» »

Sony-eva kriza identitete

Sony-eva kriza identitete

Slo-Tech - Sony se je razrasel v dinozavra, ki ponuja od losijonov, baterij, zavarovalnin, bančnih storitev, do nam bolj znanih filmov, televizorjev in Hi-Fi opreme. Zaradi preobsežnosti, je verjetno izgubil tako ostrino na tržišču, kot tudi ugled svoje znamke.

Izumitelju Walkmana je tržišče prevzel Apple Computers inc. z iPodom. Spregledali so tudi potencial LCD TV-jev, ker so stavili na plazmo in bili prisiljeni v sodelovanje s Samsungom. Soizumitelj CD formata je sedaj v premnogih bitkah, npr. na področju naslednjega medijskega formata: Blu Ray vs. HD-DVD, igralnih konzol, kjer se bodo spopadli Xbox360, Nintento Wii in PS3. Z odkupom Konica-Minoltinega dela, si je le nekoliko olajšal boj s Canonom in ostalimi...

Za nekatere poteze so si krivi tudi sami, tu je predvsem govora o lanski polomiji z Rootkitom. Podobno vprašljiva za ugled je bila ustanovitev paralelne lukszne veje pod imenom Qualia. Nekoč je Sony pomenil več. Veliko več.

Sir Howard Stringer, ki je trenutno vodilni Sonya, ima pred seboj težko delo povrniti tako ugled, inovativnost, kot ostrino na tržišču. S ponudbo "premium" izdelkov na temo PSP-ja, mu to verjetno (še) ne bo uspelo.

17 komentarjev

Looooooka ::

se cist strinjam z novico...njihova roba je sla v tri krasne...
ze njihovi tv-ji niso cist nc druzga kot overpriced brand.Se bl splaca drugje kupit...je ceneje in na zalost je kvaliteta ista ce ne celo boljsa.
naj skenslajo par linij pa bo.

R33D3M33R ::

Nekateri Sonyevi izdelki so še vedno odlični. Pred časom sem kupil CD-MP3 predvajalnik Sony DNE 270EE in moram reči, da tako odličnega predvajalnika za tako ceno že dolgo nisem videl. Recimo že avtonomija baterij je neverjetna (več kot 60 ur 8-O ), da ne govorim o odličnem Anti-Shock sistemu.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Shinobi ::

Bravo Stepni Volk! Pohvale vreden clanek in nekaj povsem novega, da nisi omenil sadonjakov in fructala d.d. Le naprej tak, pa se zelo lepo berljiv in zanimiv clanek ti je ratal.

Vajenc ::

To so natolcovanja. Firme imajo sinusoidno krivuljo rasti in tako je tudi pri Sonyju, sploh pa če so "lovke" tako razpršene po različnih proizvodih in storitvah.
Za primer kakovosti: za monitorje imajo 1 mesec garancije na mrtvo piko, pri digitalnih fotoaparatih imajo poleg ostalih dobrih stvari tudi najvzdržljivejše baterije, pri TV-jih je zvok in slika še vedno kot se šika...
Mogoče postaja le konkurenca kvalitetnejša (Samsung), Sony pa je kvaliteten že od nekdaj in po mojem to tudi ostaja.

Z-lot ::

Ne sme se pozabiti na ubogo bitje po imenu Aibo :cry:

Stepni Volk ::

Ne gre za kvaliteto, temveč za izgubo identitete, kot pravi že naslov.

Samsung in Sony imata skupno tovarno TV LCD zaslonov, do razlik do katerih prihaja je razlika v oblikovanju in snovanju ostale elektronike, ter programja okoli posameznih modelov. Zaslon je tako identičen, sam televizor, kot celota pa ne nujno. S tem, da Sony jemlje zaslone tudi drugje, ne samo iz skupne tovarne: Nove poslovne povezave pri LCD TVjih.

Če pogledamo Apple Computer Inc. je prav tako že izgubil idenditeto. Zame vsaj v obdobju, ko je odslovil Steve Jobsa in celo dovoli drugim izdelovalcem delati "jabolčne klone". En takšnih je bil Umax, ki ga sedaj bolj poznamo pod njegovimi DVD proizvodi: Yamada in Chilli...
Z vrnitvijo glavnega Steva (je bil še Wozniak) ja Apple Computer Inc. ponovno zaživel. Očitno investitorji raje investirajo v karizmo. S karizmo pa je verjetno tudi lažje uveljaviti kakšno "noro idejo", ki jo drugače board of directors ne bi spustil skozi, zaradi konstantne skrib glede rasta delnice in dividend.

