» »

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 % otrok in najstnikov izreklo, da so roboti lahko dobri družabniki, poroka stvar preteklosti?

45 komentarjev

strictom ::

Dokler stvar nebo nareta iz ene bio mase bo drvena. Butneš pa se prevrne. Zdajšni elektro motorčki so pa itak prepožrešni da bi taka stvar bila bolj učinkovita kot pa karjola naprimer.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Matevžk ::

Hm, tolk o Thomasovi teoriji avtomatizacije.
Js sm z njim!:))
lp, Matevžk

nicnevem ::

Večina ljudi ob teh robotih pomisli na avtomatizacijo, ni jim pa čisto takoj očitno, da večina te poteka "očem nevidno". So pa vseen ql za pogledat,..

..sploh tisti s pivcem! :D
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Matevžk ::

Hja, no, če želimo poceni avtomatizacijo, bo to verjetno pomenilo nekaj vrst splošnih robotov in to je to. Ne pa unikaten robot za vsako vrsto pločevinke posebej. In tole, recimo, je korak proti večji splošnosti robotov. Sicer v končni fazi seveda v tovarnah ne bodo delali humanoidi robotki, pa vseeno ... za pir postreč in sladoled prnest na plažo ... no, nč ne bom reku kok so primerni za to, ker jih bomo itak čez par let vidl in bodo nam na uslugo. :D
lp, Matevžk

nicnevem ::

No sej nič ne rečem. To so pač prvi koraki. Če pa pogledaš malo dalj na pot, ki leži pred nami, pa lahko na ljubo pivce gledaš tudi nekoliko drugače. Hladen, grenak, prijeten okus...informacijski tok, ki ga povzroči pitje piva, in ki ga nato opazuje naša zavest je mogoče proizvesti tudi na kak drug, cenejši način, kot z obiranjem hmelja, žetvijo ječmena itd. In ta informacijski to je (v bistvu užitek, ki ga sproži ta) je razlog, da pijemo pivo. Pognali ga pa bomo sčasoma...s Protokol-like simulacijo. Upam. :)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

Matevžk ::

Nč Protokol-like; Protokol je eden in ga bo Thomas patentiral takoj, ko bodo možni programski patenti, tako da ti ne bo dovolil narediti ničesar Protocol-like! :D Joke.
Anyway, ideje a'la Protokol se, po pravici povedano, kar malo bojim, ampak če bo njena uresničitev neizogibna in tranzicija painless, potem ... let it come, the sooner, the better! :)
lp, Matevžk

B-D_ ::

Mah... na eni strani sveta delajo robote ki kao "izpolnjujejo ukaze" (beri: poznajo 5 besed v natančno pravilni intonaciji če jih izgovori oseba pravega spola pravih let) in ne delajo nič uporabnega...

Nihče se pa ni spomnil npr. enega debilnega avtomata za sladoled, ki bi enostavno s šeflo šel zajeti kepico, ki bi jo izbral kupec preko gumba, jo fliknil v storžec in prodal stranki. Ena roka, ena kamera (da ve kje je konec sladoleda), en ne preveč kompliciran softwer in seveda posledično: velika znanost ter tisoč debilnih razlogov "zakaj se to ne bi smelo/dalo/znalo narediti", da ne bi bil kdo slučajno šel to ustvarit. :\ Tko se pa pač dela v sloveniji.

Mašine nej najprej delajo zadeve, ki jo delajo najmanj plačane osebe (ker je plača premosorazmerna z zahtevnostjo - vsaj v idealnem svetu)... sej poznate tisto o zamenjavi uporabnika s simple shell skripto (kar bi se že dalo narediti pri večini delavcev v pisarnah) 8-) kmalu bomo zamenjevali še gostince s simple robotiziranimi vozički. Le da bo tu še bonus: vozičkov za razliko od kelnarjev ne bo treba čakati pol leta, da nas postrežejo z napačnimi zadevami. :D

bzp ::

Kul. OwcA! Se take novice!

neoto ::

Za dela, ki so najmanj plačana, se sploh ne splača delat robote... Čemu? Da si povečaš stroške z nakupom in vzdrževanjem?
Po drugi strani pa roboti niso več tako butasti, kot se tukaj nekaterim zdi. Z novimi algoritmi se lahko celo učijo...
Bolj me jezi to, da se vse to dogaja na drugi strani kugle (imenovane Zemlja). Sploh če pogledamo, kakšne robote gradijo Japonci, in jih primerjamo z našimi Pak, Mak in Žak-i...

