... usi se nanj spravljajo...
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

AndrejS ::

Jaz sem tudi hotel na en novejši računalnik namestit linux... Pri namestitve se je vse skupaj ustavilo in oz zvočnika je prihajal samo neznosen pisk.

Nato sem inštaliral windows vista, s katero ni bilo problemov...

arjan_t ::

ta zgodbica je tudi zabavna:
http://stealcode.blogspot.com/2008/07/c...

WarpedGone ::

>> Treba bi bilo omejiti njegovo delovanje in vtikanje v druge firme.

Kako pa si predstavljaš to? Še eno ministrstvo v vsaki vladi?

Takle javni pritisk je najbolj učinkovit. Lepo se naj zaradi tega pljuva po FOXCONNu, znaten delež ljudi naj si premisli in kupi od konkurence pa bojo firme naslednjič premislile ali se res splača šparat na tak butast način. Glasujte s svojo denarnico.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Darkolord: tip, ki je pisal tisti post iz tvojega linka lepo priznava,

Are there ACPI issues with Ryan's system? It sounds like it. The "Error attaching device data" complaints indicate some kind of failure on the part of the kernel to work out how the devices correspond to the ACPI namespace, but I strongly suspect that this is a Linux bug. Failure to reboot after suspend? Could be anything (I'd need direct access to the hardware to figure it out properly), but again it's almost certainly a Linux bug....


Zgodbica iz Citibank je pa tudi poučna - bedaki iz bank še nikoli niso slišali za Linux, njihova "banka" z Linuxom dela normalno če seveda uporabiš User Agent Switcher in banko zavedeš, da uporabljaš Windows.

Razlog, zakaj ne podpirajo Linuxa je pa prav bolan - quote from the bank:
Citibank only supports "secure operating systems" and that windows was the only option.


Kot kaže, je takih večina argumentov nasprotnikov Linuxa. Ne dela! Seveda ne, ko ga pa skušajo onemogočiti.
sudo poweroff

sammy73 ::

Citibank only supports "secure operating systems" and that windows was the only option.


Pozabili so dati en 'X' pred Windows.

darkolord ::

Matthai: tisti "tip", ki je to napisal, je "a well known Linux kernel engineer currently at Red Hat". Verjetno ve malo več kot "eden od uporabnikov". Tukaj je tudi malo več detajlov.

Edit: pa še tole:

There are no code paths to track newer versions of Linux, since Linux has not responded to _OS("Linux") since 2.6.9 was released almost four years ago. The standard states that you should respond to all _OSI strings that represent interfaces you support, and Linux supports the interfaces implemented in every released version of Windows. It's not a hack, it's how it's meant to work. We don't provide an _OSI("Linux") string because the interface semantics implemented in Linux change with every release, so nobody would be able to do anything useful with it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

FireSnake ::

bogi linux... usi se nanj spravljajo...


Pa vendar mu priljubljenost raste >:D
Poglej in se nasmej: www.vicmaher.si

linuxdady ::

Imam matično ploščo Asus M2N-SLI Deluxe in rad preizkušam novosti iz sveta Linuxa. Namestil sem že marsikaj - od najbolj razširjenih distribucij do čiste eksotike. Edina distribucija, ki se ne namesti pod nobenim pogojem, je Ubuntu 8.04.
Sicer za vsakdanjo rabo uporabljam Mandrivo 2008 Spring, ki deluje odlično. Vendar, Ubuntu se ne pusti namestiti niti v VirtualBox v Mandrivi. (Z iste zgoščenke se Ubuntu namesti na ostale računalnike v hiši brez najmanjših težav, tako da tudi zgoščenka ne more biti kriva)
Da Ubuntu ni mogoče namestiti, v mojem primeru očitno ni kriv Asus. Zakaj bi bil v opisanem primeru Foxconn?

poweroff ::

Zakaj pa je Foxconn potem posredno priznal napako s pripravo novega patcha?

