» »

RIAA in MPAA hočeta dostop do računalnikov

RIAA in MPAA hočeta dostop do računalnikov

Dnevnik - Vojna proti piratstvu postaja počasi zelo napeta. Tokrat se govori o predlogu zakona v ZDA, ki bi dovolili distribucijskim hišam filmov vdirati v računalnike navadnih državljanov, če sumijo, da le-ti delijo avtorske datoteke.

Glasbene založbe, filmski studii ter ostali lastniki avtorskih pravic bi lahko s pooblastilom RIAA ali MPAA brez nadzora dostopali do osebnih računalnikov zlih™ uporabnikov ter sporne vsebine pobrisali, blokirali ali onemogočili na kakšen drug način. Za dostop do računalnika bi naj zadostoval samo utemeljen sum, da uporabnik gosti zle™ datoteke. V primeru, da bi uporabniku zbrisali kakšen legalen posnetek, jih le-ta ne bi mogel tožiti brez dovoljenja javnega tožilca, pa še moral bi dokazati, da je utrpel materialno škodo večjo od 250 dolarjev.

Več informacij.

Na novico nas je opozoril Gavran.

59 komentarjev

«
1
2

_n00b_ ::

tema.

brez kometarja...:\

Nejc Pintar ::

Tukaj bi bila potrebna peticija.
Lahko je biti prvi, če si edini!

aljazh ::

/SARCASM ON:/

Ideja za Ambrušane: Slovenski parlament naj sprejme zakon, po katerem lahko "civili" opravijo hišno preiskavo pri Romih in vzamejo nazaj domnevno ukradene stvari, ki bi jih tam našli. Če slučajno vzamejo še kakšen predmet, ki je dejansko last Romov, se slednji nimajo pravice pritožiti, če stvar ni vredna več kot 50.000 SIT, pa še v tem primeru mora pritožbo odobriti državni tožilec.

/SARCASM OFF/

Amerika, država vseh državljanov, where do you go?

Agapetos ::

In the land of the brave, home of the free. Hahaha... zanimiva ameriška razlaga "svobode" in "demokracije".

poweroff ::

Zanimivo. Ko sva z minmaxom dve leti na NEST-u razlagala o Trusted Computingu, predvsem o tim. "traitor tracingu" je folk samo čudno gledal.

Zdaj se to uresničuje. Traitor tracing, da. Seveda rabijo pravno podlago zanj.
sudo poweroff

Pesimist ::

Erm kaj mislijo vdirati al z nalogo priti do racunalnika? Ker ce misliji vdirat be my guest :D

SaXsIm ::

hehe... Jaz pa hočem dostop do računalnikov vseh uslužbencev RIAA in MPAA. Pa če jim zbrišem neke pomembne podatke, me v primeru, da so vredni manj kot 1mio USD ne morejo tožit. Če je vrednost višja, morajo vprašati moje starše za dovoljenje. :\
SaXsIm

iskra ::

Aaaaa... Točno! Zato so hotele neke organizacije v Visti imeti backdoor, za katerega (razen vseh) ne bi vedel nihče drug.

No kar, tako se bo zvišala varnost uporabnikov, saj bo vsakdo, ki sadi in pobira rožice, imel še hardverski in softverski firewall in po možnosti še kak packet sniffer, ki jim bo povedal, da nekdo vdira. Pa naj vdrejo, če morejo. Zaščite za civile ne manjka.

Američani so res hecen narod - sami spodbijajo svoje vrednote, za katere se borijo po vsem svetu :D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Izi ::

To zna biti pa zanimivo.
Hackerji, ki lahko vdrejo v vsak računalnik so pravljica za otroke.
Skozi pravilno nastavljen Firewall ti lahko pridejo izključno samo zaradi tvoje napake in sicer, če si sam preneseš notri "trojanca", in ga nato zaženeš.
Me prav zanima kakšne trojance bodo razvijali za omogočanje vdorov.
Verjetno bodo poskušali podtikati trojance v muziko in video.
Ddosanja se verjetno ne bodo smelo posluževati, da bi ti sesuli firewall ali kakšnih podobnih nezakonitih metod.

Rezultat te vojne bo vsekakor močan razcvet novih orodij za vdiranje oz. raznoraznih trojancev >:D

Mavrik ::

Zakaj bi rabil trojanca, ko pa je to že lahko vgrajeno v OS?
The truth is rarely pure and never simple.

