» »

XP-jem dodatnih šest mesecev

1
2
3 4 5

dela ::

Vista seveda takoj sprosti cachean RAM, ko poženeš aplikacijo. Sam večina dece vidi tisti RAM free: 2 MB pa takoj začne jokat.

Če mora Vista RAM še sprazniti, preden ga lahko z nekim programom (ki ga uporabnik želi uporabljati in ga odpre) napolni, potem po vsej logiki programe odpira bolj počasi kot nek OS, ki RAMa nima ves čas polnega. Ali je kakšna posebna Vista-magija zadaj, da ni tako?

BendeR ::

Čudna je ta tvoja logika. :D
:=)

desperados ::

Vsaj meni je vista tabu, če že morajo biti win32 iz kakršnjegakoli razloga naj bodo to 2k ali xp. Zakaj bi nadgrajeval če ti trenutna rešitev odgovarja.

Poleg tega pa zakaj bi za nov računalnik moral dati 50% več da bi ti delal enako, ah kaj enako da bi sploh delalo???

Pa saj dejansko je voda na mlin M$ saj tako bodo to kravo molzli še dalj časa, torej tudi po tem ko naj bi ji potekel čas molže. Edino ne vem kako bodo naslednjo verzijo spravili v obtok če jim že trenutne ne uspe.

dela ::

Čudna je ta tvoja logika. :D

Zakaj čudna? Praznjenje + polnjenje bi naj trajalo več časa kot le polnjenje. Ali sem kaj zgrešil? :)

McHusch ::

RAM je zato, da je poln.

Od praznega RAM-a ima korist le Elektro.

Kenpachi ::

Zato obstaja nekaj, kar se imenuje prepisovanje. Le kako hitri bi bili diski, če bi bilo po tvoje... "first format, then write".
Zaraki Kenpachi.

Mr.B ::

Ms OS-a ne bo in ne sme dati zastonj, ker bi pomenil konec večino domačih in poslovnih OS-ov računalnikov, itd... V ključno konec domačega linux uporabljanja. Bo pa cene nižal, saj ravno na programih in storitvah dobi kar nekaj...
Vzrok da Vista ni samo 64bitna, je pa zaradi tožbo o monopolu, ker večina protivirusnih, požarnih in ostalih programov na to temo nebi delovalo, saj je enostavneje narediti kernel driver ak root kit, kot pa dati kodo MS-ju, da naredi delujoči api za proizvajalca...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

dela ::

No, okej, recimo da "prepisovanje" v najboljšem primeru traja enako, kot pisanje na prazen RAM. Manj nikakor ne more. Kje je potem tukaj prednost v hitrosti pri Visti?

Okej, Vista bi naj več stvari shranila v RAM, zato bi naj bila hitrejša. Na te trditve imam dva odgovora/vprašanji:

a) Glede na to, da se RAM sprazni vsakič, ko računalnik ugasne in ga Vista vsakič (z diska) do roba napolni, potem to mora pomeniti, da ima Vista daljši boot up time !?.

b) Kako Vista vnaprej ve, katere programe bom uporabljal? Je fu*king mindreader? Če v RAM napolni napačne stvari, potem jih itak mora še 1x prepisati, vseeno pa si je privoščila še več časa ob zagonu računalnika, da je "random" stvari nametala iz diska na RAM.

Mogoče veste kaj, česar jaz ne. Prosim, razložite mi.

Pithlit ::

Si zgrešil. Vsak kolikor toliko pameten OS _rezervira_ RAM za svoje potrebe. Tako rezerviran RAM je torej za vse ostale viden kot zaseden. Torej ostalo programje uporablja preostali RAM za svoje potrebe. Na ta način OS poskrbi, da ima za neovirano delovanje vedno dovolj RAM-a. Ko pa RAM-a "zmanjka" OS preprosto sprosti svoj "rezerviran" del. Tako da tu ni nobenega praznjenja.