Poleg tega so izgovori v stilu da njihov BIOS podpira samo Visto in da je MS certified preprosto ... bolani.
sudo poweroff

darkolord ::

Če bojo dejansko izdali patch, je to kvečjemu workaround za bug v OSu (post malo višje sem še malo updejtal)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

drola ::

Imam matično ploščo Asus M2N-SLI Deluxe in rad preizkušam novosti iz sveta Linuxa. Namestil sem že marsikaj - od najbolj razširjenih distribucij do čiste eksotike. Edina distribucija, ki se ne namesti pod nobenim pogojem, je Ubuntu 8.04.
Sicer za vsakdanjo rabo uporabljam Mandrivo 2008 Spring, ki deluje odlično. Vendar, Ubuntu se ne pusti namestiti niti v VirtualBox v Mandrivi. (Z iste zgoščenke se Ubuntu namesti na ostale računalnike v hiši brez najmanjših težav, tako da tudi zgoščenka ne more biti kriva)
Da Ubuntu ni mogoče namestiti, v mojem primeru očitno ni kriv Asus. Zakaj bi bil v opisanem primeru Foxconn?Heh, z ubuntu 8.04 sem se ravno včeraj zafrkaval. Ves čas med namestitvijo mi je javljalo IO napake (matična plošča je ena od Gigabyte, še socket 939), včasih se LiveCD ni niti zagnal. Orodje, ki pa je prišlo zraven na check cd, pa ni javilo napak. Potem sem zadevo spravil na USB ključ... in voila - vse deluje. Sicer pa mi je pred nekaj meseci uspelo zadevo brez problema namestit na HPjev prenosnik - s CDja.
https://drola.si

Azrael ::

Aha, potem že nekaj firm, znalcev in tistih s preveč časa že paca vsak svoj patch za zajeb? Krasno, kar tako naprej, da bo zmeda in zbrka v Linuxih še večja, kot je že.

Linuxu manjka centralizacije, take s trdo roko. Čeprav se govori Linux (ednina), nastaja vedno več mutantov, ki vsak po svoje rešujejo isti problem, posledično pa vedno bolj nezdružljivi med seboj. To ni dobro.

MSju ni treba nič, saj se posamezne pingvinske frakcije lepo gredo kanibalizem.

In potem naj bo LInux sistem, ki bo čez 2 leti (Yeah Right, isto lajno poslušam že 10 let) postal mainstreeam? Vic desetletja, dobesedno.
Nekoč je bil Slo-tech.

poweroff ::

Kako že pravijo? Unix je sistem prihodnosti - in to že 30 let! :-)
sudo poweroff

Azrael ::

Hočem reci, če je zavozi Foxconn, naj popravi, če pa ne, se ga gnjavi in vrže na ignore listo.

Če so zavozil kernel razvijalci naj stvar zrihtajo oni.

Ne pa, da vsak stihijsko rešuje in potem nekje nekaj dela ko šus, drugje na pol, pri tretjem nikakor, razlika pa v parih vrsticah kode, ko se niso mogli zmeniti, čigava bo obveljala. In več se nabere teh razlik, slabše je.
Nekoč je bil Slo-tech.

darkolord ::

Jah, vsak reče "Wasn't me!"

sammy73 ::

Kako že pravijo? Unix je sistem prihodnosti - in to že 30 let! :-)


Že, ampak tukaj je bilo govora o Linuxu, GNU/Linux pa formalno gledano ni UNIX!

linuxdady ::

Azrael:

Nekako se ne morem strinjati s tabo. Linux ni komercialna zadeva in (v glavnem) to niti ne poskuša biti. Linuxa kot takega razen res redkih izjem nihče ne trži, večinoma je preprosto dan na voljo. Nove distribucije se rojevajo iz povsem konkretnih potreb njihovih razvijalcev, tem pa je prav vseeno kakšen bo "tržni uspeh" njihovega izdelka. Ko dosežejo stopnjo razvoja, ki ustreza vzgibu, zaradi katerega so se zadeve sploh polotili, programje dajo na voljo javnosti.
Tvoja trditev, da se gredo "pingvinske frakcije" kanibalizem, ne vzdrži resne presoje. Nekomu bolj ustreza PCLinuxOS, drugemu Mandriva, tretjemu Ubuntu, četrti pa še ugotavlja kaj. Linux seveda nikoli ne bo "mainstream". Potencialni kupec novega računalnika najbrž iz očitnih razlogov nikoli ne bo namesto na 100 različnih računalnikov z enako Visto v trgovini naletel na nekaj enakih računalnikov z različnimi operacijskimi sistemi.
Marketing je plačljiva storitev in je vračunana v ceno blaga, ki se trži. Linux pa v tem smislu ni blago.

arjan_t ::

Kako že pravijo? Unix je sistem prihodnosti - in to že 30 let! :-)


je sistem prihodnosti in preteklosti ampak ne za kar ga ti uporabljaš

denial ::

Linux je odličen sistem. Ni mainstream temveč čisti underground in upam, da bo tako tudi v prihodnje.