MasterMind ::

Zgleda da bom mogu moje iptables pravice bolj strogo narest :).
Gentoo, KDE uporabnik.

Kostko ::

Verjetno RIAA in MPAA nimata neomejenega števila alociranih IP rangeov ? V tem primeru je ustrezna rešitev očitna... ;) No vsaj dokler ne sprejmejo zakona da moj iptables ne sme blokirati njihovih paketkov :D

simnov ::

komentar riaa in mpaa so prfukjekni grem stavit , da že zdaj tudi vdirajo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: simnov ()

Pesimist ::

te je ze dovolj peeruardian :D

balocom ::

RIAA pa MPAA mata že zdej bot-e za p2p.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Dr_M ::

hm, a se samo men zdi, al se komu drugmu, da grejo pa zdej ze resno predalec?!
sej je hecno brat o njihovih krizarskih vojnah, ampak useen je pa tole kaplja cez rob.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

sverde21 ::

Ma tile bi rad vedl za vsak klik, ki ga naredim z miško, če slučajn grem čez link kake P2P strani jim bo že red alert pisku v njihovem kontrol centru:D . Fora z firewalli ni glih pametna, ker je veliko n00bov, ki niti ne vejo kaj firewall je, kak se bodo pa oni zaščitl pred temi :\ .

Jst bi sedeže teh organizacij obložu z nekaj C4 in prtisnu na rdeč gumbek >:D . Sej OK, ni jim všeč, če nekdo kopira njihovo delo, meni tudi ni, ampak če bom vidu, da mi to ne prinaža dohodka bom pač poiskal nove načine za zaslužek...

Sicer pa tole sem že parkrat reku in bom še enkrat. Pirati oz. tisti, ki razmnožujemo jim delamo celo uslugo, ker če vzamem za primer glasbo, ti vidiš kolega, ki ma neko musko na svojem novem mp3-ju, mu rečeš dej mi mal za poslušat, muska ti je všeč, še ti si boš dol potegnu, mogoče boš celo na koncert šou,... se prav ubistvu jim P2P dela reklamo, ne pa škodo.

Kar se pa tiče muvi mejkerjev, zadnje čase jim veliko filmov prinaša vsote ok. 100 milj.$ ipd. igralci so svinjsko dragi,... včasih so lepo bli zadovoln z manjšimi honorarji, in so bili filmi mogoče še boljši kot sedaj.
<?php echo `w`; ?>

aljazh ::

Hmmm... čeprav se zna kmalu tudi v Sloveniji kaj spremeniti za nabiralce rožic. Danes na primer je šel skozi drugo branje predlog novele Zakona o elektronskih komunikacijah, ki predvideva 24-mesečno obvezno hrambo prometnih podatkov. Gre za implementacijo direktive EU, ki sicer od članic zahteva hrambo podatkov za obdobje od 6 do 24 mesecev. Naša vlada in njej naklonjene stranke so se odločile za maksimalno možno dobo, že omenjenih 24 mesecev. Da novela v petek ne bi bila sprejeta najbrž ne pričakuje nihče, ki vsaj malce pozna razmerja moči v prostorih na Šubičevi 4.

ShowDown ::

Še jim dam kjuče od vhodnih vrat?:\

crush ::

lol. zalostno je k v ameriki je mozno to in se vec...

kekz ::

Naredimo revolucijo in postavomo svoj Internet2, v katerem ne bo prostora za RIAA, MPAA in podobne. Skratka, postavimo free open internet (odprt in svoboden), kakršen je nekoč Internet 1 že bil >:D :D

Legend(SLO) ::

Men se zdi pa predlog čist dober, sam naj pol dovolijo tut obraten oz. naj pač dovolijo širšim množicam vderat in brisat prosto po njihovih računalnikih. Sej navadni posamezniki si pa ja zaslužjo/mo mal več pravic, da pač v svoji nesposobnosti brišemo kr mal povprek. Al pa da naj gre vodilni, ki požegna brisanje na milost in nemilost vsem nezadovolnim čez park javno najavlen prej kdaj bo šel nezavarvan. Če ga kdo poškoduje ne odgovarja razen, če ga sprau do 75% invalidnosti vsaj in še to če ga naklepno.
krneki