Mogoče pa se motim. Ne bi bilo prvič.
Life is as complicated as we make it...

Snegec ::

A pol 4 giga priporočate? :)
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Kenpachi ::

a) Po zagonu obstaja "Delayed start" za nekritične servise, ki se zaganjajo v ozadju oz. po potrebi. Boot time je posledično celo hitrejši, saj lahko že začneš delati takoj, ko zagledaš desktop, medtem ko pa v XPjih moraš buljit v ekran, dokler se ne ustavi drsanje po disku, ker preveč obremeni sistem.

b) Mapa, ki se imenuje prefetch (jaja, tudi XP jo ima), vsebuje najbolj uporabljane programe in od tam Vista "buta" stvari v RAM. Prioriteto imajo seveda tisti programi, ki so bolj pogosto uporabljani.
Zaraki Kenpachi.

Mr.B ::

Pri XP-jih obstaja C:\WINDOWS\Prefetch , in tega Vista predhodno, kolikor se pač da shrani v RAM. Pri domači uporabi ni problematična fragmentacija rama, ker je ram še vedno nx hitrejži kot disk, če je potreba po ramu, samo vzame kolikor rabi, ostalo pa kešira.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Microsoft ::

In ta zadeva z RAMom se imenuje SuperFetch. Tisti, ki pa ste kdaj delali z Exchange, ste verjetno opazili dokaj podobno stvar; store.exe pozre recimo 80% RAMa ze ob zagonu, vendar ga po potrebi sprosti za druge reci, ce je to potrebno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CaqKa ::

>>> Aja... RAM ni tam zato da se ga porabi, ampak zato da se ga špara? Guess what... Več tvari ko zbašeš v RAM, hitreje deluje zadeva. Preprosto zato ker je RAM neprimerno hitrejši od diskovja. Ergo... čim več stvari v RAM-u tem bolje. Najbolje bi bilo komplet OS direkt iz RAM-a šibat. Neuporabljen RAM je metanje denarja skozi okno...

ko sem za svoje obično delo zagnal hkrati maxthona (~50 tabov), word, photoshop in corel, pa mi je tistega rama kar neankrat zmanjkalo in začelo šrotat, ker si ga pač vista vzame preveč... potem zadeva več ni tak enolična.
predvidevam da kakšnemu developerju tudi ne uide podobna konfiguracija odprtih programov za udobno delo.. pa če škrta vmes in čakaš da se kaj prikaže ni najbolj fajn.

no jaz ostajam na xpjih. vsaj še eno leto, kot kaže sedaj. potem bom verjetno na macosx ali pa ubuntuju.

dela ::

Hvala za odgovora.

In ko Vista še z zamikom štarta vse nekritične servise in odpreš eno zahtevno aplikacijo se zgodi kaj? Rahli problemi s hitrostjo (kar pomeni da sistem dejanski NI pripravljen na resno delo) ali Vista zagon teh nekritičnih servisov še malce zamakne? ČE jih lahko tako poljubno zamika, zakaj jih sploh zaganja? Potemtakem so sploh nepotrebni.

Meni vse skupaj zveni bolj kot en brezvezen trik. Če MORAŠ neko stvar zmetati z lopato iz enega kupa na drugega (iz diska na RAM), je vseeno kdaj to počneš, vedno boš moral opraviti enako dela.

Če si Vista delo pač lajša in si ga razporedi drugače, ga pač dlje opravlja, nič drugega. Kaj je za koga bolj udobno in hitreje, je pa odvisno od posameznika.

Mr.B ::

Mogoče zato, ker si pod XP-ji čakal da se je en servis dvignil, zato ker je bil odvisen od drugega.....
Če ti offic štartaš 3x , se bo ob naslednjem rebootu štartal hitreje, kot če g nebi nikoli, ..., itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Microsoft ::

ČE jih lahko tako poljubno zamika, zakaj jih sploh zaganja? Potemtakem so sploh nepotrebni.