BluPhenix ::

Huh zanimivo. Prvi zgleda kot da so ga potegnili iz animeja Patlabor, kjer so tudi uporabljali robote za gradbena dela.

Zakaj pa ne robotov za gradbena dela? Zadeva se ne utrudi, je ni strah višine in drigne precej več kot navaden človek. To bi bilo uporabno kot dodatek delavcem. Pač robot dvigne marmorno ploščo, delavec ga usmerja kam naj jo postavi in potem, pritrdi. In še je takih možnosti.

ZA sladoled imam pa jaz še vedno raje lep ženski nasmeh kot pa robota. Tudi ta pivo :D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Fatboyslim ::

OMG kaka beda.
Kmalu bom inžinir gradbeništa in si nikakor nebi želel imeti tak hlod na gradbišču.

Kot sem rekel v prejšni podobni temi; za igračko bi bil preden se ne navelčam:\

Matevžk ::

No, takeli pa zavirate razvoj ...
Mislim, da bi se tale robotek z nekaj vloženega razvoja vanj kaj kmalu naučil biti zelo uporaben "hlod" ...
lp, Matevžk

Thomas ::

Ja, Fatboyslim bo zastarel grabenik skoraj takoj, ko bo prišel iz šole.

Zaenkrat kaže.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

keber ::

Hecno, pa v gradbeništvu je že toliko robotizacije in avtomatizacije, eni pa so proti robotskemu Mujotu.

jekleno ploščo za največji viadukt na svetu Millau v Franciji sta varila dva robotska varilnika. Hitreje, ceneje, boljše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

Gavran ::

In kdaj bo na voljo robot ki bo hodil namesto mene v fitness, ker v službi 8 ur sedim in gledam druge robote?

Thomas ::

Kdo pa je rekel, da boš v službi?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Fatboyslim ::

Posnetek tega robota sem gledal že nekaj mesecev nazaj in sploh ne vidim na katerem področju je bol uporaben :\ Preden je premaknil en lato (s človeško pomočjo) se je 3x zvrnil.
Še dobro da ti po "dobro" opravljenem delu robotek kao prinese pvio in celo (pazi tole) NALIJE pivo v kozarec.
Roboti niso sposbni razmišljati in nimajo razuma, ko pa jim bo uspelo narediti to pa ne bodo naredili robota temveč živo bitje.
Smilite se mi tisti ki nasedate tem foram :\

Fatboyslim ::

Hecno, pa v gradbeništvu je že toliko robotizacije in avtomatizacije, eni pa so proti robotskemu Mujotu.


Roboti ki jih operirajo ljudje in ki so točno sprogramirani za 1 delo so v rabi že mnoga leta v vsaki industriji :\

Matevžk ::

Fatboyslim ... bolje stati na nogah se bo naučil prej kot boš ti šel na privat ...
lp, Matevžk

keber ::

Fatboyslim:
dolgoročno bo Mujotom iz mesa in krvi odklenkalo. Takrat bo gradbeništvo šele dobilo zamah. Res ne vem, zakaj govoriš, da to ni nič. Tudi prvi avto ni bil nevemkaj proti današnjim. A to je prva verzija, druga bo boljša, tretja bo še boljša ... potem ga boš lahko že kje koristno porabil (recimo predstavljaj si inšpekcijo viadukta Črni kal brez postavljanja odrov)

BluPhenix ::

Roboti niso sposbni razmišljati in nimajo razuma

Ja, meseni "mujoti" pa res dosti razmišjajo pri svojem delu... Tak robot dela to za kar je narejen. In tako moraš vzeti. Sicer bo minilo še kar nekaj časa preden se jih bo začelo uporabljati, ampak nekoč se jih bo in prav je tako. Robot ne pozabi privariti podpornika, če mu je bilo to naročeno.... in podobne stvari. Sicer sem pa napisal, še vedno bo nekaj časa potreben delavec zraven, tak robot mu bo pa le olajšal delo, oziroma si bo lahko z njim pomagal bolj kot z še enim mesenim sodelavcem.

