» »

Pomoč pri izbiri digitalnega fotoaparata....

Pomoč pri izbiri digitalnega fotoaparata....

Mulh ::

Odločam se med naslednjimi:

http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php...
+ 256mb memory kartica

http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php...
+256mb memory kartica

http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php...

Kaj svetujete od tega ? ter zakaj ?

Mogoče svetujete kaj čisto drugega ?Hočem pa da ima več kot 3.2 milijo točk....
Vsaj 3× optični zoom, ter da je majhen ( spraviti ga moram v žep), to je največja ovira, ker potrebujem majhnega ... ter 256mb kartica, no če že nebi šlo drugače, in bi bila res ugodnejša ponudba potem tudi 128.... ?

Zahvaljujem se vam za predloge, saj sem resno zmeden :|

?

Mr.B ::

Za slike na desktopi ali pa 10x15 je 3Mpixlov čez glavo dosti, še za poster je preveč.
Izberi takega i ima čim večji optižni zum in ne digitalnega.

Testiraj, kako elektronika deluje če se nekdo premika, in to ne samo kako zamaže, predvsem pa kako hitro naredi sliko, ker težave ki jih imam z mojim fotoaparatom je ta da ko se objekt malo premika, sploh noče slikati, ker se kar naprej hoče fokusirati, ko pa že slika, je pa ponavadi konec. Res pa da se mi ne da zadeve manual nastavljati itd, za eno sliko, oziroma pomembno je to da takrat ravno nimaš časa.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mulh ::

Hm ja.... to vem, da rabim optični zum, sam k rabim tut majhen, in tu je največ 3×....

Potem bom rajši vzel cenejšega....

Mogoče imaš kakšen predlog ? Kire firme pa se trenutno splača gledat ?

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mulh ()

Mulh ::

Kaj mislite je bolše, samsung ali olYmpus ?

lp

Caligula ::

256 Mb kartico vzami v Comtronu kjer je samo 10 jurjev. 512 Mb pa je 20 jurjev. To je zelo poceni.

Mulh ::

Ok, tnx, sm misliš, da se mi splača dat tolk za fotoaparat, ker ne vem, če bo veliko razlike, kot če dam 50k ?

Ker za ta denar dobim že res dober fotkič, sam k so veliki, js pa rabim majhnega za v žep....

lp

Phoebus ::

Jaz ti bolj kot samsunga priporočam olympusa ki že dooolgo obdobje dela fotoaparate in optično opremo in ve kako to gre.

Mulh ::

Ja, sj ravno to me mende....

Tu že piše da ma 5 milijonov pik pa neki, kk je pa v resnici, sam sm bog ve.....

Moral bi prbat :D

Kerega točno, bi mi pa svetoval, tja do 90k ?

lp

s56vpe ::

To je res in verjetno ma Oly res bolše slike sam servis je pa za znoret. ;(( Najbližji je v Pragi. Ne vem pa kak je v primeru samsunga.
Sm pred letom in pou kupil C4000, čer par mesecov je crknu. Reklamiram in čakam 34 dni, prinesem domov in še kr ni delal. Očitno so mislili da ne bom opaziu da še kr ne dela :\ . Nesem nazaj in zgleda da niso imeli več časa da bi pošiljali na servis, zato so mi 45 dan poslali novega, ki je bil brezhiben. V tem primeru garancija gre od začetka. Še sreča, ker je čer nekaj mesecev tudi ta crknil. Nesem na servis in ga dobim nazaj 46 dan (po klicanju na foto Beseničar). Zdaj nimam več garancije in če bo še kaj narobe gre direktno v koš.

Kvaliteta slik je pa odlična.
Škoda

LP
Peter

Mulh ::

Kwa pa pravite na tegale canona.....

http://www.nakupovanje.net/catalog/p110...

?