Totalno se motis. Primer takega servisa je AU. Za to, da odpres racunalnik in pogledas posto, ta servis ni kritcen. Vendar gledano na dolgi rok, je dobro, da servis deluje. Torej, ce se zagon servisa zakasni za pet minut, ni nic narobe. In se nekaj je takih servisov.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

frudi ::

Tale mit o hitrejšem zaganjanju Viste je en navaden bullshit. To sem opazil že, ko sem (kmalu po izzidu, pač v začetku leta) kake 2-3 mesece 32-bitno verzijo uporabljal kot primarni OS, tako za delo kot razvedrilo (igre, tv, filmi/serije...). Zagonski čas se je dobesedno opazno podaljševal iz tedna v teden, dokler nisem na koncu moral čakati po 15+ minut, preden se je umirilo sranje po disku in sem sploh lahko pomislil, da sem zagnal kak Visual Studio. In to je bilo po tem, ko sem izklopil indeksiranje, system restore in superfetch. Dokler teh servisev nisem onemogočil, je bila mašina po pol ure po zagonu neuporabna za kakršnokoli resno delo; in enako po dnevu ali dveh uporabe brez resetiranja - konstantno mletje po disku med delom, kar enostavno onemogoči, da bi odprl in zagnal kakršenkoli resnejši projekt v Visual Studiu, ne da bi vmes izgubil živce. Jebeš tak OS, s katerim ti računalnik z dvojedrnim procesorjem, 2GB rama in raid0 diskovjem deluje kot rahitičen 2GHz celeron s 512MB rama.

Trenutno uporabljam 64-bitne XPje kot primarni OS in 64-bitno Visto za igračkanje (dobesedno, uporabljam jo za igranje DX10 iger). Posledično je na XPjih inštaliranega že cel kup programja, medtem ko so na Visti samo osnovne nujnosti (gonilniki, kodeki za video, par osnovnih programčkov) in par iger. In sem se pred kratkim spravil delat test - koliko časa rabita oba OS-a za 1. prikaz namizja in 2. zagon nekaterih pogosto uporabljanih programov takoj po zagonu OS-a (preizkusil sem s firefox, nero, winamp). Meril sem čas od izbire v zagonskem meniju do trenutka, ko se je prikazalo namizje oz. odprl testiran program (ki sem ga preko ikone v taskbaru zagnal takoj, ko se je ta prikazal in začel odzivat).
Rezultat - namizje se bistveno prej prikaže v XPjih - v dobrih 40 sekundah, v Visti šele po skoraj polni minuti. Se je pa vsa prednost XPjev izgubila, ko je bilo potrebno zagnati same programe; kot prvo je bil taskbar za par sekund neodziven, nato pa so se še sami programi zaganjali počasneje. Končni učinek je ta, da so se tako firefox, nero in winamp na obeh OS-ih zagnali po približno enakem času, okrog 1m 15s po izbiri OS-a v boot meniju.
Je pa Vista še nekaj časa po tem še vedno intenzivno šarila po disku, medtem ko se je to na XPjih prenehalo ob istem času, ko se je zagnal program.

In tudi to, da Vista neopazno sprosti porabljeni ram, ko tega rabijo druge aplikacije, je še ena lepa bullshit zgodbica. Dokler sem jo uporabljal za delo, mi je poraba rama redno dosegala 90%+, čemur je sledilo besno swapanje po disku. Na XPjih je delo na istih projektih, z enakimi orodji, potekalo bistveno bolj gladko, ob tem pa je tipično ostajalo prostega po 500+ MB rama.

Tako da prosim, zadržite razne 'free ram is wasted ram' in podobne bedarije kar lepo zase. Da se mi Firefox ali Nero zaganjata 2 sekundi namesto 1, mi povzroča bistveno manj škode in stresa kot to, da mi compilanje projekta traja 2x dlje, ker mora sedaj Vista iz rama zmetat Gothic III, ki sem ga slučajno ravno igral zadnjih par dni. 'Free ram' hočem za to, da se ga porabi, ko ga dejansko potrebujem.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

bluefish ::

se strinjam. Nič nimam proti, če aplikacije ena za drugo polnijo RAM. Ko pa ga OS zase že v osnovi porabi polovico in ga pozneje ne sprosti aplikacijam, potem se prednosti nehajo.