Tic ::

aljazh: V VB lahko user zahteva izbris logov njegovih IP številk, čeprav se beležijo, pravtako 2 leti. Kdaj bo to možno pri nas?
persona civitas ;>

smash ::

ma to so iluzije..kaj takega tudi v zda ne bo šlo prek ustavnih pravic...

driver_x ::

Sicer pa tole sem že parkrat reku in bom še enkrat. Pirati oz. tisti, ki razmnožujemo jim delamo celo uslugo, ker če vzamem za primer glasbo, ti vidiš kolega, ki ma neko musko na svojem novem mp3-ju, mu rečeš dej mi mal za poslušat, muska ti je všeč, še ti si boš dol potegnu, mogoče boš celo na koncert šou,... se prav ubistvu jim P2P dela reklamo, ne pa škodo.


Ja, samo moraš ločiti med založbami in izvajalci. Pred leti mi je znanec, član povprečnega slovenskega banda, pripovedoval, da je izdaja CD-ja za njih strošek. V izdajo morajo vložiti kar nekaj denarja, zaslužek od prodaje pa itak poberejo založbe. Ampak band ta strošek jemlje kot reklamo, saj se potem vrtijo po radijskih postajah, ljudje pa jih vabijo na koncerte. Avtorjem denar prinašajo v glavnem koncerti.
Ni mi pa jasno tole: za izvajalce (in založbe) je najboljša reklama vrtenje glasbe po radijskih postajah, saj je znano, da ko določen komad slišiš n-krat, ti le ta "pride v uho". Po drugi strani pa razna združenja zahtevajo nadomestila za vsako javno predvajanje. Me zanima, kaj bi bilo, če bi npr. združenje radijskih postaj reklo: vas gleda tisti, si svojo musko sukajte sami, mi vrtimo samo še tuje avtorje.

marvin42 ::

a za tujo glasbo pa ne plačuješ nadomestila?
Mostly Harmless

phantom ::

Zakaj pa band preprosto ne objavi svoje glasbe na internetu? Manj stroškov, pa še radii bodo več predvajali muziko, ker založbe ne bodo kasirale od vsakega komada.
~
~
:wq

Wega ::

Vsi skupaj se sploh lotevajo vse te stvari čisto z napačnega konca. Naši nadpapeži z dajatvami na nosilce in množilce informacij še bolj pa SSovski raaain mpaa.
Prvo kot prvo je potrebno ukiniti vse avtorje. Le ti so namreč v resnici izvirno zlo in zaradi njih sploh prihaja do pojava piratiziranja in posledično kaznivega dejanja. Dandanes je tako v kriminal zavedena že marsikatera mlada mamica, sicer svetnica, niti sanja se ji pa ne, da je Nodi s p2p vrtička nelegalen. Kdo je kriv? Ja avtorji seveda.
Ostali zaradi mene lahko ostanejo - založbe, posredniki, trgovci; njim so avtorji že danes tako ali tako nujno zlo in ne bi imeli nič proti njihovemu radiranju.(*)
Druga možnost pa je drastična obdavčitev odprtokodnih, brezplačnih in/ali shareware izdelkov. Sicer so to deloma že uvedli z obdavčitvijo nosilcev informacij ("prispevek" plačuješ neglede na to, kaj imaš na disku,) vendar je stopnja veliko premajhna. Dvigniti bi jo morali na višino cene povprečnega slovenskega filma na DVDju v trgovini (pod "akcija") tam nekje 4 - 5K SIT (16, 17 eurov).

(*) opomba: ker bi ukinitev avtorskega ustvarjanja pri nekaterih povzročila travme bi se dovolilo ustvarjanje za lastne potrebe in samo zase vendar največ v treh izvodih.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

aljazh ::

V VB lahko user zahteva izbris logov njegovih IP številk, čeprav se beležijo, pravtako 2 leti. Kdaj bo to možno pri nas?


Če bo prihajajoči zakon zahteval 24-mesečno hrambo podatkov, uporabnik v tem obdobju ne bo mogel zahtevati izbrisa, saj bo ISP _dolžan_ hraniti podatke. Najbrž mu bo v nasprotnem primeru grozila celo kakšna sankcija.