Phoebus ::

Jaz imam ne tako zelo rosno mladega Olympus 3020-Z in nisem imel nikoli nobenih problemov z njim. Mogoče je mičkeno malo bolj požrešen glede baterij v primerjavi z novejšimi modeli (in ima tako kot večina olympusov počasnejši AF), ampak slike so pa res lepe in dela brezhibno.
Edino pri daljših nočnih osvetlitvah (nekaj sekund) ima ogroooomno šuma, ampak to imajo itak vsi razen pro klase. Teli mičkeni kompakti pa sploh ne omogočajo tolk dolgih osvetlitev tako da ni za skrbet okol tega :D

danielka84 ::

tale menda ni lih za v zep ane:\
jst ti priporocam kakega sonyja.. npr P12 majhen, da je res za v zep, 5mpix, 3x opticni zoom... zelo dobre; lepe in ostre slike. pa zdi se mi da dobis dodatno baterijo zraven, prilozena je 32mb kartica, 256mb pa te nova stane okol 17ksit

na bolhi se mi zdi da se prodaja (isci pod "P12")
ni-da-ni

Phoebus ::

Aja glede resolucije...NIKAKOR ni samo resolucija merilo kvalitete slike! Obstajajo 3MP za odlično sliko in obstajajo 6MP z obupno sliko. Zelo veliko ima zraven tudi optika, vgrajen softver (ki se ga razen na PRO ne da spreminjat), ipd. Sicer je blo pa o tem veliko pisano, pa tudi na vsakem malo bolj resnem testu fotoaparatov to povdarijo.

S 3MP lahko komot razvijaš do 12x18 in bo max kvaliteta. "Moj" fotograf (studio) mi je rekel da lahko 3MP naprinta do A4 brez drastičnega padca v kvaliteti izgleda (remember, to so fotoprinterji, ne ink jet). Sam sem z mojim 3MP razvijal do 12x18 in lahko potrdim da je slika čudovita, brez zrnatosti ipd.

Tako da 4MP niso za staro šaro- raje vzemi npr. 4MP in dobro firmo (ki se je že prej ukvarjala s fotoaparati) kot pa 5 MP in kakšno firmo ki ne pozna fotoaparatov (npr. HP >:D ).

Mulh ::

Ja, sem videl da je ta cannon kr velik, sm tm piše debelost 32mm, sm kwa pa na desni strani sivi del, a to mislite da so mereili na ti strani ?

Em, kerega olympusa mi pa svetuješ ?

http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php... ta ?

Od sony ?

http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php...

lp

Em, z anima me še, slišu sm, da sony rad osvetljuje barve, rdeča za oranžno, to drži kej ?

lp

Phoebus ::

tule: http://www.tomshardware.com/consumer/in... poglej različne teste fotoaparatov in boš dobil občutek kakšne slike delajo kere firme ker so tam testne slike.

danielka84 ::

sam imam sonya in nisem zasledil kaksnih problemov, tudi slisal nisem od koga za tisto o barvah.
drugace pa imas dve top strani , na katerih teste, polno slik ter mnenja...
http://www.dpreview.com/reviews/
ter
http://steves-digicams.com/hardware_reviews.html
ni-da-ni

Mulh ::

Hehe, navdušu sm se nad
http://steves-digicams.com/2004_reviews...

In, mislim da bo tale padu.....

Mislite da je dobra izbira ?

lp

RacMan007 ::