Pithlit ::

Tako da prosim, zadržite razne 'free ram is wasted ram' in podobne bedarije kar lepo zase.

Če Vista ne deluje idealno (torej ne sprošča RAM-a po potrebi), ta trditev ni nič manj resnična. Kako Vista deluje pa nimam pojma ker, kot sem že povedal, je ne uporabljam. Moj Windows je Win2k (brez kakršnegakoli SP).
Life is as complicated as we make it...

Kenpachi ::

Ko si napisal Gothic 3 je bilo vse jasno. Odličen primerek katastrofalno skup zmetane kode, tudi po "patchu".
Zaraki Kenpachi.

wooted ::

folk..a vam še ni jasn da smo mel ob prihodu xp-jev 400Mhz kompe in smo sam molil da bo delal o.0'??? v dveh letih je šu razvoj hardvera samo še navzgor... vam ni jasno da se amd in intel dajeta, kar posledično prinaša nove in bolše tehnologije procesorje, posledično bolše plate in rami in grafe in vse.. v dvhel letih bo ratio na visti 9 al pa celo 10.. kaj pa veš.. mogoče bomo takrat že vsi mel dvoprocesorske plate...

THINK people!!!:)


edit: škrtanje se odpravi z ponovnim indexiranjem... takrat je najbolje odklopiti net pa vse pustit da nardi...

men tud mal ne škrta. je pa fina zadeva da diske ki jih ne uporavljaš ugasne, kar zaduši vaš mit o večji porabi energije...tud usb zna ugasnt:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wooted ()

wooted ::

men nero odpre hitreje kot explorer.. čudn a? pa se vprašam kaj večkrat uporabim...

glede drgnjenja v disku za cache bi pa tole povedu: kupte si sata diske seagate barracuda>:D >:D mam sam narjen cache na enmu temu disku, ki ga skoraj nič ne uporabljam in je ziher 60% razlika kot pa če je na ata C: disku;)

FireSnake ::

Ali bo vista crknila?

Prav bi ze bilo, HA HA HA :P
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

frudi ::

RedArmy: Gothic III sem napisal zgolj kot primer. Dejansko ga nikoli nisem igral pod Visto, razen pred kratkim za nek drug test...

wooted: ob prihodu XP-jev smo že imeli P4 in Athlon XP procesorje, ne pa 400 MHz P2.
Danes naj bi po Microsoftovi razlagi Vista rating 5+ označeval računalnike, ki omogočajo povsem udobno uporabo Viste Ultimate za vsakovrstne opravke, od igranja najnovejših iger do resnega dela. Ironično torej, da je mašina z ratingom 5.3 (pa še to zaradi procesorja, ostalo sem imel 5.7-5.9) lahko praktično neuporabna za razvoj z Microsoftovimi lastnimi razvojnimi orodji (Visual Studio, SQL Server, SQL Server Managment studio...).
Mimogrede - diske in USB znajo prav lepo ugašati tudi XPji.

Pithlit: s prostim ramom ni prav nič narobe, če veš, da ga boš v kratkem dejansko potreboval. V tem primeru nikakor ne želim, da OS kar premetava neke tretje stvari v in iz rama, kakor se mu slučajno sprdne. Poleg tega Vista sama zase porabi enostavno preveč rama in tega rama nikoli ne bo na voljo za aplikacije. Enostavno moraš upoštevati, da imaš v Visti za aplikacije na voljo pol giga rama manj kot v XPjih.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Vlady ::