Linus je z enim stavkom, že v temeljih, opisal uporniški duh linuxa: "Do you pine for the days when men were men and wrote their own device drivers?"

Vsako tarnaje in jamranje (ne dela, slaba podpora) je tako čisto odveč in kvečjemu le namiguje na možnost, da linux za nas ni primeren sistem.
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Joze_K ::

Aha, potem že nekaj firm, znalcev in tistih s preveč časa že paca vsak svoj patch za zajeb? Krasno, kar tako naprej, da bo zmeda in zbrka v Linuxih še večja, kot je že.

Linuxu manjka centralizacije, take s trdo roko. Čeprav se govori Linux (ednina), nastaja vedno več mutantov, ki vsak po svoje rešujejo isti problem, posledično pa vedno bolj nezdružljivi med seboj. To ni dobro.

MSju ni treba nič, saj se posamezne pingvinske frakcije lepo gredo kanibalizem.


Popolnoma se strinjam, ker tudi ko je nekako instalacija že skozi spravljena, je potem cel kup sranja s pravilnim softverom za ta linux, pa....
... sem že preko 60% prepričan, da ga bo nazaj Win zamenjal...
... ko človek rabi za vsako stvar, ko jo hoče naredit knjigo,.... so skratka še preveč programersko in premalo simple user friendly.... nekaj doinstalirati, kar ni v originalnem paketu je mala znanstvena fantastika...:P

sammy73 ::

Ja, tako je! Česar ne obvladuješ in ne poznaš je vse znanstvena fantastika!

Vlady ::

Aha, potem že nekaj firm, znalcev in tistih s preveč časa že paca vsak svoj patch za zajeb? Krasno, kar tako naprej, da bo zmeda in zbrka v Linuxih še večja, kot je že.

Linuxu manjka centralizacije, take s trdo roko. Čeprav se govori Linux (ednina), nastaja vedno več mutantov, ki vsak po svoje rešujejo isti problem, posledično pa vedno bolj nezdružljivi med seboj. To ni dobro.

MSju ni treba nič, saj se posamezne pingvinske frakcije lepo gredo kanibalizem.


Popolnoma se strinjam, ker tudi ko je nekako instalacija že skozi spravljena, je potem cel kup sranja s pravilnim softverom za ta linux, pa....
... sem že preko 60% prepričan, da ga bo nazaj Win zamenjal...
... ko človek rabi za vsako stvar, ko jo hoče naredit knjigo,.... so skratka še preveč programersko in premalo simple user friendly.... nekaj doinstalirati, kar ni v originalnem paketu je mala znanstvena fantastika...:P


Nekaj bo že resnice v tem, samo ti povem, da zastonj trobiš tole na slo-techu, ker so tukaj vsi vele znalci in si vsi ki imajo linux vsak dan zjutraj za dobro jutro skompajlajo na roko na novo kernel. >:D
Sicer pa podobna zgodba (malo offtopic): Asus-u se tudi dobesedno jebe za uporabnike, ki so kupili 939 plate in 4GB RAM-a. Pa verjetno še za kako serijo plat. Če ti dela, ti dela, če pa ne pa ne. Za tiste 2-5% uporabnikov se NE splača razvijati stvari.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

poweroff ::

Hja, eni smo pač toliko radovedni, da smo se poglobili v Linux, drugi pa pač niste. Ali pa smo eni pač bolj inteligentni, drugi pa - uporabljate Windowse. .-)
sudo poweroff

linuxdady ::

A Za tiste 2-5% uporabnikov se NE splača razvijati stvari.


To je pač relativno in stvar poslovne politike proizvajalca strojne opreme. Nekateri menijo, da se jim to splača (AMD, NVIDIA), drugi spet, da ne (Canon).
Navsezadnje čisto njihov problem.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Men vse dela, to vi ne znate. Tko men za Win recejo, k mi kej ne dela...