Živček, če ti je že res do velikosti (majhnosti) fotoaparata, domnevam, da ga boš precej nosil okoli. Če ga boš precej nosil okoli, pomeni, da obstaja večja verjetnost, da ga boš kam butnu ali da ti bo padel. V tem primeru, razmisli o nabavi spodobnega fotoaparata za nizko ceno. Nizka cena pa ne pomeni nujno, da boš dobil nizko kvaliteto.
Osebno ti lahko priporočam en fotoaparat, ki je k nam na tržišče prišel šele pred približno mesecem dni, ampak imam izkušnje z njim še ko ga pri nas ni bilo. To je ta nov Benq DC S30

tle je link specifikacij
Tehnični podatki

Glede na to kar ponuja (ohišje je iz aluminija, fotoaparat je v roki lepo ležeč in daje občuitek kvalitetnega ohišja) in da dela zelo lepe slike, je njegova cena kar smešna. Pri nas je sicer okoli 50 tisočakov, splača pa se vzeti en dan za izlet v Avstrijo in ga tam nabavit. Pride smešnih 149 eurov, kar znese okoli 36 tisočakov. Pa nagrado so dobili lani za najbolj ekonomične (beri energijsko) fotoaparate. Z enim polnjenjem zdržijo celo večnost.
Slike dela lepe, na žalost pa nimam nobene s seboj, da bi ti dal vzorec na net.

danielka84 ::

pomoje pri sonyu zgresit nemores, bi ti pa priporocal da si se omislis dve dodatni AA ni-mh bateriji, ce mislis veliko slikat. Prilozeni naj bi zdrzali do okol 400posnetkov, kar je ze kar veliko.

poglej se malo za DSC w1 ali w12 imata namrec ful velek LCD zaslon in malce vec funkcij. pravtako 5mpix, pa 3x opticni... pa malo visjisi in krajsi kot tale p93, debelina je enaka.
ni-da-ni

Zgodovina sprememb…

Mulh ::

Ja, veliko ga bom nosil okoli..... Bom premislil o temule Benq-u ....

Ja baterije si bom tko in tko kupil še dve....

Moti me pri temu Benq, ker ne uporablja AA baterij, ker če mi slučajno kje zmanka, grem še vedno lahko v prvo trgovino pa navadne baterije, pa tudi ko baterija izgubi novo moč, za par jurju dobiš odlični AA bateriji....
To sem pozabil omeniti prej....

Jah sm pogledu te dva sonyja, sam to se cene pa že zlo dvignejo in ne vem....

Za 90k sem moram resno premisliti, js rabim pa še kartico, tle je pa čez 90 brez kartice :(

Moral bi dobiti koga, da mi ga pripelje s tujine >:D

TylerDurden ::

Canon a75

Prejšnji teden je tole kupil kolega, noter imaš vse kar rabiš in lahko samo začneš slikat. Polnilec, kartico in torbico. Ustreza vsem kriterije, poleg tega imaš servis v Sloveniji. Preizkušena varianta.
Let\'s make some soap ...

danielka84 ::

sej slike so lepe pri canonu, samo ko baterija usahne prej ko kaj konkretno poslikas. kjub stirim baterijam pa prej usahne kot sony z dvema. pa skoda da nima usb2.0, ker to je ze skoraj nuja pri prenasanju slik, razen ce se ti ljubi cakat, men se ne.
http://www.enaa.com ima precej nizje cene kot mixi.tv
ni-da-ni

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

@ zivcek

Pri nakupu kamere imej v vidu tudi tip spominske kartice. Trenutno najcenejši je CF - Compact Flash (glede na ceno Mb), plus, da ima CF tudi največjo spominsko kapaciteto.
Trenutno CF obvladuje 29%, Smart Media 26%, Memory Stick 25%, Multimedia Card 5%, CD-Card 11% in ostalo 4%.
Prognosa za 2006 je CF 10%, Smart Media 2%, Memory Stick 24%, Multimedia Card 6%, CD Card 56% in ostalo 2%.
vir CHIP 09/2004.

Pri izbiri spominske kartice imej v vidu tudi ostale naprave, ki jih morda že poseduješ... PDA, mobilni telefon itd...veliko dražje je, če imaš za vsako napravo svoj spominski medij.
Pri Memory Stick (Sony) imej v vidu, da ga podira samo Sony in še firme v njegovi lasti (Sharp, AIwa...)