Men na prenosniku rabi vista za zagon 4-5 min, da se popolnoma umiri disk. Zato uproabljam hibernate, ki traja eno minutko, da se OS zažene. Viste preprosto ne reštartam, dokler nisem popolnoma v to prisiljen. To pa se dogaja mogoče 1x na teden, tako da me počasen zagon viste niti ne moti tako zelo. Ima pa vista veliko boljši memory management. Veliko bolje uporablja RAM za cache in veliko manj se sesuvajo programi zaradi nedovoljenega naslavljanja RAM-a. Torej kazalci tu ne sesuvajo programov. Visual studio se mi je v enem mesecu sesul samo enkrat zaradi tega, medtem ko na XP-jih samo naredim majhno napako v programu že dobim crash.

Ko ste eni napisali, da vista ne sprošča RAM--a drugim programom. Kot prvo, morate imet dovolj swap prostora na disku, kar pomeni 4GB virtual memory-ja na 2GB RAM mašini. Več RAM-a, večji virtual memory, 1GB RAM mašina pa je škoda, sploh visto gor dajat. Poleg tega, pa so pri MS-ju naredili napako in vista v štartu ne zna naslavljati virtualnega pomnilnika večjega kot 2GB, kar je tudi bug. V datoteki boot.ini je treba dodati vrstico, ki visti razširi naslovni prostor za navidezni pomnilnik. To reši večino težav, in meni je uspelo na visti pogaati Gothic 3 brez problema. Gothic 3 popapa 1,7GB RAM-a na polni obremenitvi, in OS se lepo umakne na disk. Prav tako ima vista novo tehnologijo ReadyBoost in ReadyDrive, ki omogoča, da lahko flash pomnilnik uporabimo kot cache za disk, kar kar lepo pohitri sistem, še posebej pri dostopnem čas do trdega diska. Še posebej se pozna pri velikem številu majhnih datotek. Vista meni porabi 25% od 2GB RAM-a zase, ostalo pa uporabi za cache. Vseh 2GB porabi do zadnjega megabajta. XP-ji mi nikoli niso 100% zafilali RAM-a, razen če je prišlo do napake.

Vista ima prav tako zelo izboljšan sistem za detekcijo neveljavnih kazalcev in null referenc. Visto so napisali skoraj na novo, s tem, da so imeli za predlogo XP-je. V visti so memory management prepustili managed enoti, torej ima vista centralni GC, ki skrbi za pomnilnik, in programom ne dopušča neumnih posegov v pomnilnik. Samo jedro viste je napisano v C++, ostali deli pa so napisani v managed C++/C#. Prav tako je v visti zelo izboljšano dodeljevanje procesorkega časa programom, in time-critical programi imajo višjo prednost pri izvajanju kot ostali. Zaradi tega delujejo nekateri programi zelo tekoče, pa čeprav mora zaradi tega trpeti OS. Meni recimo vista izklopi Aero-ta, ko gledam v BS-playerju HD filme.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

opeter ::

Zanimivo, da se nekateri pritožujete čez Visto.
Meni nova okna delujejo super tekoče, celo stari A3 SCSI skener sem uspel usposobiti... nimam pa niti problemov s tem, da bi mi disk kaj dosti mlel.

dela ::

Frudi, se strinjam, meni tudi ni všeč, da mi OS naokoli premetava nekaj, za kar "pričakuje", da bom MOGOČE uporabljal (komu drugemu je morda to super feature, meni ni). Zame je to potratno. Če se že za večino uporabnikov na hitrosti ne pozna negativno, se pa zelo pozna na potrošnji električne energije. Veliko ljudi se pritožuje, da jim baterija prenosnika na Visti drži ~30 minut manj kot na XP. Saj se ve zakaj, Vista (v večini primerov) brezveze izvaja neka premetavanja podatkov sem ter tja, kar bo MORDA uporabno, morda pa tudi ne. Super duper spominsko upravljanje v kombinaciji z grafično potratnostjo že naredi kar lepo razliko.

flukturr ::

>Poleg tega, pa so pri MS-ju naredili napako in vista v štartu ne zna naslavljati virtualnega >pomnilnika večjega kot 2GB, kar je tudi bug. V datoteki boot.ini je treba dodati vrstico, >ki visti razširi naslovni prostor za navidezni pomnilnik. To reši večino težav, in meni je >uspelo na visti pogaati Gothic 3 brez problema.