FatboySlim, upam, da boš kaj spremenil mnenje, drugače boš res zastareli gradbenik čim končaš faks.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Fatboyslim ::

lol
Sevada, na gradbeništvo se vsi spoznajo, gradbeniki smo pa tu zato da saniramo za vašimi napakami>:D
Sej saj sem rekel, smilite se mi. Zamisli si kaj pomeni imeti razum in reakcija na nepričakovane dogodke;)

Še najbolj se mi pa dopade to, da kljub temu da komaj stoji in da je POVSEM NEUPORABEN je robot cel shiny pa zgleda FUL modern - ko iz power rangersov

Ko bo takšen robot znal narediti kaj uporabnega, prosim napišite, ket to bo revolucija :\

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Hehe ... tvoj memeplex je pod spomeniškim varstvom?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Mene pa zanima, ce se lahko pet teh robotov zdruzi v enega vecjega... ;> Transformers, transform!

neoto ::

Fatboyslim, glede na to, da ste gradbeniki precej podkovani v matematiki, mi povej, če se zavedaš, da imajo tile roboti 30+ prostostnih stopenj!? Se ti zdi enostavno zapisati algoritme, ki bodo takšen stroj držale pokonci?
Vse te algoritme počasi izboljšujejo in dodajajo nove razsežnosti uporabi teh robotov. Nič se ne zgodi čez noč :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

BigWhale ::

No, pri vcerajsnjih -18 stopinjah so meni gradbeniki rekli, da je malo premrzlo, da bi kopali temelje za hiso. Pa tudi sneg jih je malo motil.

Robot se ne bi pritozeval ampak bi skopal tiste tri metre v globino. ;)

No, razen ce se fatboj ne javi, da pride kramp vihtet... ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Fatboyslim ::

Takrat bo gradbeništvo šele dobilo zamah.


Kako sem lahko tole falil :lol:
A zdaj se pa ne gradi?
10 let nazaj
zdaj
čez 10 let
Pa misliš da so/bodo to gradili roboti? Bodite realni

@neoto: Se vidi da nisi nikoli upravljal z robotom, ali pša si že tako opran, da ne veš da ni treba da je robot človeške oblike še posebej ne neke power rangers style (in potem se vsi združijo v enega in postavijo nekaj kar smo lahko prej le sanjali :\ )

@BigWhale: Ko je mrzlo se ne gradi, še posebej zato ker pride do oslabitve in napak materialov. Temelji se pa že od srednjega veka ne kopajo na roke, kopajo se z bagerji v katerih je prav prijetno:) Imaš klimo, radio, udoben sedež.

Nikakor nisem nasprotnik novim tehnologijam, ampak ta robot je tako sranje, da sploh nevem zakaj bi kdo to objavljal in promoviral. Obstaja veliko bolj kompleksna in UPORABNA tehnologija (tudi roboti) ki nam pomagajo pri vsakdanjem delu tako na gradbišču kot v vsakdanjem življenju

OwcA ::

Nikakor nisem nasprotnik novim tehnologijam, ampak ta robot je tako sranje, da sploh nevem zakaj bi kdo to objavljal in promoviral. Obstaja veliko bolj kompleksna in UPORABNA tehnologija (tudi roboti) ki nam pomagajo pri vsakdanjem delu tako na gradbišču kot v vsakdanjem življenju

Mogoče nisi nasprotnik, razumeš pa tudi ne. Mnoge tehnologije razvite za takšne demnostracijske robote čez nekaj časa začnejo uporabljati tudi tvoji uporabni roboti. Žal gre pri slednjih precej bolj neposredno za vprašanje profitabilnosti in se namenski razvoj za mnoga področja ne splača.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

keber ::

Nikakor nisem nasprotnik novim tehnologijam, ampak ta robot je tako sranje, da sploh nevem zakaj bi kdo to objavljal in promoviral. Obstaja veliko bolj kompleksna in UPORABNA tehnologija (tudi roboti) ki nam pomagajo pri vsakdanjem delu tako na gradbišču kot v vsakdanjem življenju


Ne biti preveč pogumen s takimi napovedmi. Pa zgleda, da si veliko gradbišč nisi ogledal. Sicer majstri obvladajo, povprečnemu Mujotu moraš pa vsako pizdarijo posebej naročiti, da ti naredi to in ono. Pa robot za sabo ne bo puščal praznih piksen pira, zdaj zakopanih pod zgradbo ali cesto.