Če si srečnik in še ne poseduješ drugih naprav, izberi takole:
če gledaš na trenutno ceno spomina ali na čim večji spomin = CF,
če gledaš v prihodnost= SD-Card.

Če izbereš Memory stick se zavedaj, da si vstopil v zelo monopolno druščino (beri Sony);(( .

Moj princip je, da vse naprave, ki jih posedujem delajo na AA baterijah in s CF spominom (da sem kompatibilen z mojim že obstoječimi napravicami)... tako si po celem svetu zelo fleksibilen.

O velikosti razmisli... kot rečeno 3Mp je čisto dovolj za družinsko fotografijo... 5Mp skoraj ne prinese dosti razlike, razen tega, da požre še enkrat več spomina na kartici... 5Mp kamera naredi na 256Mb kartico le cca 99 posnetkov z maksimalno ločljivostjo... zdaj pa pojdi takole na dopust8-O ...

Zgodovina sprememb…

Mulh ::

Za enaa vem, tu sem vsam sam kazal, ker je malo boljši opis....

Jah, tudi sam se gledal, čigava kartica je cenejša, vendar tu jo dobim v kompletu in me pride dosti ceneje, pač to kartico bom imel za fotkič in zaenkrat še ne rabim kartic nikjer drgje ;)

Imaš mogoče v misliš kak ql drug fotkič ? Kaj drugega, če cannona ne, sony ne, olympus ?

TylerDurden:

Kolk slik pa naredi povprečno z enim polnenjem ? Pa sj tega ne bi mogel nositi po žepih ?

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mulh ()

Stepni Volk ::

Neumno je govoriti, da Canon-u hitro mrknejo baterije... itd... vsak model ima svoje karekteristike... in različne baterije oz. akumulatorje... G5 tako naredi cca. 450 fotografij na polnjenje... odvisno od tega koliko časa uporabljaš LCD zaslon... če ga niti enkrat samkrat ne prišgeš, bo zdržal dlje... če imaš LCD non-stop prižgan pričakuj slabše rezultate...
Če ti je 256Mb kartica dovolj... potem ti bodo zadostovale prav vse baterije akumulatorji na tržišču... (kot rečeno 256Mb = pri 5Mp = cca.99 fotografij).
Zatakne se pri MicroDrive-ih / CFII, ki so mini trdi diski in poširajo energijo z velikim veseljem... a ker te to tako ne zanima, te naj tudi skrbi ne...

Preden kupiš katerikoli Fotoaparat, si sposodi kakšnega, pravzaprav kateregakoli pri kakšnem od prijateljev, znancev... pri praktični uporbi le tega boš prišel do različnih spoznanj, tudi do tega, kaj resnično potrebuješ...
Vsakemu izmed nas je pomembno nekaj drugega:
velikost,
spominjski medij,
goriščne razdalje,
kompatibilnost za nazaj (objektivi, baterije, spomnski medij, tiskalnik),
hitrost pripravljenosti kamere,
cena,
itd.

Optični ZOOM imenovati 3x ali 4x... je malce neumno... vsaj s fotografskega stališča... pomembno je, kje se začne... in kje konča... recimo pri klasičnih fotoaparatih 35mm Leica format... je to od 28mm (malce preden se začne FIsh Eye)... in naprej...
Te večkratniki povečav so tako le "nateg" za laične kupce. Digitalni zoom je pa ULTRA NATEG :D... saj če digitalno fotografiraš poljuben motiv... lahko potem doma na PC-ju poljubno DIGITALNO ZOOMIRAŠ :D...

Pri malih, beri žepnih kamerah sem sam opazil sledečo pomanjkljivost: tako lahke so, da je zelo težko fotografirati brez stojala... Optični ZOOM je tako popolnoma neuporaben, ker ti roka preveč drhti... slabša, ko je svetlobna jakost, slabše je. Z nakupom malega stojala - tripod-om je zadeva rešena.
Večja kamera ima seveda stabilnejšo pozicijo v rokah... vendar ne gre v žep...
kompromisi, kompromisi...>:D

Mulh ::

In kaj mi ti predlagaš naj kupim ?