Vlady, nisem ravno expert, lahko prosim tole vrstico napišeš in poveš kje natančno jo vpišem?

Hvala, F.

Mavrik ::

Falcon3y3: Priporočam ti da nehaš govoriti o stvareh, o katerih nimaš pojma. Problemi s porabo električne energije ne izvirajo s superfetcha.
The truth is rarely pure and never simple.

Looooooka ::

iz tega threada bi blo definitivno treba nardit spisek "strokovnjakov", ki so napisali da je vista samo polepsana verzija XPjev in v njihovem komentarju ni bilo cutiti humorja.
ker je to tko kot da bi reku da je bil pavaroti polepsana verzija murkota...in to sam zato ker ti ta tip muzke ne potegne.
jst se spomnm da se je una "grda" verzija clo rada na vsake tok cajta sesula...kar se mi na visti ne v sluzbi ne doma se niti enkrat ni zgodilo.
ampak za strokovnjake je to itak isti OS, ker lahko pod obema zalaufa notepad.
res da ni glih to kar naj bi bla naslednja verzija XPjev ampak se vid da ni glih isti srot kot xpji pa da so dal mal vec na varnost...to da doloceni jamrajo da jim pocas dela je pac problem njihove masine.Ce lahko zarad enga usivga cryteka folk kup novo masino...pa ga bo verjetn en mesec najvec igral pol lahko tud za winse k pridejo na 4 leta kj novga not vtakne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

wooted ::

pa ne sam zarad crysisa...zrd cod2 k je v grafiki totalno gnila igrca...:\


edit: nekateri smo imeli ob prihodu xpjev 14 let btw in so starši misli da ne rabmo novga kompa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wooted ()

DaMastermind ::

Looooooka, definitivno bi bilo treba narediti spisek "strokovnjakov", ampak se bojim, da mednje sodiš tudi ti. Od 80+ komentarjev novice ima nekaj več smisla le Vlady par postov višje. Ostalo je zame navaden fanboy crap. Zgleda, da s(m)o Win userji postali samozadostni. Za flame sploh ne nucamo več Linux raje.

Han ::

jlpktnst ::

Zanimivo kako večina ljudi lepo mlati prazno slamo... Dejstvo je da viste ne bom uporabljal še nekaj časa (ni denarja za nov hardware in tudi ni potrebe) - zato je ne morem kritizirati...

Lepo je videt da XP še ne grejo tako hitro ven.

Zanimivo je bilo malo nazaj brat novosti v Vista kernelu - tu pa že pridemo do prvega problema - večina novosti bi lahko bila dodana že davno. Očitno je Microsoftov način razvoja OSa slab. Linux sicer uporablja kar lastne uporabnike za poskusne zajčke, samo ima pa jedro nekatere reči veliko bolje urejene.

Pa recimo glede porabe rama, vidim da nekaterim sploh ni jasno. Recimo, da imam 1 GB rama, od tega OS porabi nekaj zase, nekaj za osnovne programe in servise, ostalo pa je prazno. Pameten OS bo ta prazen ram porabil za kaj koristnega, recimo pri branju z diska lahko bere vnaprej in ima v ramu shranjene podatke tako da je delo bolj odzivno. Prav tako so lahko določeni programi že prej v ramu, sploh kadar uporabnik ne potrebuje rama za svoje programe. Ko uporabnik zažene nek program pa se taki nekritični podatki v ramu lepo povozijo z podatki programa. Kar se mora zapisat nazaj se tudi zapiše... Preprosto. Sedaj pa reč, ki je zanimiva v windows xp - vedno imam nek odstotek rama prazen (vsaj v prvih urah/dneh po zagonu), vedno ko poženem kako bolj sistemsko požrešno aplikacijo in se nato vrnem v OS GUI je le-ta popolnoma neodziven, kljub še vedno prostem ramu. Sistem očitno spravlja na disk reči ki tega ne potrebujejo. Preemtive Paging ftw?