To je začetek, napredek na tem področju je pa zelo hiter. Jaz sem začel s faksom leta 1996, končal nekaj mesecev nazaj (pač, ni šlo tako gladko), pa lahko povem, da je napredek v tem času tudi v gradbeništvu ogromen. Da se ti ne boš ugriznil v jezik glede robotov, ko boš prejemal diplomo.;)

Fatboyslim ::

Sam sem govori o tem specifičnem modelu in ne o drugih robotiziranih napravah :\

Drugače pa js nevem s kakimi Mujoti si ti delal, ampak tam kjer sam opravljam prakso so Mujoti kljub konstantnem kajenju in pitju piva zelo dobri pri svojem delu; ne morem si pa zamisliti, da neka naprava ravna stari zid, ali polaga armaturo ali celo ometava :P

neoto ::

@neoto: Se vidi da nisi nikoli upravljal z robotom, ali pša si že tako opran, da ne veš da ni treba da je robot človeške oblike še posebej ne neke power rangers style (in potem se vsi združijo v enega in postavijo nekaj kar smo lahko prej le sanjali :\ )

Hm? Si malce poste zgrešil? Jaz nisem nič o power rangersih sanjal... Sprašuješ, če sem že delal z roboti? Sam jih delam, ti to kaj pove (sam ne humanoidnih - jaz imam raje tiste na kolesih...). Drugače pa sem tudi z industrijskimi že delal in le-te ne prav tako ne moreš primerjati s humanoidnimi, ki hodijo ali tečejo naokrog! Industrijski imajo okoli 5 prostostnih stopenj in to še ni tak problem nadzorovat (tudi z joysticki ne).

Fatboyslim ::

:) To ti pravim
"Nemogoče" je upravljati s te vrste roboti. Sploh si ne morem predstavljati gibanje takih robotov po tako kompleksnih prostorih kot je gradbišče.
Industrijski roboti (katere sem dodobra spoznal v Gorenju ob grajenju nove hale) pa so povsem druga reč. Tam roboti odlično nadomeščajo in kup ljudi in naprav, ki bi bili potrebni pri proizvodnji in skladiščenju.

Drugače mi je pa vseeno. Recite karkoli ampak me ne boste nikoli prepričali da bo ta model robota nekoč naredli revolucijo na kateremkoli področju (razen področju igrač)

Over and out ;)

neoto ::

Mogoče ravno tale model res ne bo povzročil revolucije.... :D
Kaj pa nanorobotki? Si predstavljaš hišo, ki ti jo pripeljejo v škatlicah, potem pa spustiš robotke, ki jih sploh ne vidiš in hiša se zgradi pred tvojimi očmi? Futuristično?
Glede gradbišča in tehle robotov pa je po mojem tako: roboti so fizično že čisto sposobni se gibati po takšnih in drugačnih gradbiščih in mogoče celo kaj pomagati, kakor ugotavljaš je problem v upravljanju. Le-to temelji na precej zapletenih algoritmih, ki jih iz dneva v dan izboljšujejo. Temu ne moreš ugovarjati. Mogoče bodo jih kdaj razvili do takšne mere, da bodo roboti postali resnično uporabni, do takrat pa... domišljija :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

opeter ::

Saj ima Honda svojo tretjo generacijo Asima, ki pa je po mojem precej uporaben:



ASIMO by Honda

Seveda kdo financira projekte? Japonci? Ne...
Bogati arabski šejki!
Tak da bo počasi (v dveh-treh desetletjih) več robotov tekalo naokrog v puščavi in drugod v arabskih državah kot pa na sončni strani Alp.
Zakaj? Ker bomo mi (pa tudi Evropa) totalno zaostali... premalo vlaganja v razvoj, strokovnjake, itn. Preberite malo Življenje in tehniko, pa boste videli.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

TwoEyes ::

post #1

Lep pozdrav vsem!:)

Tole vas bo zihr zanimalo, še posebej gradbenike. Če je slučajno že blo, se pardoniram, vsekakor pa paše semle.

