» »

Čas za opazovanje noctilucentnih oblakov

Čas za opazovanje noctilucentnih oblakov

New Scientist - Zadnja leta se povečuje število noctilucentnih oblakov. Le-ti nastajajo na velikih višinah v mezosferi (cca 80 km visoko) v polarnih predelih okoli poletnega solsticija in nato migrirajo proti bolj zmernim geografskim širinam. Ponavadi le do 50 stopinj severne (ali južne) geografske širine, v zadnjih letih pa je njihova aktivnost tako narasla, da jih lahko vidimo tudi pri nas. Letošnja poročila opazovalcev pravijo, da so jih videli tudi na 40 stopinjah severne geografske širine (Slovenija je na 46 stopinjah N).

Ti oblaki so sestavljeni iz drobnih ledenih kristalčkov, ki odsevajo sončevo svetlobo. Njihov izvor je zaenkrat še neznanka. Nekateri špekulirajo, da deluje kozmični prah oz. ostanki meteoritov kot kondenzacijska jedra za nastanek ledenega kristala. Drugi povezujejo povečano aktivnost teh oblakov z globalnim segrevanjem planeta, tretji z vulkanskimi izbruhi, spet četrti s povečano prisotnostjo metana v atmosferi (ker ob njegovi oksidaciji nastaja vodna para). Vsekakor pa je dejstvo, da ti ledeni kristalčki nastajajo v območju izredno nizkih temperatur in ekstremno nizke vlage.

Torej, bodite pozorni na nebo kakšno uro ali dve po sončnem zahodu in iščite srebrno-modrikasto svetlikanje na zahodni strani neba. Takrat sonce osvetljuje zgolj vrhnje plasti atmosfere in posledično tudi te oblake, ki odbijajo svetlobo nazaj na Zemljo. Če ste bolj jutranji tip človeka, pa lahko vajo ponovite tudi pred oz. ob prvem jutranjem svetlikanju s tem, da morate tokrat gledati proti vzhodu.


Noctilucentni oblaki nad Madžarsko 15. junija letos. Vir: novica na NewScientist

Upajmo na jasne večere ta vikend! Fotke zaželjene, seveda če bo kaj videt. [:D]

Še dodatni povezavi:

Scientific American
Nasa

6 komentarjev

keber ::

Mogoče še omemba, da je bila 25. aprila letos iztreljena prva sonda, ki bo preučevala samo te nove oblake, prvič videne leta 1885.

AIM.

keber ::

Aja, glede izraza: če že tujka, so to noktilucentni oblaki, drugi jeziki pa imajo kar lepo izraz "svetleči nočni oblaki", seveda v svojem jeziku.

Trdi ::

Uro ali dve po sončnem zahodu? Kdaj je to približno v juliju? Jaz tečem ob enajstih.
Trdota d.o.o.

pizdindim ::

Ravno prav. Danes sonce zaide ob 20:52.

>>><<< ::

Je kdo videl te oblake? Kakšne slike?
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

gzibret ::

Jaz sem parkrat gledal zvečer v nebo, pa nisem opazil nič kaj podobnega opisu. Škoda... Morda drugo leto, če je letos že prepozno.
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva semena rastlin že trajno shranjena (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
508121 (6356) antonija
»

Nova zračna kasta: Microjet

Oddelek: Novice / Ostale najave
295641 (4091) Stepni Volk
»

Rusilni potres v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
10314806 (9041) ABX
»

je virtualno videnje filma ˝Dan pojutrišnjem˝ uresničljiva mora??

Oddelek: Problemi človeštva
313758 (2889) Yohan del Sud

Več podobnih tem