Al_Cojone ::

linux got owned :)
Kradeš, lažeš, bolhe ješ ...
v šolo hodiš, nič ne veš ! :)

Brane2 ::

V bistvu niti ne. Tip je imel vprašanje in Foxconnov support ni imel odgovora na to vprašanje, poleg tega ga je grobo odjebal.

Sploh pa tista ne umnost v stilu "mi smo ACPI specs conforming, ker imamo MSov WHQL test". Glupost. Pregledal sem ACPI specse in NIKJER ni WHQL niti omenjen, kaj šele da bi bil merodajen za ustreznost specsom.

Poleg tega, to da Linux izkorišča Windows dsdt tabele je rezultat dolgoletnega spotikanja in ignoriranja s strani proizvajalcev HW. Morali so se nekako znajti in znašli so se tako.

Recimo da je tip imel faulty kernel, ki je iskal tabelo za Linux. Ampak kako jo je potem našel na boardu, ki "ne podpira Linux" ? Ajde, da tabele ni bilo, to bi razumel. Ampak zakaj je bila ravno ta tabela tako slaba ?

S Foxxconovim supportom sem imel opravka in lahko iz prve roke potrdim da so cvetke,s katerimi nočem imet več opravka.
On the journey of life, I chose the psycho path.

darkolord ::

Ampak zakaj je bila ravno ta tabela tako slaba ?


Ker je pač tam (taka kot je) že od pamtiveka in je nihče več ne uporablja?

poweroff ::

Darko: tvoje namigovanje ni smešno. :-)
sudo poweroff

Brane2 ::

Ampak zakaj je bila ravno ta tabela tako slaba ?


Ker je pač tam (taka kot je) že od pamtiveka in je nihče več ne uporablja?Se pravi O.K. je če tvoj izdelek ne ustreza deklariranim specifikacijam, če gre za nekaj, česar večina ne uporablja ?

Če bi šlo za karkoli na policah naših štacun, bi bila reklamacija urejena dok si reku "tržni inšpektor"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Utk ::

Ja lahko je nesmešno, čudno itd, ampak firme tako delajo. Vsak malo bolj kompliciran hardware ali software ima še en kup funkcij, ki so nekako skrite, ne delajo dobro, in se jih naj ne bi uporabljalo. Če je tam pisalo, da plata podpira ACPI tudi v linuxu, je pa malo drugač.

Brane2 ::

Gor piše, da stvar podpira ACPI.
V ACOI specsih piše, da je zadeva v bistvu lahko OS agnostična, če ima OS neke minimalne zadeve.

Ena od teh je, da ima vdelan interpreter za AML, kar Linux kernel ima ( Intlov "official" interpreter ).

Če ustreza specsom, bi moral delati tudi na Linuxu, tudi če nima tabele posebej zanj.

In vse bi bilo cool, če bi bilo tako. Ampak stvar ima vdelano Linux tabelo, ki pa je, če sem ga prav razumel, prepolna napak.

Stvarem se da pomagat in ti to tabelo ( ki je v binarni, scompilani obliki) lahko potegneš dol, razcompilaš v tekst, popraviš, scompilaš in naložiš nazaj v kernel.

Zmotilo ga je to, da je videti, kot da je to narejeno namenoma.

Postavil je Foxconnovemu supportu inteligentno vprašanje, ta pa ga je odjebal.

Mene ne zanima toliko ali ima tip prav. Valjda da se lahko tudi moti, saj je stranka.
Zanima me obnašanje "supporta"....

In btw, če mora končno sodbo dajati šele nekdo iz Red Hata, ki je bil tesno udeležen pri vdelavi ACPI v kernel 2.6, potem njegovo vprašanje zagotovo ni blo neumno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

MrStein ::

Če bi šlo za karkoli na policah naših štacun, bi bila reklamacija urejena dok si reku "tržni inšpektor"...

Ja, samo a imajo na Kitajskem tudi tržnega inšpektorja ?
(oz. od kod že je Foxconn)
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

Matthai: ni nobeno namigovanje, čisto resno je mišljeno. Očitno nisi vsega prebral

In vse bi bilo cool, če bi bilo tako. Ampak stvar ima vdelano Linux tabelo, ki pa je, če sem ga prav razumel, prepolna napak.

Ampak kakorkoli, do tiste tabele sploh ne bi smelo pridet, ker Linuxi v redu delajo z Windows tabelo - torej naj bi uporabili prvo tabelo, ki je na voljo.


