» »

CRT monitor ostrina

CRT monitor ostrina

Pudding ::

Ostrina na zaslonu monitorja se spreminja s tem, kar je na njem prikazano. Recimo: vecinoma ozadje bele barve -> dobra ostrina, vecinoma ozadje crne barve -> slaba ostrina. Je to nastavljivo s kaksnimi potenciometri v notranjosti ali je cas da si kupim lcd?

kixs ::

Ce je po celotni povrsini enaka ostrina (ali pac neostrina), potem lahko malo nastavljas, ce imas kontrole, fokus in konvergenco.

Naceloma sta najbolj problematicni prav bela podlaga in crne crke in obratno, crna podlaga in bele crke.

Odvisno je tudi od uporabljene locljivosti. Visja je, slabsa bo ostrina. Enako je z frek. osvezevanja. Nekaterim ekranom se nad 85Hz precej poslabsa.

Edino LCD ima ostrino, da jo lahko rezes. Pri CRT-ju moras imet kar srecno, da imas dobro ostrino po celem zaslonu.

lp

Vanich ::

Ma, nekej se da šraubati: notri pod pokrovom na
katodni cevi imaš vsaj dva ali tri potenciometre.
Samo merkej da te ne bo zrukal, ker boš
moral šraubati pod napetostjo.

kixs ::

Novejsi CRT-ji (od vsaj 2000 naprej), nimajo vec potenciometrov. Vse se kontrolira preko kontrol in pa preko servisnega modula, ki ga imajo naceloma samo serviserji.

Za Sony je to skor ziher. Verjetno tudi za ostale.

lp

Pudding ::

Mene zanima bolj teoreticno ozadje zakaj se to zgodi :) Azrael pleeeeeease :D

Azrael ::

Problem je običajno iztrošena katodna cev, lahko pa tudi slabi kondiji v napajalnem delu.

Ostrina slike je odvisna tako od curka elektronov (stanja katodne cevi in osvetljenosti), napetosti na 4. mrežici, malo tudi od anodne napetosti in malenkostno od napetosti druge mrežice (Ug2). Previsoka frekvenca osveževanja tudi slabo vpliva na ostrino slike, saj je katodna cev bolj obremenjena in v takih primerih elektronika ne zagotavlja dovolj energije za doro delovanje.

Če pri uporabi Nokia Monitor Test (Ne skrbi zaradi imena, programček dela tudi na drugih znamkah monitorjev) pri High Voltage testu slika pumpa in se zvija, je zelo verjetno problem v kondijih. Če so te deformacije majhne ali sploh neopazne, potem je elektronika v redu in je nekaj narobe s katodno cevjo.

Kako (vsaj začasno) odpraviti problem z ostrino slike zaradi iztrošene katodne cevi?

- Nekateri monitorji ponujajo nastavitve fokusa (ostrine) v servisnih menujih (obvezno si zabelež vrednosti, preden jih greš spreminjati ali pa bo s*anje).
-Včasih je ta možnost na razpolago tudi v menujih dostopnih navadnim uporabnikom

Včasih te možnosti sploh ni ali pa ne da dobrega rezultata. Takrat je treba odpreti monitor in pogledati na VN trafo, ki ima običajno 2 ali 3 trimerje, ki so močno izolirani, saj so tam napetosti do 5kV. Torej visoka napetost, kjer ni prostora za neumnosti.

Zgornji in srednji trimer (če obstaja) sta namenjena za fokus. V tem primeru z enim nastavljaš ostrino po horizontali in z drugim po vertikali, v nekaterih primerih pa eden služi za grobo in drug za fino nastavitev fokusa. Poskusi izbrskati servisni manual za tvoj monitor.

Spodnji trimer (če obstaja in ni zalit je namenjen regulaciji osnovne svetlosti (napetosti druge rešetke (Ug2). Če je ta napetost (okoli 550V, odvisno od tipa katodne cevi) prenizko nastavljena, je slika mračna, tudi če je svetloba nastavljena na maksimum. Če pa je nastavljena previsoko, je slika v vsakem primeru presvetla ali sploh samo bela z nekaj temnimi packami ali še to ne.

Obstaja še nekaj bolj hard core rešitev, vendar niso vedno uporabne ali pa prinašajo tveganje, da bo katodna cev po njih dokončno odpovedala..

Če te zanima še kaj, pa kar vprašaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pudding ::

Hvala za izcrpen odgovor :D

V servisnem menuju od moje Nokie (v katerega se pride tako, da med vklopom drzis tipko menu in potem vneses geslo 7711) sem prestavil vsako nastavitev, vendar nic ne pomaga. Bom predal strokovnjaku za visoke napetosti, da pogleda, ce lahko kaj izboljsa s potenciometri.

In se enkrat hvala :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mrtvi pixli

Oddelek: Pomoč in nasveti
408080 (7040) Pyr0Beast
»

Home Made Osciloskop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
115164 (4212) Azrael
»

Statična elektrika na monitorju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
262250 (1865) Pyr0Beast
»

crt monitor_slika cez cas potemni

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5967 (891) Azrael
»

Neostra slika na monitorju

Oddelek: Strojna oprema
111433 (1198) mato22

Več podobnih tem