Mogoče gdo ve, cifro za 2% popust pri www.enaa.com ?

lp

Stepni Volk ::

Ne bom ti govoril, kaj kupiti... vsake oči imajo svojega malarja... lahko ti le povem, kaj sem kupil sam in zakaj sem se tako odločil.
Pred 4 leti sem za cca. 30'000 SIT kupil HP 315 z 2.1Mp... Odpreš zaslonko in fotografiraš... Pogon 4xAA baterije... spomin CF. Od nastavitev lahko izbiraš semo ali bliskavica dela ali ne, VGA (640x480) ločljivost, 1200x1600 in 1200x1600fine, ter časovni sprožilec...
Namen je bil fotografirati moje otroke... le ti so v stalnem premikanju in jih tudi s klasično kamero težko ujameš v dostojen kader... predvsem je Digitalno ceneje, se da lažje obdelati doma itd... skratka med uporabo te cenene kamere sem se "naučil" kaj pravzaprav želim... seveda sem imel predznanje, ker imam klasičn body Canona 10S z različnimi objektivi... žena ima Nikon F-70 s prav tako nekaj objektivi...
Digitalček mi je bil všeč prav zaradi tega, ker sem lahko pritiskal in pritiskal in potem izbral posrečene slike... seveda se zelo hitro učiš kaj smeš fotografirati in kaj ne... povratna informacija je takojšnja... takoj ko prideš domov in si ogledaš na računalniškem zaslonu veš, kje si ga polomil... tisti LCD zaslonček, ti glede ostrine pove le, če je res zmaaazek...
Potem sem se lansko leto odločil, da je čas za "resne" zadeve... ker ima klasičen film prevedno v piksle okoli 30-40 (odvisno od filma) MP... sem kmalu ugotovil, da novega body-a ne mislim kupovati...
Brat, sicer fotograf po poklicu, je takrat uporabljal Canon G3... z njim in 1Gb CF je "zdržal" v Afriki cela dva meseca... spomina ni napolnil, navkljub safariju... zvečer je namreč posnetke pregledal na zaslonu in zbrisal ponesrečene (kader, ostrina itd...).. sposodil sem si kamero... in bil zadovoljen z njo... motil me je sicer poseben litij ionski akumulator... ker bi raje imel AA baterije...
Tako sem stopil do trgovine in kupil Canon G5... seveda v tistem trenutku najbolj cenejšem ponudniku na Internetu (nope ne v SLO>:D), kompromis do časa, ko bodo nekaj deset milijonski body-i na voljo za spodoben denar....
BTW razmišljal sem tudi o Canon 300D a me je zaustavila "zavrtost" glede različnih funkcij... sicer mi je všeč, da so Rusi s"hack"ali Firmware in omogočili skoraj vse funkcije veliko dražje 10D... a vseeno... 6Mp.. je le 1/5 filma...

Tvoj namen in cilj je popolnoma drugačen... tudi predzgodovine, kot praviš nimaš... torej si svoboden, da se odločiš za karkoli.. samo vedi, da boš naslednjič omejen za nazaj:D ...

Zgodovina sprememb…

TylerDurden ::

Moj canon a60 zdrži vseh 250 posentkov, kolikor jih stlačim na CF, potem jih vmes 3x pregleda moja punca, 1x jih pregledam še jaz, nato jih 2x downloadam na računalnik, potem poslikam še cca. 50 fotografij in so moje 4 1800 mAh baterije prazne. Download polne 128 mb kartice traja 2- 3 minute. Brezveze debatirat pri 3.2 MP aparatu o usb 2.0, ker ne rabiš, če bi imel 6MP nič ne rečem, ampak tukaj so pa slike precej majhne, pa tudi ne boš jih rabil v 30 sekundah, tistih 5 minut boš že počakal.
Let\'s make some soap ...