Po sedanji ureditvi pa mora ISP podatke anonimizirati takoj ko to ni več potrebno za opravljanje storitev ali njihovo zaračunavanje.

c3p0 ::

offtopic:

ali v ta zakon spadajo tudi www in email logi? Teh se namreč zna nabrat tudi po nekaj G na dan za bolj obiskane sajte oz. večje email strežnike. Kdo bo to vse arhiviral in celo hranil 24 mesecev...

poweroff ::

No kar, tako se bo zvišala varnost uporabnikov, saj bo vsakdo, ki sadi in pobira rožice, imel še hardverski in softverski firewall in po možnosti še kak packet sniffer, ki jim bo povedal, da nekdo vdira. Pa naj vdrejo, če morejo. Zaščite za civile ne manjka.
LOL. Firewall ti ne bo pomagal. Softwerski ne zato, ker bo s "centrom" komuniciralo jedro operacijskega sistema (direktno, mimo aplikacij).
Hardwerski pa zato ne, ker hardwerski požarni zidovi navadno blokirajo zgolj vhodne povezave. Če ti začneš povezavo se le-ta navadno ne blokira ("calling home", hehe). Bi pa rad videl P2P junaka, ki bo filtering nastavil na in/out povezave. >:D
sudo poweroff

jype ::

Matthai> Bi pa rad videl P2P junaka, ki bo filtering nastavil na in/out povezave.

Glej me.

Daedalus ::

lol. zalostno je k v ameriki je mozno to in se vec...

Žalostno je to, da se tudi pri nas počasi pripravlja teren za razne prijetnosti. Pa tega nihče ne opazi, ker je preveč obremenjen z "butastimi Ameri."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Jst bi sedeže teh organizacij obložu z nekaj C4 in prtisnu na rdeč gumbek
Pa ti si islamski, pardon - piratski - terorist!

Itak ne bo noben od vas nič naredil in vas bodo skuhali kot žabe. Počasi, pa zanesljivo.
sudo poweroff

metalheart ::

Free komadi od bandov na spletnih straneh? Hmm, saj to nekateri že počnejo....pohvalno dejanje:)

Glede te RIAA in MPAA, kreteni mejhni... :D
Ce je to res,bom imel pa dodaten PC ki nebo imel neta in bo namenjen samo za glasbo(in filme):)

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

jype: Matthai> Bi pa rad videl P2P junaka, ki bo filtering nastavil na in/out povezave.
Glej me.

jype, ti ne šteješ. Statistično gledano si "outlayer" in te zanemarimo.

Je pa dejstvo, da se bodo glede na "traitor tracing" tehnologijo MD5 podpisi datotek, ki jih je treba odstraniti lahko prenesli skupaj z najnovejšimi varnostnimi popravki. Tega pa ne moreš blokirati s firewallom. Ko boš torej namestil popravke za svoj priljubljeni OS (seveda samo če boš uporabljal Visto), bo "WGA tratitor tracing" dobil tudi sezname datotek, ki jih je treba uničiti. Zakon pa jim bo dal le pravno osnovo za tako uničevanje.

Če pa zakon ne bo sprejet, bo pa pač ob naslednjem updatu potrebno "centralni urad za preprečevanje piratstva" obvestiti, da se na tem in tem naslovu nahajajo sumljive datoteke in da je treba tja napotiti posebno protipiratsko enoto s solzilcem in lisicami.

Na voljo imaš sicer tudi možnost, da si varnostnih popravkov ne nameščaš... ampak ta možnost ni ravno zdrava. Poleg tega boš morda potreboval kakšno nadgradnjo kakšnega softwera, ki bo zahteval SP2, SP3,...

Ali pa presedlaš na drug OS. Kar pa večina spet ni sposobna storiti.

Pečeni ste, tako ali drugače. >:D
sudo poweroff

Piranha ::

Potem bo, če se ne motim, Linux res postal prava alternativa? :)

Jaz pravim, da kjer je volja obstaja tudi pot. Vedno se bo našla pot kako lepo varno dalje širit nelegalne vsebine. :)
Piranha

Izi ::

Tega pa ne moreš blokirati s firewallom. Ko boš torej namestil popravke za svoj priljubljeni OS (seveda samo če boš uporabljal Visto), bo "WGA tratitor tracing" dobil tudi sezname datotek, ki jih je treba uničiti.

V tem primeru bi morali v aktivno sodelovanje z RIAA in MPAA vključiti tudi Microsoft, kar pa ne verjamem, da bi Microsoft v svoje popravke namerno vključeval "viruse", ki bi nato brisali izbrane datoteke.