Ali tega mogoče vista nima več? Če je tako bom takoj preklopil.

Tega na linuxu ne opazim... OS in tudi X je vedno odziven, pa tudi programi so večinoma odzivni. Nevem kako jim to uspe. Ko bi le lahko živel samo z gnu/linux sistemom.

Mimogrede, zakaj ne poznam nikogar, ki bi redno uporabljal visto?

Se opravičujem za delno ontopic monolog; ste me podžgali, pa bi napisal več, če ne bi bil na smrt utrujen :D LN

XP4E

roli ::

Če mi kdo reče, da Vista bolj melje po disku kot XP mu bom glavo odšravfal:D .

Oba sistema imata indexing service izklopljen vendar XP stalno melje po disku, kot, da bi kaj počel (pa je to v idlu). Vista v tem primeru disk vrti vsako minutko. Pa je XP popolnoma svež in vse, Vista pa že kar malo zabasana. In ravnokar me tale prekleti disk iz XPja moti.
http://www.r00li.com

blackbfm ::

Ko sem pred leti bratu pokazal XPje je reku da pa on že ne bo mel tistega kiča in da bo vedno ostal na 98, no čez nekaj časa si je premislil :D Isto je zdej z večino anti-vista 4ever xp folkom tuki. Jz mam Visto pa dela super. Res pa je da se jo je treba navadit, ker stvari niso več tam kjer so včas bile. Drugače pa nimam nobenih problemov z driverji ali pa s programi. Več ali manj mi deluje vse kar mi je delovalo na XP. Celo taki programi za katere si sploh nisem mislu da delujejo na XP, kaj šele na Visti. Kar se tiče Aera lahko rečem da je zakon, odzivnost se sploh ne more primerjat z nepospešeno varjanto, tako v XP kot v Visti. Nevem zakaj nekateri sam pizdite fak..

Še celo Internet Explorer mi je všeč ratu na Visti < nism si mislu da bom kdaj to reku :D

Vista mi je všeč in mi je boljša kot njen predhodnik. XP sem se res naveliču po šestih al sedmih letih, in jih niti slučajno ne mislm gledat še nadaljnih 5 let. Si pa upam trdit da bo v roku dveh let 80% folka ki pljuvajo po Visti zdele, šlo na Visto.

lp

Avby ::

Si pa upam trdit da bo v roku dveh let 80% folka ki pljuvajo po Visti zdele, šlo na Visto.


Mislim da se krepko motiš ob postavki da se Vista ostane to kar je.

Če pa bodo jo z novim kernelom izboljšali potem pa bo prostor tudi za Visto. Če pa misli ostat to kar je...

Pa hvala lepa.

Cuoresportivo ::

Osebno zaradi narave dela, sem normalno da poskusil Visto, da vsaj vidim "novitete". Razen prekomernih kičastih dodatkov, omejitev , novih dodatnih korakov, da prideš do iste zadeve ter seveda, pomanjkanja sistemskih sredstev, nič novega.

Ostajam na Xp, na eni mašini je gor 2000ka, na eni nostalgični pa celo dos+ win 3.11. Pa vse dela, medtem ko sem Visto vsipal že pri nalaganju driverju, ki je namenjen prav za Visto.

Vista ni slaba, samo meni ne ustreza. Nekdo je omenjal shiny glass.....