Postavil je Foxconnovemu supportu inteligentno vprašanje, ta pa ga je odjebal.

Ah, na čisto nedolžno (inteligentno) vprašanje, če na Windows zadeva deluje (če ni morda hardverski problem), je model začel nazaj takoj srat o slabem produktu itd... V naslednjih sporočilih pa samo še stopnjeval zadevo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Brane2 ::

Če bi šlo za karkoli na policah naših štacun, bi bila reklamacija urejena dok si reku "tržni inšpektor"...

Ja, samo a imajo na Kitajskem tudi tržnega inšpektorja ?
(oz. od kod že je Foxconn)
;)Seveda ga imajo. Dostikrat opali komu tudi smrtno kazen. Mogoče se diša Foxconna ne boji ravno smrtne kazni, a domnevam da mu ni čisto vseeno. Poleg tega ima Foxconn v EU tudi svoje zastopnike, na katere ni problem pritisnit.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Ah, na čisto nedolžno (inteligentno) vprašanje, če na Windows zadeva deluje (če ni morda hardverski problem), je model začel nazaj takoj srat o slabem produktu itd... V naslednjih sporočilih pa samo še stopnjeval zadevo.


Vsaj kot sem jaz bral korespondenco med njim in proizvajalcem, splloh ni bilo tako.

Odgovor slednjega je bil da je s stvarjo vse v redu, ker da je opravila WHQL test in fertik.
Ta test pa ni merodajno merilo ustreznosti ACPI takega posrednega požegnanega merila ni.

Z drugimi besedami, lahko deklariraš, da ustrezaš ACPI takrat, ko jim dejanjsko ustrezaš.

Kateri test boš uporabil interno za lastno preverjanje ustreznosti, je tvoja stvar.
Ko nekdo najde bug v implementaciji, se ne moreš sklicevai na opravljen test kot dokončni dokaz ampak na analizo vzrokov in posledic buga.
On the journey of life, I chose the psycho path.

darkolord ::

This board was never certified for Linux. It is only certified for Vista. See URL below. So please test under Vista. Does this issue also occured under Vista or Winxp?

do tukaj še vse v redu (tole je celo nujno vprašanje, če želiš natančno določit, kje je problem). No, odgovor tega modela je bil pa takle:

The ACPI specs are there for a reason, and broken BIOS's like what is in this motherboard are the reason standard ACPI does not work, I've taken the liberty of filing the report in kernel.org, Red Hat, and Canonical's Ubuntu bug tracking systems, and posting the contents of my kernel error log on my blog, which is in the first several results if you Google search "Foxconn G33M" or "Foxconn G33M-s", "Foxconn Linux", etc, as well as prominently in other search formats, so hopefully this will save other people from a bad purchase, and hopefully kernel.org can work around your broken BIOS in 2.6.26, as I understand that kernel is more forgiving of poorly written BIOSes built for Windows.

I've already gotten several dozen hits on those pages, so you guys are only hurting yourselves in the long run, by using bad BIOS ROMs, as people like me are quite vocal when dealing with a bad product.

Boomer1911 ::

darko: tukaj je pa očitno da je model "totalno" proti, ter jih obtožije da imajo zanič robo...
se pa tudo opazi močna agresivnost proti podjetju, tukaj sem kar na Foxconn-ovi strani.
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

desperados ::

Pri takih mogotcih žal ne velja, da ima stranka vedno prav. Sicer pa če so na koncu uklonili zahtevam potrošnikov in izdali popravek za bios so nekako priznali svojo zmoto. Saj dober glas seže v 9 vas slab pa vsaj v 10 če ne več... Konec koncev so iz vsega tega dobili bolj ali manj brezplačno reklamo(dobro ali slabo ni važno), saj pred to novico še nisem slišal za to firmo in sigurno je na svetu še veliko takih. Torej če so sedaj popravili omenjen bug, upam da bo v prihodnosti že malce prej gledali na to in ne le slepo sledili in ugajali microsoftu.

Azrael ::

Težko je ugajati nekomu (Linux), ki še sam ne ve kaj bi sploh rad, razen, da rad komplicira tam kjer ni treba in zavzeto izumlja toplo vodo. Vsaj po komenarjih najbolj zagretih linuxsačev tukaj.