Kot rečno višje, je tudi dejstvo, da je Sony pokopal Aiba, bolj posledica finančni posegov v smislu konca prejšnjega odstavka, kot karizmatična poteza prebujanja uspavanega dinozavra.

klemen22 ::

Ne vem no meni se jebe za identiteto od Sonya ->dokler bodo delali odlične in kvalitetne stvari.:\ Doma imam videorekorder od Sonya star več ko pet let in je res špica.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Vajenc ::

Res sem malo spregledal naslov, ampak nisem dosti zgrešil bistva. Pa tudi, če podjetje postane "Corporate Octopus", to ne pomeni nujno krizo identitete. Mitsubishi je poleg vsega ostalega, še vedno znan, kot kvaliteten avto. In pomojem Sony ni Mercedes med Tv (to je mogoče kaka Loewe), ampak je kvalitetna roba za široko potrošnjo.
Je pa res, da Jablani ratuje prodaja z karizmo (trend), sem gledal kakšne iPode delajo ekskluzivno za ZDA-zvezde (z diamantki...), ljudje to vidijo in si želijo raje iPod, kot podobno kvaliteten in estetski, a cenejši proizvod.
Edit:slovnica

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Stepni Volk ::

Bivši pomemben programer pri Apple Computers Inc. Peter Hoddie je sedaj vodeči razvoja programja pri Sonyu (programski oddelek. How Sony failed to connect, again

Legend(SLO) ::

pri digitalnih fotoaparatih imajo poleg ostalih dobrih stvari tudi najvzdržljivejše baterije


In to utemeljuješ s čem. Sonyev ma oz. je 6 mescov nazaj k sm kupvou digitalca mel še precej obične 2 AA baterije. Po podatkih o številu slik, ki so jih lahko posnel tut niso bli glih neki. Se pa to nanaša na tamale fotkiče nevem kako je z čem večjim. Sam če kej majo pa baterije porazne.
krneki

Stepni Volk ::

Sonyeva nekoliko zapletla lovka*: Sony BMG je odpustila dva vodilna.

* saga o rootkitu

R33D3M33R ::

Saj ni mislil priloženih baterij, tiste so zanič. Uporabiti je treba nove, po možnosti baterije za polnjenje. Tedaj vidiš kako varčne so njihove naprave. Sem že prej napisal kako dolgo mi zdrži MP3 predvajalnik s enimi 1600 baterijami.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Vajenc ::

Ne vem, ali so to baterije ali varčne naprave, preverjeno pa vem, da zdržijo 2 x AA v sonyju dlje, kot baterija priložena canon ixus 40 (li-ion).

opeter ::

Ja pa sem pri Mimovrste.com naročil en (po mojih pojmih) super ugoden MP3/Atrac Sony D-NE270EE CD Walkman. Baje baterija zdrži 80 ur. Bom takoj preveril (in vam poročal), ko ga dobim.
Meni je Sony še vedno nekako luksuzen brand (razen tega CD player-ja). Vsaj po cenah sodeč.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

R33D3M33R ::

crnapika: Jaz ga imam. Baterije zdržijo res ogromno, vendar pa 80 ur velja za Sonyev Atrac format, za MP3 naj bi se gibalo okrog 65 ur. Anti-Shock ima fenomenalen, oglej si moj review :))
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

opeter ::

Ej, hvala. Super si to napisal. Tudi meni gredo na jetra brezvezni Flash Playerji. Flash spomin je v zadovoljivi količini (torej nekaj GB-ov) še vedno (pre)drag. CD je n-krat cenejša rešitev. Upam, da bom dobil slično dober izdelek, kot si ga opisal na tvojem blogu. Thanks, bilo je zelo zanimivo!!!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Matevžk ::

(offtopic)
Hm, jaz sem imel CD MP3 player (dolgo nazaj, v bistvu enega prvih, ki je obstajal, dal sem pa zanj takrat 50 tisočakov) ... V splošnem zelo v redu zadevca, ogromno glasbe imaš vedno na dosegu roke, VENDAR. Zdaj kupujem nov predvajalnik in kupil si bom flash zadevico (1 GB). Ne samo zaradi velikosti/nerodnosti/slab(š)e odpornosti na tresljaje/... cede plejerjev ... ampak tudi zato, ker če nekje dobim neke nove komade, se mi potem niti pod razno ne da spreminjati/dopekavati/... plošče (sploh pri današnji "kvaliteti" pečic in ploščkov, ko gre lahko 100 stvari narobe).
Flash je zakon :D.
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5011043 (8518) lukanium
»

CRT monitor ostrina

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61275 (1185) Pudding
»

Sony prenehal izdelovati plazme

Oddelek: Novice / Rezultati
165196 (4173) javaman
»

Digitalni fotoaparat do 100k

Oddelek: Kaj kupiti
473153 (2516) TribesMan
»

Pomoč pri izbiri digitalnega fotoaparata....

Oddelek: Kaj kupiti
372366 (1960) Koci

Več podobnih tem