Matevžk ::

Fatboyslim, glede upravljanja ... mislim, da je ideja v tem, da mu ti poveš KAJ naj naredi, ne pa KAKO naj to naredi. Ker to že ve in se bo upravljal sam ... To si ti po mojem narobe razumel. Naprej so ti pa ostali že povedali -- stvar algoritmov, ki pa napredujejo.
lp, Matevžk

Thomas ::

TwoEyes - welcome in odličen link za začetek!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

barbarpapa1 ::

TwoEyes, hvala za link:))
Se pravi, zadeva, ki jo strojniki poznamo in uprabljamo pod nazivom Rapid Prototyping, se sedaj modificira in uporablja v gradbeništvu. Odlično, ta način uporabe tehnologije je za gradbeištvo še primernejši, kot za strojništvo, saj je v gradbeništvu dosti več "unikatnih" izdelkov, kot v strojništvu. Je pa sam proces očitna izpeljanka tegale, kar ponuja na "strojniškem" trgu ta firma.. E-mujota ,izgleda, sploh ne bo, oz mu ne bo nič podoben....:D

Aja, podobno zadevo sem videl sam nekje sredi osemdesetih let, ko je ASEA na enem sejmu z robotom preprosto "navarila" tlačno posodo....

Ajde, da bi Vas roboti ubogali...

LP

Jože

neoto ::

Na tem linku v predstavitvi pravi, da bi ne vem koliko nadstropno bajto zgradili po izračunih v manj kot 24 urah... Kako je to možno? Kakšen beton to uporabljajo? Pa kako lahko narediš sploh stropove? Pa si znate predstavljati, kako velika konstrukcija bi to morala biti?

Thomas ::

AFAIK, so hitrosušeči se betoni. Kar se tiče velikosti konstrukcije, ni take sile. Luški žerjave recimo, so lahko še bistveno večji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keemeen ::

Prej je bla rasprava kako za en k so tile roboti, pogledaš kšno desetletje nazaj na kompe ko je bla še 486 WaW a zdej jo noče noben met pa če mu jo na dom prneseš :P
Men ja najbl ql u k ti posesa bajto npr. romba.
Se je tle ža kdo lotu kšnga robota pacat skup?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Keemeen ()

flipflop ::

Zgleda že lepo tista animacija, pa bo v praksi tudi kaj takega v nekem normalnem času? Ne čez 100 let, čez 10? Sicer pa montažne hiše tudi postavijo v enem tednu, mene bolj zanima če bo taka gradnja cenejša in boljša od sedanje.

TwoEyes ::

@barbarpapa1
Sicer nisem iz te(h) strok(e), sem bil pa na lanskem MOSu v Celju, kjer je bilo precej teh mašin. Moram rečt, da me je totalno impresioniralo.

Hitrosušeči betoni očitno obstajajo, pa še kaj drugega se bo tudi sčasoma našlo, ni dvoma. Če se prav spomnim, se NASA (?) zanima za ta postopek, nekaj v zvezi s teraformingom...
sej logično, tukej ne rabiš mesnatih gradbincev;)

E-mujota pa, udobno zleknjen, magari pošlješ po kavo0:)

TwoEyes ::

@flipflop
Isto se jest sprašujem. Bo pa čez deset let verjetno že kak 'organ printing' v akciji, podoben princip kot tale gradnja.

Kar je pa že za v drugo temo.
:)

nicnevem ::

Glede na to da si že ravno omenil...

Missing a few brain cells? Print new ones

A printer that spits out ultra-fine droplets of cells instead of ink has been used to print live brain cells without causing them any apparent harm

...zdravilo za "pregorela" jetra, zaradi tistega tamalega robotka s pivcem tudi očitno prihaja. :D
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MacBook Pro - Kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
233291 (2827) aks_!
»

Programiranje robotov v vsako vas

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104433 (3794) neoto
»

Pajki popravljajo vesoljska plovila

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
213554 (2919) BigWhale
»

Enryu prihaja na pomoč

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124016 (2950) flipflop
»

Zimske radosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
193852 (3061) TwoEyes

Več podobnih tem