» »

Podvodni robot posnel izbruh vulkana

Podvodni robot posnel izbruh vulkana

CNet - Znanstveniki so uspeli posneti izbruh podvodnega vulkana West Mata, ki leži dober kilometer pod površjem Tihega oceana na območju Fidžija, Tonge in Samoe. Odkrili so ga maja letos, s pomočjo podvodnega robota z imenom Jason pa so napravili spektakularen posnetek erupcije od blizu. Gre za najgloblji vulkanski izbruh, ki je bil kdajkoli zabeležen na filmski trak. Ker je na tej globini hidrostatski tlak tako visok, da skoraj v celoti kompenzira vulkanski izbruh, so lahko kamero poslali povsem v bližino, kar je drugod nemogoče.

Kljub veliki globini in kislosti morja območje ni nenaseljeno. Biologi so tam našli razne rakce, ki so uspevali prav v bližini izbruha. Sedaj primerjajo njihovo DNK s tistimi, ki so jih našli 5000 kilometrov stran v podobnih okoljih, da bi ugotovili, ali so si v filogenetskem sorodu.

2 komentarja

WamPIRe- ::

Res hud posnetek!

gzibret ::

Lovely!

Sem letos gledal izbruh vulkana na Stromboliju v živo, iz roba kraterja, in moram rečt, da je občutek neprimerljiv s čimerkoli drugim na tem planetu.

In še nekaj... Takile vulkančki oz. hidrotermalni izviri okoli njih so bili verjetno hrana za prve organizme na Zemlji. Tele zadeve bruhajo razne kovine in razne kompozite v redukcijski obliki (Fe2+, Mn2+, Al2+ ipd), ki so jih organizmi oksidirali do konca in tako pridobivali energijo. Elektron pa so poturili kakim ne do popolnosti reduciranim anionom (NH3+2 npr.). Res zanimiva biokemija...

Danes, na kisiku, potekajo zadeve sicer zelo podobno, le molekuli, ki oddata in sprejmeta elektron (electron-donor, electron-acceptor) sta različni.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834768 (24730) NSA Agent
»

Planet X?

Oddelek: Znanost in tehnologija
243571 (2142) Monster
»

Posnetki izbruha vulkana iz vesolja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115338 (4517) jype
»

Japonski projekt Nozomi opuščen

Oddelek: Znanost in tehnologija
131495 (1315) Timor
»

Izumrtje dinozavrov

Oddelek: Znanost in tehnologija
163365 (3069) Lucifer Tanatos

Več podobnih tem