Pa prijetno uporabo vsem.
lep pozdrav(best regards)

opeter ::

Vista mi je všeč predvsem zaradi majhnih popravkov kot je npr.:



... to isto funkcijo bo Apple vpeljal le z MacOS X 10.5... prej tega ni bilo. Prvič sem to možnost prikaza poti datoteke videl v programu PathFinder na OSX-u.
Pa še bi lahko našteval, ampak ne bom. Vsaj meni je Vista na PC platformi zelo olajšala vsakodnevno delo.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Person ::

Jao, pa toti popravek ti pa lohka en programer za XPje zrihta :)
Let's make something useful!

Spc ::

Visual studio se mi je v enem mesecu sesul samo enkrat zaradi tega, medtem ko na XP-jih samo naredim majhno napako v programu že dobim crash.

Probaj samo za test Windows Server 2003 pa da vidim kakšno mnenje boš imel glede sesuvanja programov.
:)
 

BendeR ::

Verjel ali ne, nekateri dejansko kupujejo OS in ne morejo kr tako probavat. :D

Sicer pa je vista stoji prav na temeljih od tebe opevanega sistema. :D

Edit: Vidim, da si lahko dl trial verzijo (180 dni). My bad. :D
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

Vlady ::

V službi imam windows server 2003, in sem imel vsak teden nujni reset prav zaradi visual studia. Še posebej je bilo lepo, ko sem imel memory leak v bufferingu SOAP-a. Vsakič, ko sem zagnal debugger se mi je usul visual studio. Na visti mi je preživel tako studio kot tudi OS. Vista zna "popucati" RAM za sabo, medtem ko imaš lahko na drugih OS-ih memory leak.

No vam je pa zgoraj že nekdo pripopal linke, kako povečati naslovni prostor nad 2GB. :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

PaX_MaN ::

Eh, vsakemu svoje. Je pa lepo, da so se odločil podaljšat support.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

MrStein ::

edinstveni Luka Veliki :

zanimivo, tej kvazi strokovnjaki so prisilili Microsoft, da bo splavil sp1, čeprav nam je vsem jasno, da je to čisto brezvezna reč- sej ma update(automatic)).

Joj, a so ti zlobneži tudi prisili MS v izdajo service packov za XP in 2000 ?
(tadva imata tudi avtomatski update)

Kje pa, nastavitve so hitreje dostopne, saj je contol panel razdeljen na posamezne smiselne sklope (recimo device meneger je samostojna, ne kot v xp-jih ko si se moral sprehajat)

Ja ja, za vsak taki primer obstaja proti primer, ki je v XP dostopen takoj, v Visti pa se moraš sprehajati.


Mr.B:
Vzrok da Vista ni samo 64bitna, je pa zaradi tožbo o monopolu, ker večina protivirusnih

Jesus, kakšen nesmisel. Tista tožba (če je do nje sploh prišlo) se je pojavila leta potem, ko je bila 32-bitna (in 64-bitna) Vista že 99,9% narejena.

Vlady:

Viste preprosto ne reštartam, dokler nisem popolnoma v to prisiljen. To pa se dogaja mogoče 1x na teden

Eh, a še vedno niso sposobni naredit OS, ki dela brez restartov ?
(hmm, zdaj se bo sigurno oglasil en ali dva z "laufam ga brez restarta že 2 meseca !!!" ;) )


opeter:
Kaki popravek misliš ?
Pot do datoteke je že Windows 95 lepo prikazoval ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shubell ::

Ok.... samo zakaj potem na istem hardwaru špili delajo slabše kot v xpjih!

Tr0n ::

Saj ne.

Matevžk ::

Offtopic Flame:
Prvič sem to možnost prikaza poti datoteke videl v programu PathFinder na OSX-u.

Glej Nautilus.
lp, Matevžk

destroyer2k ::

bigdady

Zakaj delajo isti hardwear na xp-ju slabše kot v starejših OS-ih?
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6723281 (19211) MrStein
»

Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
428601 (5835) jure_jure
»

Windows XP dopolnil 10 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5214623 (11897) Jst
»

Windows 7 RC 5. maja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610492 (5753) Tr0n
»

Novosti v Vista jedru

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
496564 (4557) Matako

Več podobnih tem