Druga stvar, ki jo pozabljaš je pa, da skoraj vsi uporabljamo poleg Firewalla, ki v tem primeru res nebi deloval, tudi Antivirus program, ki pa ni Microsoftov.
Vsak količkaj uporaben Antivirus program bi te moral opozoriti, da hoče nekaj brisati tvoje datoteke brez tvojega dovoljenja, tudi v primeru, da tisti prenešeni "popravki" ne bi bili prepoznani kot virus.

Keyser Soze ::

Ne samo to.

Si predstavljate kakšen promet bi imelo podjetje, ki bi razvilo aplikacije, ki bi preprečevale takšne vdore?
OM, F, G!

fiction ::

Izi: Ce je kernel kompromitiran, ti noben superduper user-land program ne more vec pomagati. Programi v uporabniskem prostoru
navsezdanje zmeraj klicejo usluge jedra (sistemski klici) in tvoj program ne more niti odpreti datoteke, brez da bi vmes posredoval
OS, ki pa seveda lahko uporabniskim programom tudi "laze".
Torej tudi z antivirusnim programom, ki ni od Microsofta, programskim pozarnim zidom ipd. ne mores narediti prav nic.

Kostko ::

Kompromitiranost OS kernelov je pa nekaj samoumevnega al kako ? :\ Četudi bi mogoče Microsoft podlegel pritisku in v svoj kernel vgradil tako neumnost (ne vem kakšna je dejansko verjetnost da bi se kaj takega zgodilo), je nemogoče da bi se kaj takega zgodilo v kakem odprtokodnem OSu...

Še dobro da uporabljamo odprtokodne operacijske sisteme, a ne ;)

driver_x ::

aja, kako bodo pa vedeli, da je en mp3 ali divx na mojem disku ukraden in da ga nisem kupil v kateri izmed internetnih prodajaln? verjetno bo zraven vsakega mp3-ja potrebno imeti se racun.txt. lahko se bo pa enkrat mesečno doma oglasil agent, ki mu bomo plačali nadomestilo za uporabo avtorskega dela, hkrati bo pa še pregledal računalnik, če na njem morebiti ni kaj sumljivega.

Gamez0r ::

Emmm, not gonna happen...:\
WTF!

ender ::

sammy73: preprosto, kupljene datoteke bodo zaščitene z DRMjem, da jih ne bi kopiral kakor se ti zljubi.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

MrStein ::

Izi:
Vsak količkaj uporaben Antivirus program bi te moral opozoriti, da hoče nekaj brisati tvoje datoteke brez tvojega dovoljenja, tudi v primeru, da tisti prenešeni "popravki" ne bi bili prepoznani kot virus.

Misliš tako kot te je opozoril na Sony rootkit ? (namreč nikakor, če kdo ne ve)


Keyser Soze:
Si predstavljate kakšen promet bi imelo podjetje, ki bi razvilo aplikacije, ki bi preprečevale takšne vdore?

Ja, ful prometa bi imel v anusu v svoji celici.
A vidiš kje podjetje, ki "ima ful promet" s programom, ki preprečuje DMCA zaščite ? No vidiš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Fatboyslim ::

To se ne bo nikoli zgodilo. IMO je to le še večji pritisk teh organizacij na uporabnike

_n00b_ ::

@Fatboyslim: nvm, nvm... ppdobno se je govorilo pri drm iirc. "to se ne bo nikol zgodilo". je ze realnost.:\ imho je samo vprasanje casa preden vsilijo to...

sverde21 ::

Jah vsilijo nam lahko, če se ne bo noben upru, treba bi se blo organizirat in te organizacije eliminirat ;) .
<?php echo `w`; ?>

shadow7 ::

@Matthai
Ko boš torej namestil popravke za svoj priljubljeni OS (seveda samo če boš uporabljal Visto), bo "WGA tratitor tracing" dobil tudi sezname datotek, ki jih je treba uničiti.

Glede teh zadev pa kombinacija virtualnih serverjev in HW firewallov z ločenimi internimi mrežami rulajo. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadow7 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
234808 (3567) Matrin
»

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Oddelek: Novice / Zasebnost
468035 (6771) M.B.
»

"Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
637750 (5852) RokX
»

Kiberpipa: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Oddelek: Problemi človeštva
62892 (2783) Eschelon
»

download mp3

Oddelek: Zvok in slika
253460 (3071) macplus

Več podobnih tem