MS je dal ven, kaj je po njegovih merilih OK, zato ima omenjena matična lahko MS certifikat o ustreznosti. Test za Linux pa je kje?

Pravzaprav ga ni, vsaka frakcija svojo teorijo, ki je bolj ali manj nezdružljiva z ostalimi (znano javkanje kako je vse obsolete, da jih MS ne mara in podobna izmotavanja, ko se jih postavi pred dejstvo in se zahteva konkreten odgovor).

In potem lahko nekdo naredi lahko karkoli, pa ne bo ustregel vsem frakcijam. In to je to. Posledica, da niso pošlihtale niti osnovnbe stvari. Ni reda, ni resne komande, je samo anarhija.

In zato je Linux postal tak kot nek ciganski tabor, nekaj pološčenih Avdijev, kupi stare krame zbite skupaj na najbolj nemogoče načine in nepregledne tone smeti. Škoda.
Nekoč je bil Slo-tech.

ender ::

MS je dal ven, kaj je po njegovih merilih OK, zato ima omenjena matična lahko MS certifikat o ustreznosti. Test za Linux pa je kje?
očitno nimaš pojma, kaj je WHQL. Zadeva nima veze z delovanjem hardwara, gre samo za potrdilo, da v testni konfiguraciji gonilnik najverjetneje ne sesuje sistema (pri čemer imajo praktično vsi gonilniki vgrajeni dve možnosti - WHQL in produkcijo, kjer WHQL res ne povzroča težav [a zato deluje počasneje], ampak ko namestiš gonilnik pri sebi, namestitveni program v registru nastavi gonilnik na produkcijo, pri čemer se uporablja koda, ki je na WHQL niso testirali).

In zato je Linux postal tak kot nek ciganski tabor, nekaj pološčenih Avdijev, kupi stare krame zbite skupaj na najbolj nemogoče načine in nepregledne tone smeti. Škoda.
A pri Windows je pa kaj drugače? Najdi mi prosim npr. en USB->RS232 adapter, ki deluje na 64bitnih Windowsih ne da bi sesuval sistem.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

BigWhale ::

Hihi. Linux distribucije ustrezajo LSB standardom. Večina njih. Če to primerjaš s kupom shareware programja, ki je tako kot bi ga vse kure nesnice perutnine ptuj nasrale na kup je to še ok.

Kar se pa tiče ACPIja je pa stvar približno taka, da Ms ne lahko reče kaj je dovolj dobro za njih, ne more pa reči, kaj je po standardu.

Azrael ::

Tisti USB - RS 232 adapterji ne delajo nikjer, no mogoče s kakšno serijsko miiško, če imaš veliko srečo.

Ko je treba kaj več, igrača seveda ne zmore. Ni pomembno ali se nanjo priklopi kak merilni inštrumenti, podatkovni kabli do ECU v avtomobilih, ali kakšne industrijske elektronike, telefon, UPS ...

USB je uporaben za zunanje diske, WIFi, tiskalnike in podobno low end šaro, nadomestiti pa RS 232 ne more niti pod razno. Dva povsem različna svetova, ki jih ni mogoče združiti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Matevžk ::

Seveda se jih da. USB je univerzalen. Tudi kvaliteten pretvornik bi bilo možno narest (če je izdelovalcu naprave pač lažje implementirati RS 232; čeprav to skoraj ne velja več, saj že mnogi zelo preprosti mikrokontrolerji podpirajo USB v obeh načinih (gostitelj in odjemalec)).
lp, Matevžk

Brane2 ::

Azrael:

Ne vem od kod ti to. V ACPI ni namenjen samo M$u, ampak je pisan splošno.

Lepo piše, kako se mora obnašati stroj, da bo podpiral ACPI.
V specsih ni omenjen nikjer posebej ne M$ ne Winsi ne WHQL ne Linux.

Od kod ti sedaj "frakcije" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšlo jedro Linux 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5613475 (10639) Icematxyz
»

Odkrit razlog za večjo porabo energije v novem Linuxovem jedru (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7321063 (16425) MrStein
»

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8717099 (14415) MrStein
»

Foxconn izdal popravek za BIOS in napovedal resnejšo podporo Linuxu

Oddelek: Novice / Varnost
93118 (2400) fiore
»

BIOS podjetja Foxconn namerno ni podpiral ACPI funkcij v Linuxu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
598089 (5657) Brane2

Več podobnih tem