TylerDurden ::

za kodo enaa.com počakaj do ponedeljka oz. torka, takrat bi morala biti objavljena nova.
Let\'s make some soap ...

Mulh ::

Kje pa je objavljena ta koda ?

Jah k vsi govorite nej kupim bolj univerzalno kartico, kwa mi bo ?

To je tko kot je brat kupil fotkič, 2 leti nazaj, zravn kupu 32mb kartico, zdj pa folk 32mb meče strank, prav tako, bo kmalu tudi ta kartica premajhna....

lp

TylerDurden ::

Koda je v njhovem mailingu.

Kartica pa jah, CF je 1x cenejša, druge razlike pa ne boš opazil na prvi uč. Olympus ima še neke debilne fore, da če imaš SD noter ti dela panoramske posnetke, če imaš pa CF pa ne :\ Na Canonu tega seveda ni.
Let\'s make some soap ...

danielka84 ::

najbols da se kar sam odlocis kaj bos uzel, ne delaj prevec kompromisov glede karakteristik ki jih zelis, kajti potem bos drugo leto kupoval drugega(moje izkusnje).

glede kartice nevem zakaj delate tako sceno ce nima drugih naprav kam bi jih lahko vtaknil. Tako da si lahko izbere karkoli hoce. Res pa je da se razlikujejo v ceni. Moje mnenje pa je, ce kupis kartico za fotica jo drugje nebos uporabljal in bo stalno v foticu.

pa tega ne pravit da je 3.2mpix dovolj, sej mogoce je ampak tehnologija gre naprej in 5mpix je sedaj zlata sredina.:\ //mogoce pretiravam, je pa fajn da mas malo vec kot premal

drugace je pa tvoj denar in pac naredis z njim kaj ti pase; kupis trotlfotica al pa bolj solidno
zadevo.

ker ti je velikost pomembna, ti povem da nebos nobenga canona spravil v zep razen IXUS serije.
ni-da-ni

Stepni Volk ::

@ Zivcek

Pravzaprav se je tale tvoja tema originalno začela tule... na istem Forumu...
Čaka te 27 stramo novi spoznanj in izkušenj :D

CaqKa ::

dejomar ::

zivcek jst mam sony dsc-p73 pa je ql fotoaparat, je 20k cenejši od p93 razlika je le v megapixlih , menim pa da ti bo 4 mil. čisto dovolj.
zraven si kupi še 128mb kartico ki zdrži 82 posnetkov.
zraven dobiš še polnilc z 2 baterijami ki zdržijo cca. 400 posnetkov
ekran je svetel in pregleden
meniji so hitro dostopni in omogočajo nastavitev še pa še pa tudi na automatc lepo dela.
je tudi majhen in gre komot v žep
p73 ali p93 ne boš zgrešil:D
stay cool

Koci ::

Vzami Canon IXUS 430. Je majhen, lahek in dela skoraj takšne slike kot moj Canon G5.
Panta rei!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Koci ()

Dr_M ::

mal poglejte kasne objektive majo tej digitalci.... cudn da sploh kej svetlobe pride do CCDja.:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Koci ::

Še link
Panta rei!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri digitalni fotoaparat za okoli 100 K

Oddelek: Kaj kupiti
363053 (2541) gremlinatorv
»

Kaj men ite o Olympus C-750 UltraZoom digitalni fotoaparat + Lexar xD 128 MB

Oddelek: Kaj kupiti
71030 (945) Krofojed
»

Mnenje o foticu - nujno

Oddelek: Kaj kupiti
181340 (1040) frenk
»

digitalni fotoaparat

Oddelek: Kaj kupiti
172092 (1844) Fizikalko
»

Katero spominsko kartico za Canon A80?

Oddelek: Kaj kupiti
61504 (1407) Slowenc

Več podobnih tem